Možda sam ja nešto pobrkala ali kako je dobar AMH ako iznosi 3.9 zar to nije smanjena plodnost...možda si mislila da je dobra reakcija s obzirom na nizak AMH?
Printable View
tlatincice, mogu misliti kakav ti je nalaz bio šok, vjerujem da će vjerodostojniji nalaz biti antralni folikuli....
ja nisam radila AMH,u BiH ne znam ni gdje ima to za odraditit. FSH mi je oko 6.
imala 2 stimulirana.u prvom diferelin 3mg 21 dc.od 14 dc puregon,dnevna doza varirala,ali za 12 dana stimulacije(bez cetrotidea) potrosila Puregon pen 1200IU + Menopur 1500 IU(zadnjih 5 dana po 4 ampule Menopura) i tek tad na punkciju i imala punktiranih 11js ,od toga 9 oplodeno,i svih 9 dogurale do 4.dnp.
U drugom postupku isla sa gonalima, potrosila oko 35 ampula(nisam sigurna bas u brojku,ali tu je negdje), 4 cetrotidea(jedan falio,nisam ga imala gdje kupiti) i na kraju nisu bili folikuli dovolkijno veliki,smao jedan od 20mm,1js,1 embrij-biokemijska.
tu krivim mog dr,a ,ocito je trebalo povecavati dozu,on to nije radio na vrijeme.zadnji dan na uzv-u,rekao mi je da lijevi jajnik dosta kaska,da na njemu nema folikula za punktirati....a,na desnom je sve ok,valjd anije dobro mjerio,nemam pojma.
sad predlazu opet kratki protokol, uz 4ampule Merionala dnevno i + 3 klomifena,te kasnije i cetrotide.
pomalo me to zbunjuje,je l bas potrebna tolika doza? bojim se HS-a,jos imam PCOS (mada to tretiram gluforminom)
ovo sve pisem(nadam se da nisam fulala temu) zato sto nisam nacisto jesam li low ili slow responder(imam 27 godina)?
i brinem sto nismo uganjali moj protokol i sto se opet bojim nekih komplikacija.
tuzna, obrati se opet nekom drugom (dr R), 11 j. s. je preveliki broj za igranje s 4 menopura i kratkim protokolom, ko ti to predlaže? Teško je reći što se dogodilo s tvojim drugim postupkom, al po meni se ipak više radi o preranoj štoperici, nego o slabom odgovoru na stimulaciju.
I low responderi su oni kjoi reagiraju s 1, 2 ili 3 j.s., nikako 11:-)
onda sam slow responder?zbog necega reagujem sporo...u ovod drugom postupku,dr koji mi je mjerio folikule u sarajevu gotovo svaki dan, govorio je kako je sve ok,da bi 10 dan stimulacije rekao da kasni lijevi jajnik,zadnja 2 dana povecao na 4 ampule,ali vec je bilo kasno,bojao se dalje stimulisati jer je rizicno duze od 12 dana(valjda,nisam ga bas tu skuzila).
mislim,obzirom da mi je 27 godina,ne vidim razlog takvog reagovanja,svi hormoni OK,mozda je fsh od 6 malo visok za moje godine?
nemam vise pojma sta ocekivati.
bojim se merionala(nisam sigurna je li dobar da ga kupim,malo zena ga koristi,ako ne reagujem dobro na Gonal,sta da radim sa Merionalom?), bojim se 4 ampule,a bojim se i klomifena(prije 5-6 god,kad smo tek krenuli u ovu pricu i nismo znali nalaz spermiograma,dr mi je davala klomifen i sjecam se da je rekla da na njega slabo reagiram,nesto u fazona jedan mjesec reagujem,jedan ne,mislim da je i tad zakazao lijevi jajnik)
bojim se hS-a,inzulinsku kontroliram,a i testosteron je prije 3 mjeseca bio granicno visok,dakle,poceo se vec tad snizavati pod utjecajem gluformina(uvijek je bio visi od gornje granice,cak i kad nisma znala za PCOS)
a,protokol predlazu Česi,klinika u brnu i oni su uvijek za kratki protokol,smatraju ga sigurnijim, a znaju za moju raniju reakciju,pa su zbog toga odlucili po 4 ampule....
vec 6 dan rekli uzv,valjda se boje reakcije...
dr R predlaze dugi protokol,a ja nemam ovdje u Bih nikom kome vjerujem sa protokolima(jedinom MPOvcu sam dala povjerenje prosli put i on je napravio to da dobijem 1js),tako da sam bas izgubljena.
uostalom,ne znam sta da ima kazem,da ne vjerujem u protokol i da ja mislim da ce doci do HS-a? nemam niti jednog dr.-a da mogu reci.e,moj dr. kaze to i to....
Tuzna, predlazem da zamolis moderatoricu da ti prebaci ovaj zadnji post na novu temu jer ovdje imamo upravo oprecne probleme, visoke FSH i slabe odgovore na stim a rekla bih da je kod tebe samo problem odabira pravog protokola.Slaba reakcija se moze svakome desiti bez obzira na nalaze.
Cure da li postoji netko sa ovog foruma da je imao nizak amh i ipak došao do bebe?
Mimi81, ja bih rekla da si ti jos najblize tom cilju. Napisi malo i ovdje kako je prosao tvoj zadnji postupak. Problem niskog AMH su uglavnom visoke godine koje su s njim u korelaciji a ujedno je upravo tvoja prednost sto si tek na pragu 30-te.
