Ja podižem topic isto s nečim pernatim, ali nije jakna.
Naime, zanima me što vi radite s poplunima na kraju zime. Onaj bračni ne stane u mašinu, a i da stane ne znam kako bih ga sušila. Da odnesem na kemijsko?
Printable View
Ja podižem topic isto s nečim pernatim, ali nije jakna.
Naime, zanima me što vi radite s poplunima na kraju zime. Onaj bračni ne stane u mašinu, a i da stane ne znam kako bih ga sušila. Da odnesem na kemijsko?
imaš na nOvoj Branimirovoj kamp-kućicu (ili nešto slično) u kojoj jedan bračni par čisti posteljinu s perjem. jedini su u Hrvatskoj.
Pa i ne baš. U Josipovcu (Osijek) ima firma koja se isto bavi time. I to već godinama. Pranje perja, šivanje jastuka, jorgana i sl. Moji su tamo nosili perje (mamin miraz) na pranje i šivanje nove posteljine.
ja sam valjda jedini buržuj koji perjane jakne odnese u praonicu gdje ju i osuše. i budu napuhane bolje nego prije. :)
ne znam za pranje ali cula sam da se pernate stvari suse na "škuroj buri" tj, kad je bura, a oblacno - sto je rijetko
da, jaknu na sniženju platim nekoliko kuna i onda dam duplo toliko za čišćenje. pa tako preko nekoliko puta! hau jes nou?!Citiraj:
Mamita prvotno napisa
janoccka, htjedoh reći: u Zagrebu (ah, koje megalomansko-metropolske misli imam).
Zato ja poplun operem po ljetu kad je velika vrućina i suši se bez problema. Znači pere se jednom godišnje i to u kadi. Samo što ga ne perem ručno nego nožno. Naime cijelo vrijeme gazim po njemu u kadi dok se ne opere.Citiraj:
Romy prvotno napisa
Uh ne da mi se čitati cijeli topic,ali evo mogu ti reći što sam ja napravila...Lucija ima isto finu jaknicu od perja iz Benettona..oprala sam je i dogodilo se isto što i tebi (a piše da može u perilicu).S obzirom da bi je onakvu osušenu mogla samo baciti,odnijela sam je u kemijsku gdje su je ponovo osušili i oprali i sad je opet kao iz dućana :D Više se ne zahebavam s kućnim radinostima :mrgreen:
Citiraj:
apricot prvotno napisa
ah vi prljavci :P
a hebate pa nisi je platila dvajest kuna.
pa ja ne znam sto vi radite.Citiraj:
lavica prvotno napisa
ini kupujem vec par godina pernate jaknice bennetonove, normalno ih operem na laganom programu, sa laganim praskom za djecu, bez omeksivaca -vazno-, dva dana se suse rasprostrite na onim zicama za suselje vesa, obicno pored radijatora i za dva dana su kao nove.
Čuj,ne znam,ja sam je sušila tjedan dana i bila je ista :/ ...dok npr.druge dvije isto Benettonove najnormalnije perem - i osuše se za 2-3 sata obješene na vješalicu (one vatirane)...Citiraj:
seni prvotno napisa
Mogu samo reći-blagosigatebi kaj ne moraš nosit u čistionicu/praonicu ;)
Meni su baš u kemijskoj uništili jednu jaknu. :/
joj, seni...
ja se recimo ne smatram uništavačicom veša.
dovoljno je reći da još imam i nosim neke košulje iz osamdesetih, da su pamučne, a boje su još uvijek postojane...
pernate jakne perem Perwoolom, na 30... uvijek isti tretman. neke jakne budu ko nove, a neke... da se ne ponavljam.
znači, isti postupak, različit rezultat.
ova Orkina se posušila, perje se poprilično rastreslo, ali se grupira bliže šavovima. najviše ga ima na ramenima i rukama, a najmanje na leđima. nisam sigurna da će biti nosiva.
mamita, kućo stara!
nisam ja prljavica, baš obrnuto.
budući da ja te jakne perem svaka dva-tri tjedna... zamisli koliki bi to ceh bio u kemijskoj čistionici.
