ina, kao i obicno pametno. :-)
Printable View
ina, kao i obicno pametno. :-)
Tu su se ispremješale kruške, jabuke, šljive...
Inteligencija nije istoznačna obrazovanju, obrazovanje nije istoznačno stručnosti, stručnost nije istoznačna moralu itd.. Ali kad se to sve skupi imamo čovjeka kojem moraš skinuti kapu...
Da li su Ameri glupi, ili da li su Hrvati glupi iz ovakvih anketa je teško vidljivo, jer neće na youtube staviti nekog klinca koji će odgovoriti sve točno. Jer takav nije smiješan ni zanimljiv. A tu već dolazimo do problema suvremenog društva ...Jer koliko se cijeni taj imaginarni renesansni čovjek (nasuprot nekakavom vlaju koji ne zna izgovoriti samoglasnike, čija nevjera će napuniti sve žive novine i emisije)..Moj ubogi renesansni čovjek je već u prošlom postu popljuvan i prozvan nepotrebnim..Akademik Radman je dosta govorio o onome što ja smatram amerikanizacijom društva... Riječ o tome da većina znanstvenih članaka koji se danas objavljuju, većina doktorskih dizertacija, diplomskih radova se bazira na čistom prepisivanju... Ili ljepše rečeno citiranju, navođenju... Xy je 1987. otkrio, Zyx je taditad objavila, da se referiram na xy... Onda se još provede neko istraživanje koje je vrlo često,da ne kažem najčešće frizirano , pa se upotpuni nekim priručnim statistikama...
Nitko više ne misli, ne objavljuje originalne ideje, kao taj renesansni čovjek ... Leonardo je najpoznatiji po slikarstvu, a on se time bavio nekih 3 posto svoga vremena, većinom se bavio nečim drugim, istraživanjima, medicinom, izumima, zemljišnim planovima, svirao... I ne samo on....
Ja se grozim trivial pursuit ljudi, bilo koje nacije, kad znaju samo izdvojeni podatak. Ali volim, cijenim ljude koji čitaju, odlaze na koncerte, jer ne radiš to zbog društva , nego zbog sebe... Biti intelektualac ne znači završiti fakultet, ni doktorat...
I makar nije na cijeni, ja volim svog renesansnog čovjeka....
I meni je zaprepašćujuće da mlad čovjek ne zna gdje je Berlinski zid ili koliko bubrega ima, ali opet, ako malo promjenim kut gledišta ta saznanja mu vjerojatno baš ništa ne trebaju u životu :)
Svatko ima poneku rupu u znanju ali ako i ponešto ne zna bitno je da je otvoren za nove spoznaje i širokih pogleda.
Ako se to stavi u kontekst kao u Frejinom postu, može već zvučati zabrinjavajuće:
Citiraj:
Meni je pretužno da 99% studenata 3. godine studija nije u stanju kritički pročitati znanstveni članak iz svoje struke. Govorim iz debelog iskustva.
ovo je malo ot, ali linkam misli jednog sjajnog intelektualca, radi proširenja općeg znanja. odnosi se na pojam politička korektnost
http://www.vjesnik.hr/razno/HS/HSText.asp?c=3
Uh, i volim ga i ide mi na živce. Bemu mishai operacijama paranazalnih sinusa, što je morao pročitati iz "opće kulture", a i knjiga je bila na popustu. Tiskarski svejed, dabili svejed :).
Doduše, koji put mi to ide i u prilog, kao kad me prati u KICu na kino projekciji japanskog Oskarovca, jer je rečenica "neće to tebe zanimati" prevelik izazov (onaj smajlić sa zubima).
