Ne boj se... sve se to može riješiti. Nas je u kući četvoro s astigmatizmom (svi imamo skupe naočale, he he he...) a stariji još ima i ambliopiju (bježanje oka). On je imao katastrofalnu motoriku, baš ovako kako ti opisuješ. Doktorirali smo Suvag, hodali logopedu gooodinama zbog smetnji govora i sluha ali i motorike, s odličnim razultatima. Ipak, njegove se smetnje nisu riješile do škole i ima individualizaciju od prvog dana, sve do danas - u šestom je razredu. Taj nikada nije imao ocjenu manju od 4 osim iz tjelesnog i likovnog, he he he... a u vrtiću nikada nije htio crtati ni mijesiti jer mu nije išlo. Doma smo nadoknađivali... On bi u prvom razredu gadno nadrapao da nije bilo tog individualiziranog pristupa. To je dobra stvar. To je papir s kojim možeš istjerivati da se tvojem djetetu omogući rad na način koji može pratiti. To je papir koji omogućava učitelju da ga ispituje pretežno usmeno i slično. To je papir koji tvoje dijete štiti od epiteta da je lijeno, neuredno i slično. To je jako koristan papir. A ako se pokaže da nepotrebno, nek papir stoji u stolu... Koga briga???
Mom starijem sinu učiteljica je pripremala pisane materijale da ne mora prepisati s ploče (jer on to nije ni mogao ni stizao u prva 2 razreda) ALI imale smo dogovor da on to dobije tek na kraju sata ako ne uspije napisati sve što treba. Dijete se trudilo, davao je sve od sebe da stigne. Ponekad mu je učiteljica u boravku znala nešto prepisati ako ne bi stigao, ali to je bilo rijetko. Nema u prvom razredu puno pisanja.
Nabavi djetetu poseban pribor: trokutaste olovke debele ili odgovarajuću tehničku olovku za djecu s lošom motorikom.
Evo ovo: http://www.stabilo.com/pages-hr/products/easy-colors/ - drvene bojice potraži koje su DEBELE i TROKUTASTOG PRESJEKA (stavila sam Stabilo jer sam njihove našla, ali imaš toga i od drugih proizvođača - Faber Castell Grip serija, pa onda Giotto Pyramid serija, Maped i druge. Najprije nek dijete piše debelom olovkom i bojicom, a onda tek standardnom. Trokutasti oblik dobro sjeda u ruku.
Eh, sad ako ne može postići pritisak, moraš se snaći na drugačiji način. Moj sin nije volio ni bojice ni olovke, ali je obožavao najprije signire, a onda flomastere. Dobri su i obični, ali ako ima zeznutu motoriku, bolje je uložiti malo više i kupiti djetetu nešto ergonomsko. Ne bih htjela da ispadne kako reklamiram ove, to ti je samo primjer: http://www.stabilo.com/pages-hr/products/trio-scribbi/
Za prvi razred obvezno je pisanje grafitnom olovkom. Ako trokutaste grafitne olovke ne budu odgovarale djetetu, kupi mu ovu tehničku (pazi, razlikuju se za ljevake i dešnjake). http://www.stabilo.com/pages-hr/prod...move-easyergo/
Ako budeš imala problema s nalaženjem posebnog pribora, pošalji mi pp s podacima, ja ću ti nešto od toga naći u Zg i poslati (nemoj se ustručavati - nisi prva, vrlo vjerojatno ni zadnja).
Što se logopeda tiče - jednom tjedno je dovoljno ako doma radiš s djetetom. Ako te bude zanimalo, poslat ću ti ja što smo sve mi radili s dečkima (nemam sve dokumentirano, ali imam puno...)