Ej, apri, de mi donesi te jakne da ti ih osušim u sušilici.
Biće ti ko nove, vidjećeš. ;)
Za tih sat dva mi možemo piti Biancu ili Divku :mrgreen: , pa da ova odiseja dobije više sretan epilog.
pazljivo s pozivima :P , jer evo ti je opet za dva tri tjednaCitiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
ivka, pa ti si ljubomorna?!
hihi, ja svejedno ostajem pri ponudi :angel: .
:mrgreen:Citiraj:
Biancu ili Divku
Znam samo da više nema šanse da kupim pernatu jaketu. Zadnju sam platila 800 kn, svaki put kad je obučem/svučem izgledam ko snjegović, a perje skidam širokim selotejpom!
Odsad samo punjenje-sintetika!
Btw, stvarno nema veze s pranjem-neke (pernate uvik budu napuhane, super i sve, a druge zgrudane i smrdljivice makar ih sušila na najvećoj buri ili u sušilici.. :/
Ja ne znam, ali ja sve naše pernatice perem na 40°C i iscentrifugiram na 1000 okretaja, čak i bez loptica i sušilice. Ostavim sušiti 2 dana na vješalici povremeno potresajući i sve ok. Ne znam šta vi to radite s vašima.
ovo je već stvarno :roll:
šta radim?
šta bi radila?!
sigurno je ne stavim u onu dječju veš-mašinu-igračku... samo kako bih poslije terorizirala narod pametnim pitanjima.
mislim da možemo zaključiti: neke jakne se daju, a neke ne - fino oprati/osušiti.
Meni se u sušilici SVE jakne savršeno osuše, tako ih lijepo napuhne da budu ko nove. Nikad mi to prije nije uspijevalo samo klasičnim sušenjem .
Ista stvar je za flanel i pliš-nakon sušenja u sušilici ta roba izgleda ko nova, jer kad se klasično suši i pegla nikad tako ne izgleda.
Haha, koja reklama :P .
a koju susilicu imaš?
Citiraj:
apricot prvotno napisa
aaaa ja mislila da si u kadi gazala nogama
Kombiniranu Zanussi perilicu i sušilicu u jednom, ima odvodnu cijev koja odlazi u zidCitiraj:
white_musk prvotno napisa
...al mislim da to nije presudno.
Da ne otvaram novi topic, molim za pomoć u svezi janke od perja- a nije pranje i sušenje u pitanju.
Imam prekrasnu dugu jaknu od guščjeg perja, koja me jedino spašava od onih strašnih ( srećom ne prečestih) splitskih bura kada nikakav kaput ne pomaže, ali me naravno i izluđuje, jer nenormalno pušta perje po odjeći koju nosim ispod nje.
Više puta sam bila u napasti-baciti je ili pokloniti- ali se još uvijek nadam nekom rješenju, kojeg za sada ne znam. Možete zamisliti kako se osjećam kad je skinem, sva bijela od perja, koje još nekako i očistim ali one male sitne dlačice-nikako!!
Zna li netko kako doskočiti ovom problemu?
Hvala!!!
dakle nije janka nego jakna od perja ( lapsus...od brzine... :)
imam i ja pitanje :saint:
kako perete pernate jastuke? ja bih oprala nasa dva jastuka ali me strah da ce se raspasti u vesmasini (dosta su stari)
Probaj kao i jakne,na 30 stupnjeva sa Perwolom.Pa kud puklo da puklo.
Meni uspjelo.
Btw.Apricot vidim da smo svoju dječicu rodile istog dana! :heart: Baš slatko!
možda da našiješ (ili daš nekome tko zna šivati) novu podstavu?Citiraj:
gripi prvotno napisa
Felix, nudim ti svoju vešmašinu/sušilicu za tvoje jastuke ;) .
ako je frka da će puštati, mogu se staviti u jastučnice, tako ako i puste, većina perja će ostati unutra.
esprit uz perjane jakne daje i bijelu tenis lopticu da je stavis u susilicu skup sa jaknom jer ce se tako rastresti perje
funkcionira provjereno
jel može i žuta loptica :mrgreen: ?
mislim da je loptica prije svega za veš mašine bez sušilice, da jakna nakon pranja ostane rastresita, bez sljepljenih gruda i da se bolje opere i osuši na zraku.
kod sušenja u sušilici ti ne treba ništa, jer se samim tumbanjem savršeno rastrese.
