Sony, bravo bravo za vas!
:-DStvarno je vrlo ohrabrujuće pročitati o vašem iskustvu. Hvala ti!
Mazoman, držim vam fige oooogromne da se stanje popravlja i da daljnje operacije ipak neće biti potrebne.
To dijete je stvarno previše toga već prošlo.
Printable View
Sony, bravo bravo za vas!
:-DStvarno je vrlo ohrabrujuće pročitati o vašem iskustvu. Hvala ti!
Mazoman, držim vam fige oooogromne da se stanje popravlja i da daljnje operacije ipak neće biti potrebne.
To dijete je stvarno previše toga već prošlo.
Lijepi pozdrav, evo da se i ja ukljucim. Mojoj curici je prije 6 mj. Tj usa 2 god starotidijagnosticran refluks. Ali strasno je to kroz sta smo morali proci do toga.imala je temp preko 40 a nas pedijatar je bio uporan da je viroza dok dijete ni pocelo buncati i mi smo otisli privatno u polikliniku dr. Sabol i tamo su odmah iz urina i crp koji je bio nemogucih 300 da je rijec o urinoinfektu i teskom pijelonefritisu. Odmah su nas narucili na uzv bubrega i injekcije ako necemo da ostamne u bolnici. Na uzv su ustanovili sa ima jedan bubreg manji i posdvostruceni mokracni kanal i dalje nam preporucili pol. Helena. Tamo smo bili na cistografiji i ima refluks na desnom Ii/Iii i na ljjevom tu anomaliju. Nismo bili na scintografiji pa me zanima kada to preporucuju napraviti. I dali netko ima iskustva s takvom anomalijom i refluksom zajedno.
Ako će vas voditi dalje dr. C. iz Poliklinike Helena, ona će vam reci kada da napravite scintigrafiju. Mom malom je utvrđeno da nešto nije uredu s bubrezima, urinarnim traktom dok je još bio u trbuhu. Nakon rođenja su mu napravili UZV, a nakon toga u Pol. Helena i ultrazvučnu cistografiju. Scintigrafiju je napravil sa 2 mj.
Kako su i meni mnoge mame dale dobar savjet ja ću dati isti i tebi - Drži se dr. C. Mislim da je ona najstručnija šta se toga tiče.
Puno hvala. Znam da je ona super samo me zanima zasto nas nije poslala kad neke s puno blazim dijagnozama je. Sta vi mislite o toj profilaksi i svim tim dodatcima. Nesto sve sumnjsm u to a ne usudim se riskirati pa joj ukinuti sama. Jel ste bili na jetrenim probama mene strah kako ta silna kemija djeluje na taj mali organizam.
Ovo je pitanje i mene silno mucilo,pa sam pitala prof.C.
Ona,pristojna i strpljiva kakva je mi je banalno sve pojasnila.naprosto to je manje zlo od ostecenja bubrega zbog probijajucih infekcija koje je nepovratno. Kako je moj sin na profilaksi bio od rodenja pa do gotovo 3g,radili smo krvnu sliku i jetrene probe vise puta. (postoji razlika koja profilaksa,mjenjali smo je kroz taj period,ali prof.C.nam je propisala uroantiseptike,a oni uKlaicevoj i na Rebru antibiotike).
P.s.Sad se "sramim" kako sam ja znanjem s interneta"provjeravala" odluke prof.C.
Mi pijemo nifureten 1xdnevno. I sve ostale dodatke. Ma nije da sumnjam nego me strah. Kakve su vam bile jetrene?
Uf,jutro je pametnije od noci,kazu nasi stari. Moje isprike na nejasnim recenicama,pisala sam nocu... Htjela sam poruciti stelafrani da nista ne ukida na svoju ruku, vec da sve pita prof.C.!
Moj T. ima dvostruki pijelon i refluks visokog III st. na istoj strani (druga uredna). Kontroliramo se kod prof. Cvitković i radimo sve kak ona veli - kao što su i druge mame navele.
jetrene probe kontroliramo 2x godišnje, urin mjesečno. Na profilaksi je i dalje i ja se osjećam sigurnije, pogotovo jer dolazi zima - za nas kritični period.
