Ne treba.
Printable View
Ne treba.
hvala!
jel na SD jos uvijek ide bez narucivanja, znaci samo dodjem sa uputnicom gore 3-5 dc a za progresteron 21 dc, jel tako?
Cure, jel za sve spolne hormone bitno da budu izmedju 3 i 5 dc? ILi samo za neke?
Za FSH i LH je bitno da se vade 2-5 dc. Progesteron 21.dc (ako je ciklus 28 dana), sve ostale mozes bilo koji dan. :*Citiraj:
nevena prvotno napisa
Ruzica hvala
Jedno kraktko pitanje: da li je moguce da hormoni (FSH,LH,Prolaktin,Progesteron i dr.) budu na neadekvatnom nivou, a da ovulacija (doduse sa klomifenom) i oplodnja j.c. postoji? Ili samim tim sto dolazi do ovulacije su i hormoni ok? I vezano s negativnim odgovorom, sta u tom slucaju znaci ako hormoni nisu dobri? Los kvalitet j.c?
Thnx svakome ko odgovori!
Može jedno pitanje :)
Ja sam radila hormone i oni su uglavnom ok, ali mi jedan privatni doktor preporučio i vađenje testosterona, B12 i folne kiseline a to nisam vadila.
Zašto je to uopće bitno? :/
Inače pijem folnu kiselinu već više od godinu dana.
Dal mi uputnicu daje za to ginekolog ili doc. opće prakse?
Hvala na odgovoru :)
visnja,
evo na brzinu, koliko znam, u hormonalnoj slici je dobro znati i testosteron i on je dio hormonalnog puzla koji moze uticati i na kvalitetu ovulacije i kvalitetu JS
razine B12 i folna kiselina su bitne za odrzati homocistein niskim (koagulacijska prica) nekako su povezani i sa zdravljem stitnjace, a za folnu kazu da utice i na stanicnu diobu (kvaliteta JS)
o generalnoj vaznosti B12 i folne mozes procitati npr. ovdje: http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins.html
ako b12 i folnu ides vaditi mislim da je dobro koji tjedan prije stati s pijenjem tableta (cisto da se vide tvoje realne vrijednosti a ne one "nabildane" tabletama) uputnice bi trebao dati ginekolog (ako s uputnicama imas problema te pretrage se mogu odraditi i privatno)
Ne kužim baš skroz tvoje pitanje, evo skroz brzinskog odgovora kako sam ja to pokopčala:Citiraj:
biserka prvotno napisa
Ako je FSH preko referentnih vrijednosti, moguće je da ovulacija postoji, ali je jajna stanica loše kvalitete, ako se oplodi daje lošiji embrij koji se ne može implantirati u maternicu, a ako se implantira, bitno su češći spontani pobačaji (mislim da sam čitala da će jedna od 4 žene u 40-tima imati spontani, FSH je obično, ali ne i uvijek, povezan s ženinim godinama).
Ako je prolaktin jako visoko često nema ovulacije.
Ako je progesteron jako nisko to upućuje na insuficijenciju lutealne faze, ukazuje da eventualno u tom cikljusu nije bilo ovulacije.
Samim tim što dolazi do ovulacije nije nužno da su hormoni OK, da je jajna stanica kvalitetna i da može doći do trudnoće, ali sve ovisi o tvojoj specifičnoj situaciji - pretpostavljam da, kad nemaš ovulacije bez klomifena, tu se možda radi ne toliko o godinama, koliko o relativno rješivoj stvari - sindromu policističnih jajnika?
lilium, hvala na odgovoru :*
Ina 33, hvala na odgovoru, dobro si skontala pitanje.
Nisam nikad proveravala hormone,a imala sam 4 veoma rana spontana,pa izmedju ostalog razmisljam i o tome da li je moguce da su j.c. bile lose, a ipak se oplodile. Radila sam gomilu analiza, za poslednji set cekam jos rezultate, a hormone nisam (zbog neadekvatne faze ciklusa). Mnogi doktori smatraju da su hormoni ok,cim se desava ovulacija. Ja smatram da to znaci da je samo FSH dobar (a mozda ni to ne znaci) ,ali ne obavezno i ostali. Zuto telo je u svakoj trudnoci bilo vidljivo,tako da mislim da nije ni progesteron (mada sam ga ja i dodatno uzimala,i oralno i inj.pregnyla), ali sta je..... videcemo.
Nemam PCOS,te stoga,treba uzroke traziti na drugom mestu.
Da ne prejudiciram stvari, videcemo kad dodju rezultati, a hormone cemo izucavati kad ih budem odradila, pa ce se valjda pronaci uzrok.