Mislim kao i taca, mlađe žene s niskim AMH imaju puno veće šanse doći do dobre stanice i zdravog embrija nego starije žene s nešto boljim AMH.
Drago mi je da ima takvih primjera. Evo u zadnjem postupku, 2. po redu sam imala stimulaciju 13 decapeptyla i 39 menopura, na punkciji su dobivene 3 js, oplodile su se 2 i vraćene su (4stanični i 7stanični embrij). Na kraju je sve završilo biokemijskom trudnoćom.
FSH inače varira od ciklusa do ciklusa (mada kažu da je mjerodavna najviša dobivena vrijednost), a AMH se nije povisio, nego su vrijednosti preračunate u druge jedinice, je li riki :-|. Ili sam krivo pokopčala?
Također, u slučaju rikikiki, bitno je da je to mlada žena, a teorija kaže da će kod takvih biti uglavnom problem kvantitete, ali ne i kvalitete, dok je kod neke starije problem i jedno i drugo. Općenito, bolja je prognoza mlada dob, loš AMH i FSH, nego velika dob, loš AMH i FSH - baš zbog te kvalitete js. Ovako, ono, to je totalno općenito i laički, ali čisto da vam stvar kontekstualizira.
Bolja je prognoza i za nize godine uz los AMH i FSH nego za visoke godine i dobar AMH i FSH. Znaci da mlada zena sa slabijom zalihom js ima vece sanse nego starija sa dobrom zalihom. Kako god, sve se vrti oko godina....
Mislim da smo sve četiri isto rekle, he he.
jel ja spadam u mlađe onda ?? 33god :mrgreen: :mrgreen:
o hvala curke :-), ja mislila mlađe su samo one ispod 30 :mrgreen:
nisam vadila AMH i ne mislim , jedino ako dr. bude trazio
AMH se vadi i prati kod nas tek nedavno.
S vl. stanicama, visoke godine i visok FSH, znam, što forumskih, što neforumskih, u vrijeme koliko ja to pokušavam pratiti, jedno par, mislim - jedna spontana, nakon što je žena posvojila i nije se trudila dobiti svoju bebu, pokušavala je ponovno posvojiti; jednu iz sekundarne neplodnosti, IVF u Mariboru.
S time da nisam prije toliko bila fokusirana na ovu problematiku i nisam znala reći koliki je čiji FSH i AMH i koja dob.
Pomoć!!! Danas mi stigao AMH, rezultat 13,8 pmol/L, a tek sam na pragu 30-te godine!!! Pitanje za cure koje se razumiju, koliko mi je uopće godina ostalo do "potrošnje" mojih rezervi j.s. ?Jel to znači ako npr. imam u zalihi još 50 j.s. i u jednoj stimulaciji dobijem 15, ostaje mi samo još 35 komada j.s.???? Ili ta "potprošnja" u stimuliranim postupcima nema veze??? Možda glupa pitanja, ali ja sam očajna:-(!!!
Mury ne kužim se baš kojom brzinom se taj AMH snižava tj. kad ćeš u menopauzu ali sigurna sam da se radi o godinama, i da ti ne preostaje još 50 j.s.
Mislim da se j.s stimulacijom ne troše ništa ubrzanije nego inače, jer u svakom ciklusu ih propadne više od 1, samo se izdvoji 1 dominantni a ovi drugi ti antralni folikuli koji se vide na početku recimo 3 d.c. isto odu u nepovrat, ako sam ja to dobro pohvatala,jel. Al mislim da je tako jer se rodimo sa jako velikim brojem j.s. a nemamo toliko ovulacija u životu
Mali Mimi, dobro si to rekla, ne zna se kad će menopauza ni kad je amh manji od 1, tada jedino bude manje antralnih, dakle, amh nema zadnju riječ-stimulirani postupci više (ili jednako) ovise o broju antralnih folikula.
Hvala ti Mali Mimi, sad si me malo umirila. Evo sam poslala nalaz u MB dr. Vlaisavljević ( on mi je i sugerirao da izvadim AMH). Inače mi je i E2 povišen 214,26 ng/L ( ref. vrijednosti su mu 12,5-166), i svjesna sam da visok E2 također ukazuje na malu zalihu j.s.:-(:cry:
mare41:love2:
Mali Mimi također:love2:!!!
Cure, zlatne ste, što bih aj bez vas i vaših odgovora:-)
Mali Mimi također:love2:!!!
Cure, zlatne ste, što bih ja bez vas i vaših odgovora:-)
Visoki E2 ti može ukazivati na cistu, a od kud ti to da ukazuje na manji broj j.s.?
Ma drago mi je kad mogu nekome pomoći i ja sam lani bila u panici zbog visokog FSH i isto sam zabrijala da ću uskoro u menopauzu a 32 god. mi je, ali prošlo me.
Čitala sam da visok E2 može ukazivati ili na cistu, ili ovo drugo - što me strah jer se AMH takav pokazao. Ma nema mi druge nego se nadat da ću zatrudnit prije nego se sve moje jajne stanice potroše:-)
Ma što se tiče AMH-a imaš šanse, evo pogledaj gore post od rikikiki koja je zatrudnila sa nižim AMH nego što ga ti imaš, a budući da imaš godine taman za zatrudnjivanje bit će tu još puno dobrih stanica - vidim da si čak imala i pokušaj sa zamrznutom j.s. jel se uspjela oploditi?
JAvit će se taca za E2:-), to ne znači da je svaki ciklus takav....