Ma bit će sve OK, ništa ne brini! Glavno da si na vrijeme reagirala i da ti se postavi dijagnoza. Ja ću isto što prije tražiti uputnicu i krenuti na pretrage.Citiraj:
pale prvotno napisa
Drži se i javljaj dalje novosti :love:
Printable View
Ma bit će sve OK, ništa ne brini! Glavno da si na vrijeme reagirala i da ti se postavi dijagnoza. Ja ću isto što prije tražiti uputnicu i krenuti na pretrage.Citiraj:
pale prvotno napisa
Drži se i javljaj dalje novosti :love:
Ma tribalo bi biti sve ok. nego me zanima što sada. Kakve se pretrage rade kod endokrinologa, mogu li nešto učiniti sama. Malo sam zbunjena, očekivala sam da bude povišen ali ne baš ovoliko. Malo me isto strah, iako me doc. uvjerava da to sve može biti ok.
:love:
Pale, možda te malo smirim, meni su isto pronašli povišeni prolaktin, popravio se nakon par mjeseci uzimanja bromergona.
I ostala sam trudna poslije toga, prirodno.
Mislim da će te endokrinolog slati na još hormonskih pretraga i magnet ili ct hipofize. Nije to ništa strašno :love:
Viola, hvala ti, tvoje riječi su mi stvarno utjeha. Upravo sam nazvala bolnicu i sestra na endokrinologiji mi je rekla s obzirom da mi na uputnici piše hitno da dođem odmah. Malo sam se ustrašila, moram priznati. Bojim se da je moj prolaktin stvarno jako velik. Danas popodne idem u bolnicu pa ćemo viditi što će biti. Ne mogu se nikako smiriti, tako me strah, i još sad pred Božić ( sad ti ja mislim kako ću stići obaviti kupovinu i peći kolače). :shock:
Uopće ne znam što mi može biti sada od tako visokog prolaktina.
Pale,
pokusaj se maksimalno smirit, jer ako te opet danas posalju na vadenje prolaktina nece biti dobro ako si pod stresom.
to sto su rekli da dodes odmah gledaj s pozitivne strane, kako bi tek bila jadna i uplasena da moras cekati mjesec ili vise dana da dodes na red i kako bi cijelo vrijeme samo na to mislila. ovako ces vec danas cuti strucno misljenje i biti makar jedan korak blize rjesavanju problema, a ipak je sve lakse kad saznas s cime se moras boriti. ja ti vec preko godinu dana obilazim doktore i sve je kao uredu, a imam smede krvarenje u drugoj fazi cik., iscjedak iz dojki i nema bebe.
drizi se, vjerujem da ce sve biti dobro.
pozdrav
Mirnic, hvala ti, ja sam čak mislila ići tek u utorak ali eto nazovem danas i kažu ako piše hitno primaju odmah. Eto toga se bojim, jer povišenost stvarno nije mala. Ne čini mi se to stvar koju treba tako hitno danas riješiti, a moja doc. to traži. Ništa ne razumijem i strah me je. Jedva čekam da se to riješi. Još i trebam dobiti M i sva sam depresivna sama od sebe, još će me tamo i bockati. Uh, kako sam u komi.
Pale, znam da si uplasena, ali pokusaj se smiriti. Kazes da imas redovite cikluse. Eto, to je nesto dobro u svemu tome, jer jako poviseni prolaktin izaziva izostanak menstruacije, a kod tebe to nije slucaj. To mi je rekao endokrinolog u Vinogradskoj.
I meni su vrijednosti varirale od labosa do labosa, najbolje da probas analizirati prolaktin na vise mjesta.
Pale,
upravo kako je s_iva rekla, kod dugotrajnog visokog povisenja prolaktina dolazo do izostanka mjesecnice i po nekoliko mjeseci. otale cure s povisenim prolaktinom imam pitanje za vas kakvi su vam ciklusi, uredni ili zezaju?i ima li koja spotting pred menstruaciju?
Moji ciklusi su poprilicno uredni, 26-29 dana, eventualno mi se pokoji put dogodi da traju nekoliko dana duze, ali svaki mjesec pratim simptome. Sredinom ciklusa osjetim probadanje u jajnicima, a od 18.-og dana do M osjecam nadutost, bolne grudi,razdrazljiva sam.
U utorak idem vaditi krv i provjetiti progesteron, a sto se tice spottinga ponekad mi se javi smeckasti iscjedak u 2.polovici ciklusa.
Kako je kod ostalih cura?
