lol :))))
Printable View
Nisam paranoična, naprotiv veselim se popisu i namjeravam biti doma....slažem se tu s nekim ljudima s smedjom koja tvrdi da to nisu samo statistički podaci i ankete jer ja na početku vaše ime i prezime i "anketa" nije anonimna.....
-druga stvar koja me je zanimala zašto se to ne obavlja na drugačiji način i sad visim da u Americi to stiže poštom kući:klap: i ja bi svakog koji to ne ispuni kaznila...
- da li netko može iskoristiti podatke o vama (npr. popisavač ili onaj koji ih poslije unosi u komp. naravno da može-ali to me ne brine jer i tako većinu naših podataka u Državi imaju ALI NE NA JEDNOM MJESTU!)
- mislim da je plaća mala jer ako obavite, obradite manji broj kućanstava nije možda vaša krivnja, negdje se zadržite manje, negdje nema nikoga, itd.
Nisam sve pročitala ali čini mi se da sam gledala dio o fakultetu i čini mi se, nisam sigurna , nema mogućnosti se izjasniti kao student tj. apsolvent, imate samo mogućnost navesti ono zanimanje koje ste završili...to mi je glupo....
isto mi je idotsko pitanje za nezaposlene bili se zaposlili u roku 2 tjedna kad bi mogli itd........
iskreno ne vjerujem da će netko reć da je gay ili da živi u istospolnoj zajednici a na vrhu papira mu piše ime ....jako malo će ih se na to odlučiti
Ne sjecam se tocno gdje, ali mislim da postoji polje u koje se upisuje trenutno zanimanje i zanimacija poput studenta i/ili apsolventa. A ovo drugo mi je sasvim logicno ovakvo kakvo jest - statistiku, u ovom slucaju, ne zanima vjecni student, vec zadnji ZAVRSEN stupanj skolovanja. Zatim postoji i zanimanje i zvanje, tako da dipl. biolog koji radi kao prodavac u ducanu ima priliku navesti i jedno i drugo.
Pinky :klap:.
Iz tog razloga se ja još nisam odlučila tražiti DM-ovu (novu) karticu (zasad još koristim onu privremenu, ne znam dokad): ne želim im dati svoje podatke, šta ih briga o mom imenu, prezimenu, starosti, itd.
Meni je rad na prošlom popisu stanovništva bio jedan od najzanimljivijih poslova u životu!
Kakvih sam sve otkačenih ljudi upoznala, ne bi vjerovali.
Npr. došla sam do stana čovjeka koji je svaki slobodni centimetar vrata i štoka naljepio svakojake pozive na sud, kazne, opomene i sl. ne bi li jasno dao do znanja da ne želi da ga se uznemirava budalaštinama :lol:
Onda tip koji se žali kako se vratio iz gastarbajterstva i nikako u ovoj jadnoj državi ne može naći baš nikakav posao. Ja pitam pa koliko dugo već tražite, godinu, dvije? A on će: pa, ovaj, 30 godina. Ajde dobro, priznajem, tražim posao a Boga molim da ga ne nađem :lol:
A najbolja mi je bila jedna bakica kojoj sam došla odmah ujutro na početku "smjene" i koje me nije pustila van iz stana dok nisam obilato doručkovala, da se jadno dijete ne srušim od gladi jer mi je sigurno teško od jutra do mraka obilaziti stanove :-)
Zaista smo puno radili, čak su nas nekoliko unaprijedili u kontrolore kad su se ovi prvoizabrani pokazali totalno nesposobnima :-P
Mogu reći da su nas sasvim pristojno platili, ne mogu se sjetiti iznosa ali svi smo bili jako zadovoljni.
