ma daj, pa ne bi ti valjda sa mnom pola sata u društvu proboravila?!
Printable View
:zbunj:
Na sjeveru sam, na placu ( Dolcu) sam stalno,
a već sam razmišljala da povećam budžet dostavom svježe (očišćene) ribice :lol:
a sad da se vratimo na temu, pišem kako čitam prijašnje postove:
- ne bih rekla da tu ima puno kemikalija već samo ribe koja je duže u prodaji no što bi trebala.
- škarpinu i ja kupujem smrznutu (ledovu) i nije mi loša
- zaista je ok i u redu ostaviti par kn tetama da očiste ribu jer ipak je to ustvari samo stvar njihove dobre volje, nikako njihova dužnost, navodno sanitarci time nisu baš presretni
Da, vidim da se puno spominje,
skušu redovito izbjegavam, jako je teško naći jadransku, nema je puno kod nas, a uvozna pliva u vodi i ledu, jeza za vidjeti.
Već neko vrijeme nisam našla lijepu, svježu...
a "kaćemo u ribe?"
ja sam na kraju u subotu kupila dimljeni brancin (nije bilo orada) u cromarisu na tržnici. Rok trajnosti je isticao za nekoliko dana pa mi je teta dala u pola cijene sva tri paketića (jedan paketić ima 85g tj. dva manja filea; inače je jedan paketić 25kn).
Mojima se jako svidjelo. Imala sam 6 filea, jedan sam poslužila kao predjelo, ostale sam zapekla s krumpirom.
može li se svježa riba (ona koju mamaLare odabere i blagoslovi :mrgreen:, naravno) smrzavati? i koja? smrzavam hobotnicu (nisam provjeravala pipke - da me štipne za prst, mislim da bih vrisnula pa bi me svi čuli)
ako se već uputim na put do Dolca, da se ne vratim s 3 papaline:roll:
Može, u biti smrzavam skoro sve od bijele ribe, ako ostane viška...ili ne iskoristim,
ne smrzavam plavu ribu ( inćun, papalinu i srdelu, šaruna, skušu, te tunu).
Za ostalo bih rekla da može više- manje sve....
ma može i plava ali meni nije tako fina..
oslić (jako je fin onaj najmanji, kat. 4, sitan kao srdela, nema kostiju, osim one trokutaste u sredini, a jako sladak, a i ostali me vesele)
arbun, orada, pišmolj, trlja (ima od kamena i blatarica), hoba, grdobina, lignje, ma ne znam ni sama što ne.
Svu ribu spremam u škrinju očišćenu, a sitniju ribu zamrzavam tako da položim na tacnu na cca 1/2 sata da se zamrzne ali ne dokraja da mogu skinuti s tacne i onda prebacim u vrećicu gdje ju mogu komadno vaditi po potrebi.
Lakše se odmrzne i vadim po potrebi koliko mi treba.
Zaboravih napomenuti, tko nije probao:
kod Leke ima jako fina usoljena srdela i inćun, ali ne u rinfuzi, u plastičnom pakiranju.
čisti su fileti i jako, jako fini.
hoba ne uštipne, samo se prijepi kao priljepak ali samo onaj obod. :lol:
mislim da mamaLare nije spomenula još neke ribe koje su fine, relativno povoljne cijene a i nađu se često na Dolcu: ušata i buba (bugva)
Ja isto ne kupujem uzgoj jer mi smrdi, iako je neki dan MM kupio na nagovor prodavačice i nije bila tako loša, ali meni to nije to
Za one kojima smeta miris prženja srdele, meni je dobar način peći ju u pečnici. Srdela se lagano poulji i stavi direktno na rešetku. Ispod nje se stavi pleh za pečenje u koji se stavi voda.. Ta voda polako isparava, pa ribe ne bude presuha, a ujedno i ulje i dijelići ribe padaju u pleh, pa se pečnica ne zmaže
MM jako voli plavu ribu, a meni se u trudnoći zamjerila, i to mi je nekako ostalo još uvijek, tako da ju jedem MM za ljubav (iako srdele s gradela, a to jedemo jedino na godišnjem) su mi valjda najbolja morska hrana
Ja volim trlje, MM ne
Kod nas na moru u jednom restoranu pohaju hobotnicu. Klinci to obožavaju, ali ja nikada doma nisam probala nešto slično. Iako bih mogla jer smo baš prošli tjedan kupili krasnu hobotnicu od preko 4 kg.
Meni su velike hobotnice puno bolje i onda kad naleti, kupi i smrznem ju po dijelovima. Radimo ju s krumpirom u pečnici, salatu ne volimo
Za bugvu moram napomenuti da ima dosta kostiju,
ušata je meni osobno fina kad je cca 200-300gr. komad a to se već teže nalazi.
Hobotnica je finija kad je veća i kad su joj obodi širi, jer ženska hoba je mekanija.
a život mi je bio tako jednostavan :gaah:
pratim topic! super savjeti!
kako mi je Trešnjevački plac nadostupniji jer može hint u kojoj ribarnici kupiti ribu
Na Korčuli, u jednom restoranu u Lumbardi rade odličan bruj(d)et od hobotnice.....zadnji put sam ga i ja radila kad smo uzeli dvije manje hobotnice, ma baš nam se sviđa. Inače, kad uzmem veću hobotnicu, ta je za ispod peke s krumpirima, a od manjih salata. Nikad mi nisu bile tvrde, bitno je da su svježe i potom smrznute barem dan-dva. Pohanu nisam jela. Ali mogla bih. ;-)
vidiš kako su ukusi različiti - ja recimo nikad ne kupujem oslića iako je lakši za čistit i vrlo ga se često može naći. Ove dvije vrste koje sam spomenula su nama jako često na jelovniku, a kako smo mi djecu naučili da im ja čistim ribu, možete si zamislti kako nam izgleda ručak (odnosno kako izgleda meni).
