aleta, 8)
Printable View
aleta, 8)
Mi smo imali i imamo samo pozitivne komentare i svi se rastope kad vide malu bebu kod mame!
Moram priznati da me, ovdje boguizanogu, iznenađuju pozitivne reakcije okoline na maramu... Najčešće samo u obliku smješka, ali sada me ljudi već i zaustavljaju i komentiraju - najčešće me uhvate na prepad dok čekam u redu na blagajni ili šalteru.... :)
Izgleda da samo ja nema srece. Zivim u malom gradu, moj sin ima mjesec dana i dva puta smo bili vanka u slingu. A onda jucer sam imala "pouku" od svekrve: da vec dvadeset ljudi je ju zvalo jer su me vidjeli sa slingom i da to ne valja jer krivi malome kicmu. Svekrva je uvjerena da stetimdjetetu i da mali sto post ce imati probleme sa kicmo, jer u slingu djete je iskrivljeno. Osim toga nazvala je jednu doktoricu koja je njoj rekla: "pusti ove moderne gluposti". Na kraju cijelog ovog razgovora skoro sam izgubila povjerenje u sigurnost slinga. Mozda djete od mjesec dana stvarno ne bi trebalo biti u njemu? A toliko sam se temu radovala... Sada izgleda da sling ce zavrsiti u ormaru :(
evo svjezeg skeca s plaze danas: setamo h i ja, ona u slingu. prolazimo kraj mladog para a on ce njoj: e, ovo ti je ona krpa o kojoj sam ti pricao, u koju je moderno zamatati malu djecu... nda...
aneta, ne odustaj. toliko generacija i toliko nacija nije znalo za drugo. i svi su pravi i zdravi. ako je vama ugodno, baš te briga za komentare.
mene su isto pozitivno iznenadili moji "suseljani". mislila sam da ću se naslušati svakakvih komentara, ali začudo niti jedan. bakice se uglavnom rastapaju, i komentiraju tipa "eh, toga nije bilo u moje vrijeme..."! onda im objasnim da je to obična krpa... pa se čude.
ja sam dobila pozitivne reakcije od svih generacija (za sada). cak su mi neke zene pricale kako su im super one marame, neke, starije, kako zale sto toga nije bilo u njihovo vrijeme (je, samo nisu znale)....zamislite moju staru, ona je mene nosala u homemade necemu izmedju marame i klokanice. nasle ona i baka kroj, iskrojile, sasile i nosale (bila je isto crvena). nisu imali kolica vec su me samo nosali.
Mi smo prije dva dana dobili sling.A ja se jedva dočekala da malo prošetamo u "tandemu".
U našem malom gradiću reakcije su iznenađujuće pozitivne.
Svega par ljudi mi je reklo da izgledam kao ciganka ili indijka,a mlađa populacija je oduševljena.Pitaju gdje to nabaviti,kak je super,jel mi teško.
Uglavnom niti jedan loš komentar za sada! :D
Izgleda da samo "moji sumjestani" su cudni... :?
mi smo s maramom imali i pozitivnih i negativnih komentara
sad imamo sling
predivan šareni sling i komentari su ugl pozitivni jer se ljudima sviđa boja tkanine :? uopće ne gledaju svrhu te tkanine već njenu boju
dosta mojih prijatwljica je od mene dobilo na poklon sling i bile su oduševljene
Jucer sam bila sa Malim u slingu u gradu i evo jedan bizaran komentar: "pa to mu stisce fontanelu!" :shock: Sta cu jos cuti...? :/
i mi smo slingaši :D . he kad sam primila sling, i smontirala ga mm je komentirao zašto nisam uzela klokanicu koja se normalno veže, nego sad se tu motam ko arapin . hehe, ali kad smo prošetali malo po vrtu, zaključio je da je da mu se sviđa, i da baš ljepo stoji u tome, samo da nebi on baš to nosao, ako može on bi klokanicu :roll: , ovo mu je previše ženskasto. Danas ćemo izaći vani u slingu, pa vam javim seoske komentare!
Evo jos bizaran komentar o slingu od jucer: "pa ovo stiska fontanelu!" :shock:
al bar znaju šta je fontanela :lol:
Bar nesto :/ Nove komentare okoline: da izgledam kao Ciganka (mislim da to bih trebala shvatiti kao uvredu, ali ne znam zasto :? ), da li smo tolike sirotinje da ne mozemo bebi kupiti kolica... Jedna svekrvina prijateljica je predlozila da ona ce nama kupiti kolica, ako mi nememo para :evil:
Mi smo jutros bile na jutarnjoj kavici u Harambašiććevoj. Išle smo kolicima, ali sam mudro u košaru stavila maramu, pa kad je M postala cendrava brzo sam je svezala (i nahranila :mrgreen: ). A za susjednim stolom je bilo društvance s jednom trudnicom. Jedna od teta je komentirala "evo marame" :heart: i "ja to nikad nsam znala svezati", a trudnica je vrlo zainteresirano zagledala. Nadam se da imamo buduću maramašicu :mrgreen:
ne mogu odoljeti da se ne 'ispovijedim'...