I meni grudi bole lucaki od ovulacije pa dok ne dobijem, ovulacije su bolne. homeopatica mi je rekla da PMS free ne smijem uzimati dok sam kod nje na terapiji, a kako od njene terapije nisam primjetila nista drugo nego puno tanji novcanik, odlucila sam vise nigdje ne ici, nego se pokusat smirit i piti PMS free, pa da vdim kak ce biti kroz par ciklusa. prosli ciklus sam pila Pms free samo par dana i u tih par dana su me grudi manje boljele, e sad da li je od toga ili od razmisljanja da ce me manje boliti neznam ni sama.
Cure, hvala na utjehama.
Imam uredne menstruacije, ciklusi mi traju 26 - 28 dana, imam smeđkasti iscjedak dan prije M ( u zadnje vrijeme svaki mjesec ), jakooo bolne grudi i 10 dana prije M, jake glavobolje pred, za vrijeme ili odmah nakon M. Čak mi se jedno vrijeme vrtilo ujutro i bila mi mučnina ( kako žarko želim bebicu, mislila sam da su to simptomi- kasnije da sam umislila) . Ja sam uvijek mislila da je to PMS. Sad ćemo viditi što je stvarno.
Hvala još jednom, do jučer sam mislila da se ovo događa nekom drugome.
Je li prl raste na početku trudnoće? Trebam dobiti M danas, sutra pa eto pomislih da nisam možda ... :oops:
Prolaktin se poveceva u trudnoci, ali ne na pocetku.
I ja imam glavobolje u iste dane kao i ti, mislim da je to od pada jednih,a rasta vrijednosti drugih hormona. To je PMS.
Vjerojatno si u pravu, s_iva, nego ja sad umišljam simptome toga jer me strah. Pričala sam sa jednom med. sestrom i rekla mi je da ne čekam da odem odmah danas kod endokrinologa da to nije baš za čekanje. Bumo videli, javim se sutra sa novostima. Ako budem živa :shock: , koja depra :lol:
Ne brini pale i pogledaj link koji je plavaa stavila na odbrojavanju! Ja sam se rasplakala od sreće i odmah mi život izgleda ljepše i veselije!
Osobno s prolaktinom ratujem još od 96.
Bromergon mi je spuštao prolaktin. Dok sam bila na Dianama također je prolaktin bio u normali.
Ovo ljeto mi je prolaktin bio 1019,0 mIJ/l (norm 40-530) i ja odlučila da mi je dosta Bromergona i nisam pila ništa ponovila kontrolu u devetom mjesecu i nalaz 380,0 pa ti vidi. Jedina stvar koju sam promijenila je to da sam došla na vađenje tri sata nakon buđenja (saznala to tek ovo ljeto) i da sam po dolasku u čekaonicu zatvorila oči i pokušala se smiriti.
Kako idem na folikulometrije znam da se svaki mjesec razvijao folikul i pucao istina nešto ranije no kako su moji ciklusi 24-26 dana to je i za očekivati (tako kažu).
Inače što se tiče PMS nemam ga otkad sam izašla iz puberteta isto tako nema niti spottinga.
Evo cure mene opet!
Jučer sam bila kod endokrinologa i eto kaže da imam hiperprolaktinemiju i moram napraviti brdo pretraga ( sve ono što sam već pročitala na Rodi). Istina je da je moj prl povišen jako ali valjda i to može biti ok. I najvjerojatnije zbog njega ne mogu imati bebača. Baš sam tužna što je to tako, ali i sretna što sam to otkrila. Je li netko zna koliko obično traje ta terapija ( znam da je to individualno ali barem okvirno).
Pale, meni je trebalo pola godine da skinem prolaktin na normalu, ali ja sam tu iznimka. Cure su obicno imale normalan nalaz vec nakon prve ture Bromergona.
Tebi ce pretpostavljam doktor preporuciti Dostinex - on je mnogo skuplji, ali i jaci lijek, s nesto manje propratnih pojava.
Drzim fige da sto prije ugledas +!
Wewa hvala na odgovoru,
iskreno se nadam da će prl skinuti čim prije, koliko sam shvatila doc onda ću preći na klomifene ili nešto tako za poticanje ovulacije? Neznam ti ja ništa o tome do sada nisam imala nikakvih problema. Koliko sam čula cure na klomifemima često zanesu blizance, ispravite me ako sam u krivu. A ti lijekovi koliko je to skupo.
Pale, moguce da ti nakon regulisanja prolaktina nece trebati nikakva stimulacija ;)
a klomifen nije jako skup, samo s njim treba biti oprezan, ali to ce ti svakako doktor preporuciti i objasniti. sad se koncentrisi na regulisanje prolaktina, ocekuj da ces vjerovatno raditi hormone stitne zlijezde i CT ili MR hipofize, a ostalo jedno po jedno, mislim u vezi zaceca ;)
Puno srece!