Hvala ti jos jednom
Za rane spontane ti se bolje prebaciti na topic Imunološke pretrage - tamo će te uhvatit žena koja se u to najviše kuži (na žalost) - Lilium. Oko spontanih obično se gleda koagulacija (koagulogram), onda hormno štitnjače TSH - koji put je s njim teže održat trudnoću... Javi se na taj topic ili pošalji pp forumašici Lilium, ne bih niti ja puno o hormonima razmatrala za slučaj ranih spontanih. Ako si u ZG-u, rado preporučim dr-a s kojim bi mogla popričati na tu temu (preko Pp-a).
Ina,ja sam s Lilium vec kontaktirala preko pp,ona me je uputila na mnoge stvari. Zahvaljujuci njenim odgovorima sa pocela da citam po netu razne clanke (prosto,pomogla mi je da znam sta da trazim). Pitanje sam postavila za slucaj da ima jos neko nesto da kaze, ali pretrazicu i taj drugi topic.
Hvala ti na interesovanju i pomoci,ali ja sam iz Srbije (Nis), a trenutno zivim u Makedoniji. Lecim se kuci,tj. u Nisu, tamo obavljam sve analize,preglede,a ovde retko kad imam potrebe za nekom intervencijom.
Idem sad u krevet,pa cu sutra d protalaskam po forumu!
Podrav!
podiežm!
gdje je sada najlakše izvaditi spolne hormone, a da nema naručivanja, i da je naravno na uputnicu?
HVALA
u Petrovoj se ne naručuje
a koliko se čeka?
6 tjedana je bilo kad sam ja išla, ali se sad to promijenilo, mislim da je malo brže, čitala sam tu na forumu da su cure pisale.Ustvari, mislim da sam samo jedan hormon čekala tako dugo, ostali su bili brže gotovi
Ja sam na rebru, bez naručivanja, vadila spolne hormone. Kada sam došla za progesteron, rekli su da taj mjesec Petrova je zadužena za hormone, jer spadaju pod jedan KBC pa se mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Rekli su mi da će nalazi biti gotovi za mjesec dana, tako sam ih i podigla, ali na datumu je pisalo da su bili gotovi za tjedan dana, pa sad ti znaj.
ja sam prošli tjedan zvala sve labosa. rebro me uputilo u petrovu, oni navodno više ne rade, a SD navodno nema reagense pa ne rade uopće. do daljnjega. najbolje u petrovoj, ali se čekaaaa....
sad sam zvala sv duh! kažu da mogu doći sutra, ali do 9!:klap:
:evil: a jesu piz...d...e.... ja ih zvala prošli tjedan, kao ne rade
Ej ksena oni ti nikada nemaju reagensa krajem mjeseca......šta za reći
bila sam danas na sv. duhu i čekala 2,5 h!!
došla sam u 8h i bila sam broj 209, kad sam odlazila bili su na broju 530!
ali barem sam uspjela obaviti!
šta su ti rekli, koliko ćeš čekat?
pucala bi sad od ljutnje, ja zato jer su mi rekli da ne rade hormone, otišla u Petrovu gdje ću čekat mjesec dana.
ksena ne cekaju se svi hormoni mjesec dana, ovisi o tome sta vadis. DHS, androstendion se cekaju tako dugo a ovi FSL; LH i progresteron su gotovi za 7 dana. pa ako imas ove koji se cekaju mjesec dana onda ti kazu da su gotovi za mjesec dana jer nece parcijalno raditi nalaze, vec ti kazu da dodjes kad svi budu gotovi
Koliko se hormoni čekaju na VV? Može li se dogovoriti da nalazi ne idu u karton kod gin. već da ih sami podignemo? treba li se naručiti?
hop, malo podižem, ima neko friške informacije? Gdje se može sad doći bez naručivanja i koliko im treba za nalaze?
Ja sam prošlu srijedu vadila hormone( one standardne) u Petrovoj i nalaz mi je bio drugi dan gotov. Sad, jel to pravilo da su tak brzi ili ne - ne znam, ali to je moje iskustvo.
Jutro!
Zna li itko gdje se može vaditi hormone štitnjače u razumnom roku?
Ako je privatno-kolike su cijene (nebi privatno...al..)
na SD su me naručili za sredinu ljeta :roll:
ne znam kako je s naručivanjem samo za vađenje hormona na Rebru, jer sam ja tamo pacijentica na nuklearnoj, pa kad idem na pregled vade mi hormone i antitijela koja su u pravilo gotova kroz 2-3 tjedna i dolaze na kućnu adresu. probaj na svetom duhu... privatno tipa breyer ili poliklinika leptir (samo hormoni) dođu oko 600 i 800 kuna (provjeri na net-u, imaš cjenik), plus još nešto ako vadiš i antitijela štitnjače...
joj joj previše novaca :(
vadila sam prošle godine na rebru i nije se toliko čekalo, a eto na SD-5mjeseci-to mi je stvarno previše!
Morat ću pogledat negdje drugo, možda ponovno rebro, a rekli su mi da se tamo najduže čeka :(
Odi na Vinogradsku, (endokrinološki lab.) dobit ćeš termin unutar mjesec dana - imaš i centralno naručivanje, preko maila.