Ina :mrgreen: tvoj renesanac je neki malo zaheban tip :-)
Ja volim mudrost, a pamet valjda dolazi od riječi "pamtiti", pa eto, tko bolje pamti ili ima volje pamtiti
je valjda i pametniji. Ali kad se spoji mudrost i pamet, da parafraziram miniminiu, e, na tom vrelu se
valja napiti. Ja znam starih ljudi, mladih ljudi bez fakulteta, koji su jednostavno-mudri, razumiju svijet
oko sebe i bez da znaju npr. zašto je pao Berlinski zid. Jel im to od Boga ili otkud, ne znam, ali definitivno
jest dar. A od mog poznanstva s jednim poznatim kvizomanom s ovih prostora, mogu reći da su mi kvizovi
omrznuli i mijenjam program kad naiđem na nešto takvoga.
ma ne znam- ja nisam Amerikanofil, niti Croatofil. uopće mi je svejedno tko odakle dolazi.
Ali kada usporedim atmosferu i ono što prevladava - nakon godina života preko i ovdje, moj zaključak je da smo mi više ksenofobi i konzerve i da se volimo prenemagati i omalovažavati druge (nacije). i kada je drugima loše i onda volimo pametno zaključivati kako mi dobro živimo.
volimo dramatizirati i biti patetični, miješati poslovno i privatno (ne poštuje se privatnost na poslu niti poslovna etika), zabadati nos u tuđe stvari... eto, možda smo malo više malograđani i trošimo energiju na trivijalne stvari, umjesto da nađemo neki hobi i radimo nešto konstruktivno.
zapravo smo raja, a htjeli bismo biti mitteleuropa.
nije to loše, mi smo jednostavno takvi, a naravno - ovo je samo moje gledište
Meni se neke stvari "podrazumjevaju" da spadaju pod opću kulturu. Naravno u svakoj zemlji su te stvari različite.
Znači ne radi se o tome da matematičar mora znati da Krleža nije glumac iz Zabranjene ljubavi. Niti da je doktor išta lošiji ako ne zna glavni grad Italije.
naravno da oni mogu biti podjednako dobri u svom uskom području i bez tih informacija.
noisto tako Ja mogu napisati ovakvu rečenicu bez točki zareza ne paziti na č i ć pogrješiti u svakom ije je pogriješiti u velkom slovu hebemu pa nemoram voditi računa o tome vi ćete me ionako shvatiti ako kažem nešto pametno jer nije bitan način izražavanja nego je bitno ono što se kaže
Dakle hoću reći, neznanje neke opće kulture ne znači da je čovjek loš u svom području. No naprosto - barem meni - odaje dojam da se radi o nekome tko nema širinu. A onda ga automatski drukčije gledam.
Isto kao i pravopis.
Druga stvar je nesnalaženje u konkretnim poslovima. Npr da osoba napiše gramatički ispravnu rečenicu, zna nabrojati sve gradove u Iranu i sl., a ne zna napraviti nešto u praksi iz svog područja. Primjer - bila je jednom reportaža kako diplomirani ekomonist ne zna izračunati koliko iznosi sniženje od 20% na 200kn. Što je po meni čak i gore od toga da ne zna gl. grad Italije.
No treba pronaći balans između raspolaganja suhoparnim činjenicama i stručnog znanja. I kombinacija toga (u većini slučajeva) znači da je osoba "kompletna" (što se tog aspekta tiče).
x, u stvari potpis na sve.
S time, budite sigurni, da svako u nas u to unosi "osobnu obrazovnu povijest i prioritete", pa tako... ja sam loša u povijesti i nemam pojma kad su bile koje bitke i kad su bili koji pravci u književnosti (ne godina, nego stoljeće, čovječe, ono, to me ne zanima, tipa u kojem je pravcu bio Huxley, dok ću se sjetit nekog super opisa i dan danas ga se sjetim, nešto iz Kontrapunkta, kako su se glasovi dizali gore i bučili kao majmuni u džungli). Dobra sam u jezicima, mislim da znam pravopis (relativno) pa mi je to zabavno.
Nemam pojma matematiku, arhitekturu, dizajn itd. a anatomija (tj. ginekologija) mi je silom prilika postala područje interesa.