Lignjune isto često kupim jer su debelo jeftiniji od lignji i onda ih MM tako sitno nareže za rižoto da uopće nema frke da bi išza bilo žilavo.
Klinci vole i kozice, ali ih ja čistim - znači ne kao u restoranu gdje ostanu u ljuskama. Škampe, na žalost ne kupujemo jer su nam preskupi, a najviše ih volim ja. Školjke isto ne kupujemo u zagrebu, samo kada smo na moru. Njih pak ja ne volim. U stvari volim samo one zabranjene.
Riječnu ribu isto ne kupujem opet zato jer ju ja ne volim, ali neki dan smo dobili krasne ribe koje je ulovio frendičin muž - stvarno super. Ne znam kako se zove ali je iz obitelji šarana.
MM bi jeo riječu ribu, ali meni je na spomen nje muka. Iako kao dijete pamtim fine šarane kojih je bio pun Dolac.
E vi starije, se sjećate kad su se ispred ribarnice na Dolcu prodavali žablji kraci?
Barakokula? Vjerojatno, tamo imaju svašta lipo! Ako kad budeš na putu za Dubrovnik, svrati u Neum. Tamo se možeš najest tih "zabranjenih" školjaka mirne duše :-)
Jes, slazem se za opisani kiosk na tresnjevackom, oni uvijek imaju svjezu ribu, a i ponuda im je uvijek sezonska, tak da znas da je frisko.
Isto se lijepo covjek moze skompat sa deckom koji radi na standu u ribarnici prvi s lijeva, duga uredna kosa i bradica, jako ljubazan i hoce napomenut kaj je frisko...
na karlovackoj trznici poznanstvo sa prodavacem na kisoku zlata vrijedi i zdravlje cuva, ako on kraj punih kaseta ribe kaze da danas nema nista, ona nema nista i produzi dalje...
Kad dođe šabaka odem na mul ili peskariju, inaće na peskariji. Uzmem inćune često, ovratu, škrpinu, ukjate, cipole, često uzmemo gambore, nekad hobotnicu, mole za lešadu ili priganje.
Ali koliko god da poznam ribare i sve je kao super svježe ulovljeno na divljaka, kad jedemo kod mm-evog strica na Murteru stvarno svježu ribu koju je uhvatio to jutro, ma nebo zemlja razlika!
da. Ideš po toj cesti do kraja. Zadnja kućica. Lijevi dio (uz cestu) nije niti otvoren svaki dan nego kad stigne riba. Drugi dio, gdje radi dečko koji je opisan, gleda prema placu i kraju mliječnog dijela. Ma ne možeš fulati, jer su vi ostali kiosci uz cestu, ali tamo blizu ribarnice, ova dva su skroz na kraju, iza mislim, međimurskih pilića
NanoiBeba, tnx ... super opis, sigurno ću naći
baš sam sretna zbog preporuke, uvijek muku mučim gdje što kupiti i da me netko ne prevari
OK, ionako bi konačno trebali i na zidine. uvijek nam je prevruće
A kapetanova kuća u stonu- najbolja klopa ikad
Da li netko zna gdje bi mogli naći file šarana i soma iz hrvatske? Bilo ih je par puta u konzuma i onda su prešli na vijetnamski u istom pakiranju, a to neću kupiti. Svježu ribu iz vijetnama, mislim... Ali onaj hrvatski je bio fantastičan, uopće bez okusa mulja, rijeke- slatko ko meso rakovice- klinci su bili oduševljeni. E od onda ih ne mogu naći.
nemojte više!
ja u komi što mi sad u trudnoći zabranjeno jesti školjke, a OBOŽAVAM ih! :/
tko ti je rekao da su ti zabranjene?
jedi, ali nemoj baš tri puta tjedno.
pa uzmi neke naše domaće, nemoj neke koje su pune žive, boktepitajodakle
pa mogu ja domaće, ali one su pročistaći mora i imaju valjda svašta nataloženo u sebi; jedna može biti dovoljna za zatrovanje želuca, a onda može biti s...e i za bebu
a i salmonela može biti u igri... :/
ma ok, naravno da ćeš slušati doktora, ali nije to baš tako rigorozno.
možeš se ti otrovati i pilećim krilcem, nitko ti ne može garantirati.
samo polako... jedi što ti paše, ali po malo.
i, nemoj piti rakiju!
ahhhh, školjke+rakija... zvuči mi ko raj!! :podivljali trudnički hormoni:
u obje trudnoće, jedino što mi nikako, ali baš nikako nije išlo bila je riba. sva. i sve iz mora. a nedajbože plava. izlazila sam iz kuće kad bi se frigala. a to je kod nas svake subote skoro :mrgreen:
ja isto nikako nisam mogla plavu ribu, i to me još drži, iako se trudim povratiti staru ljubav prema plavoj ribi
Mislim da je riječ o svježim školjkama, tj. onima koje se termički ne obrade prije konzumiranja.
I da, to ti ni ja ne bi preporučila u trudnoći.
Mi ribu ne kupujemo, lovimo je ;-)
I jutros su mali i muž uhvatili tri lijepe ukjate s mula.
A bude i u mrežama ribe, još uvijek :)