Naručila sam se 09.01. kod ginekologa i tražit ću uputnicu za kontrolu hormona. Trebam li tražiti samo za prolaktin ili je ta uputnica za sve spolne hormone?
Off topic: 09.01. će mi biti 24. dc, može li se na tom pregledu utvrditi eventualna trudnoća bez vađenja bete, samo vaginalnim UZV?
Uputnica vrijedi za one hormone koji su na njoj navedeni.
Ja sam od endokrinologa dobila upute da provjerim slijedece hormone:
-7 DC: prolaktin, FSH, LH, E2
-21 DC: progesteron
Da li mi netko zna zasto bas 7 DC, (zaboravila sam ga pitati) jer sam najcesce nailazila na podatak da se hormoni vade 3-5 DC?
I da li to mora biti bas taj DC ili moze jedan prije ili nakon njega, jer s obzirom na vikende i praznike ne mogu pogoditi bas taj dan?
Pale, sto se dogadja kod tebe, ima li novih informacija?
S iva hvala sto pitas za mene.
Evo nema nista, vadila hormone 7 dan, moram se naruciti na magnetsku rezonancu, kod ginekologa idem sutra. Jedva cekam kad cu sve to obaviti, i napokon krenuti na bebaca
Poydrav svima
Ja sam danas dobila nalaze prolactena i iznosi 526 U/ml.Sta to znaci,i da li je normalno? :?
Na mom zadnjem nalazu piše da je za žene normalno 40-530 jedinice su mIJ/l
Koliko sam ja upoznata ( u kratko vrijeme ) sa prl mislim da je to ok. Na mijim nalazima stoje i ref. intervali ( 127 - 637mU/l ).
Cure upomoć,
u srijedu sam bila kod gin. i radila mi je uzv jajnika i opet u subotu (14 dc) nalaz je slijedeći:
uterus u AVF, uedne veličine i morfologije. Endometrij 6 mm trolinijski
Lijevi jajnik: vel 27 x19 mm, uredne folikulogeneze ( doima se policističan) ?
Desni jajnik: vel 28 x 16 mm, uredne folikulogeneze ( na desnom jajniku dom. folikul od 15 mm)
S tim da imam hiperprolaktinemiju.
E sad, doc. kaže da ovaj f od 15 mm ( 14 dc) treba biti ovulacija za 5-6 dana, a moji ciklusi su 26 - 28 dana. I da bi mi ovaj mjesec ciklus trebao biti 33 dana. Ja ne razumijem mogu li ja uopće ostati trudna sa 5 - 6 puta većim prl od normalnog i može li mi ovulacija stvarno tako kasniti a ja osjetila bol 13 dc i uvijek mi je do sada 14 dana nakon takve boli menstruacija.
Ja više ništa ne razumim.
pale, meni je u 2 ciklusa zaredom bila gotovo identična situacija. Doduše, nisam imala problema s hormonima, ali mi je doktor na 17. dc vidio predovulacijsko stanje (a ciklusi prosječno 26 dana, baš kao tebi), i M sam u oba ta ciklusa dobila najnormalnije oko tog 26. dc. Zaključak - anovulatorni ciklusi (ovulacija se nije ni desila). Što sam kasnije iz savjeta cura skužila da nije ništa čudno. Idući ciklus je sve bilo u redu, čak smo radili inseminaciju. A ciklus nakon toga se desilo malo čudo. :D
Jučer sam bila kod moje gin i rekla sam joj za iscjedak iz dojke. Prvo me pitala koliko dugo ga imam i dali se pojavljuje u obje dojke i pretpostavila je da je riječ, naravno, o povišenom prolaktinu i dala mi uputnicu za lab. Danas moram nazvati i dogovoriti se kad da dođem. Još mi je preporučila da odem na citološki pregled, tj. da mi tri dana za redom uzimaju bris tog iscjedka i analiziraju ga da bi otklonili druge sumnje. Rekla je da je to jako česta pojava u reproduktivnoj dobi i da se ništa ne brinem i da nastavimo raditi na bebi. Dalje ćemo vidjeti...
Jelka hvala na odgovoru, ma i mislila sam da neće biti ovulacije ovaj mjesec. Nema veze sredit ću prvo prolaktin a onda u borbu. 8)
Ivory, držim fige da sve bude ok. :*
Evo mene u nedoumici!
