ja obavezno nosim dobar nož, džezvu i mužar. i mali multipraktik.
Printable View
Više manje sve isto, osim redovitog jedenja vani. Čak i kad ima para, mi smo preškrti za to. Bolje 3 dana dulje na moru :mrgreen: uz kuhanje doma ovak... Odemo van jednom, obično pred odlazak doma, na nešto ne pretjerano skupo. Vani se jede sladoled i to je to. Čak ni piće... Uostalom, ima još jedan razlog za kuhanje - teško nama razmaženim gu*icama može ugoditi netko vani... Moj stariji sin i muž obožavaju nabavke po lokalnim dućanima i placevima, a mlađi i ja smo dežurni u kuhinji i to nam je zabava. Lijepo, polako i u miru. Nosim sobom omiljeni nož za povrće, lani sam od gazdarice užicala wok, a za ostalo se snađemo.
I ja nosim obavezno nož za povrće.
Meni je inače sistem - 2 ručka skuham doma i smrznem (npr. bolonjez i junetina sa suhim šljivama na saft), uz jedno ide prilog pire (uzmem krumpira za 1xpire od doma) i paket tijesta za ovo drugo.
Imamo vrt, pa si naberem povrće za jednu juhu i nosim paradajz sos za paradajz juhu.
To su mi u teoriji 4 ručka.
E da, uzmem i paradajz, papriku, luk, ali zato što imam doma svoje, da nemam, ne bih uzimala, kupila bih na moru.
Mi sa pripremama za sutrašnji ručak počinjemo najkasnije za večerom, a na jutarnjem kupanju definiramo zadnje detalje.
Inače, hit namirnica ovog ljeta definitivno su nam tikvice; jedemo ih u svim oblicima - manestra od tikvica, popečci od tikvica, pohane tikvice, rižoto od tikvica, tikvice sa gorgonzolom i tjesteninom. Osim toga u selu gdje ljetujemo ima izvrsnog paradajza pa je hit namirnica broj dva paradajz - juha, šalša, bolonjez sa puno paradajza. Treći hit su mahune jer ima za kupiti domaćih tankih žutih mahuna pa od njih radimo salatu, a radili smo u čušpajz. Osim nabrojanog jedemo još ribu i ćevape.
I nama.
Svi se budimo vrlo rano. U 7 (klinci kojih pola sata kasnije).
Za doručak djeca jedu muslije ili kruha putra i pekmeza, uz kakao ili čaj.
MM i ja popijemo kavu, ja ponekad pahuljice.
Ja na plažu idem samo poslijepodne pa imam dovoljno vremena za kuhanje.
I vrlo rano ručamo, 12-pola 1, imamo vrtićki ritam jer je Honzo već nakon pola 1 spreman za popodnevno spavanje.
Danas kuham rižoto s povrćem (tikvice, patlidžani, grašak, paprika, pomidori).
Imam jelovnik za sve dane provedene na moru, samo zbog odlaska u kupovinu ili na plac (moram u drugo mjesto u šoping).
Od mesnih jela: teletina, junetina ili piletina na saft, uz to prilog tjestenina, pire ili riža, punjena paprika, ćufte, kosani odrezak (faširanac), pohana piletina ili puretina, pileći bataci pečeni u pećnici s povrćem ili krumpirom, grenadir marš s povrćem.
Jednom ili dva puta tjedno obavezno, ali obavezno, tjestenina sa šalšom od pomidora i gravče na tavče.
Lazanje s mesom ili s povrćem, musaka, rižoto, pohanci od blitve i krumpira, špinat, riba.
Juhu jednom tjedno, pileća ili skuham komad junetine pa meso jedemo uz paradajz sos i pire.
Kelj čušpajz, grašak mrkvica, i ostala povrtna variva.
Ne opterećujem se dugim nakuhavanjima, grah istresem iz konzerve, smrznuto Ledo povrće.
I ono što je obavezno je salata. Jedemo velike zdjele salate: paradajz, paprika, krastavac, feta sir ili grabancijaš, s maslinovim uljem i malo jabučnog octa.
To svi možemo jesti svaki dan.
Najvažnije sam zaboravila, omiljeno jelo MM, pohane tikvice i patlidžani. Toga napravim brdo i uz salatu ne trebamo više ništa.
ali nije isto kad si u svome i mjesec dana, i kad si u tuđem tjedan dana
Debeli potpis.
Meni ne bi nikakva frka bila biti u svojem mjesec dana. Jednostavno kuhanje bi bilo na istoj poziciji kao i doma, jer bih (pretpostavljam) imala sve otprilike prilagođeno i podređeno svojim potrebama (kao i doma).
Npr. u apartmanu u kojem smo bili zadnje dvije godine, kuhinja je koma za kuhanje, nije prikladno, kako meni paše, a idemo tamo jer nam odgovaraju svi drugi aspekti.
Ima samo 2 mjesta za kuhanje (na struju), jedan je veličina najmanje na svijetu, a drugi veličine normalnog lonca, role nema.
Dobiješ 2 lonca i jednu tavu. Ta ploha za kuhanje je toliko mala da ne možeš smjestiti ta dva lonca istovremeno na nju.
