Mene je službenik sam upozorio na novi Zakon kad sam htjela otvoriti dječju štednju (doduše oročenu) i predložio drugi model na moje ime sa istom kamatom. Ne pada mi na pamet nositi papire uz centra za podizanje "svojih" novaca.:-o
Printable View
Mene je službenik sam upozorio na novi Zakon kad sam htjela otvoriti dječju štednju (doduše oročenu) i predložio drugi model na moje ime sa istom kamatom. Ne pada mi na pamet nositi papire uz centra za podizanje "svojih" novaca.:-o
i meni je djelatnica na šalteru Hypa rekla da do 01.09. mogu podići novce (kad sam otvarala štednju nije bilo ograničenja na podizanje) bez CZSS, ali pošto mene to ne zanima, ja ostavljam novce. To je stvarno štednja za P., nije neki iznos, a da mi je kući, priznajem da bih ponekad gurnula ruku u kuvertu. Evo, u zadnjih par godina već se promijenilo par pravila vezanih za dječju štednju.
U HPB-u (moram provjeriti točno iznose, pa ću vam napisati) je na snazi ograničenje (do sad je bilo 10.000 kn mjesečno bez CZSS), prema dobi djeteta određeni iznose može se podići bez CZSS, pročitala sam leteći, ali od prilike cca 900 kn mjesečno za dijete do 6 godina.
Također, svaka banka ima svoje pravilo (da ne kažem da se dogodi da i djelatnik na šalteru radi različito od svog kolege :-/), tako npr. u HPB-u kod prijevremenog raskida oročene štednje nema naknade za prekid (ima ako je fixna kamata), nego se dobije kamata za izdržani rok koja je trenutno važeća (npr. oročili ste na 12 mjeseci, došli nakon 9, i za svih 9 mjeseci se obračunava prva niža kamata koja postoji-u ovom slučaju po kamatnoj stopi od 6 mjeseci, jer postoje kamate za 1,3,6 i 12 mjeseci).
mi smo isto djetetovu lovu oročili na svoje ime! i veli mužić - to ti meni smrdi kad nije na moje ime - tko zna šta oni mogu izmisliti još pa ću se ja njima tamo pravdati.
uostalom od kud djeci lova da bude njihova?!?! pa od nas roditelja valjda!!?!?
ok dobiju neki lovicu pod jastuk kad se rode ali i to je odluka roditelja hoće li spiskati ili staviti na štednju!
kaj budu soc. službe još i doma dežurale da vide kaj radim sa lovom od babinja?!?! :lol:
evo prema Naputku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi od 08.06.2010. ne treba suglasnost za raspolaganje sredstvima ovako:
za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće, 902,87 kn
za dijete od 7-12 god. 20% prosješne plaće, 1.062,62 kn
za dijete 13-18 god. 22% prosječne plaće, 1.168,42 kn
pa sad...
Majke mi ja to ne kužim...
Kaj njih zaboli kaj ti radiš sa svojim novcima, ako uplaćuješ za dijete sam i koliko možeš, kaj njih briga kada i koliko si dignuo.
Mislim, neka me netko prosvijetli, ali stvarno ne razumijem zašto se petljaju u to i čemu uopće ta ograničenja!!??
sada ne znam trebam li više strijepiti od banke ili od djece; da sa 18 ne podignu pare i ne kupe - motor.
štedimo novac na njihova imena otkako su se rodili.
nismo nikada digli ni lipe, niti namjeravamo, osim u slučaju velike gladi.
nemoguće mi zvuči da ja više nisam vlasnik svojega novca, pa nije to Zaklada!
tim novcem smo planirali plaćati im učenje stranih jezika negdje vani.
po svemu sudeći, bolje da već sada počnem dizati malo po malo, kako bih do 2020. prikupila potreban iznos.
sad će ljudi morat po malo dizati i ako misle za godinu dana uređivati djetetu sobu?!?!
e pa to meni nije jasno!
a šta ako nekome treba 2000 ili 3000 kn za školske knjige npr?? jel mora posuditi od susjede pa onda ići na banku sa računom da mu daju lovu?!?!
