A kakvu?
Naime, teška reakcija (alergijska reakcija, meningitis....) je kontraindikacija za ponovno cijepljenje istim cjepivom.
Printable View
nije imao reakciju takvog tipa,no imao je temperaturu 39 i po i plakao puna dva dana....užasno me bilo strah i to sam cjepivo od svih cjepiva svojih troje klinaca-ono,baš zapamtila
tim više me bilo strah jer je baš uoči njegovog cijepljenja bila ona frka da je par djece zaredom dobilo meningitis pa su povukli jednu cijelu seriju
da, jedino ona, a školskoj dr. se dostavi potvrda da je dijete cijepljenoCitiraj:
znači...priroxom bi ga mogla cijepiti pedica-ili privatni pedijatar,jel tako?
Ako je to bilo 2-3 tjedna nakon cijepljenja, možda je i bio aseptički meningitis, ali nije dijagnosticiran jer ga nisi odvela infektologu pa mu nisu napravili lumbalnu punkciju radi dokazivanja.
U tom slučaju bi bilo kontraindicirano ponovno ga cijepiti s MoPaRu
Ako je bila unutar par dana od cijepljenja, ne bih se brinuo na tvom mjestu. Starija djeca rjeđe razviju nuspojave.
mujice hvala na savjetu .
spomenula sam danas školskoj dr njegovu reakciju s godinu dana i njoj je to bila dovoljna indikacija za priorix.(imala ih je par komada kod sebe u ordinaciji)
tako da smo mi danas lijepo kod školske dr cijepljeni priorixom besplatno
Malo sam pročitala, nešto pohvatala i imam pitanje.
Dakle, mi idemo u petak na cijepljenje i dokotrica nam je rekla ako se ne žeilo cijepiti MoPaRu cjepivom da u ljekarni za 86 kn kupimo priorix.
Kako sad treba platiti, ja ništa to ne razumijem.
priorix se još uvijek ne nalazi na listi za predškolce,sve dok traju zalihe moparu
neki kupe u ljekarni i cijepe kod pedijatra ili privatnih pedijatara koji tada cijepe klince s tim cjepivom po vlastitoj odluci
velika većina školskih liječnika ne želi cijepiti s tim kupljenim.meni je danas ova naša dr rekla da joj je upitan transport lijeka i da ona osobno nikad ne bi tako cijepila
nama se eto sretno poklopilo da je naša školska dr imala kod sebe dva tri priorixa koje čuva baš za slučaj kad procjeni da je djetetu bolji priorix od moparu,kao što je učinila s mojim klincem,i zato nas ništa nije koštalo
e da, naučila sam da se to zove hladna linija- ako se strogo drže pravila ne bi smijeli cijepiti ako nisu sigurnu u hladnu liniju- iz atestiranog frižidera u atestirani frižider. Naša pedica tak ocijepi, ali nas upozori da ne hodamo okolo s cijepivom nego da ga uzmemou najbližoj ljekarni na 100 m od ambulante i dođemo ravno sestri i ona ga stavi u frižider dok dođemo na red. Ja sam ga znala staviti u onaj mali ručni frižiderčić-torbicu za užinu i onaj jedan medo-led oblog iz dma, ali mislim da tih par minuta od do stvarno nije neki išju.
Nama je ljekarna u kojoj smo naručili lijek doslovno pored doma zdravlja, tak da, to bi trebalo biti ok.
Mi smo danas obavili cijepljenje Di-te-per polio, a MPR je rekla da će doći cijepiti prvašiće prije zimskog ferija u školu.
Amalthea, znači cijepe baš sa Di-te-per polio ne sa Infanrixom?
Mi idemo 01.06. a Larica je meni bila sa 18mj. 7 dana u bolnici kao reakcija na to cjepivo, čak su joj i punktirali leđnu moždinu i sl. Pedijatrica je napisala da smo imali reakciju pa me zanima jel ja sad moram prije termina ići reći to doktorici kod koje ćemo se cijepiti? Infanrix se može kupiti?
svakako joj reci prije termina
mi smo zbog reakcije na moparu s 12 mjeseci besplatno dobili priorix
Mog I. nisu htjeli cjepiti jer je neurorizično dijete. Trebam dobiti potvrdu od njegovog neuropedijatra. Njegova pedijatrica se uhvatila za glavu, kaže da su ga trebali odmah cijepiti priorixom, bez tih gluposti s potvrdama.
Ima li tko iskustva s neurorizičnom djecom i cjepivom ?
neurorzično znači da ima neki rizik za smetnje, poremećaje, zaostajanje u neurološkom razvoju.
dakle, radi se o riziku, a ne o bolesti.
Ne može dijete biti neurorizično sedam godina.
Već tijekom prve godine života bi se moralo uočiti je li od toga rizika nastalo kakvo odstupanje od zdravlja ili nije,. Ako nije, dijete više nije neurorizično.
