I mi ovako, ali zapravo posve slučajno... Kupili smo noćnu posudu kad je sin imao nekih 9-10 mjeseci (još nije hodao) samo zato jer smo našli jednu zgodnu kad smo kupovali ljetna kolica. Došli smo doma, stavili dijete iz vica "na prijestolje" (nije nam odvikavanje bilo ni u peti) ali dijete nas je iznenadilo i uredno se pokakalo unutra. Jako se razveselio kobasi i u roku od 2-3 tjedna uredno se naučio na kahlicu, ali samo za kakanje. Sam je tražio, čak je puzao do nje kad mu je trebalo (nije tada još govorio) samo je morala biti negdje u vidnom polju. Piškio je u pelene do iza druge godine, noću do treće, ali s kakanjem nismo imali nikakvih briga.
S druge strane, djeca su različita. Mlađi sin je kakao isto na kahlicu kad bi imao prilike, ali nije mu padalo na pamet da traži. S druge strane, on se puno ranije ostavio pelena u potpunosti, i to gotovo se preko noći prebacio odmah na wc, tako da cijela ta priča ovisi puno i o djetetu.
Ipak, ja mislim da djetetu i te kako treba pokazati kahlicu/tutu relativno rano - mnogima to više odgovara nego kakanje u pelenu, ali ako ne znaju da posuda za kakanje postoji, neće je moći ni koristiti.