pls pojasnite, smije se pričati ali ne javno?... ili se ne smije uopće jer zahtijeva osobni pristup koji se dobije samo na tečaju?
Printable View
pls pojasnite, smije se pričati ali ne javno?... ili se ne smije uopće jer zahtijeva osobni pristup koji se dobije samo na tečaju?
ja se ne grozim ničeg, stvarno me zanima i htjela bih shvatiti
Citiraj:
tatek prvotno napisa
I mene je ovo nerviralo jer sam i ja otvoreni temperament i stila sam - ako je tajna, daj mi ni ne pričaj jer ne želim znati, ali sam prihvatila obrazloženje jer su to onda stvari izvučene iz konteksta i stvarno zvuče banalizirano - tj. treba neki uvod za to.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
kužim, ali ako to što si napisala već piše u knjizi u čemu je onda problem? i zašto može preko pp a ne na forumu?
upućeno leonisi
Evo, ja cu odgovoriti, bio sam i aj na tom tecaju kao sto i leonisa ide sad.
Ne, nije to nikakva posebna tajna, tipa da se ne smije nikome pricati o tome itd, no fora je u tome da za te tehnike treba poseban uvod i objasnjenje kako se to radi tako da je Jadrankin stav/zelja da se one uce samo na tecaju, a ne metodom citanja iz knjige ili usmenog prenosenja. Kaze ona da se takvim informiranjem ne dobivaju sve informacije i onaj tko ih prima ne dobiva sve sto treba za kvalitetnu primjenu,a ona ne zeli da se te stvari koje ona poducava upotrebljavaju na pola ili da se recimo prica kako "njena" tehnika i savjeti ne valjaju, a u stvari se ne radi onako kako ona kaze na predavanjima.
Ja ju razumijem i slazem se sa time - citao sam i ja knjige o autogenom terningu, i Grudenovu i druge, pokusavao vjezbati po njima i nije bas bilo nekog efekta. No, kad se to radi na tecaju, Jadrankinom, ali vjerojatno i drugim kvalitetnima, tad je to sasvim druga stvar. Vjerujem da je vrlo tesko iz knjiga, a bez prakticnih vjezbi i uputa, nauciti recimo dobro igrati tenis ili neki drugi sport ... e pa tako je i ovdje.
Dakle, nema "crne magije", velikih tajni, ali ima potrebe za OSOBNIM dolaskom tamo i slusanja i vjezbanja na licu mjesta kako bi se to dobro savladalo.
Meni je to logicno.
tatek, kužim ja to sasvim i uopće ne očekujem od ovog topica da me uputi u tajne AT pa da uštedim novce za tečaj :mrgreen: , ali ne vidim što je iz leonisinog posta tako osjetljivo da bi trebalo gledati samo u kontekstu
ili je post već editiran a ja nisam skužila :lol:
recimo mene baš zanima može li se saznati boja aure
nje editiran.
tatek jako dobar post :klap:
Jes, složila bih se s ovim i zato sam to i prihvatila, inače bi u mom slučaju bilo - 'đenja i preko vrata. I inače ne volim te neke zatvorene stvari i klubove, ali ovo je imalo logiku. A tečaj mi se prilično svidio i mislim da mi je bio koristan, a inače sam veliki skeptik i ironičar i kad mi neko kaže ja ću vas sto posto izliječiti i sl. moja prva instinktivna reakcija je back off - ovo nije bilo u tom smislu "agresivno" ili sam ja prosijala i izdeletala u svojoj percepciji neke takve elemente, ako ih je bilo. Za pitanje o boji aure - vjerojatno bi te ona pitala da zašto ti je to bitno koje ti je boje aura i onda bi se stvar produbila i sl. Iskreno, koji put treba skužit zašto neko nešto pita i onda se u razgovoru između onog koji pita i koji daje odgovore dođe do najbolje pogođenog i pitanja i odgovora na ono što osobu zanima. To ti je isto moje iskustvo npr. kad s curama pričam o potpomognutoj - neko postavi deseto pitanje, a meni se čini da pita krivu stvar, odgovorim to što je pitao, pa ga navedem da se pita nešto drugo (ovo sad zvuči prepotentno, ali npr. - neko pita koja je uspješnost IVF-a, bez da je rekao koliko ženski dio para ima godina, koja je dijagnoza i tako dalje i tako šire - tj. nema univerzalnog odgovora na to pitanje). Stvar je u kontekstu. Ja sam prošla taj prvi tečaj kod Jadranke i ne sjećam se da je bilo išta o aurama (ali, opet, svako je selektivni slušač - možda je nešto i rečeno, ali meni to nije bilo bitno). MM i ja smo oboje tipovi skeptika i stvarno nismo neki da bismo prigrlili neke Istine s velikim I i slično. Ne znam jel' ti ovo obrazloženje pomaže ili odmaže.... Najbolje ti je doć na to prvo uvodno predavanje (možeš vidit ženu i ekipu, postavit pitanja koja te zanimaju i vidjet jel' to za tebe ili nije - zato je to uvodno tako i koncipirano).Citiraj:
tatek prvotno napisa
hvala ina33 :klap:
Ovo za auru sam pitala jer mi se nikako ne uklapa u ostalo što je napisano - i definitivno ako se tamo govori o aurama to nije za mene :nono: a još manje za osobu kojoj sam htjela preporučiti AT
Mene isto aure ne zanimaju, i to ti je tamo bilo više zdravorazumski, ali da je neko htio diskusiju skrenut na aure, vjerojatno bi predavačica rekla svoje znanje ili stav o tome, ali ona šiba po svom programu, odgovoara na pitanja i slično, ali istovremeno je prilično disciplinirana u onome što želi prenijet na slušatelje, tj. na "gradivo" i stvari imaju glavu i rep, tako da je po meni lijepi balans a ne ono da nema niti jedno pitanje ili da se predavač izgubi jer ga neko pitanje odvuče i rasprava se otegne i adio mare... Ja preporučam.Citiraj:
Ailish prvotno napisa
BTW, vidiš kako smo došli do malo jasnijeg pitanja i odgovora, nego da ti je odgovoreno sa "da" ili "ne" tj. ništa bez konteksta :*.