Ja sam danas bila u ZABI početi dizati novce sa Pčelice. Gospodična na šalteru je rekla da nemaju nikakvu obavijest i da još uvijek isplaćuju 10000 mjesečno.
A sta je sa stambenim stednjama koje su na djetetovo ime? Mi namjerno nismo htjeli klasicnu djecju jer su kamate povoljnije na stambenoj, orocenje je na 5 godina i uplacuje se 10 000 godisnje da bi se dobio puni poticaj od drzave. Dakle, jel zna netko sta je s tim?
Danas sam razgovarala sa CZSS-om i rečeno mi je da se može dići veći iznos od ovog novopropisanog, ali se mora tražiti njihovo odobrenje, navesti točne iznose i namjene za što će se novac utrošiti. Kao šlag na kraju, traže i račune kao dokaz :roll:....ma mislim stvarno su pretjerali :-x
Moja djeca nemaju štednju,nego im je nedavno isplaćena odšteta od osiguranja ( zbog saobračajke). u međuvremenu smo imali jako puno troškova zbog liječenja i svega ostalog, a račune nisam skupljala i naravno nemam dokaze.
jako sam ogorčena, grozno!
Mogu mislit kako je vama koji ste štedjeli i odvajali za djecu ,strašno!
Ja i MM smo prije godinu dana otvorili našoj Lari štednu knjižicu i potpisali oboje ugovor gdje smo joj zakonski zastupnici.
Nakon toga ove godine u proljeće nas je naša osobna bankarica PBZ banke zvala da dođemo potpisati izjavu u kojoj piše da se slažemo sa novim zakonom da trebamo dozvolu od Socijelne skrbi ako dižemo više od 10.000 kuna i to smo sve na ovoj temi do sada pročitali.
Mi smo to odbili i zatvorili joj štednu knjižicu i otvorila sam joj stambenu štednju i mislim da je to bolja opcija jer ću joj nakon 5 godina štednje produžiti i dalje koliko bude potrebno.
Tako ćemo našem djetetu moći pružiti školovanje, putovanje, autoškolu i slične stvari koje naši roditelji nisu mogli nama pružiti i jako se radujemo toj našoj pravoj odluci.
A zakon Ministarstva zdravstva i socijalne službe oštro kritiziram.
kaj mislite il znate da kad ste u stambenoj necete imat istih problema oko podizanja novca
kad istekne ugovor od 5 godina novci i dalje ostaju na ime djeteta
i negdje sam vec pisala kad vam istekne ugovor 5 godina, ne morate ga produzit, samo vam uzmu proviziju
kta i DPZ i dalje vam idu na nove uplate
i jos nesto DPZ se dobije na postotak uplacenog do max 5000 kn, znaci mozete uplatit bilo koju cifru i na nju ce te dobit postotak
ja cu do 1.9. podici lovu (nema puno, ali ne volim ogranicenja kad i sa koliko svojih novaca mogu raspolagati) i zatvoriti djecje stednje
a stambenu na djecu necu otvarati, jer mi se cini vjerojatno da ce se i tu pojaviti kad-tad zahtjevi za objasnjenjima, racunima isl
to malo sto uspijemo ustediti, stavit cu na svoj racun otvorene stednje
e pa ja ne bi ni stambenu otvarala na dijete kad ko zna šta će smisliti - pa će tražiti i za to račune i onda ne možeš platiti strane jezike, auto školi i slično sa stambenom štednjom!
moja lova na moje ime a ja ću odlučiti kome i za što ću je dati!
mi smo danasu cca 15 minuta dignuli max koliko mozemo a da ne setam po CZSS i policiji i slicnim ustanovama.
OStatak cemo dignuti sljedeci mjesec i to je to....
Uvjerile ste me. I ja ću danas ili sutra u banku.
Ali pitam se, zar se zaista ništa ne da napraviti? Meni je ta odluka prestrašna.
Sjećam se da je prije nekoliko godina već bilo govora o tome pa se od primjene odustalo, očigledno do sada.
po meni dječja štednja je upravo ono što joj i ime govori-dječja, kovanice iz kasice i sl.
do sada su se dječji računi koristili za obiteljsku štednju-jer je kamata nešto veća nego na druge oblike štednje i to je, čini mi se, glavni razlog za donošenje ove mjere.
