Hvala!
Printable View
G. Matica, slažem se da je sedmogodišnje iskustvo u pčelarenju skromno, ali ako moje iskustvo kao kupca nazivate skromnim, zalazite u opasne vode :).
Od svoje 26. do 32. godine probala sam med iz marketa samo sporadično u gostima, ali od 18. do 26. sam kupovala med frekvencijom od 1kg mesečno ili nešto ređe-što u marketima, što na pijacama- što je na nivou frekvencije kupovine higijenskih uložaka. Nijedna žena ne smatra svoje iskustvo u kupovini uložaka skromnim, pa tako ni ja svoje iskustvo u kupovini meda :). I više nego sporadično je taj med bio ili odvratne arome-na plastiku, uskislo ili neku od hemikalija, ili je naprotiv bio apsolutno bez arome-a moje čulo ukusa i mirisa je baš osetljivo.
Zato ne mislim da ja nanosim štetu prodaji meda, već upravo ovakva loša iskustva i „pčelari“, kako ih i sami nazivate.
Ne mislim da su pčelari na tržnicama bolji ili lošiji od onih koji prodaju marketima, to je sasvim individualno. Iz mog ličnog i subjektivnog iskustva, pčelari koji prodaju na tržnicama su nešto češće nesavesni oko upotrebe hemikalija, jer znaju da neće biti kontrolisani. Sa druge strane, veliki prizvođači su skloniji prihrani šećerom, jer je velik prinos meda njima obično jedini izvor prihoda.
Što se vas lično tiče, vašem poštenju i iskustvu svaka čast, ali čak ni vi nemate uvid u to šta se sa vašim medom dešava nakon što ste ga prodali, zar ne?
Slažem se da se ne može organoleptički niti samo pogledom utvrditi patvorina ili smeša sa stopostotnom sigurnošću, ali verovatnoća da ono u tegli odgovara deklaraciji značajno raste ako med ima ona svojstva koja sam nabrojala-pravilnu kristalizaciju, odgovarajuću boju i aromu. Ili drugačije rečeno, ako biste birali (bez raspoložive analize) između takvog meda i drugog koji je sa nepravilnim, prekrupnim kristalima, ili recimo potpuno tečan ali u dva sloja razl.boje, bez arome ili sa „pogrešnom“ aromom, pretpostavljam da biste ipak radije odabrali onaj prvi?
Uostalom, ne treba zatvarati oči pred očiglednim. Ako kupljeni med aromom nikako ne odgovara onome što bi trebalo da bude, znači da neka greška negde na putu od proizvođača do potrošača jeste napravljena, i u interesu je svih da se greška prizna i ispravi.
Na kraju, izvinila sam se već što sam isuviše uopštila i napisala da je verovatnoća velika da su na policama često falsifikati. To jeste samo moje subjektivno i, neka bude, laičko mišljenje, ali ne baš potpuno neutemeljeno.
Afera sa medom je bilo dosta, mnogo u Srbiji ali mislim i nekoliko u Hrvatskoj. Ovo je najnoviji skandal iz Srbije:
http://www.natura.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=209:s rbija-ulepljena-vetakim-medom-&catid=69:med-i-proizvodi&Itemid=7
A ovo najnovije nepravilnosti iz Hrvatske za koje znam:
http://pcelinjak.hr/index.php/Vijesti-i-obavijesti/patvoreni-med-iz-hrvatske-quhvaenq-u-sloveniji.html
A evo i teksta o patvorenom medu koji sam usput pronašla.
http://pcelinjak.hr/index.php/Vijesti-i-obavijesti/patvoreni-med-i-zdravlje.html
Malo ću se potkovati ubuduće oko stavljanja lnkova, da ne budu više ovakvi :oops:.
I na kraju,hvala za lepe želje, iako nemamo ambicije za veću proizvodnju :). Mislim da je lepo što odgovarate i na druga pitanja o medu, pa bih se priključila-da li grešim ako kažem da viskozitet, tj. gustina meda može biti i pokazatelj, između ostalog, i njegove nešto veće vremenske starosti?
AdioMare, hvala lijepa. Nažalost tako je.
Pulinka, vjerujem da bi se u mnogo čemu složili što se pčelarstva tiče. Ono što sam napisao o medu je točno, i prvenstveno namjenjeno edukaciji potrošača meda, a rezultat je višegodišnjeg iskustva u proizvodnji meda, peluda, propolisa i matične mliječi.
Iznošenje istinitih informacija o medu, ma kakve one bile, podržavam. Potrošači imaju pravo za one koji krše pravila kako bi ih kaznili bojkotom njihovih proizvoda.
U mojoj zaista obimnoj pčelarskoj literaturi nije nigdje starost meda dovedena u verzu s viskozitetom.
Drago mi je što mislite da bismo se složili i hvala za odgovor o viskozitetu meda.
Ni ja nisam nigde u literaturi našla vezu između viskoziteta i starosti meda, ali sam tvrdnju o povezanosti čula od nekih pčelara koji još imaju zalihe meda stare preko 20 godina - izgleda je to ipak još jedan od mitova. Izvinjavam se za OT.
Mene zanima koliko meda dnevno smiju djeca konzumirati i gdje u Zagrebu mogu kupiti med a da nije patvoren? Što je s Petrovićevim medom, da li je on u redu?
Pitanje:
zadnje vrijeme primjetili smo (mm i ja) da je na staklenkama meda u trgovinama, od raznih proizvođača, pokriveno flomasterom ili malom naljepnicom tamo gdje u deklaraciji o proizvodu piše "med je prirodni pčelinji proizvod" ili nešto slično. Npr u rečenici Kraljev med je prirodni cvjetni med... prekriženo je "prirodni cvjetni" :unsure:
što to znači?