tatek, hvala na odgovoru umjesto mene, ne moram nista dodati, sve si rekao
mene ljuti sto ona stvarno moli da se neke stvari ne pricaju sa ljudima koji nisu prosli tecaj (zato sam napisala da me moze pitati na pp)
i ne, ne radi se o nikakvim aurama, a boja aure nije stalna, nego se mjenja
Hm, ja vidim dvije proturječne informacije - ti kažeš da je sve zdravorazumski i ne skreće se s teme, a iz leonisinog posta proizlazi da se bar nekad moglo na tečaju saznati boju svoje aure?Citiraj:
BTW, vidiš kako smo došli do malo jasnijeg pitanja i odgovora, nego da ti je odgovoreno sa "da" ili "ne" tj. ništa bez konteksta
Nisam baš shvatila kakav je kontekst tu potreban i zašto mi Leonisa ne želi odgovoriti ali pretpostavljam da je i šutnja nekakav odgovor
u svakom slučaju hvala :*
Citiraj:
Ailish prvotno napisa
Ništa čudno - sve je, ipak, stvar percepcije slušača i njegove interpretacije, a i njegovih interesa. Meni je bilo zdravorazumski jer sam ja crple te elemente - i pomoglo mi je. Izignorirala sam one elemente koji me nisu zanimali (svjesno ili nesvjesno, tko bi znao). Iz svih tema na ovome svijetu možeš uzet ono što je tebi osobno ili toj osobi relevatntno, i primijenit na način koji misliš da je tebi korisno, a, ajmo reći "sadržaj" autogenog je široko primjenjiv i ima tu elemenata za različite interese - neko će izvuć' ovo, neko ono. Neki bi rekli da i Bibliju različito tumače i nema jedno ispravno tumačenje - bitno je da je sadržaj "vrijedan i hranjiv" - onda nema problema, neko će iščitat ovo, neko ono i svi će biti u pravu i svima će koristiti. Ako je sadržaj loš - onda imaš to - take it or leave it. Ovdje sadržaj nije loš, višeznačan je, ovisi o tebi koliko ćeš ići u dubinu i širinu itd. - tj. na osnovnom tečaju se ipak ne ide tako duboko. Ja stvarno mislim da osnovni može svakom čovjeku samo biti od koristi.
ailish, nije u pitanju "boja aure" koju saznaš od nje već nešto drugo /leonisa je to tako sročila/; fakat je bezveze razglabati o tim pojedinim elementima njenih predavanja i vježbi, jer ovako izvučeno iz konteksta zvuči bezveze, a stvarno je sve zdravorazumski i za svaku preporuku.
kao što su već mnogi napisali - uvodno predavanje ti daje točan uvid u to što možeš tamo poslušati i naučiti, i kako sve skupa kod nje na tečaju funkcionira, i da li ti njen stil predavanja i svega ostalog odgovara.
Kao i sve drugo u ovome svijetu, tako i AT ima neku podlogu, ono sto je svima lako razumljivo. A ima i neku svoju nadgradnju. Ja ju ne poznajem kao niti ti i zasad mi je dovoljno ovo sto znam, jer smatram da se slaze sa mojim poimanjem svijeta (a vjerojatno bi se i sa tvojim i bilo koje druge normalno obrazovane osobe), da je primjenjivo an mene i da je korisno.Citiraj:
Ailish prvotno napisa
O onome sto se nastavlja "iznad" toga ne mogu pisati, jer to ne poznajem. Mozda je nesto sto bi mi takodjer bilo logicno i primjenjivo i korisno (ja osobno nemam sumnje da bi bilo, dosadasnja iskustva sa AT-om su me uvjerila u to), a mozda ipak i nije ... na zalost, trenutno nemam mogucnosti (vremena) da se malo podrobnije informiram o tome, ali mislim da bi me zanimalo.