Otprilike pred drugi rođendan je sve krenulo ko i kod vas sa teškim pijelonefritisom. Kad se ponovilo nakon godinu dana tek tad smo radili mikciju i nakon tog scintigrafiju. Mikciju bi trebali ponovit u proljeće (znači nakon 3 godine od prve i jedine do sad) i odlučit što dalje - ovisno o nalazu.
Eto, ko i većina:profilaksa,režim pijenja i piškanja, kontrola urina i uzv.
Jesu li vam bile jetrene dobre?
Mi pijemo profilaksu od drugog dana života. U Klaićevoj su prepisali antibiotik, ali bez obzira na njega imali smo urinoinfekcije sve dok nismo dosli kod dr. C. Ona nam prepisala nitrofurantoin, probiotik i cranactin te od tada nismo imali ni jednu urinoinfekciju. Dva puta kodišnje se radi kks i jetrene probe. Ja osobno vjerujem u odluke doktorice. Ponekad me buni naša pedijatrica koja čini mi se baš i ne prihvaća mišljenje dr. C. i zahtjeva da odemo kod kirurga po mišljenje što mi još uvijek za sada odbijamo. Mislim da bi trebala pitat doktoricu što god te muči, vjeruj mi lijepo će ti objasniti. Ja obično prije pregleda napišem pitanja jer se tamo nikako ne mogu sjetiti svega šta me zanimalo
mi smo pili pancef u profilaxi 3 godine i svi su nalazi uvijek bili ok, uz probiotik i sok od cvekle za krvnu sliku svaki dan, jetrene probe uredne, ne brini, naviknućeš se na to.....pozz
Ma muci me ta neizvjesnost sta mogu ocekivati jer sam na dopudtu za njegu pa barem da znam sta me ceka jos. Znaci cistografiju ste radili 1 godisnje?
Da, bile su dobre
Da, uvijek.Citiraj:
stelafranJesu li vam bile jetrene dobre?
Na nitrofurantoinu je, nisam napisala.
UZV cistouretrografiju mi nismo uopće radili.
Da li ima netko sa urodenom anomalijom tj. Podvostrucenje ili dupli ureter + refluks?
L ima urođenu uvećani bubreg
dugo nisu bili sigurni da li je to posljedica refluxa ili ne
od prošlog proljeća je sigurno da se takva rodila a funkcija je 45/55 što je odlično
njoj je ruflux izgleda posljedica nervoznog mjehura koji je malo premali pa malo preveliki
to kontroliramo redovitim piškejem i pijenjem
sad ima skoro 8,5 g a za VUR znamo od 20 mjeseci
maxi, kakve ste sada? dugo se nismo dopisivale....M. je bila na kontroli, nestabilan mjehur je još uvijek
pijelon proširen 7mm na d.bubregu
trebala je na mikcioni nakon 3god., ali smo odbili iz opravdanih razloga
ako je reflux ostao, operacija? deflux? kakvi su vaši planovi? kako ćete dalje?
njoj je sad 7,5god
srdačan pozdrav!
ništa nećemo
obavili smo mikciju nakon dugo vremena, bila je sa 20 mjeseci i sa 7 godina, između svakih cca 1,5g uzv cistografija
kontroliramo se i dalje kod dr.C u heleni, urin i uk po potrebi (bolest, temperatura), malo homeopatije, nije išla na bazen za provjeru plivanja-ispričnica od dr.C, ima bocu 0,5l i naredbu da to popije do ručka. e to je sad veći problem nego prije! pojavio se valjda neki predpubetretski revolt prema pijenju! počeli smo je plašiti operacijom, neroditelji, ali ne znam što joj drugo reći nakon godina i godina pijenja bez problema
eto, i dalje je procjena II/III i II, uvećani bubreg, a inače zdrava k'o dren bez ikad ikakvih infekata
odluka je da tako guramo doklegod nema infekata
Maxi, znaci bez obzira sto ste radili uzv cistografiju ste isli na mikciju? Mi smo naruceni 19. Kod prof. Pa cu je zasipat pitanjima? Jel netko zna sto znaci "dromedary hump" u zagradi je napisano uz refluks na nalazu od uzv cistografije a ja to do sada uopce nisam primjetila na nalazu.
