potpisujem!
stvarno nije fer!
Printable View
Meni se čini da se tu miješaju dvije stvari - jedno su slobodne aktivnosti koje vode vanjski suradnici, a drugo su posebni programi koji se odvijaju u sklopu vrtića.
Posebni programi obično znače da cijela grupa ima npr. program obogaćen sportom (tako se planira) i to dodatno plaćaju roditelji cijele te grupe. Moj mlađi je tako bio u engleskoj grupi i SVA djeca iz te grupe imala su minimalno 4 sata dnevno komunikacije na engleskom.Nije ih se izdvajalo iz grupe niti su ostala djeca bila zakinuta. Koštalo je dodatnih 300 kn (plaćalo se direktno vrtiću) na osnovnih 400 kn (plaćalo se Gradskom uredu za obrazovanje i sport). Nitko time nije bio zakinut, osim možda djeca i roditelji koji nisu dobili mjesto jer je broj ograničen kapacitetom sobe. Odgajateljice imaju šaru (odgovarajuće obrazovanje + ispit) da to mogu raditi i dozvolu Ministarstva.
Isto tako, ako je pojačani sportski program, vjerujem da su odgajateljice educirane na odgovarajući način, postoji dozvola i za osoblje i za vrtić da se taj program može raditi. Nitko nikoga ne izdvaja iz grupe. Vrijedi i za glazbene programe. Nitko tu nikoga ne zakida.
Jezik 2xtjedno ili sport 2xtjedno su aktivnosti koje organiziraju vanjski suradnici i organizirano je tako da djeca iz različitih odgojnih skupina mogu ići na to. Ne znam zašto se dižete na stražnje noge??!! Tko želi (i može platiti) to upisuje za svoje dijete. Tko ne želi, ne upisuje. Djeca idu na te programe u drugu prostoriju (obično iza ručka) a ostala djeca su sa svojim odgajateljicama.
I zašto to ne bi bilo fer? Ja nisam upisala starijeg sina na jezik jer je imao preporuku logopeda da to ne radimo dok dobro ne savlada hrvatski. I što sad, da kažem da to nije fer? Sportsku dvoranu sve vrtićke skupine koriste po rasporedu, a unutar toga nađe se vremena i za suradničke aktivnosti. Što tu nije fer? S oproštenjem, kajgod.
meni isto nije jasno što tu nije fer, osim činjenice da ja sada za sport moram dati dva svoja popodneva, a nitko time ništa neće dobiti, ni tete, ni vrtić, ni djeca.nitko.
Moja starija ide na engleski koji vodi teta iz vrtića.
I to mi je stvarno super jer, osim jezika, zna kako raditi sa klincima od 4-5 godina, a to vjerujem da nije lako nekome tko nije odgajatelj.
Bude li to ove godine van vrtićkog vremena vjerujem da neće ići jer to nećemo moći ugurati u raspored.
Plus što su teta kaže da je umjetnost klincima zadržati pažnju iza 15 sati.
Ja ne miješam te dvije stvari jer su kod nas posebne aktivnosti, sport i ritmiku držale tete a ne vanjski suradnici, i to nisu bili programi na koje je išla cijela grupa nego je to bila slobodna aktivnost. A nije fer to da djeca imaju tjelesni jednom tjedno dok se dvorana za tjelesni koristi za komercijalni sadržaj. Meni je bilo super kad sam vidjela da naš (novi) vrtić ima super zgodnu dvoranu za tjelesni i mislila sam da će ju djeca koristiti apsolutno svaki dan - u vrtiću je sve skupa bilo 6 grupa, pa ne vidim razloga da dijete baš svaki dan ne skače po dvorani za tjelesni, ali nipošto nije bilo tako.
mima, jel ti to nama želiš reći da bi, da nema vanjskih aktivnosti, djeca išla svaki dan u dvoranu sa tetama? Pa nije tetama u opisu posla da vode TZK više od jednom tjedno...