Ailish, nisam bila na netu pa nisam pisala.
Anek je rekla sve umjesto mene. stvarno sam se lose izrazila, ali da sad krenem pricat na sta sam tocno mislila, skroz bi se spetljala.
no svakom preporucam otici na uvodno predavanje.
Hm, mene je uvodno predavanje svojedobno zamalo odbilo od tečaja, nije mi baš dobro sjelo. Ne sjećam se točno što me zapravo smetalo, ali ipak sam nastavila ići (jer sam tako već prije odlučila), tečaj mi je uglavnom bio ok i drago mi je da sam ga završila.
Međutim, da li zbog vrlo velike gužve i nedostatka prostora/vremena, da li zbog nečeg drugog, ja zapravo nisam dobila odgovore na neka pitanja koja sam tamo postavila, a koja su me zaista zanimala (a neka pitanja nisam ni postavila da ne bi ispalo kao provokacija). Činilo mi se da Jadranka izbjegava dati čisto znanstvena tumačenja nekih pojava, a koja sigurno zna.
(npr. njezina usporedba depresije i shizofrenije mi nikako, ali baš nikako nije sjela, a nije bilo vremena ni prilike da o tome dublje prodiskutiramo :/ )
I meni je bilo tako par rečenica, ali nisam se oko toga puno zamarala, jer ne mislim da je iko posjednik nekog ono sveuniverzalnog znanja, niti da je Škarica najveći autoritet za sva pitanja i sve bolesti, osim toga, svako od nas ipak ima svoje neke stavove koji su nastali em generacijski, em iz raznoraznih naših osobnih povijesti (npr. stavovi o seksualnosti, o bolestima itd.) ali stvarno je većina toga meni bila OK, ono što sam mislila da nema veze ili da je malo skrenula u nekom za mene čudnom smjeru sam stavila u glavi na "ignore", ali ogromna većina je bila stvarno OK jer je žena inspirativan i discipliniran predavač tj., ajmo to nekako modernije reći, coach. Je da malo i meni koji put smiješno zvuči kad tečajci prepričavaju "Jadranka kaže ovo", "Jadranka kaže ono", ali jednako tako bi mi smetalo "dr.sc. prezime" kaže ovo ili ono. Mislim - ok, kaže, ali svako od nas to čuje ipak drugačije, prilagodi ono što je čuo sebi i svojim vrijednostima, prihvati što mu je OK, odbaci ono što mu nije ili ga ne zanima, i mislim da je to OK. Ja to sve prelomim i prilagodim sebi, mislim da tako napravi većina ljudi i ne treba možda bit doslovan, ako čovjeku ne paše. Kao neka tehnika opuštanja autogeni je meni stvarno OK, s time da ga opet koristim onda kad mi treba, bez prisile, a čini mi se da je tako, sad ću pak ja "Jadranka i rekla" :* - tj. da čovjek sam osjeti potrebu kad mu treba, a kad ne. Sama tehnika opuštanja je stvarno OK - meni je tečaj osvijestio neke stvari koje bi se, moža na drugačiji način prezentirane, i drugdje pročitale, ali ovo je recimo neki shortcut do postizanja opuštenosti i mira sa sobom i svijetom. MM-u je tosve bilo ono - topla voda - jer je on sam po sebi opuštenija osoba nego ja.Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
A propos gužve, nedobivanja odgovora na pitanja i sl. - ja mislim da se ona prilagođava činjenici da je publika šarolika i tome da se ipak radi o početnom tečaju i da svi slušači nisu spremni za sve odgovore, vjerujem da bi ti rekla ono što misli ili u neku malo veću širinu išla na one-on-one konzultacijama u smislu obrazloženja onoga što ona o tome misli i zna, i zašto tako misli. Kao npr. na tečaju iz engleskog kad sam pitala u 3. razredu učiteljicu kako se kaže na engleskom "on kaže" - onda mi je rekla da se kaže "says", ali me pitala što će mi to i da to ne koristim jer onda je to posebna gramatika - slaganje vremena itd. Treba publika za neke stvari bit spremna, a predavač ocijenit isto sam je li oportuno iz većine sviju krenut u širinu ili ne. Malo banalno, ali opet - mislim da se poanta ovog mog obrazloženja kuži.
je li oportuno iz većine sviju krenut u širinu = je li oportuno iz perspektive većine krenut u širinu ili će to bit zbunjujuće
Ma naravno, nije meni bilo na kraj pameti da je usred tečaja ispitujem o molekularnim mehanizmima nastanka bolesti, iako mislim da bismo o tome mogle puuuno pričati :mrgreen: Samo hoću reći, da je grupa manja, možda bih se upustila u neke dublje rasprave, a ovako za to nije bilo prilike. A za individualne konzultacije je isto tako bila gužva, pa se nisam htjela gurati jer, osim svoje znatiželje, zaista nisam imala neki jaki razlog za individualni razgovor (za razliku od ljudi koji dolaze sa stvarnim problemima).
