Samo da potvrdim svoju jučerašnju tezu, koma sam :/
Printable View
Samo da potvrdim svoju jučerašnju tezu, koma sam :/
da se samo nadovežem, ustala sam normalno u 7, i nemam nikakav osećaj da je to pre dva dana bilo 6.
samo što štede na grejanju, grrrrr
Svrha ljetnog računanja vremena je ušteda danjeg svjetla i energije za grijanje. Ideja iz 18. stoljeća potječe od Benjamina Franklina, kasnije su je razradili i drugi znanstvenici.
Za umjereni pojas (gdje nema polarnog svjetla ili nije ljeto cijele godine) to je i te kako opravdano. Točne podatke o uštedama ne bih znala navesti, ali vjerojatno ih ima.
Više o tome: http://www.webexhibits.org/daylightsaving/c.html
nitko ti ništa ne oduzme jer je to onako kako je bilo prije no što se sat počeo pomicati.
to je stvarno vrijeme.
ovo prekjučerašnje je "uvedeno". tzv. "ljetno vrijeme".
ili ja griješim?
kako god, ni ne primijetim da se nešto promijenilo.
da danas nije tmuran dan, ne bi se ni osjetila razlika u količini svjetlosti.
Više volim ovo umjetno uvedeno ljetno vrijeme.
Ne volim zimu, mrzim mrak kad ustanem i idem na posao i mrzim ako padne mrak čim dođem s posla.
Treba mi vremena da se prilagodim na obje promjene, ali ovu ljetnu s veseljem čekam.
puntica jel se to meni čini ili si pobrkala lončiće:mrgreen:
dakle kada se zimi mijenja vrijeme onda spavaš sat vremena duže, odnosno dobiješ jedan sat više i to zimsko vrijeme je pravo vrijeme. ljeti ti oduzmu jedan sat i to vrijeme nije pravo.
peterlin nisam čitala cijeli tvoj link jer nemam vremena pošto sam neispava i nervozna zbog pomicanja sata:mrgreen:ali vidim da se tamo spominje električna energija za korištenje rasvjete. a što je sa korištenjem klime. dakle zbog pomicanja sata prije će se paliti klima uređaji i tako potrošiti znatno više nego što će se uštedjeti na rasvjeti
Treba voditi računa da je to pomicanje vremena poteklo iz 18. stoljeća kad je to stvarno imalo drugačiju težinu.
Ja imam 25 godina staža, a klimu na poslu unatrag 2 ili 3 godine.
KOliko su podaci danas stvarni i potrebni, ne znam. Moj kolega :roll: uključi rasvjetu istog trena kad uđe u ured, ne gledajući da li je to potrebno ili nije.
Ljetno računanje vremena potječe iz doba kad se nije tako "gospodarilo" kao danas.
A klima uređaji u nekim klimatskim podnebljima rade 24 sata.
Mrzim pomicanje, em nisam spavala 3 noći em se moram dignut uru ranije UŽAS - ne razumjem koji je vrag s tim, i dan koji traje od 05 do 21 je preeeeeeeeeeeeeedug!!! Nikad doć vrijeme za ić leć! Da ne govorim da mi koji se dižemo u 05 i tad doručkujemo, moramo uvest dodatan obrok, jer ako sam budna 18-19 sati dnevno, moram jest bar 4 puta!
Evo, ja stvaaaarno uopće ne kužim da se vrijeme promjenilo! Ništa! U subotu smo malo ranije legli, u nedjelju smo se digli kad smo se naspavali. Cijeli dan proveli na zraku, navečer rekli kad i uvijek i opet sve po starom...
Mje jadno dijete je prvi put u svoje 2 i pol. god. reklo da hoće još spavati i kad sam ga ja otkrila on je ponovno vukao svoj poplun na sebe.
meni je ljetno vrijeme genijalno, svake godine ga jedva cekam
zimsko me deprimira, skrati mi dan, ostane mi posao, rucak, dva sata s djecom i spremaj se lec
promjene u vezi bioritma, organizma i slicno ne osjecam, ja kad pomaknem sat vise ni ne razmisljam o starom, novom vremenu
Primjetila sam jutros kad sam Svena dovela u vrtic da ima puno roditelja i djece koje muci ovo pomicanje vremena. Naime, Sven i ja smo zaspali, dosli u vrtic u 9 i 20 a parking je bio prepun isto tako izbezumljenih i napola razbudenih roditelja. Sven je sinoc zaspao u 1 ujutro pa nije ni cudo da se ujutro nije dao iz kreveta kao i, pretpostavljam, jos puno djece.
pa rade, zato i jesu izbezumljeni :mrgreen:
mi smo se evo svi super prilagodili. jednostavno ništa nismo promijenili, sve radimo u isto vrijeme kao i prije bez obzira što je to sve skupa sat ranije. i uopće ne razmišljam o tome koliko bi bilo sati.
Mojoj djeci to jako tesko pada...Oni su navikli da spavaju od 19.00-7.00, i to bez sata, ujutro su se budili tocno skoro u minutu. Ako ih stavim sada u 19.00, to je njima zapravo 18 pa je to prerano-ne mogu zaspati. Ako mladji i uspije, za sat vremena se budi-to mu onda dodje kao kasno popodnevno spavanje. Onda kada konacno zaspu-ujutro ih moram buditi-jer je to njima zapravo 6.00 ujutro! To je prestrasno, i mislim da je maltretiranje koje se nadam da ce kad-tad ukinuti, jer lako za nas bioritam-sta je sa njihovim? I onda takva prilagodba traje tjednima, i to dva puta godisnje..
A da li razmisljate o tome da nam djeca onda sada u vrticu rucak imaju u - 11! Jer tijelo nezna da se sat promijenio...mozda nisu jos zapravo ni gladni? Pa ne pojedu koliko bi inace..pa ostatak dana kako onda izgleda? I koliko traje prilagodba na to?
KAda kazete da vam to nista ne pada tesko-razmisljate li o takvim stvarima?
Ja se ipak nadam da ce to ukinuti..
Mojem je kaj se tiče spavanja ok. Spava do kad želi, ali vidim da se nije priviknuo na "rani" ručak.
Moji klinci niš ne osjećaju, ali osjećam ja :mrgreen:.
Uvijek ovu zimsko-ljetnu promjenu osjećam još par dana, pogotovo na sam taj dan: nekako mi dan proleti :mrgreen:.
Zato se onoj ljetno-zimskoj veselim, kad nam 'vrate' sat...
Navečer još uvijek nikako zaspati... Još im se nije sat nariktao u glavi. Još gore, bude se ujutro u isto vrijeme, taj sat im fali.