Pa ću se ja, ono, lecnut, ako neko ne zna č i ć, nabada engleski, a ne zna šta je jajnik u odnosu na jajovod, a, recimo, nemam pojma matematiku, povijest, građevine itd.
Kužite vi koliko je to, u biti, - proizvoljno i ego- i geo-centrično?
je. i zapetljat cemo se. :mrgreen:
Dionice nisu i nikad neće biti opća obrazovanost - zbog toga i postoje poslovni fakulteti na kojim na 1 godini učiš: What is a bond, what is a stock, what is a ballance sheet...to stvarno nije isto. Opća obrazovanost, ili ti ga opće znanje je jedno te isto u cijelom zapadnom svijet - malo vuće amo malo tamo ovisno gdje si, ali u principu je isto.
Ima još jedan video na utube - American aren't stupid 2 gdje nitko od ispitanih ne zna točno koje godine, mjeseca ili u kojem gradu se dogodio nine eleventh...ili ti ga 11.9. najvažniji dan u modernoj povijesti USA- A čisto sumnjam da itko u Hrvatskoj ne zna kad je bila 1991 - i koji su gradovi nastradali.
Meni je samo fascinantno da - iako mislim da smo svi jednako glupi - kad se povuće pitanje Amerikanaca svi zapravo nehoteći staju u obranu društva koje bi nas lako moglo u skoroj budučnosti pojesti. Pa mene osobno zanimaju osobnosti velesile koja mi već sad kroji život.
eh, roza, pa svašta se uči na fakultetima, a spada u opću obrazovanost. pitanje je samo koliko si duboko u nekoj materiji.
Ja mislim da smo si mi sami nametnuli Amere, valjda nam je tuđe slađe. Kad čitaš danas
postove na forumu (evo, opet engleska riječ), maltene svaka peta riječ je engleska, iskrivljena ili u originalu.
Ko ne drži do svoga, lako mu je nametnuti štošta. Pogledaj nam trgovačke centre (iliti shopping centre,
da ne kažem "molove"), ima li ijedan hrvatsko ime? Stariji čovjek koji nije učio engleski ne zna ni
pročitati West Gate, a još manje zna što to znači. Mogao bi se zbilja osjećati kao stranac u vlastom
gradu.
Slažem se s Inom oko egocentričnosti osobnih interesa obrazovanja. Svatko od nas je maher u nečemu i pokriva neke druge djelove...Ali ako usporedimo sebe kao centar , kamn koji bacimo u vodu, a znanje (ne obrazovanje) kao koncentrične krugove, razlika je što neki samo naprave "bluup" i potonu, a neki se šire i šire, i dođu bačeni na JAbuci do Grčke i Italije... :-)
Sreća i pamet Amerikanaca je što imaju magnetizam da privuku i stimuliraju genijalce sa svih strana...
miniminia totalno poetski :mrgreen:
Nisam ja sebi nametnula Amere, oni su se nametnuli kao neka mjerna jedinica uspjeha i kvalitete života, American dream za svakog - a nameću nam ustroj koji funkcionira po principu my way or the highway a highway ti je đenaza. Pa sad ti biraj, budi odpadnik od društva, ali znaj da će ti to društvo zagorčat život koliko god je moguće, ili se lijepo blend in pa ti neće biti potrebno da znaš gdje je Berlin, neće ti biti potrebno razmišljati, koristit ćeš 3 moždane stanice da radiš ono za što si spoecijalizirana, a "mi ćemo misliti za tebe".
Ma, nisu nam Ameri nametnuli dioničarstvo.. Eto, po meni, to je opće obrazovanje, samo što smo živjeli u socijalizmu, pa je to prije bilo egzotika. Neke stvari, mahom u ekonomiji, pravu, marketingu, dolaze iz Amerike, pa ne stignemo na vrijeme sve to izprevest, jer, u biti, trebamo prevest sebe iz jednog sustava u drugi. Zašto je jedno društvo uspješnije od drugog, u smislu "pokoravanja", ne znam, nekad su pokoravali na konjima i s mačevima, sad pokoravaju marketingom i mallovima... Pa će onda svi skupa izpokorit Zemlju, pa će onda neki drugi pravci i sl.