Pa to je žalosno.
Meni tu nije ništa žalosno, moje mišljenje je da tete rade dovoljno, da nebi trebale 2h vodit TZK svaki dan.
Ali smatram tj. rekla sam da bi bilo ok da se zaposli jednog trenera po vrtiću, e to bi bilo sasvim ok.
i mi smo imali prekrasnu dvoranu koja je zjapila prazna do iza 15 sati kad su pocele aktivnosti koje se placaju.
nikako mi to nije bilo jasno...
kad smo dobili nove tete one su se izborile da povremeno "uzurpiraju" praznu dvoranu i tamo su klincima pustali muziku, a oni su pjevali, plesali, glumili, recitirali, puhali balone i lovili ih, razvukli strunjace pa skakali, igrali lovice puzajuci.... to su im bili najljepsi dani u vrticu.
kako to nije u opisu posla jedne tete?
mima, kužim tvoju frustraciju, ali ne vidim kakve veze ima s temom. ako vanjske aktivnosti započnu pred kraj radnog vremena vrtića, to nikako ne ometa vrtićko vrijeme neupisane djece. ovo o čemu ti pričaš je nešto sasvim drugo, tj ugrubo bi moglo pod ovu temu, ali više se tiče unutarnje organizacije vrtića. živo me zanima, ukoliko ova mjera prođe, hoće li u tvom vrtiću djeca svaki dan imati tjelesni (retoričko pitanje)
Ja oko ovoga nemam ama baš nikakvu frustraciju jer mi dijete uopće više ne ide u vrtić nego, eto, ćaskam na forumu o nečemu što mi se u vrtiću nije sviđalo. Što se tiče vrtića u koji je moje dijete išlo, prilino sam sigurna da djeca neće svaki dan imati tjelesni, ali možda tetama dosadi pa ih ipak češće odvedu da nestrukturirano vrijeme provode u dvorani za tjelesni.
ma kužim ja ćaskanje, ali ako ovo s**nje od mjere prođe, moj sin neće imati sport u vrtiću, a mene to jako žalosti. naravno da se svako pravilo može izvrnuti i izopačiti. da je npr pravilo da do 15 sati nema vanjskih aktivnosti, sve bi se stiglo obaviti u dvorani, i djeca bi imala sport. ovako nitko neće ostavljati dijete do 17 i 15 u vrtiću, ili barem većina neće. i grupa će postati neisplativa.
kužiš, da se malo promisli prije nego se odredi propis koji nema veze sa životom.
i da, skopčala sam da ti dijete ne ide više u vrtić :pažljiv_čitatelj:, ali nije mi se dalo pisati "vrtića u koji je tvoje dijete išlo" nego sam to skratila u vaš vrtić.
Kod nas u vrtiću danas počinje ritmika od 15.45 - 16.30 h koju vodi vanjska suradnica u dvorani.
Da li to znači da ta mjera nije prošla ili..?
Kod nas u vrtiću sport i engleski vode vanjski suradnici. Termini su jednom prijepodne, drugi put poslijepodne.
Ritmiku vodi teta iz vrtića i mislim da je isto tako jednom prijepodne, drugi put popodne.
Postoji li kakav natječaj za vanjske suradnike? Tko o tome i kako odlučuje?
Strava. Nama stavili engleski u pola 5! Dijete mi nikad nije toliko u vrticu a u pola 5 nwma volje visw za hopsanje i ucenje. Sad bih je trebala ostavit 10 sati u vrticu da se zadovolji forma?! Taj Bandic... Kad mu zavrsava mandat?
ovo mislim da nije do bandića, nego do ministarstva.
Sve jedan biser do bisera.... Koje dijete će u vrtiću rado boraviti 10+ sati? Ja ne razumijem te državne službenike, fakat ih ne razumijem. S kojim benefitom u glavi oni rade te prijedloge, pišu te svoje uredbe itd.? UH!!! Sigurno ne zbog djece i roditelja.