Ovaj put ljudi možda ne budu te sreće kakve smo mi bili :-(
Bas mi je drago cuti da je jos nekom popis stanovnistva bio zakon!
ivanazg - uvijek se na sluzbene formulare toga tipa upisuje zadnji ZAVRSEN stupanj obrazovanja. Dakle, ako si pred diplomom, jos uvijek nemas diplomu i, recimo, imas SSS iz gimnazije.
ja se ne sjećam zadnjeg popisaCitiraj:
mene nije ni bilo na zadnjem popisu, jer sam se taman bila udala a nisam promijenila dokumente, tako da sam glumila gosta koji je popisivaču davao podatke, kontajući da će me mater doma prijaviti. ali nije.
ali sada svi četvoro živimo na adresi na kojoj još uvijek nismo prijavljeni, i to u samoboru, a grad u kojem jesmo prijavljeni je zagreb.
i sad, jel će oni nas tražiti na toj adresi u zagrebu, ili će svejedno doći u našu kuću u samoboru, i hoće li to s prebivalištima nešto zakomplicirati?
Ako se ne varam, vas osobno ce traziti na adresi u Zagrebu, a u Samoboru ce pitati tko ste i sto tamo radite. Ili tako nesto.
Koliko se sjecam na proslom popisu su popisivaci imali popis adresa, a ne osoba koje treba popisati na tim adresama. Tu je bilo zabave, npr. jedan neboder uopce nije bio uveden u popis (nelegalno izgradjen jos za onog bivseg rezima) pa je naknadno dodavan u popis, onda druga popisivacica je dobila ne znam koliko adresa - ali samo par domacinstva jer su sve ostalo bile skole, tvornice i sl, pa je bila drama jer se placalo po anketnom listicu, a ona je bila gotova za jedno prijepodne itd.
Tako da bi te Lutonjico trebali probati popisati i u Samoboru i u Zagrebu pa gdje vas nadju...
haha a mi nismo prijavljeni u samoboru zato što naš mali odvojak u kojem je jedino naša kuća službeno još nema naziva, dakle čekamo da imenuju taj odvojak i da nam daju adresu pa da se možemo prijaviti
I ja se veselim popisu. Statistike su mi inače zanimljive jer se iz njih stvarno može štošta iščitati. Dok sam radila kao novinarka, u njima se našlo puno dobrih tema.
Veselila sam se popisu što sam se već vidjela kao popisivač. No, s obzriom na cjelodnevni posao, nema šanse jer ne znam tko bi mi bio s djetetom.
Joj,ja se sjećam tog popisa kao najlakše i najzabavnije zarađen novac ikad.Sjećam se cifre od oko 2000 kn-meni tada bogatstvo.Radila sam svoj kvart(svi su popisivači dobili svoje kvartove ),fino sam se ljudima najavila i bila gotova u pola zadanog vremena.Bila bi ja još kuća obradila ali mi nisu dali.
Najteže su ljudi odgovarali na pitanja o -hm-kvadraturi stana(svi su nešto polulegalno nadozidali kuće) i o broju živine(kokošaka,koza),valjda od straha od sanitarne inspekcije.
I,da,mislim da imaš samo popis adresa pa zapišeš sve koji su se tamo zatekli,npr gosti iz zg...
ja sam odlucila da cu se kod ovog popisa deklarirati kao egoist :mrgreen: pod vjeru naravno... svatko ima svoje bozanstvo pa ga imam i ja :-P :lol:
bila, ne bila doma..popis moraš ''odraditi''.
i da, ni ja ne kužim oko čega sve ljudi dižu frku
Svidja mi se ova ideja "egoist". Bit ce nas jos!!!
Ja nisam paranoična niti sam sklona teorijama zavjere; ali isto mi baš nije jasno toliko čuđenje onima koji jesu paranoični - pa nije baš da se nikad i nigdje nije dogodilo da država iskoristi podatke iz popisa u prilično gadne svrhe.
Ako popisivač u vrijeme popisivanja ne zatekne osobu obuhvaćenu Popisom, a podatke ne može prikupiti na način propisan u stavku 1. ovog članka, ostavit će osobi pisanu obavijest o dužnosti davanja podataka u nadležnome popisnom centru najkasnije do 28. travnja 2011.
ja i dalje ne kužim paranoju oko toga..pa to je popis stanovništva :roll:
Može mi netko reći što rade kontrolori????