A inaće, neurorizična djeca se trebaju cijepiti sve jednako kao i djeca kojoj nije "prišivena" ta "dijagnoza"
Nisam stručnjakinja :mrgreen: , samo sam htjela reći da se na topicu raspravlja o MPR cjepivu, a to ćemo dobiti tek zimus.
Dobio je 2 cjepiva - jedno u lijevu ruku (rekla je da će ga malo boljeti zbog tetanus komponente, ali se uopće ne žali), a drugo u desnu ruku, ta ga ne boli.
Adrijana, ako imaš takva iskustva iz prošlosti, svakako to napomeni, ako idete dr. Slugan, vrlo je pristupačna i ljubazna, mogu ti dati broj ordinacije pa nazovi.
Da kod dr. Slugan, budem svakako nazvala prije da pitam, thnx. Imam broj na papirima od škole. :-)
Mujice, moj sin je posvojen u dobi od 5,5 godina. Kad smo prvi put otišli na pregled kod neuropedijatra (sa 6 godina), na osnovu mojih podataka o djetetu, ono malo što sam znala, na osnovu EEG i MR Doktor ga vodi kao neurorizično dijete !
vjerujem...
Hm. Na onom upitniku koji smo ispunjavali na svim mjestima sam napisala da je dijete imalo komplikaciju na MPR (parotitis), napravila je to i pedica crvenom kemijskom da se bolje vidi. Gore sam stavila post it i još jednom to napisala da ne bude zabune. U trenutku pregleda MM je bio s njom, rekle su mu da ih ionako sada time ne cijepe, ali budući da je bila pod terapijom nisu obavili nikakva pikanja već bismo morali naknadno. Može li se to kod pedijatra ili baš mora biti u školskoj? Nekako nemam povjerenja i uvijek je dobivala sva zamjenska (osim MPR) pa bih i sad, ako je moguće.
babyiris, mi smo isto došli kasnije (zbog terapije). Isto dosad dobivao priorix, infanrix. Dobio je dvije pike (u svaku ruku po jednu), Di-Te+Polio IPV.
Aha, rekla je da se MPR cijepi tek zimi pa da se prije cijepljenja (dan-dva) napomene priorix pa ćemo se dogovoriti. Vidjet ćemo kak će to biti u stvarnosti.
Na pregledu prije 2 mjeseca rečeno nam je da će nas zvati na cijepljenje kad stigne cjepivo. Još uvijek nas nitko nije kontaktirao. Trebam li ja nešto poduzeti ili da čekamo dalje?
Što to znači da svi imaju Priorix ILI MPR - tj. što je MPR?
Ja bih cijepila dijete Priorixom a rado bih neplatila ako školski liječnici sad imaju Priorix tj. ako ga mogu dobiti besplatno.
Znam za što je MPR kratica ali ne razumijem rečenicu da svi školski liječnici sada imaju Priorix ili MPR, što je MPR u toj rečenici, neko drugo cjepivo za ospice/mumps/rubeolu, koje je to cjepivo, ono staro koje smo zvali MoPaRu?
Ja sam iz ove prepiske bila shvatila da će svi školski liječnici sada dobiti Priorix pa sam se ponadala da ću proći bez plaćanja tog cjepiva, jer nisam cijepila dijete kod upisa u školu, nego sam planirala cijepiti Priorixom kod pedijatra.
Obavili danas cijepljenje kod školske doktorice, Priorixom.
Na kraju nisu zvali oni nas, nego ja njih. Navodno su cjepivo dobili prije tri dana.
@mujica - hvala na odgovoru, pretpostavljam da mogu i direktno nazvati našu dr školske medicine i pitati nju
Mujice, mojoj je kćeri ostao još DiTe i polio, ali sad je na antibiotiku zbog streptokokne angine. Koliko vremena treba proći ( i treba li uopće) da se smije cijepiti?
Viktoriju nisu cijepili s priorixom zbog moje trudnoće (kaže da postoji mogućnost prijenosa rubeole) nego su je cijepili s
di te+ polio. Moje pitanje ako netko zna, trebamo li kakve mjere ponašanja zbog tog cjepiva ako sam trudna?
ne
mi smo se cijepili priorixom u svibnju (prilikom pregleda za školu)
nedavno su nas zvali telefonom iz školske medicine da se moramo javiti ponovo radi cijepljenja prilikom polaska u 1. razred
čudno mi je iz razloga jer nam o tome nitko nista nije rekao prije par mjeseci kad smo dobili priorix
jel vas netko zvao i zna li mi tko objasniti o čemu se radi?
dite + polio
a koliko mora proći od priorixa (primljen je u svibnju)? i koliko maksimalno smije proći?
nema to veze s priorixom
prošlo je sasvim dovoljno