I kod nas isto, samo sto ne uce mame kako se pravilno nosi i drzi beba
Printable View
Ne znam da li u mom porodilištu postupaju po hendlingu jer naše bebe su još uvijek povijene u pelene pa se i ne vidi.
Ovo sa malim vježbačima zvuči mnogo gore nego što zapravo jeste.
Moj mali je već tri puta išao na vježbe, trudila sam se koliko mogu da sve ispoštujem, nisam mogla baš u bocu. Ovaj forum je pun moje kuknjave zbog raznih stvari.:-)))
Rezultati su sad super. U nekim stvarima je zaostajao mjesecima, nešto je postigao na vrijeme.
Znali su me driblati i u savjetovališu, kao katastrofa što sa 9 mj ne sjedi.
Na fizijatriji su mi rekli da se ne nerviram na to. Da će kad stekne sve te vještine biti u njima čak i spretniji od vršnjaka jer smo mi sve učili pravilno. Evo ga sa 11mj sjedi stabilno, lako prelazi sve položaje. Hoda uz namještaj toliko spretno da ga više ne moram ni nadzirati.
A za te remenčiće ne znam, nosila ih mala od rodice i nije se žalila da je imala nekih problema.
A fizijatrica mi je rekla da bi bilo dobro zaposliti i fizioterapeuta u porodilištu radi obuke babica i pacijentkinja.
podižem
cure imaju hipertonus, jedva malo jače, druga manje, i ići ćemo na vježbe na goljak
oo što ne kužim-niko od neonatologa (3) u bolnici nam nije rekao da je nalaz uzv mozga krvarenje 1. st., samo su govorili da su cure super, rođene s 37 tjedana, nisu bile u inkubatoru, tek nakon pregleda fizijatra sam guglala kraticu iz otpusnog pisma, u kojem se onda vidi da se radi o krvarenju, a ne traži se kontrolni uzv, dok se kod druge cure traži kontrolni uzv, a kod nje nije itvrđeno krvarenje, izgleda kao da je neko radio copy paste na tim otpusnim pismima, i ne razumijem da mi niko nije rekao za krvarenje nego se samo traži pregled neuropedijatra po potrebi
da ne spominjem da niko u rodilištu nije spomenuo baby handling za nedonoščad, kao ni patronažna ni pedijatar
To krvarenje zapravo i ne znaci puno. Zapravo ne znaci ništa . Gleda se samo stanje djece. Tako da se ne zderes zbog toga , vjerojatno bi mnoga djeca imala takav nalaz kad bi se uzv radio svima.
ok, thanks, u tom smislu nam je i pedijatar tumačio, al ostaje i dalje upitnik zašto nismo prije upozoreni, da li kasnimo s dva mjeseca na med. gimnastiku? jer, fiziterapeut me pitao da li smo već vježbali, a nismo ni znali da trebamo
Ne boj se , nije frka stignete. Ako su mala odstupanja kao kod vas zaista nema brige. ( mi smo sa E . počeli tek sa 8 mj. vježbati zbog operacija prije, i sve je stigla za 4 mj . vježbe ).
hvala ti
dogovorili smo te prve vježbe na goljaku pa onda polako dalje, vjerojatno ću onda drugu godinu dobiti njegu, ne može se to znati toliko unaprijed?
Njegu mozes tražiti i prije godine dana. Nakon rodiljnog ju mozes koristiti ako odobre ( mislim da je to nakon 4 mj , nisam sigurna kako je po novom ). Povoljnije to je za financije , a roditeljski ti ostaje za kasnije . Jedino njegu ( i dd ) mozes dobiti samo na jedno dijete , pa odaberite onu koja treba vise vježbati .
mare41 imam iskustva s Goljakom i traži da s tobom radi licencirani terapeut, ne pripravnik, posebno ne koji je počeo raditi prije par dana (tako bih ja)
a što se tiče baby handlinga-skoro sve patronažne su ga trebale proći ali nažalost, ne smatraju ga bitnim a jako je bitan. Ja sam svim svojim prijateljicama koje su rodile isprintala baby handling i pokazala
Sretno! i bez brige-za ništa nije prekasno
Sirius čitam sad ovo pa me zanima- stvarno se moze tražiti njega i prije godine dana? Kolika je naknada za njegu? Curka ima distoni, rođena prerano 5 tjedana i imala krvarenje 1. stupnja.
Mare kad ste naruceni na Goljak? Mi idemo u Vinogradsku i prezadovoljna sam sa fizioterapeuticom, curka nam odlično napreduje, nema još ni 4 mj a već se počela okretati sa leđa na trbuh
bili smo dvaput na vježbana, idemo dvaput mjesečno plus privatno, njega je 3700, a fizioterapeutica mi rekla da to tražim već sa 9 mjeseci jer treba vremena da se to odobri
Njega je 2160 kn, i dd 850 koji dobivas automatski ( i ne ovisi o imovinskom cenzusu). Cc
Sirius, toliko se dobije za duplice, automatski sam to napisala
Ne kuzim ? Mozes biti na njezi za dvoje djece u isto vrijeme ? Jesi sigurna ? Kako se uopce regilira dopust za njegu za dvoje djece? Nije da mi smeta, super da su to regulirali jer je do sada bilo diskriminacije ako je dvoje djece iz obitelji bilo u potrebi za dodatnom njegom.
Sirius ako sam dobro shvatila- meni prvih 6 mjeseci porodiljnog ističe 26.12.- ako prije toga podnesem zahtjev za njegu i odobre mi ga koristim njegu sljedećih 6 mjeseci, dobivam tih 2100+850 kn dd i još mi ostane 6 mjeseci roditeljskog za iskoristiti kasnije?
sirius, tako mi rekla kolegica koja to sad koristi za blizance, njene cure su obje neurorizične ko i moje
Ok , super. Pitam jer njega ide samo na jedno dijete ( ne znam da li ima mogucnosti da se pise za dvoje? ) , a onda samo to jedno dobiva uvecani dd jer je njega samo na njega pisana. Taj uvecani dd moze se dobiti samo na osnovu njege ili ako dijete ima dovoljno teska ostecenja da bi imalo osobnu invalidninu ( sto kod vas srecom nije slucaj). Uglavnom , javi . Znas da moras podnijeti zahtjev za dd po toj osnovi odmah cim ti odobre njegu.
kolegica koristi njegu, tj nada se da će koristiti(sad uskoro) i drugu godinu, prvu su prohodavali, sad trebaju logopeda, i da, dobiva dva dd
pitam za svaki slučaj-da li neko pozna baby fizioterapeuta, a da je iz siska ili ivanića, ili taj dio