Nema jednoznačnog odgovora - bolje je ovo ili ono, znanje je ovo ili ono, a opća kultura je to to i to i buaaa kako taj ne zna to i to. Po meni. Jer će to ovome u Mongolilji bit.. ne znam.. usmena predaja obiteljske povijesti, ovome u Americi nešto treće, nama neki povijesni datum ili pisac. Karikiram!
I uopće ne bih generizirala - tipa oni koriste 3 stanice, mi milijun. Mislim, pogotovo ako se ti resursi bacaju, kao što to radi MM, na čitanje o paranazalnim sinusima :). Mislim, uopće on nema problem, nego ono... čisto da zna, kako se to operirava.
hm. meni ovo zvuči kao izjava nekog tko se osjeća ugroženo i malo. Samo o nama ovisi da li ćemo pokleknuti pred pritiskom mega jakog ekonomskog sistema. pa budi frajer i budi svoj, to je nešto što treba cijeniti.
nametanje jačih je čak možda i u neku ruku zakon prirode, ko jači taj kvači i to je to. A mi smo ti koji se mučimo razmišljanjima o njima i kako im uteći - i to je okay.
a osim toga, zašto je tako važno znati gdje je Berlinski zid (odnosno gdje je bio) - zar mi znamo baš sve detalje oko npr Kineskog zida? ili o nastanku budizma?
video zapisi poput ovog prikazuju dno dna američkog društva tzv "white ili već kakav trash" i nitko tko imalo drži do sebe se ne želi identificirati s tim slojem društva. ne treba ići u Ameriku tražiti "glupe ljude" - odi samo do Kozari boka (se tako piše?) ili u neku zabit u Dalmatinsku zagoru ili po selima po Slavoniji pa pitaj tamo ljude tko je bio Kolumbo ili čak Ljudevit Gaj. ili što je to apartheid. pa da vidiš kakvi će genijalni odgovori pljuštati.
a to o "specijaliziranim" pojedincima koji koriste 3 neurona - možda (a možda i ne) ih koriste bolje i efikasnije od nekih "genijalaca" koji misle da koriste cijeli moždani kapacitet.
al sad sam zabrijala...
Nisam zavidna Amerima - možda na tome što nemaju zakon o cjepljenju i dozvoljavaju homeschooling i što izgradanj kuće tamo košta 10 putamanje nego ovdje, i ne osjećam se malom naspram njih, ali da, osjećam se ugroženom. Ali to može biti jer se družim u krugovima (na globalnoj razini) gdje su ovakve teme svakodnevica, i gdje su ljudi svjesni, za razliku od nas Hrvata, kuda i gdje nas vodi ovakav način života pa pokušavaju naći načina da se separiraju i opstanu.
Sad, nekome paše bit noj zabijen glavom u pjesak, netko se osjeća oslobođen u ovakvom svijetu, a netko kao ja polako ruje svoj put ka slobodi od sistema koji mi ni najmanje ne paše.
a to sa moždanim stanicama, e kamo sreće da se to vezuje samo uz amere
icyoh- mudro zboriš.
A morate priznati da RozaGroza zna izabrati temu. Svaka čast. ( I onaj piton mi je stalno u pameti, super tema).
ja mislim da će nas naša politika ubiti prije Amera. Oni su nam manja opasnost od ovoga što se nama u društvu trenutno dešava.
Opustošili, osiromašili i opljačkali su nas "naši" domaći ljudi. Uništili ekonomiju i gospodarstvo na čemu počiva KOMPLETAN život društva - nema socijalne države, zdravstva, obrazovanja niti filozofiranja ako nema love. A love nema ako nema gospodarstva i tako u krug.
A zapadnjački način života - ne nužno američki - možemo i ne moramo prihvatiti, ovisi o nama samima. Ako neki ljudi vole sunčane nedjelje provoditi u shopping centru - super, neću to komentirati.