I kolko rade dnevno??
drzavni ured za statistiku bi mogao otvoriti svoju fb stranicu i: voila - vidi statistickih podataka ;-)
Ipak je prošlo deset godina, ali sjećam se da sam svako jutro raspoređivala popisivače, redovno bila s njima telefonski u kontaktu i išla s onima koji su naišli na neki problem. Svaki dan (večer) sam kontrolirala koliki dio posla je obavljen. Ako su dobri i savjesni popisivači i kontroloru je lakše.
Radila sam svaki dan, i vikendom i blagdanom. Imala sam vremena i za dijete jer nije bilo fiksno radno vrijeme, nego fiksno je trebalo paziti na obim popisa. Moglo se prilagoditi sebi, ali mi smo mali gradić, pa možda zato. Najviše sam radila zadnji tjedan, kad sve to treba srediti, tada je bilo i više od 8 sati na dan.
Na kraju smo svi kontrolori u našem gradiću morali to opet ujediniti.
Dosta posla, ali meni je bilo zanimljivo, i plaća je bila dosta veće od popisivača. Ipak, svojim potpisom odgovaraš za točnost. A točnost se nasumično kontrolira od onih iznad kontrolora ( znači popišu ponovo par ljudi i vide ako je OK).
Nadam se da ću opet raditi na popisu, da mi se malo promijeni rutina kućanice.;-)
Mislim da će većina ljudi koji nisu praktični vjernici ipak napisati svoju nominalnu pripadnost. OK, možda će biti nešto više ateista i agnostika, ali čini mi se da to neće drastično promijeniti sliku.
Sliku neće uopće promijeniti - jednom katolik- uvijek katolik. Hoću reći samo da se krštenjem ulazi u KC i uvijek te broje kao člana (a s tim podatkom onda i država raspolaže kad se daje novac za vjerske organizacije), nema veze sa daljnjim sudjelovanjem/ nesudjelovanjem u KC. Nek me neko ispravi ako sam u krivu. I nije mi namjera potezat temu u tom smjeru - dokazivanja ko je istinski član a ko.... ne znam .. uljez.
Koja korist onda od te stavke u popisu?
Pa valjda zbog stat. podataka - za raspodjelu ostalih vjernika i ne-vjernika: koliko ih je u ostalim rel. zajednicama.
radila sam na proslom popisu kao kontrolor u zg. prvo smo mi kontrolori isli na tecaj-obuku gdje smo slusali predavanja o svim detaljima u vezi popisivanja. onda smo po 2 kontrolora u paru dobili svoju gupu popisivaca (ne sjecam se tocno broja). onda smo mi njima drzali tecaj. ne mogu se sjetiti koliko je dana trajao. nakon toga je krenuo pipis i moj posao je bio da budem u bazi (zgradi opcine) i na raspolaganju svojim popisivacima. morala sam i pregledati sve donesene papire - da li su u redu popunjeni. tada nisam imala djecu i bilo mi je zabavno. bila sam tamo po cijele dane, i vikendima.
Upravo bio popisivač, neki "cool" klinac...obavio sve za 5min. ostatak zgrade nije htio, kaže mora ostaviti nešto i za sutra,ha,ha
ja sam popisivač,dobila sam svoj kvart i ok mi je ,skoknem doma kad hoću i popišem koliko mi paše .
uglavnom ok poslić!
ja to htjela radit a MM se baš nije slagao jer je rekao da ću od 8-20h biti na terenu i vikendom....baš mi žao na burzi sam i treba mi lova....jedino kaj bi mi bio problem samoj ulazit ljudima u stan
ma ljudi su ok,barem ja ono kaj sam prošla svi su bili ljubazni i srdačni,a prošla sam za sad preko 100 stanova!
danas sam se iznenadila ,dosao se covjek najaviti da ce nam doc u cetvrtak u 9sati...
pa se stignemo pripremiti...lijepo od njega...
ja ne znam kako al nas popisivac bio gotov za 10 minuta s 4 ljudi... izgleda da sve zna unaprijed
hehe