X
Printable View
Tsumami, baš ružan post :( Žao mi je zbog tvog lošeg iskustva ali kao što ti je već nekoliko forumašica odgajatelja reklo, to je iznimka koju ti osobno moraš riješiti prvo s tetama a onda ako ne ide idi ravnatelju.
Ja sam se uzasavala dezurstava i spajanja, a na kraju je ispalo da mog klinca svi poznaju sa tetama je bio na bok(Ja ih nikad vidjela) i bio si je jako vazan. Nakon nekog vremena imao je hrpu prijatelja a sve tete su bile njegove. Naucile su ga svasta i hvala im.
po cemu si zaključila da su odgojiteljice/vaspitačice bile ljute?
nama je u petak na dnevnom odmoru ostalo 1 dijete a dva odgajatelja su ostala s njom.....
mi smo rješavale svoje poslove, dijete se odmorilo, roditelji su došli po nju u 16:00 i sve ok
ako si dovela svoje dijete znači da za to imaš razlog...mene razlozi uopće ne zanimaju....ko sam ja da ti određujem kad ćeš ti dovesti svoje dijte u vrtić - razumiješ što želim reči?
mislim da je to bio samo tvoj osobni osjećaj grižnje savjesti što su ti dječica ostala sama i zadnja....nemoj da te to brine
vrtić je tu da bi bio na usluzi roditeljima ...
da vrtic je odgojna ustanova a ne cuvaliste, gdje neki roditelji ostavljaju svoju djecu kad pozele i koliko pozele jer ne mogu izaci na kraj s njima i ne znaju sto bi doma radili. i vjerujte mi ni jedno dijete ne voli dezurstvo, to su zablude roditelja koje pricaju da bi sebi olaksali. a bozicno vrijeme je vrijeme obitelji sto znaci da bi se to vrijeme trebalo provesti sto kvalitetnije sa svojim djetetom a ne u shoping centru ili u vrticu. tijekom blagdana najvise ima jaslicke djece u vrticu jer se nitko s njima ne zeli baviti, premda su te iste zabrinute mame na porodiljskom. kako netko uopce ima srca dovesti svoje dijete u vrtic a zna da moze biti doma i uzivati u svakom trenutku provedenom s njim, a to vrijeme vise nikad nece moci vratiti.
Mislim da je manjim klincima veći problem to spajanje grupa nego većim klincima - novi prostor, nove tete, druga djeca...
Meni isto ide na živce to spajanje grupa, ali sam se navikla, nema druge.
I ne kužim logiku - školski su praznici, pa se i vrtići tome prilagođavaju: pa nemaju svi vrtićarci doma i školarce, pa ne mogu svi roditelji u svako doba godine dobiti godišnji...
Lani je naš vrtić radio po promijenjenom rasporedu od cca 18.06. - 01.09., dakle 2,5 mjeseca.
Sad od Badnjaka (sva sreća pa je Badnjak pao u petak), do 10.01., dakle 18 dana, skoro 3 tjedna. Ne znam kak je za Uskrs...
Da se razumijemo, poštujem tete i iznimno cijenim njihov rad, ali me i dalje živcira ta izmijenjena šema vrtića tako dugo.
Pa ne prilagođava se vrtić školskim praznicima...
Već duži niz godina se smanjuje broj djece u vrijeme božićnih blagdana i tijekom ljetnih mjeseci ne zato što to tete tako žele, nego zato što tada i većina roditelja koristi svoje godišnje odmore, slobodne dane...a kad većina djece ostane kod kuće logično je da se u to vrijeme spajaju grupe.
Odgajatelji ipak nemaju toliku moć da narede roditeljima da djecu ne dovode u vrtić kad se njima baš ide na godišnji ili neki misli da se to ipak tako može? Ja ću svoj godišnji odmor iskoristi pa da je i cijele godine pun broj djece jer imam to zakonsko pravo i ako ništa drugo platit će se netko da me zamjeni!
Ove tete koje se javljaju i kazu da imaju samo 25 dana slobodnih u godini dana (i to samo g.o. ljeti) ili ne govore istinu, ili imaju neku vojnicki organiziranu ustanovu. Ali to ujedno i znaci da rijetko koji dan rade dulje od 5 sati... znaci da ne mjenja nitko nikoga i nitko nema nikad viska sati.
Bliske osobe mi cijeli zivot rade u drzavnim predskolskim ustanovama pa vidim kakva je situacija u stvarnosti...
Bas kako kaze mima, mijenjaju jedna drugu kad je netko na bolovanju, pa u konacnici kad se povuce crta ispod godine (cast tome sto neke dane rade dulje od 5-6 sati) po mojoj procjeni barem 35 ako ne i vise dana (pon-pet) godisnje ne dolaze na posao. Znaci nekih 10ak dana ekstra uz godisnji, ako ne jos i vise...
Zanimljivo je da je vecini teta obrana to je tezak posao ili protunapad... i vi ste to mogli zavrsiti pa raditi u vrticu... Do dana danasnjeg ne znam sto bi rekla na to
OK, ne priladođava se vrtić školskim praznicima, ali u isto vrijeme rade po smanjenom rasporedu, ista stvar.
I još nešto - zašto se grupe u te dane moraju spajati? Zašto ne mogu raditi u manjim grupama, pa se onda tete malo više pojedinačno posvete dječici koja tada dolaze (malo za promjenu,a ne da ih bude 25 i više kao i obično)?
Velim, mi smo se navikli na 'spajanje grupa', i mislim da to nije takav bauk djeci, više nama roditeljima, ali mislim da to nije OK.
Još jednom, svaka čast tetama na njihovom poslu :naklon: i ništa protiv njih, ali malo mi je to previše 'spajanja grupa'...
Ja sam rekla da imam 25 dana godišnjeg odmora, i dobijem ako mjenjam kolegicu prekovremene sate onoliko koliko sam je mjenjala. No to su kraće zamjene tako da se ne može dobiti ne znam koliko slobodnih dana na račun toga a za duže se uzimaju novi odgajatelji ako baš želiš znati u detalje, možda da ti pošaljem odluku o korištenju godišnjeg i slobodnih dana pa da završimo sa ovim prozivanjem, tko je zašto i koliko bio na godišnjem.
Grupe se spajaju po odluci ravnatelja, ja neću lagati meni osobno je lakše raditi kad su grupe manje, što misliš da nije? To bi za nas bio još bolji scenarij raditi sa malo dječice, al na taj način se potroši manje novaca, ne krivite nas
ja sam recimo dobila taj podatak od teta iz našeg vrtića. kad su sazvale roditeljski sastanak pred ljeto i zamolite roditelje da djecu ne dovode u vrtić, da ih ostave doma, s bilo kim, jer će biti jako istraumatizirani, nije dobro za njih, plakat će po cijele dane (pa znaju one, jer je uvijek tako). završna poruka je bila: ako vam je stalo do vaše djece nemojte ih slati u vrtić preko ljeta. :evil: doslovno, TIM RIJEČIMA
a poruka za one roditelje koji su ipak morali svoju djecu slat u vrtić preko ljeta je bila: ako baš ne možete nikako, snaći ćete se. očekujte isfrustriranu i nezadovoljnu djecu. ali, znate, to traje samo 2 mjeseca, oporavit će se oni, kad tad
i sad vi meni recite, je li to normalno???
ja sam bila u šoku, samo takvom, i jako sam im zamjerila :evil:
e da, slobodni dani. na tom sastanku su nam tete rekle da su skupile jako puno prekovremenih, koje im nitko ne plaća nego MORAJU uzeti slobodne dane i spojiti s godišnjim. tako je jedna teta imala 52 a druga 56 dana godišnjeg :-o:-o
nisu radile cijelo ljeto, tj. jedna je radila prvi tjedan u srpnju a druga zadnji u kolovozu, i to je bilo to
blago njima
Ja uopće ne kužim kaj bi vi htjele...? Pa kak bi vi organizirale da tete koriste godišnji odmor? Meni je isto koma spajanje grupa i moj mali emocionalac plače kad nema njegove tete, ali mi je skroz logično da i one imaju privatan život...
Hm, a da je poželjno bit odgajatelj u gradskom vrtiću - je!
Ja ne bih baš rekla blago njima. Ja na primjer:
- ne volim raditi prekovremeno
- ako već moram raditi prekovremeno (a moram) onda bih radije da mi to bude plaćeno (a nije, dobijem slobodne sate kao i tete)
- ali barem te svoje slobodne dane mogu koristiti kad mi treba, a ne kad moram
Dakle, sve u svemu - tete moraju mijenjati kolegice kojih nema, a onda te dane moraju koristiti kad im ravnatelj odredi.
To sve skupa nije fer, kako prema djeci i roditeljima tako i prema tetama.
Npr. teta koju poznam mi je ispričala da je preko jednih božićnih praznika došla u vrtić na posao i kako je bilo malo djece ravnateljica ju je poslala doma - dakle, ona je računala da će raditi taj tjedan, a ispalo je da je morala koristiti slobodne dane.
andiko pa ako preko ljeta deset tjedana vrtić ne radi "normalno", a sad evo opet dva tjedna, to je sve skupa 60 radnih dana - to znači da svaka od dvije tete u te dane može smjestiti 30 dana godišnjeg, i da uvijek jedna teta iz grupe može biti u vrtiću.
A je li tako? Nije.
Ovo je stvarno čudno da su tako reagirale, a i čudno mi je da su nakupile toliko slobodnih dana, očito ni za duže zamjene ne uzimaju nikog (štednja) iako nije ni to uredu (a čini mi se nije ni po zakonu mislim da je max 5 radnih dana), a bogme nije ni lako tim odgajateljima za odraditi po 10 sati na dan sa 20-tak djece i tako tko zna koliko dugo, na kraju im se nakupe toliki dani i onda vrše pritisak na roditelje. Ne znam baš da su izvor problema tu odgajatelji jer da se na vrijeme uzimalo nekog vanjskog na zamjenu ne bi bilo sveg ovog kasnije.
teta često i jest u vrtiću, ali ne u svojoj skupini.
Hm, tek je ovo zanimljivo.
F ide u mali, privatni vrtic, ali ako me sjecanje ne vara, kada je B isao u vrtic - uvijek je jedna teta bila u grupi, nikada obje nisu u isto vrijeme koristile godisnji, dakle, spajale su se i tako kombinirale tete iz dvaju grupa. Meni je to ok varijanta, a sve valjda ovisi o organizacijskim sposobnostima ravnatelja.
gle mima, to je tako u nekim poslovima i gotovo. godišnji koristiš kad možeš i kad ti oni kažu da možeš
ja radim u obrazovanju, imam kolektivni ljeti i tjedan dana između božića i nove godine. ako hoću biti slobodna u drugo vrijeme mogu jedino uzeti neplaćene. kad mi je dijete krenulo u vrtić ni mm ni ja nismo mogli dobiti go da budemo s njom, isto tako će biti i kad krene u školu. a šta da se radi, to je takav posao i takva pravila i s tim se pomiriš, navikneš se.
ja kažem blago njima što ipak mogu koristiti slobodne dane, pa makar u određeno vrijeme koje same ne odluče, ali ipak im se prekovremeni rad honorira tako da dobiju slobodne dane, i to koliko god (ovih 56 dana naše tete je meni sf, po kolektivnom, bez obzira na prekovremene, staž, broj djece itd. ja ne mogu imati više od 30 dana, pa da se i na trepavice postavim - zato kažem da blago njima, jer one ipak mogu)
btw i nama prekovremeni nisu plaćeni, odrađujemo ih eto tako, slave radi :roll:
meni samo nije ok ono što sam doživjela prošle godine na sastanku pred ljeto. bilo je jako ružno. i nije to moj dojam, nego dojam svih roditelja s kojima sa pričala. šteta :-(
to bi bilo super da je tako, pogotovo u jasličkim grupama di su djeca jaaaako vezana uz svoje odgajateljice.
u našem vrtiću vrata između susjednih grupa su uvijek otvorena, i 2 susjedne grupe se druže, i djeca i tete. onda bi mi bilo logično da barem jedna od te 4 tete bude s tim (spojenim) grupama, da im ne budu neke potpuno nove, strane, nepoznate tete
Mi recimo uvijek tako i predlažemo kod god. odmora kada bi htjeli koristiti i gledamo da je s djecom uvijek jedan odgajatelj kojeg znaju, a jedno ljeto nam je npr. ravnateljica napravila totalni preokret i slala na zamjene stalno nove ljude i bili su periodi kada su oba odgajatelja u grupi bila nepoznata.. Moj je savjet puntice da to kažete vi kao roditelji te skupine npr. na sljedećem roditeljskom sastanku, bilo bi poželjno da tu bude prisutan i ravnatelj. Možda se stvari promjene na bolje- kod nas jesu, sada ravantelj vodi više računa o tome kad slaže godišnje odmore.
Moje je dijete u istom vrtiću kao i Mimino, ali u mlađoj skupini koja s još dvije skupine dijeli kat i isto "dvorište", sva djeca poznaju svih 6 odgajateljica, često se igraju svi zajedno, jutarnje dežurstvo je uvijek u jednoj od te tri sobe. Pitala sam jednu mamu kakva je bila situacija preko praznika - radila je samo jedna soba, s dvjema tetama (koje i inače s njima budu).
Za starije su očito mislili da im nije toliko važno.
Pa i veliki su sa tetama koje poznaju, isto su gore tri grupe i koliko kužim te tete se izmjenjuju u dežurstvu (što recimo Lei konkretno baš ništa ne znači, njoj se broje samo njene tete - čak teta koja joj je lani bila najdraža više ne igra jer nije više teta njene grupe); no nije uvijek jedna teta iz jedne grupe u vrtiću, a po broju dana bi mogla biti kad bi tete koristile samo normalne godišnje bez slobodnih dana; u tom kontekstu sam spomenula naš vrtić.
Oprosti, ali to nije 56 dana g.o. To je recimo 25 dana g,o (ili koliko već ima), a ostalo su slobodni dani koje je teta očito odradila pokrivajući drugu tetu. Znači zaslužila ih je, nije joj ih nitko poklonio. Ja sam sigurna da bi teta radije da su joj ti prekovremeni plaćeni.
Inače, A. ima 3 tete (smjenska grupa, malo drukčija organizacija rada). I sad je jedna bolesna. Malo je vjerojatno da će dobiti zamjenu, pa se preostale 2 tete moraju pokriti kako znaju i umiju. Ne bih im rado bila u koži.
Za vrijeme godišnjih, kod nas je uvijek barem 1 teta prisutna. Nikad ne idu sve u isto vrijeme na odmor.
Tete nisu krive niti odgovorne za organizaciju. To rješava ravnateljica i stručno osoblje.
Ne znam baš detaljno zor, ali mislim da niti ne bi smjele raditi toliko prekovremeno da mogu skupiti cca 30 slobodnih dana. To znači da im se krše radnička prava.
nisam stigla sve pročitati ali moram reagirati na prvi post...gluposti, gluposti, gluposti, previše drame oko svega!
glavno je da vrtić radi i da se dijete ima gdje ostaviti...a sad da li je spojena ili ne, kod druge tete ili ne...manje bitno...i ja sam dramila oko toga (ovih blagdana) ali na kraju sam skužila da je stvarno bilo bespotrebno, pa nisu te tete u dežurstvu stranci sa ulice..i one rade u tom vrtiću...
i da, jel bi tete u vrtićima stalno trebale raditi, bez godišnjeg?! možda ovako reagiram jer su mi naše tete jako drage i žao mi je kad ih netko (u općenitim okvirima) ovako napada i proziva...naša teta je recimo postala baka po prvi puta i toliko je sretna što je konačno dobila i svoje unuče, iako svu dječicu naziva svojima, da je rekla da mora ići na godišnji da bude sa svojim unukom..zar bi joj to trebalo uskratiti jer su neki roditelji panični oko toga da im djeca budu u dežurstvu?! ma joj, sad sam se uzrujala...
Ja sam roditelj, ali i pedagog u DV.
Kod nas se organizacija dežurstva organizira isključivo na osnovu anketa koje se unaprijed daju svim roditeljima. I te ankete redovito pokazuju da u vrijeme školskih praznika broj djece u vrtićima znatno opada. I tada najčešće zatvaramo područne odjele, a djeca koja imaju potrebu dolaze u Centralni vrtić gdje ima dovoljno odgajatelja, spremačica, djelatnika u kuhinji i stručnog osoblja.