Kod nas su u dječjoj štednji i kovanice iz kasice, ali i svi oni dodaci koje su djeca do sada dobila od grada i sl. Uz to im povremeno uplatim po 100-200 kn,a nikad ništa nije dizano s računa. Iznos koji tamo trenutačno stoji nekome bi zaista možda i bila obiteljska štednja, ali u našem slučaju tamo nema ni kune koja nije dana djeci. I gdje ona povući granicu i odrediti što je dječja, a što obiteljska? Ispada da zlorabimo sustav. A nisam ju ni otvarala radi kamata nego da novac bude odvojen, daleko od pogleda.
Kako god, sad ću ju zatvoriti. Zapravo zatvorit ću je kad podignem sav novac jer me užasno smeta da mi netko ograničava pristup onome što je moje, tj. moje djece. Zašto država mora znati da ćemo mi, recimo, taj novac jednoga dana potrošiti u Disneylandu za što štedi moje starije dijete? Naša stvar hoćemo li kupiti novo donje rublje, udžbenike ili si priuštiti neki luksuz. Mi ušparali, mi trošimo. I još da im plaćam raznorazne pristojbe. Kao da me ionako ne pljačkaju gdje god stignu!
i. ima racun na pcelici u koji sam uplacuje kovanice, nije neka suma na racunu, ali moglo bi mu dobro doci za kupovinu kompa, bicikla ili sl
ako on uplacuje valjda on ima pravo i odluciti sto je za njega dobar trosak?
ili ima pravo samo stediti, ne i trositi?
moja mama mu uplacuje dvije stednje, jednu za studij (ili za vjencanje :mrgreen: ili za orbt), onu koja se podize sa 18 godina, i jednu stambenu, koju mu uplacuje vec petu godinu kako bi za godinu i po mogli ona, on i njegova rodica (druga joj unuka) poci na machu picchu
ne mogu vjerovati da bi neki soc. radnik odlucivao jel to putovanje za njega korisno
Ja sam danas podigla dio i prebacila ga u investicijski fond na svoje ime. Prebacit ću i ostatak kako budem mogla s obzirom na mjesečne limite. Radije manja kamata nego da nekome moram polagati račune ili ga moliti za svoje. Sve ostaje isto osim što je račun na moje ime i nema ograničenja, a kamata je promjenjiva.
mi smo neki dan išli podići dječju stambenu štednju i saznali kako za sada nema problema oko podizanja, oba roditelja moraju biti prisutna i mora se dati na uvid rodni list djeteta. Mi nismo ništa obavili jer nam još nije istekao ugovor :zaboravna:, nadam se da će isto pravilo vrijediti i na kraju godine.
Po meni nije, a nije niti po banci.
Kad smo otvarali štednju u banci nitko nam nije rekao da na nju možemo stavljati samo kovanice iz kasice.
Ja apsolutno sav novac koji dobijem za dijete - bili to Bandićevi novci, dar za Svetog Nikolu u firmi, kovanice ili novac za rođendan stavljam na Pčelicu, i to doživljavam kao novac za Leu, za njene potrebe, a ne kao novac koji će ona iskoristiti sa 18 godina. Znači ako joj treba nešto veće - bicikl, autosjedalica ili kakva terapija a ja u tom trenutku nemam novaca da joj to kupim dići ću "njen" novac. Baš zato ga i spremam, da se ne dogodi da joj ne mogu platiti nešto što joj treba.
malo si me predoslovno shvatila kad sam rekla kovanice, mislila sam na slučajeve gdje ljudi npr. prodaju stan i stave novac koji im neće trebati par mjeseci na dječju štednju jer je kamata veća nego na običnoj i slične stvari,
pri tom ne opravdavam mjeru, nego samo navodim mogući razlog za njeno donošenje,
iako, ako su htjeli zaštiti banke od zloupotreba ok, ali iznosi koji su se mogu mjesečno podići su smiješni- niti za bolji bicikl.