Ja bih se složila sa onima koji smatraju da biti pametan i znati puno nije jedno te isto, pa prema tome koliko prosječni Amerikanac zna ne bih mjerila koliko je pametan. Mislim da njihov sistem obrazovanja ne tjera na široko obrazovanje, već ih veoma usko usmjerava. Ali zato oni koji žele ići na dugačko i naširoko imaju izvrsne uslove za to.
Ne pljuvam ja po neobrazovanosti - moj dragi đed kako sam spomenula gore je bio neobrazovani ličanin, mene ne smetaju ti koji ne znaju gdje je Berlinski zid, oni su samo ovce ili pijuni, kako hočeš, mene smetaju oni koji daju direktivu da se on izgradi ili sruši (hipotetski govoreći) a ti su itekako obrazovani i kulturni ljudi, karizmatici koji imaju moć da vuku mase za sobom, jer da nemaju cijela im ta spika ne bi prošla. Gle samo Obamu, pola svijeta ga obožava i uvjereni su da je on neki moderni mesija.
RozaGroza, po zakonu vjerojatnosti, i, ironično, možda je i baš taj tvoj pokret izniknuo iz Amerike... Puno ideja od tamo dolazi, jer su tamo "izazovi našeg doba" najvidljiviji.
RozaGroza - to je onda neka sasvim druga tema / ne da li su Ameri glupi - već njihov "imperijalizam"
Sad sam tek shvatila što zapravo želiš reći.
Ima li nešto loše u tome što ljudi doživljavaju Obamu kao Mesiju? Zar nije uvijek kroz povijest bilo tako?
Da li ti smeta što je Obama Amer ili što?
Zar se ne bismo trebali malo više zamarati sa rješavanjem naših problema - umjesto da si stalno zabijamo tu Ameriku u oko?
Što bi rekao ovaj od Wikileaksa - postoje samo različiti sukobljeni interesi, a tu nema bolje ili lošije zemlje, i imperijalizam se vezivao za razne zemlje.
A propos obrazovanja, evo, primjerice, ja nisam čitala boljih knjiga o ekonomiji od američkih. Mislim, za ove koji nisu stručnjaci u tom polju, ono, predivno te vode od osnovih pojmova, pa do težih i kompleksinijih, naravski da bih se gubila u nekim superspecijalističkim objašnjenjima, ali... ono... čini mi se da je teško naći neku evropsku takvu knjigu, a najteže hrvatsku. To je bila ta neka literatura s magisterija.. .mislim, kad sam uspoređivala američku i našu, američka mi je bila bolja.
a nama je EU mesija. i sta mi tu mozemo? nista.
Mene, zapravo, zanima, kakva je sveopća i osobna korist od činjenice da ja jako dobro znam štatijaznam, latinski?
a bavim se nečim apsolutno i potpuno drugačijim?
društvo nema nikakve koristi, ni uža okolina isto, a to što ja osjećam sreću zbog toga-nije razlog da takav "obrazac" postavljam kao normativ.
ina, znaš kako kažu, amerikanci pišu za studente, a naši za profesore :mrgreen:
a u ovo sam 100% uvjerena, nekako mi baš zvuči - američki :mrgreen:Citiraj:
RozaGroza, po zakonu vjerojatnosti, i, ironično, možda je i baš taj tvoj pokret izniknuo iz Amerike... Puno ideja od tamo dolazi, jer su tamo "izazovi našeg doba" najvidljiviji
i slažem se sa puno vas, da ne potpisujem sad sve po redu. a naročito ne volim i uvijek skačem na tu tako često uzrečicu "ameri su glupi".
upravo tako.Citiraj:
Mislim da njihov sistem obrazovanja ne tjera na široko obrazovanje, već ih veoma usko usmjerava. Ali zato oni koji žele ići na dugačko i naširoko imaju izvrsne uslove za to.
evo ulet mede, EU skeptika :mrgreen: