Kolač napravljen i ispao je odlično. :-D:-DJako je fin.
Hvala na ovom receptu.:klap:
Printable View
Kolač napravljen i ispao je odlično. :-D:-DJako je fin.
Hvala na ovom receptu.:klap:
Cure, ovde mi nešto nije jasno?! Kad radim krempite, na 2l mlika stavim 3/4 kutijice Gustina i stisne se fenomenalno. Dobro, tu još idu i jaja, ali 12 žlica Gustina??? To je barem 2 kutije. Tribalo bi bit ka beton. Ne kužim?!
Vidi gore moj odgovor. Nije bilo ko beton, bilo je super.
A ja u kremšnite ne stavim gustin nego oštro brašno. To me naučila jedna slastičarka. Tako kremšnite liče na one prave, starinske, samoborske. I, naravno, tučene bjelanjke u vrelu kremu.
Nema više kolača,sve se pojelo. Meni ovaj kolač uopće ne sliči na Monte ali super je. Pošto je gornja čoko krema dosta slatka i jaka, pitam se kako bi bilo između krema staviti višnje? Šta mislite? Nešto kiselo da ublaži slatki okus.:-)I još se pitam kako bi ispalo da to sve stavim u okrugli kalup za tortu.
Ajde, baš mi je drago da vam se sviđa!
e da tu sam ja valjda zeznula. malo su mi žlice bile na vrh, drugi put ću stavit ravne.
netko je napisao da mu je smeđa krema bila tvrđa od bijele, meni ne (s 12 žlica vrhom punih). bila mi je tvrda i nekako gumenasta. al opet je bilo fino. ona susjeda kojoj sam jučer dala recept je danas odnijela kolač na posao i ekipa je poludila!
Evo ponovila sam i ovaj vikend.
Bijela bez maslaca je odlična!
Hole nisam koristila, već slatko vrhnje za šlag brzo i fino, to je valjda bez E-ova, nisu pisali :)
Uglavnom sve je super, jedino što bez Holea izostane u čokoladnoj kremi okus Montea, tako da gubi smisao....
Dok ću raditi za goste uzet ću Hole, a za nas ću ipak obično :)
Sve u svemu odličan i super brzi kolač!
pa malo sam se razočarala s kolačom. Nekak sam očekivala puno više, a ispalo ko da jedem puding. Baš niš posebno.
Ovaj kolač sam prvi put slagala jesenas, jedina razlika u receptu na koji sam tada naišla je da se čoko krema prvo ohladi i mlačna lijeva na bijelu.
Puno puta sam radila takvu kremu i taj put mi je prvi put sve ispalo tekuće, nisam kužila zašto. Jelo se žlicom....
U subotu sam radila opet, pola smjese, nakon čitavog podneva u frižideru, izgledalo je kao da se samo malo zguslo, međutim, ujutro je krema ipak bila čvrsta.
Ubuduće ću smanjiti količinu bijele kreme (ako radim čitavu smjesu, onda 8dl mlijeka i ostalo proporcionalno toj količini), ako naletim na ekstrakt lješnjak u međuvremenu, ubacit ću i to. Nekako mi još nešto malo fali tu u okusu iako je MM-u prilično fino.
Ja bas neki dan naletila na Coolinarci na Monte-tortu, neznam ako je tko vec to probao, ali izgleda mi jako fino..
Nadam se da se autorica teme nece ljutiti ako joj ubacim na temu jos jedan recept, ali slicni su i po sastojcima i po imenu
http://www.coolinarika.com/recept/torta-monte/
kolač se hladi, treba dočekati do sutra da se stisne, pa u napad :-)
I ja ponovno u napadu na ovaj kolač.......
he he ja nisam cekala da se ohladi. ovaj puta sam kreme sipala u case (bez keksa) i odmah smo se bacili na monte.:mrgreen:
MONTE
-BISKVIT:
-5 žumanjaka
-malo šećera po želji (2-3 žlice)
-5 žlica mljevenih oraha
-2 žlice oštrog brašna
-1 prašak za pecivo
-snijeg od 5 bjelanjaka
-sve dobro izmiksati pa dodati snijeg od 5 bjelanjaka. Nakon pečenja , na hladan biskvit staviti bijelu pa čokoladnu kremu.
- BIJELA KREMA:
-7 ½ dl mlijeka
-6 žlica gustina
-6 žlica šečera
-1 vanili šećer
-pola mlijeka staviti kuhati a u dio se razmute svi sastojci i kad zakipi mlijeko, zakuhati, i kuhati dok se ne zgusne.kad se krema dobro ohladi izmiksati u nju 20 dkg margarina.
-evo ja se ubacujem sa svojom varijantom, umjesto keksi pečem biskvit, makar mi se ovo sa keksima čini brže, a i bjela kremica je malo drugačija, i ja nekad uopće ne stavljam margarin i bude laganije
morala sam podjeliti sa vama ovo jel smo mi svi oduševljeni tim kolačem i već dobre dvije godine je nezamjenjiv :mrgreen:
:-* čestitam!!
crna krema?
ista kao i na početku 0,5l ***** i 300 gr čokolade za kuhanje :-)
i ja napravila sinoc
diiivno se stislo preko noci,
stavila sam megle vrhnje,
a u belu kremu nisam stavila ni maslac ni margarin.
vrucu je prelila preko keksa,
ostavila da se malo ohladi,
a i cokoladnu kremu nisam prelila vrucu
nego sam i nju malo pustila da se ohladi.
lepo se reze, ali je dosta slatko,
narocito ova cokoladna krema.
ali to je do vrhnja.
sve u svemu, jako dobar kolac!