I onda imaš "problem", jednostavno treba planirati što točno kuhati i kad.
ili, recimo, mi ove godine u Medulinu nismo imali zamrzivač.
nije da nešto zamrzavam, ali mi treba da držim onu ploču za ručni frižider.
ili da sam, kojim čudom, ponijela nešto smrznuto i računala na zamrzivač... jela bih sve u jednome danu, da se ne pokvari.
ili, npr, u jednom drugom apartmanu je jako mali hladnjak i doslovce svaki dan moraš ići u nabavku. a nije da ti se da...
mah, da mi je imati svojih 30 kvadrata... i ćufte bih napravila! (a nikad u životu nisam)
I ja stalno kukam za svojih 30 kvadrata na moru, ali u nadi je spas, bude i to jednom (valjda).
Isto tako volim uzeti od doma malo brašna, malo soli, malo šećera,... ili što več koristim od začina i dodataka, jer mi je bezveze kad dođem dolje na tjedan ili manje dana ići u trgovinu i kupiti kilu brašna, kilu palente, kilu soli,...., a nema šanse da potrošim za tjedan dana.
ne bude... ja sam odustala.
tko je kupio - kupio je!
ako uđemo u EU, ima tko će sve pokupovati.
Normalno da nije isto, ali tema je kuhanje na moru pa sam i ja poželjela dati svoj obol.
Kad idemo (bolje rečeno: kad smo išli) u apartman ja bih točno isplanirala što će se jesti koji dan i ponijela bih namirnice; a uglavnom se radilo o polugotovoj hrani tipa tortelina, tjestenine, gotovih umaka za tjesteninu i slično. Kuhala sam npr miso juhu i to bih ponijela brokule već natrgane na cvjetiće, mrkve i miso pastu. E sad, to su bila vremena kad smo MM i ja bili sami, bez djeteta; sa Leom smo u iznajmljenom apartmanu bili samo po zimi i to kratko.
pitanjce....
idemo na more 10 dana, jelovnik je manje više isplaniran :mrgreen:
sad... ja bi napravila lazanje doma (puno mi je to vremena za upropasti na g.o.)...dal ih zamrznem pečene il sirove? :oops:
i imam rolanu šunku (ono kaj se kuha za uskrs) isto zamrznutu
koliko ona može stajati kad se odmrzne i skuha?
to nam je dobro za put za sendviče a i dobro dođe da ubacim u čušpajze ili zapečenu tjesteninu... ili francuski krumpir....
i kako preživjeti bez mikrovalne? kak vi podgrijavate jelo? (kod nas se ostanjki od ručka ne bacaju)
Lazanje smrzavam sirove, kao i pizzu, bućnicu, strepu, štrudlu,... Sve na isti način: stavim u posudu u kojoj će se peći i direktno iz škrinje ubacim u rolu. Prije namažem vrhnjem.
Bez mikrovalne bi trebalo biti lako. Mi je doma imamo, a ne koristimo gotovo za ništa. Svako jelo možeš podgrijati na štednjaku.
Vratili smo se s mora i naš jelovnik tamo (za 4 odrasle osobe i troje djece) je bio slijedeći:
- riža s umakom od piletine, povrća (luk, paprika, tikvice, kukuruz) i vrhnja; zelena salata
- grah s kuhanom šunkom, uz to luk i rajčice
- ostaci od prethodna dva ručka, po želji
- juha od rajčice, riba s roštilja, blitva s krumpirom, krumpir-salata, miješana salata
- juha, bolonjez (skuhala duplu porciju), špagete, salata
- roštilj, krumpir pire, miješana salata
- juha, bolonjez (drugi dio), makaroni, salata
- rižoto s kozicama, salata
- varivo od mahuna, pohana piletina
- juha od rajčica, riba s roštilja, krumpir i blitva, miješana salata, grah salata
- juha, teletina i svinjetina pod pekom s krumpirima, tikvicama, paprikama, paradajzom i lukom, zelena salata, grah salata
Juhu s rajčicama sam pripremala od svježih rajčica, a također i bolonjez i mahune. Ostale juhe bismo kuhali obično ujutro prije plaže. Roštilj i peku su radili MM, frend i gazda pa bi otišli malo ranije s plaže, a mi bismo skuhale prilog i napravile salatu po povratku s klincima oko 12-13 h. Ručak bi bio najkasnije u 14 h.
Za doručak i večeru obično bi bilo - poli i mliječni namaz, putar i pekmez, kosana mast na kruhu i rajčice (to su klinci često klopali), čokolino/gris/zobene pahuljice s čokoladom i kupinama (bilo je puno divljih po cijelom otoku pa smo brali). Dvaput smo pekli palačinke za večeru. Međuobroci su bili voće i sladoled.
Ne mogu reći da smo se nešto posebno nakuhali jer su sve to prilično jednostavna i brzo gotova jela (osim peke koja iziskuje malo više vremena, ali su muški to odradili s guštom), a opet nismo bili na suhoj hrani.
Mi ovako: pašta sa pečenim cherry rajčicama, pinjolima i pancetom
quiche lorraine
rižoto sa piletinom
juha od bundeve i pogačice od krumpira
srdele na gradele i blitva
srdele pečene u pećnici uz domaći kruh
pašta sa šalšom
pečeno pile i krumpir
salata od sveg povrća i mozzarele i pinjola
gof na gradele i blitva
uz to salata od paradajza svaki dan. za doručak zobene pahuljice s mlijekom ili jogurtom, kruh i abc sir, kruh i maslac i med, kuhana jaja. za desert sladoled. jednom smo pekli palačinke. mi odrasli ne večeramo, v. voće. ili opet pahuljice.