:lol:
Litala to nije tema za tebe, ti si dostigla zen fazu, samo još moraš uvidjeti da ti je dobro :lol:
Printable View
Litala to nije tema za tebe, ti si dostigla zen fazu, samo još moraš uvidjeti da ti je dobro :lol:
pa je, dobro mi je. :mrgreen:
jos da mi je onih par stvari da dostignem stotku ;) :-P
salu na stranu - ono sto mene vodi je - imaj ono sto ti treba, sto koristis, sto ti koristi.
ormar redovito, par puta godisnje pretresem i svedem na ono sto nosim, u sto stanem i sto mi treba. djecje ormare isto tako.
a i ostale stvari po kuci se trudim drzati pod kontrolom po istom kriteriju - ono sto mi ne treba (ili vise ne treba), sto ne koristim vec zadnjih godinu dana (ako ne i vise), jednostavno pakiram i "saljem dalje".
i, da, dobro mi je. nije jos zen - bit ce kad budem u svojem ;) :mrgreen:
Hoću i ja tako :yes: al kako od ukućana hrčaka napraviti zenovce? :trep:
Vidiš vidiš... al sad kad razmislim, ovi moji nisu prosječni.. za xy vremena ni od kud samo sjevne "e, a gdje mi je xy" :o
ah ameri....
ima 3 stana, 850 auta i sad se toga odriče..je bome, teško...
no da, ja se uglavnom slažem sa krumpirićkom i dodajem da recimo, iako nisam hrčak, dapače i lifram stvari čim pomislim da mi zadnja 2-3 mjeseca nisu bile potrebne ne želim (!) samu sebe ograničavati... Jer mene ograničenost na nekoga/nešto ne bi činila sretnom..
I da, hvala na pitanju, ne želim imati 7 pari gaćica (onih od ponedjeljka do nedjelje) :-P
krumpiric, ti si moj tip igraca:klap:, već odavno, na sto tema te skužim ko jedno super pametno stvorenje, al' nije bitno...:love2:,
Prvo sam htjela uzviknuti na tvoj prvi post - tak'je!, ko ona baba što je reklamirala varaždinski kiseli kupus:lol:,
Onda dođoh i do ovog drugog posta i rekoh - ma je da se razlikuju neke varijante u biografiji, tek nijanse, kod mene je podstanarstva npr. 6 godina, djece troje, auto u komi non-stop, ali nije bitno, sad imamo divan stambeni prostor, kredit veći od kuće, al' to je tako, i s tim sam sretna...jer je to bila najbolja i jedina moguća opcija u datim okolnostima.
Ne da mi se uopće brojat tih 100 stvari, pogledala sam popis od litale i skužila da ih vjerojatno ni nemam toliko, mojih osobnih, i šta će mi?
A ne znam hoće li i tko će od onih koji MORAJU I MORAJU, i MOGU sebi kupovati neviđenu količinu stvari, nagomilavati ormare,
pronaći sebi sreću u tome, i hoće li uopće moći pronaći neki dobar savjet ovdje na forumu.
Treba tu malo više volje za samosavladavanjem i samospoznavanjem, osim jadikovanja - joj, ja kad uđem negdje moram kupiti i moram, jao, jao!!
Jel' bih ja to možda morala žaliti nekoga s takvim "groznim problemom" u životu ili šta?
Općenito sam sretna sama sa sobom, onako, govoreći općenito, ali nisam bila sretna plaćajuću najam za tuđe stanove, a niti ne mogavši iskombinirati niti jednu odjevnu kombinaciju odjeće koja bi bila "nekakva ja", odražavala neki moj stil, osobnost, nego krpeći po sebi sve neke kompromise.
Niti sam bila zbog toga duboko nesretna, daleko od toga, stvari nemaju tu moć...meni, ne govorim općenito.
Sad mogu naći neke dvije-tri takve kombinacije u ormaru, i s tim sam zadovoljna, malo mi je bed kad je svadba ili nešto takvo pa posuđujem, il obično idem u istome, al' opet bih kupila jednu, dvije kombinacije. Sigurno ne deset.
Ova je tema, ko i puno sličnih, taman dobra za prepucavanje prerazličitih ljudi, u prerazličitim životnim okolnostima i stavovima u glavi, hrčci i impulsivni konzumenti neka tješe jedni druge, a ostali će se teško ovdje uopće naći.
I opet mislim da je to više za Amerikance i one koje je zahvatio "american spirit".
Ja isto volim bacati, to mi je katarza.