kad sam ovdje čitala o marami prije nego što sam rodila, činilo mi se to nekako 'too much', i planirala sam ga nosati u klokanici usprkos argumentima protiv nje koje sam na ovom forumu pročitala, khm...
no, kad se rodio, shvatila sam da dijete od mjesec dana tako jadno i nespretno visi u klokanici da ga ja jednostavno nisam mogla/htjela tako nosati. srecom je moja mama žena bez predrasuda i vrlo praktična, pa kad me čula kako pričam o marami, otišla u kamaris, zaključila da ona to može još bolje sašiti i u drugi dan sam ja imala maramu :))
danas imam dvije, spremamo se šiti treću, neku 'fancy' za po ljeti, od lana..
i muž i tata su mislili da smo poludjele, ali kad su vidjeli kako je to dobro i praktično, prestali su komentirati, s tim da ga je mm nosio koliko i ja!
od 6 tjedana do 5 mjeseci sam ga isključivo nosila, sad ima 8 mjeseci i 9 kg, a i vruće nam je, pa smo češće u kolicima, ali je marama uvijek spremna!
nego, što se reakcija tiče, gerijatrija i klinci se dive, ljudi srednjih godina su skeptični, žene uglavnom prezrive, muškarci u čudu; ali sam ja ta koja namršteno gleda sve one za koje mi se čini da nisu iskazali dužnu dozu oduševljenja i ganuća ;) (i inače sam malo agresivno :oops: )
i da, prosvijetlila sam par prijateljica koje su vidjele kako je zgodno kad dijete plače, samo ga zavezati i dalje imati slobodne ruke za kolica :D
meni kolica u šetnji služe ko onim bakicama koje teško hodaju pa guraju ono neko čudo ispred sebe :lol:
također :he, he, he:Citiraj:
cherry prvotno napisa
Imam ja zgodnu anegdotu :)
Nedavno sam pricala sa frendicom iz venecuele koja zivi u Svicarskoj i pricamo o prednostima slingova, marami i pouchova i ona meni kaze da ona to prije nije nigdje vidjala osim u Amazoni i na indijankama, a sad kad je to postalo popularno u Europi i njihove zene u Caracasu se mogu vidjeti kako gradom secu sa bebicama u maramama :mrgreen: Dakle trebalo je prvo doci do nas da bi one - ne vidjele prednosti, nego kopirale modu...
Komentari od sinocnje setnje do Kauflanda....
Negativni:
1) Mladi par koji poznajemo iz videnja.. zbunjeno gledali, zacudeno kao da nesto s nama ne stima (onaj pogled kad netko misli da ste fanaticni i cudni... ako znate), komentar: "Pa jel njemu u tome dobro? To mi je onak nekak indijski.. to oni tamo tako nose...?"
Pozitivni:
2) Kad smo se vracali covjek na biciklu, cca 60 godina sa odusevljenjem vikne: "Mama ga je nosila prvih 9 mjeseci, sad ce tata drugih! PRedivno! STvarno predivno!" i ode...
3) Stari prijatelj mm kojeg godinama nije vidio, stao s autom nasred ceste da ga pozdravi i kaze mu da totalno genijalno, cool izgleda tak furajuci bebu i ne skida osmijeh s lica.
::::::::::::::::::::::::
To je bilo to.
Ali stvarno ili cudenje ili odusevljenje...
Jedini lijepi komentari koje sam čula su redom od starijih ljudi - "vidi kako bebica uživa uz otkucaje maminog srca" i slično. Stvarno :heart:Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
I komentari DEFINITIVNO imaju veze sa starošću djeteta, sad već duuuuuugo nisam dobila niti jedan ružan komentar.
Luna, takodjer! kao: blizina maminog srca uvijek je smiri!
mi smo kupovali u mercatoru u marami i svi su nas gledali onim "topim se" pogledom. sve dok L. nije puko film (htjela je jesti) i protegnula se tako malo razbucala maramu. onda sam vidjela neke zene u irisu kako su nas gledale "tracerskim" pogledom.
but i don't care ;)
Je bilo je i onih da tako i Cigani nose, ali mi se činio nekakav pozitivan prizvuk u tome (kao oni su prirodniji...), pa je'l to dobro za bebina leđa, ali uglavnom se svi smiju i raznježe kada vide Gaba kako viri van. Mame pitaju je'l me bole leđa, djedovi su komentirali to se otkucajima srce, pa da izgleda kao da je u trbuhu... Uglavnom nas već svi znaju u kvartu.
A sada je i MM dobio svoj pouch i shvatio da se komadi okreću za njim. A nije mi vjerovao...
Joj, već sam zaboravila kak je to bilo super s maramom...