Napravila ovaj vikend, s malim izmjenama...u bijelu kremu dodala 200 ml stučenog vrhnja i malo arome lješnjaka. Nisam probala originalnu verziju, ali po preporukama odavde mislim da je ovo bolja verzija....nestalo do mrve...
Dajte mi recite šta sam napravila naopako!:predaja:
Za crnu kremu istopila sam koliko već čokolade za kuhanje sa pola litra one tekuće mase od koje se pravi tučeno vrhnje i naravno da mi ni tad ni sad nije jasno KAKO se to uopšte može stegnuti da bude ko krema ???? a da ne kažem da je pola litra malo da bi se dobio pristojno debeo sloj te crne kreme???
Nemojte mi se smijati, ja sam totalni antitalenat za napravit nešto slatko :oops:
Meni je cijelu noć bilo vani, ujutro stisnuto kao puding.
Trebaš samo čekati :)
Jesam li dobro shvatila-ovaj slag se uopce ne miksa?
Ne mogu naci slag naveden u receptu, moze li dolcela vrnje za slag biti ok zamjena?
Ako mi ovaj kolac ispadne to ce biti cudo nevideno :)
Tako je, to je vrhnje za slag i u ovom receptu se ne miksa vec se samo skuha - ne smije provriti vec se samo dobro skuhati i prije vrenja maknuti sa stednjaka. Cokolada je tada vec otopljena i sve je u tekucem obliku. Izlijes preko bijele kreme i preko noci se to fino stisne.
Nisam vidjela da Dolcela ima vrhnje za slag ali bilo koje ono u tetrapaku je u redu. Znaci nikakve vrecice s praskom nego tekuci oblik :-)
Samo da se kratko ubacim na temu. Ja sam pred koji tjedan radila tu monte tortu s coolinarike.
Dakle, torta nema veze s monte-om, ali je fenomenalna. Ona je spoj dva kolača, trostrukog užitka i kinder bueno. Dok sam stavila drugu kremu, visina torte je bila na milimetar ravna visini kalupa torte, a kad je još došao šlag na nju, bila je stvarno visoka.
Kako god fina bila, toliko je obimna da ipak treba neko društvo da se to pojede. U svakom slučaju, preporučam!
meni se nažalost crna krema nije stegla, i dalje je tekuća ali jedemo je svejedno :)
u čemu sam pogriješila? zašto se ta crna krema nije stegla????
ja je dosta dugo na lagano kuham.. dok cijela čokolada se ne rastopi i sve postane jednolična smijesa.. a i ovisi od čokolade.. i meni kad god nije uspjelo, sam shvatila da koristim lošu čokoladu.. čokolada mora biti svježa, tj nesmije izgubiti boju, onda je bolje kupiti novu nego se zezat sa tom..
a koliko si čekala da se stvrdne?
ma pojest će se :mrgreen:
više sreće slijedeći put ;-)
Jel'ima neko sliku ?
evo slika
slika sa linka iznad je divna ali meni i dalje nije jasno kako može biti tako debeo sloj crne kreme od samo pola litra vrhnja???
dižem ruke od ovog, bar dok ne budem prisustvovala nekom uspješnom pravljenju od strane spretnije domaćice :)
kolač je mrakkkkk
radila nekoliko puta
što se tiče smeđeg sloja bolje je ako odstoji jedan dan a koliko je tekuće ovisi o čokoladi, tj.koju čoksu za kuhanje ste uzele
prvi put uzela rialovu i jako jako preslatko i stisnulo se pošteno drugi dan, drugi put uzela u lidlu i sve super i treći put uzela u dioni xy - nije bila slatka ali nije se niti stsnula
a osim toga može biti i stvar vrenja vrhnja, tj. da do istog ne dođe
u zdjelicu na vatru čoksu i skoro odmah vrhnje i čim se rastopi odmah maknuti
ja uvijek mogu držati prst unutra koilko je vruče
ista krema se radi a sarah-bernard tortu ali tu se vrhnje dovede do vrenja ali se zato drugi dan miksa
Ja sam takvu i sličnu kremu već više puta radila za razne prilike, s crnom čokoladom, s bijelom, koja se lijeva direkt na kolač ili se miksa kad odstoji i uvijek je uspjela.
Onda sam prvi put radila monte i sve je bilo tekuće. Drugi put se fenomenalno stvrdla, stavila sam kojih 5-6dag čokse više, počelo mi je čak lagano kipit jer sam usput još nešto radila, pa sam brzo makla i čak kasnije stavila malo u friz da to bude prije stvrdnuto. Treći put je krema bila lelujava, ne baš tekuća, ali ni čvrsta.
Svaki put sam koristila isto vrhnje i istu čokoladu (dorina za kuhanje). Tako da uzevši sve to u obzir i sve savjete, ne kužim u čemu je baš kvaka...
da, ni meni se baš ne stvrdnjava u zadnje vrijeme. čak me je za zadnju tortu zeznula i sa hole vrhnjem, što nikad prije nije. ne kužim u čemu je kvaka!
Ja sam danas pravila , umjesto gustina stavila sam 2 pudinga od vanilije. Probala sa bijelom kremom ali mi se definitivno ne sviđa, jer je bezukusna.
Crna krema mi se stvrdnula , i nikada mi se nije dogodilo da se ne stvrdne, pravila sa vrhnjem iz Lidl-a, klasika kao i za Hola kocke