A ovo o sto stvari - mi je malo, ne znam... Netko je zadovoljan s odista malo, nekomu nikad dosta - i niti će ovaj prvi biti sretan s više, niti ovaj drugi s manje. A postoje i svi oni između, možda se nađe netko kome će ideja biti od koristi.
ali zbilja je nebitno, bar po meni - jel ja sad fakat imam samo sedam gaca ili ih imam 21. uopce to ne shvacam tako doslovno - 100 i nijedna vise ni manje.
ja bih to protumacila onako kako sam i gore rekla - imati ono sto ti treba. sto koristis. sto ti koristi.
a onda smo opet dosli (kao i toliko puta do sada) do toga da ne mogu ja nekome reci koliko cega mu je taman ili previse, isto kao sto nitko ne moze to reci meni. jel to nijedna, pet ili jedna trenerka, jel to petnaest pari cipela ili jedne patike i jedne zimske cipele... opet se zapetljavamo u "koliko je kome normalno i zasto". po meni - totalno bespotrebno i uzaludno.
meni je dobro. moglo bi biti i bolje. nadam se da hoce...
Sigurno je da se dobro rješavati stvari koje ne koristimo i ne biti hrčak.
Ali - hrčkizam nema veze sa konzumerizmom, zapravo hrčkizam je suprotnost konzumerizma.
Ja na primjer imam u ormaru stvari u koje ne stanem - zato što se nadam i očekujem da ću opet jednog dana stati u njih. A ne čuvam ih jer su mi jako lijepe i prirasle srcu, nego zato što znam da ako uspijem smanjiti konfekcijski broj neću imati novaca da odjednom obnovim kompletnu garderobu, pa će mi te stvari itekako dobro doći. Ja bih najradije mislila da ću si kupiti sve novo - ali znam da neću moći.
good point :yes:
Super mi je osjećaj kad kod detaljnjijeg spremanja par vreća završi u Caritasu, smeću, reciklaži, poklonjeno....
Tad se osjećam lakše 5 kila i imam osjećaj da sam nešto korisno napravila i za sebe i za okolinu :)
Ja imam problem sa bacanjem, a ne skupljanjem. MM se ne obazire previše, ali sam moje izluđivala s time. Nedavno sam im pomagala u detaljnijem pospremanju i pregledavali su vreće prije bacanja :)
Taj sakupljački mentalitet je direktna posljedica neimaštine, i vremena u kojem jednostavno nije bilo za kupiti toliko (jeftinih) stvari. Normalno da je on razvijeniji kod naših roditelja, a još više kod njihovih.
Kad smo selili moju baku iz stana u kojem je živjela 50 godina u špajzi smo našli valjda stotinu kartonskih kutija za jaja. Naravno da je to suludo, ali sigurna sam da je ona za to imala objašnjenje jednako logično kao što je moje za čuvanje kaputa broj 36 u ormaru.
Ne znam jeste li čitali Slavenku Drakulić, onaj esej kad joj se prijateljica sa Zapada čudi što pere pod sa starim gaćama, a SD kaže da je svako komunističko domaćinstvo savršen stroj za recikliranje. E pa ja sam oduvijek mrzila to recikliranje, krpa za pod u DM-u košta 10 kuna. Ali opet sam ljetos napravila prostirke za kupaonicu od prastarih Adidas ručnika, koji su čučali u ormaru sigurno 20 godina.
Ja kažem: Nisam te vidjela da to koristiš.... drugi put naglasi da ti treba i da planiraš koristiti...
Mm i ja smo se pokačili oko nekakve trube za navijanje.... ima par godina... nikad ga nisam vidjela da trubi pa sam bacila.... onda je zaključio da ipak želi trubiti...
Sad, ako nisam sigurna, pitam (veliki razvojni napredak za mene), ali naglasim da će sam brisati prašinu/održavati štaligod da je potrebno.
Mima, i ja čuvam kolekciju odjeće manjeg broja jer si ne mogu priuštiti kupovanje komplet nove garderobe kad smršavim. Jedino sam riješil sve xs stvari jer nema realne šanse da opet stanem u to :)
e, ovo me izluđuje :-x, od kada su moji shvatili da bacam ili dijelim stvari koje više ne koristimo počeli su pregledavati svaku vreću koja izlazi iz stana ( i sve što nađu da je njihovo im treba i o tome im ovisi život :roll:, i mami i mužu ). Dapače, nalukavaju mi se prek ramena i kad bacam nešto u obično smeće ak je veće od kutije šibica.To rade čak i klinci, dođu do smeća i pitaju:"nisi bacila ništa mojeg?" :roll:!!!