Ja muževu (neka jeftinjača iz Metroa) već 2 godine perem u perilici, posušim u sušilici i niš joj nije. Prošle godine sam ju sušila na štriku i isto je bila ok, nije bilo grudica! Ne znam o čemu to ovisi!
a jel punjena perjem ili nekim umjetnim materijalom?
pernate se teže suše i vole se zgrudvat i usmrdit ako se suše samo na zraku.
moja mama to rješava sušenjem odmah iznad radijatora
Ovako i kod mene.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Operem na 30 i stavim u centrifugu, jer kad je izvadim iz masine, iz nje lije voda. Zatim je stavim u masinu za susenje i bude :D
Prije nego sto sam otkrila efekat masine za susenje, susila sam pernate jakne na ofingeru, ali razlika je drasticna.
ajde da te utješim.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Kod mene sa MM-ovom jaknom ista stvar, a jedna moja završila u smeću.
Usmrdilo se perje. Tri dana se na stalku pored radijatora nije osušila.
I to bila najskuplja jakna koju sam ikada imala :evil:
A istina to što MJ veli, sušilica zakon.
Mamma Juanita,hvala na ideji. I ja sam o tome razmišljala, a kako mi mama šije, mislila sam nju ugnjavit jer mi je žao jakne. Međutim, već jednom je tako nešto radila ( našivala podstavu na kožnu jaknu) i dobro se izgnjavila. Ma mislim da ne bi žalila truda ( mama mislim) kad bi to bilo rješenje, ali što ako perje i dalje bude "pronalazilo kanale za vani" ?
I još nešto: ne samo što izlazi nego me tako dobro ubode u leđa :) da skočim svaki put.( guščje perje je tako oštro, eto to nisam prije znala, sad sam se dobro uvjerila). :)
Sjećam se onih davnih godina, kad smo kupovale one mekane majice i džempere od angore i muku mučile s dlačicama po suknjama ili hlačama. Tada je kružio neki "savjet" kako tome doskočiti tipa- treba tu majicu ostaviti u ledenici preko noći stvar je riješena :roll: , pa sam mislila ako netko ima takvo brzinsko abrakadabra rješenje :) ( ili možda staviti u pećnicu, pa na lagano... :)
Ajme teme!
Moje iskustvo: perem sve od perja što mi stane u vešmašinu: jastuke, jakne, prsluke. Čak isvoju bezobrazno skupu pernatu jaknu. Samo 1 puta sam je dala u kemijsku i poslije toga sam se odvažila.
Perem isključivo sa specijalnim sredstvom: DAUNEN WASCH od Holste (bijela bočica s crvenim čepom) i tak da znate, sad to možete i kod nas kupiti u Muelleru. Ja sam to stalno lifrala izvana.
Jedino sto ja sve to sušim u sušilici na najnižoj temperaturi, pa mi tako za moju jaknu treba cca 5h sušenja. Do sad nisam probala fen ili jaku centrifugu, tak da ne znam na što bi to ličilo. Vjerojatno to nije to, jer sušilica lijepo rezlijepi perje, pa bude kao novo.
Apricot, imam prijedlog: da opereš doma i odneseš u jedan od "onih servisa" gdje možeš sama prati i sušiti veš. Ja napravim tako sa štep dekom, jer mi ne stane u vešmašinu.
Poplone od perja (tuhice) svake godine na kraju sezone odnesem u kemijsko. Ispadne me tu negdje ko u servisu. Na žalost, pre skupo, al šta ću.
:/
Osušila se i ona jakna koju sam smatrala upropaštenom :lol:
Frknula je ja prošle godine na tavan, pa neka stoji...
Dođem ove jeseni, a ona.. ko nova! Sva se fino napuhala, milina!