Roditelji često zaboravljaju da osim odgajatelja tu postoji i ogromna organizacija: kuhanje dovoljne količine obroka, vožnja obroka u sve objekte, spremačice...
Odgajatelji tada mogu koristiti GO ili SD, već šta tko od njih ima, a preferira se da u vrijeme dežurstva rade mlađi odgajatelji koji uglavnom i zbog češćeg iskustva zamjena, poznaju više djece, dok u jaslicama obično to budu konstantne osobe koje se ne mijenjaju tako često kao u vrtićkim skupinama.
I izuzmemo li roditelje koji stvarno nemaju djedove, bake ili koji ne mogu dobiti GO, ne treba zaboraviti da se i djeca povremeno MORAJU odmoriti od ustanove i provesti tjedan, dva sa obitelji u okruženju vlastitog doma i bliskih osoba.
Dežurstva svakako nisu tragedija za roditelje jer njima to sve skupa nije nimalo drukčije nego inače, ali za djecu, pogotovo onu osjetljiviju i zatvoreniju, itekako mogu biti.
Kako niti tete nisu krive za organizaciju posla u vrtićima, tako nisu niti roditelji koji ga uredno plaćaju, pa i tijekom praznika.
Moji su obojica išli za vrijeme praznika, no koliko god ja to ne doživljavam kao tragediju, ipak ne moram voljeti, a ne vole ni oni. Mlađi jer se mijenja okolina (soba) i tete, a stariji jer je s nepoznatom djecom s kojom se ne snalazi jer je dosta zatvoren prema novim ljudima.
No valjda mogu biti sretna da je uopće organizirano da ih se može dovesti u isti objekt, a ne slati u drugi vrtić, ali ne mogu da se ne zapitam kako je moguće da 10 dana prije i poslije svakog praznika u toj grupi nema baš ali niti jednog jedinog djeteta osim mojeg, a za dobijanje mjesta u vrtiću su takve navale.
Isto te ankete svaki put doživljavam ko svojevrsni pritisak, ali ne zato da ne pošaljem svoju djecu ako ne idu druga, nego zato jer znam da će ukoliko idu, biti nesretni.
Jedno je roditelj koji radi, ali ima nekog da mu povremeno pričuva dijete - to imamo i mi za neke hitne ili kratkotrajnije slučajeve, ali da mu dijete čuva, tjedan, dva, tri ili mjesecima preko ljeta, to bi se već pri ovakvoj jagmi za mjesta u vrtiću trebalo početi uzimati i u obzir kad se vrednuje tko uopće ima pravo na vrtić.
Da bi se to sve moglo puno bolje organizirati - sigurno bi moglo jer u masu slučajeva nitko nema niti pojma gdje će djeca biti, u kojoj grupi s kojim tetama, a to njima igra jako veliku ulogu da bar to znaju - uostalom svaki me dan to i pitaju kad znaju da je dežurstvo, a ja im ne znam odgovoriti jer kad ja pitam gledam me se ko da imam posebne potrebe.
razlika je u tome što sam dramila u sebi, imala svoje unutarnje borbe i strahove, a ne pozivala u otvorenu akciju...
ali dobro, svi smo različiti...
poanta je da mnoge teta vole svoj posao, dobro rade svoj posao i imaju pravo na odmor isto kao i svi mi koji radimo neke druge poslove, pa je takvo prozivanje teta i vrtića stvarno neutemeljeno...ne može se na iznimkama graditi pravilo
Ha, čuj, Kudri, dozvoli da ima i nas koji drukčije mislimo i imamo drugačije iskustvo.
Inače, drago mi je zbog tebe i tvog pozitivnog iskustva.
s ovim se svakako slazem i, kada god sam ja doma, i moja djeca su samnom, niti jedan dan mojeg godisnjeg oni nisu proveli u vrticu. No, o ovome racuna treba voditi roditelj a ne da vrtic "odredjuje" kada ce se neko djete odmarati.Citiraj:
I izuzmemo li roditelje koji stvarno nemaju djedove, bake ili koji ne mogu dobiti GO, ne treba zaboraviti da se i djeca povremeno MORAJU odmoriti od ustanove i provesti tjedan, dva sa obitelji u okruženju vlastitog doma i bliskih osoba.