S obzirom da nisam ni ja od jučer sada čistke radim kada ih nitko ne očekuje i kada me nitko ne vidi i onda mic po mic iznosim iz stana, a kad jednom iziđu više se ne vračaju :mrgreen:.
došla sam se upisati u klub opsesivnih bacačica :mrgreen:
nemati ništa pa imati sve se desilo mojoj sestrični - ostala je bez svega! doslovce nije imala ništa! - puno puno se trudila i mučila i sada ima novaca kojima može kupiti sve što poželi! vozi stari auto, sama pretepecira kauč jer joj je žao dati za novi ali ona je najsretnija na svijetu jer ima 40 (četrdeset) tanjura koje postavi na 5 velikih stolova kada imamo neko obiteljsko slavlje!!
ljudi u njemom selu obično imaju 10-15tanjura i zna se od koga se posuđuje kad su svadbe, sprovodi ili rođendani! :)
I da, i ja sam bacačica, što izluđuje moju svekrvu kad dođem kod nje, jer stalno govorim "ovo ti ne treba, ovo ti ne treba" i onda imamo jedno veliko čišćenje. Njena mama je još i gora...oni u obitelji ono što ne trebaju prvo šalju baki, pa onda ona šalje u Caritas :D
I ja sam bacačica odrasla u postratnoj reciklirajućoj obitelji. Jeste li primijetili čudnovatu pojavu kad bacite stvar koja je 5 godina stajalo neupotrebljena... nakon par dana se ukaže fantastična prilika za upotrebu baš toga i ničega drugoga!
ja više volim reciklažu, ovo mi se čini neki američki princip (nakon što se toga drže dva mjeseca odu u market i pokupuju nove ljepše stvari, ionako se sve proizvodi u Pakistanu za male pare)
osobne stvari si radije ograničavam tako da ih manje kupujem nego da ih bacam...
svaka cast vama koje ne mozete doma prebrojati niti 100 vasih stvari
nas troje zivimo u 30 kvadrata pa ih mozda zato bolje vidim :mrgreen: ali vidim ih tisuce, a brojim ih manje nego ih imaju moje prijateljice
sad smo za tri tjedna ljetovanja uzeli valjda najmanje sto stvari
samo ja:
torba
ruksak
torba od laptopa
sugaman za plazu
kupaci komada 2
6 gacica
2 grudnjaka
2 para sandala
fotoaparat
laptop
mobitel
4 knjige
6 majica
suknja
2 haljine
2 sorca
duge hlace
cetkica za zube
epilator (nisam stigla doma)
britvica
ogledalce i kozmetika otprilike 5 stvari
mooncup
10 ulozaka
mali blokic
kemijska
novcanik
naocale
2 platnene vrecice za plac
krema za suncanje
zaboravila suncane naocale ali uzela jedne carape koje ne znam sto ce mi na sandale :roll: i eto ti skoro 100 stvari samo za me,
mislim da je svesti sve svoje osobne stvari na 100 komada robinzonski, nesto kao eksperiment, eto jos jedna stunt knjiga
ali da ih imamo previse, imamo
Još jedna stvar koja nije baš logična je što se po tom principu 1 kom auta izjednačava s jednim biciklom ili gaćama :mrgreen: bolji bi bio neki princip bodovanja
Cure bacačice, jel može koja doći kod mene da pobaca??? Meni srce kida kad se moram odvojiti od računa iz Konzuma od prije pola godine :mrgreen:
Krivo sam se izrazila, kad kažem bacam-mislim na to da odnesem u Caritas, recikliram, jedino neupotrebljive stvari zaista bacim u smeće.
10 gaća = 1 bod
Trošiti manje, imati više novca i biti sretniji?
Zašto bi me novac na hrpi činio sretnijom?
Novu haljinu, cipele, spavaćicu... mogu barem obući i sama sebi izgledati ljepše, i odmah sam zadovoljnija/sretnija.
Isto tako sam sretna i kada neku stvar poklonim nećakinji ili bilo kome drugome.
Novac na hrpi me ne veseli :)
ja sam hrčak,priznajem,ali isto tak oni ne trošim puno
osim toga,jako smo štedljivi,imamo cilji plan i pokušavamo se toga i držati
ja bih najradije pobacala nekad pola toga,ali znam da bi odustala jer bi me znoj oblio...dok je moja mama bacačica prve klase...a meni je uvijek žao..
Sreća je nešto što je u meni, i znam, ZNAM, da ne bih bila sretnija u vili s bazenom, porše karerom, brdom para, zato jer sam sretna, jednostavno jesam. I zbog toga se ne moram ograničavati na sto stvari.
također :mrgreen:
kako je netko prije rekao - katarza.
bivši mi je bio sakupljač, al ono - svega (od prastarih računa do milijardu žica i kabela za koje nikad nitko nije doznao čemu služe)...meni je njegov kutak u stanu (radni stol, prostorija) bio čisti kaos i uznemirivalo me...
a ja imam osjećaj kao da me lagano steže u grudima i guši kad vidim mnogo stvari i hrpe nečega...ne znam, jednostavno ne funkcioniram u takvim prostorima (niti s mnogo namještaja)
I ja sam bacačica, kćer opsesivne bacačice, ali nažalost kod nas svođenje stvari na minimum ne funkcionira jer imam mm-a koji se sjeti plastične zdjele za salatu iz 93' i pita di mu je...
emira, umirem!!!!!!!!