Sada sam zvala lab i rekli su mi da se nemoram naručivati i neka samo dođem, ali nisu mi znali reči koji dan ciklusa i da mi to mora reči moj ginekolog. Ona mi nije ništa napomenula, a sada je nomogu dobiti na telefon. Rekli su mi i da moram biti na tašte :? a negdje u prijašnjim postovima sam pročitala da je dobro nešto pojesti, jer organizam na glad reagira kao na stres i prolaktin se automatski povisuje!!! Help!!!
ivory, što ti piše na uputnici, koje hormone ti je dala da provjeriš. Ja sam negdi čitala da je prl bolje vaditi ne natašte, i da triba malo hodati a onda sjesti i malo se opustiti. Prvi put kad sam ga vadila bila sam natašte i nisam hodala i sl. Drugi put sam se pridržavala ovoga i bio je nešto manji.
Sad ti Bože znaj je li to od toga ili ne. Ako ti i bude povišen poslat će te da ga vadiš opet neće to uzeti kao jedino mjerilo upravo zbog toga.
Napisala mi je samo prolaktin i galacto...nešto što nemogu dešifrirati. Sada sam je dobila na telefon i rekla mi je da nema veze dan ciklusa i mogu ga vaditi bilo kada, tako da idem odmah sutra, jer sam danas več pojela doručak i popila kavu i uspjela se naživcirati na poslu :x
Za koliko su tebi bili gotovi nalazi?
Ivory, vjerojatno ti piše prolaktin i galaktoreja ( iscjedak iz dojke ) to je i meni pisalo prvi put. Prolaktin se može vaditi bilo koji dan ciklusa, nego ga daju vaditi sa drugim hormonima da te ne bockaju više puta. Meni su nalazi bili gotovi slijedeći radni dan - centralni laboratorij u općoj bolnici, što znači sutradan. Ujutro lipo kad se probudiš polako doručkuj ( glad može biti stres za organizam) malo hodaj i kad dođeš tamo probaj malo sjesti i odmoriti. Barem su meni tako savjetovali i bio je manji nego prvi put.
Sretno i javi se sutra tj. kad budu nalazi.
Držim ti fige.
Nalazi su meni u Vinogradskoj bili gotovi za 2 tjedna! Toliko se ceka za sve spolne hormone.
Evo, ja izvadila krva jutros i nalazi će biti gotovi u ponedjeljak u jutro.
Sestra se dobrano namučila dok mi je našla venu :lol:
Curke,
evo ja sam opet kontrolirala prolaktin i iznosi 228, sto znaci da ce spustio od prosli put i ovo je stvarno super vrijednost. da li je pomogla homeopatija ili pms free tesko je reci, no ja jos uvijek na pritisak imam iscjedak iz obje dojke prozirna tekucina i grudi i ovaj mjesec ludacki bole.
doc. mi je rekao da prestanem stiskati grudi i gledati da li imam iscjedak, ako primjetim da curi bez diranja onda cemo na ultrazvuk dojki. uzasno me je strah od cega je iscjedak ak nije od povisenog prolaktina, da li je moguce da se od provjeravanja dojki isprovociraju mlijecne zlijezde i da krene iscjedak????
znam da sam se raspisala ali uzasno se osjecam, pa moram s nekim to podjeliti.mi tek nekoliko mjeseci radimo na bebi i imam potvrdene ovulacije, evo i hormoni su u redu,ultrazvuk uredu, samo zadnjih god. dana smede krvaruckanje u drugoj fazi ciklusa uz uredan ciklus i doc. me sada salje na druge pretrage s tim da mi jos nije rekao koje sve, za pocetak brisevi na sve i svasta i kaze da nemamo vise sta cekati jer imam previse godine za cekanje(e cure pa tek mi je 28), i ja sam doista mislila da se bebice ne prave za nekoliko mjeseci.kad sam na uputnici za briseve vidjela dijagnozu neplodnost srusio se sav moj svijet.jadna sam.
hm?otkud taj smajlic na broju mojih godina? godina je 28
Mirnic, nemoj se uzrujavati prije vremena! Meni je 3 8) i tek prije par mjeseci smo počeli raditi na bebici i jako mi je drago da sam već sada na početku, i to zahvaljujući ovom portalu, uočila promjene na svom tijelu i počela rješavati to na vrijeme. Ako ti je PRL dobar, uzmi uputnicu za citologa i napravi citološklu analizu iscjedka. To je meni sljedeći korak i to mi je moja gin. preporučila. Možda su stvarno u pitanju malo aktivnije mliječne žlijezde.
Radi i dalje na bebici i ne posustaj :love:
Ha, ha ja mislila da si to namjerno, pa ga i ja stavila (31)! :lol:Citiraj:
mirnic prvotno napisa