mi ćemo našima sad kad su veći, bez obzira na tu mjeru, otvoriti dječju štednju na koju će nositi sami svoje kasice, za sve njihove buduće potrebe štedimo na druge načine (stambena, životno)
Ja sam tek nedavno saznala za ovo, kad je već bilo kasno za dizanje novaca. No čisto slučajno (ne u banci, naravno) saznala sam da za sad još postoji rupa u zakonu i da se sa Pčelice novci mogu prebaciti na Cool račun za mlade do 18 s kojeg se s novcima može raditi što hoćeš - dizati na bankomatima, prebacivati sa e-zabe itd. Tko je ovdje lud pojma nemam, ali ja sam svoje novce uspjela prebaciti na oročenu štednju i sad su mi dostupni kad nam zatrebaju. Koliko će se dugo to moći nitko ne zna, bankaricama mi kaže da je do kraja godine tako, a dalje, tko zna.
Imam isti problem. Još kaj je najbolje u jednoj poslovnici su mi rekli da je moguće podići novce, ako zatvoriš štednju na Pčelici i bez potvrde od CZSS-a. No kad sam pitao u poslovnici u kojoj sam otvorio Pčelicu, jer se samo tamo može zatvoriti, tada su mi rekli da to nije istina.
Molim te napiši neke detalje o Cool računu:
- jesi li morala biti u poslovnici gdje si i otvorila Pčelicu?
- koliko je upisnina i godišnja članarina?
- može li se putem e-ZABA sa Cool računa isplačivati na tekući račun?
U svakom slučaju vrlo je ilegalno to što državno legalno radi. Naime ovom promjenom su postigli to da moraš plaćati državi biljege da bi digo svoj novac!?
Račun sam otvorila u poslovnici u kojoj sam otvorila i Pčelicu i to bez problema. Tjedan dana prije sam bila u istoj poslovnici i razgovarala s nekim bankarom koji mi ništa o tome nije rekao već me uputio na CZSS. Onda sam slučajno saznala za taj Cool račun i dogovorila putem e-zabe sastanak sa osobnom bankaricom i bez problema otvorila Cool račune za svoje klince, prebacila svu lovu sa Pčelice i zatvorila Pčelice. Treba ti samo rodni list djece, koji oni kopiraju. Meni je bankarica rekla da je to nekakva rupa u zakonu, još za sada može, do kad ne zna se.
Možeš prebacivati sa e-ZABE, dizati s bankomata 1000kn dnevno (dobiješ i ti karticu, za klince nisam ni tražila jer su mali) i u poslovnici. Isti dan sam vidjela račune na e-zabi i prebacila svu lovu na svoj račun. A u poslovnici sam koliko mi je trebalo prebacila na naše račune od stambene štedionice.
Otvaranje računa ništa ne košta, vođenje računa je par kuna.
Idi u poslovnicu i kaži da želiš otvoriti Cool račun na ime djeteta i prebaciti novac sa njegove Pčelice. Bez problema će ti to napraviti, samo što ti nitko u banci neće otkriti tu tajnu. I napravi to što prije dok nisu nešto drugo smislili.
Ja sam nakraju tu lovu sa Pčelica stavila na Otvorenu oročenu štednju, kamate su nešto malo manje, ali oročenje uvijek mogu razvrgnuti, i doći do svojih novaca.
ovo sa CZSS-om je prestrašno!
mi smo imali dječju štednju. kada je i naša banka uvela to ograničenje, mi smo lijepo podigli novce, i oročili ih u drugu banku.
imam pitanje, imamo dječju štednju u raiffeisenu na 5 godina, nije prošlo tih 5 godina + nije uplaćen iznos predviđen za tih 5 godina, dali mogu podići položene novce svejedno? i dali trebam prilagati kakve račune? recimo da bi digla novce za uređenje dječje sobe.
Koliko su meni rekli u Zabi, ako želiš dići više od 900kn, moraš u CZSS podnijeti molbu. Npr za stambenu na dječje ime su mi rekli da ne mogu dići, samo prebaciti na Pčelicu.
Možda da napraviš nešto kao ja (vidi što sam napisala gore), ako u RF banci nema nešto slično pretpostavljam da možeš prebaciti u Zabu. I onda s tog Cool računa možeš sve podići bez problema.