I ja sam u početku teško prihvaćala posprdne komentare ali sam ubrzo sasvim ignorirala zločeste ljude i koncentrirala se na osmjehe i odobravanje...fakat su najnježnije reagirali stari ljudi i složno svi vadili istu rečenicu: Vidi kako mala beba sretno spava kraj maminog srca :heart:
Najveća pobjeda mi je bila nad mojom mamom koja maramu blago rečeno nije podnosila i kad bi išle nekud zajedno molila me da je ne sramotim i ne stavljam dijete u "tu krpu" kad je već deda kupio tako dobra i skupa kolica :roll:
Ali sam je uspjela, kao i sa dojenjem, totalno obrlatit i sad ona drži predavanja susjedima o dobrobiti dojenja i praktičnosti marame ;)
ja sam prije kupovanja marame, imala problema sa svekrvom, kud ćeš bacit tolike novce i kad sam kupila mm je rekao-pih, to sam ti i ja mogao sašit, ali kad su uvidjeli svu praktičnost marame, preobratili su se.
a s okolinom nikad nisam imala problema, jer sam uvijek sva 'važna i ponosna' i s nosom do neba hodala s Franom :mrgreen:
Nasmijale ste me s komentarima :lol:
Meni se jako sviđa ideja nošenja u marami, pogotovo zato što MM i ja volimo šetnje a kolica su ograničena a asfalt. A i u mom gradiću ima puuuno stepenica i teško je nać "vozivi" put do centra.
Pitanje: može li se negdje u Rijeci kupiti marama? I je li ju netko sam sašio? (pročitala sam negdje da je to posebni materijal kojeg se ne može kupiti)
Hvala! :*
Citiraj:
klara prvotno napisa
klara, probaj pitati u beba centru na pijaci, mislim da sam jednom cula da ih oni imaju.
Imaju Kamarisove sigurno u beba centru.
Mi još čekamo maramu, ali za sling smo čuli:
-cigani,
- ne smije biti tako zamotan zbog nožica,
- nose dijete u: krpi, šalu, vreći,
- ugušit ćete ga,
- vidi hare krishne :lol:
nekad me umore svi ti pogledi...
Ima u Bebi na placi.
EH, mi smo kupili maramu prije 10-ak dana i bili smo po kvartu ....uglavnom su svi pozitivno naklonjeni iako pomalo zbunjeni - kak sad to ? a jučer smo nas dvije išle u grad... vozile se tramvajem , šetale po importaneu...njij je bilo super a i meni..marama je zakon.zvijerala je okolo i uglavnom su nam se svi obraćali sa simpatijom. Naja je i zaspala na pola sata , sa palcem u ustima i glavicom na mojim prsima - srce mamino :love:
eh, jioš samo nešto - MM je također već 3 pita ničim izazvan tražio maramu - idu njih dvoje jedan krug oko zgrade :love:
nama su uglavnom pozitivni komentari, a redovno me zaustavljaju mame na cesti i pitaju gdi sam kupila.
pa sam rekla da cu napravit neke letke s linkovima za kupiti marame pa fino dijelit zainteresiranima :)
Mi nismo imali negativnih komentara osim onog prvog, kad smo prvi put koristili maramu pa nam neka baba rekla: "Bože sačuvaj".
Moram reći da je MM onda poludio na mene da šta mene briga šta je rekla neka baba...
Neki dan bila u BILLi s bratom. Kaže on meni "Jel ti primjećuješ kako te ljudi čudno gledaju?" Da primjećujem...
osmjehe dobivamo od mladih mama i trudnica, jednu mamu iz naselja sam prije par dana vidjela sa slingom, voljela bih vjerovati da je to zbog nas...
Evo bisera:
Neki dan sam otišla do crkve da se dogovorim oko krštenja. Naravno, Vedran je bio u marami. I tako ja pozvonim na vrata župnog ureda i dočeka me nepovjerljiv pogled svećenika koji je mislio da prosim!!!!! :lol: Da ne povjeruješ....
i jesi li uzicala sta ? :lol:Citiraj:
anchi prvotno napisa
:lol: :lol: :lol:
znači to pali?
Na groblju za sisvete nosim u jednoj ruci cvijeće u košari u drugoj lampion i M u marami; a jedna bakica na to sve: Pa vidi to je živa beba.
Kaj? Svijeću? :lol:Citiraj:
Storma prvotno napisa
Meni marama izgleda super. Ali ja se s njom nekako nisam snasla..Nije mi bas legla...
Ja planiram koristiti maramu jer mi se stvarno čini po vašim pričama da je to super stvar (mame imaju slobodne ruke, a beba uživa i smiri se uz otkucaje maminog srca :zaljubljen: ).
Kako do sada nisam primjetila mame da u Puli nose dijete u marami vjerovatno ću i ja svima biti kao neka koja je pala sa Marsa :mrgreen: , ali baš me briga :P
ja također planiram koristiti i maramu i sling jer znam sve prednosti. Ja ću roditi za 20ak dana pa nisam još doživjela reakcije okoline ali sam doživjela nešto tužno i šokantno. naime, na trudničkom tečaju, teta fizioterapeut je govorila kako se nesmije držati mala beba te spomenula štetnosti kengura (da je opterečenje na kukovima) a ja sva sretna kako je marama dobra bla, bla, a on na to - ipak smo mi evropljani i nemamo ligamente kao Indijci i za našu dijecu to nije zdravo!!!! :? :? :? jadna. i jadne cure koje su bilwe tamo samnom i još su mene gledale kao čudakinju....