to bi bilo kao dvorogi bubreg? nikad čula
mi smo išli na mikciju prije odluke o defluxu, da ne bi išla još jednom jer u bolnici drugo ne priznaju.
maxi, i kod nas je bio II/III i II, ne znam sad....sve se plašim da idem u pubertet s tim, uvijek sam zamišljala da ćemo mi to srediti do škole
radili smo op krajnika sa starijom u dobi od 9, bila je idealan pacijent, dovoljno razumna, ne previše plašljiva, imala je neko povjerenje
ovo nisu baš krajnici, ali kontam da im je lakše dok su mali sve ovo prolaziti...
dr kaže da ne bi bilo dobro da ostane sa refluxom kao žensko....joooj, a nemamo petlje ni za mikcioni
Mene zanima dali tko zna koliko smije biti proširen pijelon tj. koliko milimetara smije biti? Ako se pijelon smanjuje to znači da se smanjuje refluks?
Stelafran, mi smo radili ultrazvučnu cistografiju al nam dr. C. rekla da emo morati za par mj. i na mikciju
19.smo naruceni na kontrolu i uzv pa cemo vidjeti sta ce reci! Gdje se radi ta mikcijska i koliko se ceka?
Mene zanima kolko često ste išli s klincima na kontrolu? Mi smo naručeni za kojih 3 mj a to mi se čini predugo
mi mjesecno idemo na kontrolu urina i UK ali evo tek sad nakon 6 mj. na ponovni uzv i krvnu sliku. A za god dana ponovu na uzv cistografiju ili mikciju.
I mi idemo mjesečno na kontrolu urina i UK. Mislila sam da se češće ide na uzv.
Sto se uzv kontrole tice, mi idemo sad na 6 meseci, ali to zavisi od slucaja do slucaja i sta se prati. AKo se prati samo rast bubrega, onda nema potrebe za cescim kontrolama, jer ni dete ne izraste nesto posebno za 6m. Mi smo skoro recimo otisli posle 6m na kontrolu i bubrezi isti, ali nije ni malac imao neki intenzivan rast.
Evo mi jucer obavili kontrolu. U principu sve po starom nije losije. Smanjila na prof. Profilaksu na pola i za mjesec dana ponovo na kontrolu jrr sujoj povisene jetrene. A za 6 mj. Opet uzv pa cemo vidjeti.
Oli (11 mj.) ide u cetvrtak na kontrolu kod prof. C. ( lijevi bubreg - hidronefroza 4. stupnja, refluks 5. stupnja, dupli kanalni sustav i megaureter). Ne nadam se cudu, ali se nadam da nema pogorsanja...znam da je operacija neizbjezna :( , ali se nadam da nece morat prije proljeca.
Na profilaksi je nifuretten tbl. (1/2 tbl. navecer) i mislim da ih dobro podnosi (jetrene OK)
Hvala eva5 ...evo, opet je doslo do poboljsanja i predlozeno nam je da se ne javimo kururgu prije proljeca :)
Calista, super da je bolje. Kirurg će vam dalje reći kad je najbolje tempirat operaciju. Jeste razmislili u koju ćete bolnicu?
Hvala :)
za sada smo kod kirurga iz klaiceve pa mislim da cemo tamo
Evo nas opet sa kontrole vec drugi puta su joj poviseni kreatinin i urea i prof. C. predlaze vise tekucine ali ona valjda nevjeruje kad joj kazem da S. popije vise od 3 litre dnevno vode i caja. Jel netko imao taj problem. Ponavljali smo jetrene i one su sad uredu ali ovo je sad jos vise nije puno ali je kreatinin 38, a urea 7,8. i opet za mj. dana kontrola.
Sony jeste li imali ikakvu bakteriju nakon operacije ?
Ne,nije,hvala Bogu!
Pozdrav, curka ima 2 godine. Rodena je sa duplim mokracovodima obostrano. Do nedavno nije bilo refluksa, no na zadnjoj kontroli se pojavio. I to L 5, D 4. Kirurg je predlozio operaciju u srpnju. Da li mi moze netko opisat tijek oporavka nakon op? Uzasno se bojimo. Hvala :*