Nadam se da ćeš uspijeti. Sretno!
znači ako prebacim na tzv. pčelicu (recimo da to imaju u raiffeisen) onda bi trebala moć dić bez obzira kaj je to kao na 5 godina, a nije isteklo tih 5 godina. Mislim, nije mi svejedno dal je 900 kn ili puni iznos al bolje išta nego ništa ako mogu dizat.
Mi smo upravo u postupku kod Centra da bi digli Eure sa dječje štednje.
Prvo sam naivno napisala molbu i otišla u Centar u kojoj tražim da mi dozvole isplatu za uređenje dječje sobe. Službenica me vratila nazad i primjenila onu legendarnu šifru FJP (fali jedan papir). Dakle uz molbu su tražili prdračun za namještaj , rodni list, preslike osobnih iskaznica, potpise oba roditelja. Sve smo sklupili i predali ali sad službenica kaže da će nas pozvat (oboje moramo izać sa posla) da kažemo šta želimo. Napisali smo u molbi naše namjere ali nas žele vidit da procjene da li nam je skladan brak.
Dogovorili smo se da ćemo doć u Centar i ljubit se i grlit se ispred službenice.
Sad čekamo poziv. Prošlo je mjesec dana i još ništa.
Napomena radi se simboličnoj sumi, a račun je otvoren prije 6 godina.
U PBZ-u je katastrofa. Orocili smo djecje novce i kad je isteklo htjeli ih prebaciti u drugu banku. Naravno nisu nam dali, bez obzira sto su vrijedila druga pravila kad smo potpisali ugovor. Cak i za ovih 1000 kn moramo potpisati izjavu da cemo ih potrositi na uzdrzavanje itd. Objasnili smo im da novac uopce necemo trositi, ali uzalud. Kazu da je jedini nacin da podignemo novac potpisivanje izjave.
Napisali smo zalbu banci i pokrenuli postupak u CZSS. Necemo nista lagati i izmisljati razloge za sto nam novac treba - prvobitna namjera bila je prebaciti u drugu banku, ali uz ove uvjete cuvat cemo novac kod kuce. To cemo im i reci. Biljezi za postupak u CZSS-u su skoro kao cijela godisnja kamata :evil:
Pokusao sam izguglati misljenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kojim je ogranicenje raspolaganja djecjom stednjom smanjeno s 10 kkn na 1 kkn, ali nisam nasao. Koliko vidim nije objavljeno ni na njihovom webu ni u Narodnim novinama. Ima li ga netko? Nasao sam samo preporuku Mile Jelavic kojim se trazi stroze ogranicenje. Mislim da se u ovom slucaju ponijela kao pravobraniteljica banaka, a ne djece.
Oprosti kakav trošak biljega? Jel ste Vi to išli u javnog bilješnika dat izjavu tj. ovjerit je!?
Ovaj postupak je za mene uvredljiv. Upravo tako se osjećam.
Kraj postupka još ne nazirem, a javit ću Vam koliko je trajao.
U CZSS-u u Zagrebu, opcina Maksimir, naplatili su nam 70 kn biljega (20 za molbu i 50 za rjesenje). Puta dva jer imamo dvoje djece - bez obzira sto je molba ista za oboje. Teta je rekla da ce nas pozvati na razgovor za 2 tjedna. Zivi bili pa vidjeli. Kod javnog biljeznika nismo isli, nadam se da nece biti potrebno.
Koliko god me zivcira drzavna birokracija, jos vise mi smeta postupak banke. Uvjeren sam da takvom procedurom krse Obiteljski zakon. U clanku 259. stavku 2. pise
Oni se pozivaju na clanak 260. koji govori o prihodu od imovine - to bi u ovom slucaju mogla eventualno biti kamata, a ne novac koji smo orocili. Napisali smo zalbu banci, javit cu kako je to proslo.Citiraj:
Maloljetnikovom imovinom upravljaju njegovi roditelji, osim onom koju je maloljetnik stekao radom nakon navršene petnaeste godine života.
split- ne znam o kojem je iznosu riječ, ali s obzirom da čekaš duže od mjesec dana u tom periodu si mogla podići po djetetu cca 900 Kn. Znači do sada 1800, a ako se još oduži ovo pozivanje u centar i više. Da ne kažem da potvrda s kojom možeš dignuti novce nije besplatna ( barem su moja saznanja takva ).