Potpuno se slažem :)Citiraj:
ina33 prvotno napisa
a jel moze ona netko stavit obavijest kad je drugo uvodno predavanje jer mi je ovo ocito promaklo?! :/
stavit cu ti ja kad zavrsi trening onda ce znati kad ce sljedeci pa javim.
btw. juce je rekla kako mozemo razgovarati i sa nepolaznicima samo da im ne govorimo o tehnici treninga, sto je itekako logicno.
inace, bucka, bas mi je zao, mogle smo ici zajedno :(
ja tek danas procitala topic!
voljela bih otici i nagovorit mamu da krene samnom jer mislim da bi joj moglo pomoci (ima parkinsa i ne može se nikako psihički pomirit sa tim)!! :/
ps. moja kozmeticarka je prije xy godina isla kod skarice, imala je rak koji je pobijedila i zivot joj se totalno okrenuo na bolje uz pomoc AT!ona sama kaze da nije bilo toga da danas ne bi imala svoj vlastiti salon i uzivala u tom sto radi!! :)
znam i ja jednu jako divnu i hrabru osobu koja je takodjer uz AT kod nje pobijedila rak :heart:
jel zna netko ima li na riječkom području neki dobar AT?
Ja sam isto otišla na autogeni motivirana tako nečim kad sam baš bila u bolnoj fazi - artrzoa kuka, koji put se pogoršava na airconditionima ili ventiliranjima, a lijekovi protiv bolova ne pomažu, a stanje se mijenja iz dobre u lošu fazu da ja ne mogu uvijek na to nekim svojim ponašanjem utjecat. Čini mi se da mi je pomoglo - ne u smislu da me manje bolilo itd. nego onako... istrpit bolne faze i pričekat da na "prozoru grane sunce". Vjerujem da autogeni mami može samo olakšat jer kad se postigne opušteno stanje lakše je i istrpit bol tj. bol stvarno vjerojatno i je nešto umanjena jer je tijelo opušteno.Citiraj:
bucka prvotno napisa
I ne samo istrpit bol nego ono... pomiriti se s onim što se ne može promijeniti - it's as simple as that, ali to je užasno teško većini nas za postić.
I, naravno, cijenit ono dobro.. Ma, standardno, ali je to stvarno većini od nas potrebno da netko "nacrta" da bi bilo uočljivije.
bucka, pocetni tecajevi su obicno dvaput godisnje, najesen i ovako u veljaci, tako da ces vjerojatno morati cekati jesen. :(
No, ponekad postoje "ekspres" tecajevi sa ljude izvan Zagreba (traju vikendom, pet-ned, od jutra do veceri), mozda mozes upasti ako bude mjesta.
Najbolje se javi tamo i pitaj, nista ne kosta!
Nisam znala da se mijenja. Valjda samo nijansa :? iliCitiraj:
Dia prvotno napisa
Mislim da bi zapamtila da se mijenja potpuno i onda nam nebi rekla da si je zapamtimo ;)
nemojte opet o aurama :raspa: :mrgreen:
Boja aure se mijenja?! :?
I ja sam bila kod Jadranke prije 6-7 godina i ne sjećam se da je rekla da se mijenja?
Novi pocetni tecaj autogenog treninga kod dr. Jadranke Skarica ide u travnju.
Pocetno predavanje (besplatno i bez obaveze, savjetuje se dolazak cisto da se vidi jel vas to zanima) je u srijedu, 02.04.2008. u 19h, raskrsce Adzijine i Badaliceve ulice.
tatek :*
Moze li mi itko odgovoriti na moje sljedece razmisljanje (ukoliko nije zasticeno velom tajne ;) , no u tom slucaju moze i na pp jer mi je ova informacija jako bitna!)
Dakle, sto kad se postigne sve ono sto pise da treba - znaci, prodju se svi koraci, dostigne se osjecaj koji se u Grudenovoj knjizi opisuje da treba tako izgledati, i... sto onda?
Jel se odmah potom radi opoziv, jel se ponavljaju neke izabrane afirmacije (vezane uz nesto sto (ako) zelimo rijesiti)...?
Mislim, gdje je kraj toj vjezbi (osim u trenutku kada se to zazeli)?
Postoje li preporuke kada da se prekine?