Mm je pretpostavio da su ti proizvodi morali proći neke nove kontrole prema eu standardima, i po njima to što se prodaje kao med ne može se više tako zvati...
Jel netko zna gdje u Zagrebu ima za kupiti med od lavande?Ja sam kupila na Lošinju 2 godine za redom i što je najbolje to je kraljev med:roll:a u Zgb.ga po dućanima ne mogu naći.Jedino ima u Melviti ali je tegla duplo skuplja od ove koju sam ja imala.
pomikaki, pitala MMa kojem su njegove pcelice hoby. nema pojma. aaaaaaaaa sad se sjetih idme ga mailati da pita pcelare danas. ima covik sasstanak.
Hvala, baš me zanima zbog čega je to.
Točan odgovor se nalazi u novom pravilniku koji regulira etiketiranje u punionicama meda. Osobno ga nisam vidio, pa ne mogu reći detalje. Otkupljivači meda kažu da se radi o tome da na takav način više neće biti moguće sankcionirati patvoreni med jer na etiketi neće ni pisati da je to prirodni med. Što je istina ne znam, ali možda mogu reći par činjenica iz koje se može dobiti jasnija slika.
1) Pčelari su uglavnom stariji ljudi, većina njih nema volje za ništa nove, pa čak ni uzeti poticaje koje su im lako dostupni
2) Cijena meda kod pčelara su od 35 do 65 kn, u EU je najjeftiniji med kažu oko 10EUR-a
3) Bez laboratorijskog pregleda nema mogućnosti razaznati da li je med patvoren,a kamoli locirati porijeklo po peludnim tragovima
4) U EU je zbog intenzivne upotrebe pesticida teško naći med koji se može usporediti s onim iz HR
Između pčelara (čiji prosjek godina je iznad 50) i kupaca su preprodavači. Svak ima svoj interes. Preprodavači žele legalizirati ono što vjerojatno već rade. Pčelari nisu u stanju brzu reagirati, niti lobirati poput preprodavača, pogotovo jer veliki pčelari ovise o preprodavačima, pa se interes kupaca i interes pčelara poklapa samo kod malih pčelera. U HR se može doći do vrhunskog proizvoda, taj proizvod je u našem EU susjedstvu cijenjen. Špekulacija je da netko štiti svoj interes.
o vidim da je vec dobila odgovor ali evo ljepim i ja svoj:
Citiraj:
Danas pitao otkupljivača meda, da li zna za križanje ili uklanjanje rečenice "prirodni cvijetni". Odgovor i objašnjenje koje je dobio je sljedeće: "Donešen je propis, da na naljepnicama(etiketama ), na staklenkama prirodnog cvijetnog meda, ne smije više pisati:" prirodni cvjetni". Obrazloženje je sljedeće; propis je donešen da bi se "zaštitila"prodaja patvorenog(umjetnog) meda. Dobro sam čuo, više svjedoka prisutno je bilo, glasnogovornik će dati izjavu .https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif
Zanimljivo.
Znači više sasvim sigurno ne kupujem med iz dućana, a posebno ne kristalizirani.
Inače pojava koja je opisana na početku ovog topica prije cca dvije godine je normalna pojava kod kristalizacije meda i baš zbog toga sam već u više navraćaja napominjao da je unatoč mitovima kristalizirani med niže kvalitete od svježe vrcanog. Radi se o tome da se kod kristalizacije šećer koncentrira u kristale, a preostala tekućina gubi koncentraciju šećera i uspostavljaju se uvjeti za fermentaciju. S fermentacijom nikad ne znaš kako će završiti, osobito u krajevima gdje su divlji kvasci stvarno divlji, poput Amerike ili Kine. U Europi je situacija nešto bolja jer su se kvasci manje/više pripitomili uslijed tradicije proizvodnje vina. Na primjer, kod nas ako ostaviš vrč mošta na miru dobit ćeš vino, a u Americi ako učiniš to isto a ne staviš vrelko dobit ćeš smrad - radi divljih kvasaca. Tako je i s medom.
Imam nekoliko pčelara u obitelji, a mene veseli praviti medovinu pa se informiram ;)
Bok,
ima koji poznavaoc meda tu ili sve sami konzumenti kao ja?
Mi trosimo jako puno meda,a sad u doba prehlada jos i vise. Volimo i tekuci, i kristalizirani, i sa sacem i jakih okusa(doduse malo manje mediljkovac),i sa vocem i s namjenom i bez..
uglavnom,neki dan sam po prvi puta kupila med od lavande na Tresnjevackom placu
(cak sam dobila i fiskaliziran racun,sto je isto prvi puta na tom placu,ha ha).
Kad sam ga doma otvorila teglicu intenzivan miris lavande mi je zamirisao cijelu sobu. Okus neobican,ali ok.
Malo sam guglala o tome,ali... od procitanog mi se stegnulo grlo,pa mi se taj med vise ne jede. proizvodac je navodno mutikasa,a takav med ne postoji
moze li se vrcati med od lavande? jeste li probali i uocili taj divan miris?
MM je eko medar hobist I bas cu ga pitati.
Znam da sam prosle godine dobila od mame teglu hvarskog media od lavande. I lijepo mirise na med, ne na etericno ulje lavande ;-)
Tocno,bas sam to pomislila. Daj pitaj, molim te.
http://alternativa-za-vas.com/index....vodic-kroz-med
ovdje navode dobrobiti lavandinog meda