Sve na stetu djece i na teret roditelja. Sta njih briga sto cu sad morati dva puta do vrtica i nazad. Iako placam skupo vrtic ne mislim da dijete mora svih 10 sati biti u njemu samo zato jer sam to platila. I da je lose da unutar tih 10 sati dijeteima neku aktivnost za koju pokazuje interes. Neka razmisljanja na ovoj
temi su me, blago receno, iznenenadila.
X. I sve te ljude mi plaćamo - to je ta Država koja nas porezno toliko košta da onda neki činovnici ovo smišljaju i za to plaće dobivaju. Ono... doslovno mi nije jasno jer nema šanse da tete vode grupe toliko nabijene djecom tipa 28+, maltene će vrtićke grupe postat razredi školski, u te dvorane i s njima nešto rade smisleno.
baš kaže naša teta u vrtiću da kad odvedu jedan dio djece na strani jezik ili sport, grupa se smanji i mogu im se kvalitetnije posvetit.
žalosti me da mi netko nekompetentan na taj način kroji život.
Da, i mene ovo ubija - neki nekompetentni činovnici bez veze sa stvarnim životom nešto petljaju, da bi, valjda, opravdali r. mjesta.
Mi odustajemo od engleskog:-x. Termin 16 45-17 30. To svom djetetu ipak neću priuštiti. Maltretiram dijete, narušava mi organizaciju života, a ostat će mi i 260 kn u džepu.
Uostalom, ja sam ambiciozna majka i moje dijete će biti premijer ili barem ministar, a za to mu u ovoj zemlji ne treba engleski :mrgreen:
Mislim da će se dodatne aktivnosti u vanjskoj organizaciji osuti, a da se time neće ništa dobiti - dok su god grupe nabijene kako jesu, ne vidim da će neko moći nešto kvalitetno po tim dvoranama radit s 28+ djece. Samo će nam se sve to vratit u obliku donesite "još malo osnovnih sredstava za rad" jer će izostat dio prihoda vrtića. I stvarno je stvar principa da razumijem one kojima to sve za 2000 kn - za preokrenut očima. Grrrrrr.
I za upitat ove u ministarstvu, pročelnike i svašta nešto - helou, ima li pilota u avionu? Ili bi to, na kraju, trebali sami sebe pitat.
Mislim da je i cilj da se vanjska aktivnost u vrticu unisti, ocito vladajuci nisu uspjeli ishoditi potreban mito da se to pusti na miru. E pa kako nemaju korist, unistavaju ono sto je dobro. Jasno je s kim imamo posla, pa na sve strane svakodnevno izbijaju afere ko je gdje koliko ukrao. Ovdje ocito nisu mogli omastit brk. Mi ne odustajemo od engleskog nego lobiramo za normalniji termin.
Demit, pa ovo zvuči kao reketarenje?
To je samo moja teorija zavjere. Nadam se, posve pogresna.
Tako je, nije ni gradonačelnik išao u vrtić....
evo i mene sa rasporedom.
BC bi trebao imati engleski od 16.40 na zalost nece, ispisat cemo ga, jer mi je jednostavano neprihvatljivo da toliko bude u vrticu.
za teorije zavjere ne znam, ali engleski u nasem vrticu je samo pon i sri i to jeto, dakle ne znam da li bi uspjeli ga ugurati u neki normalniji tremin ako bi bio u uto i cet.
zvala sam trenera za sport i kaze da je ludnica nastala u vrticu i da jos ni oni nisu sigurni za aktivnosti.
da li neko zna koga treba za ovo cimati? ministarstvo? ako trebam cimati ekipu od fuchsa onda mogu lagano poceti i neke medikamente piti, ako treba nekog u gradu zvati tad sam vec dovoljno nabrijana da mi to moze biti lagani sedativ :P
Navodno Ministarstvo stoji iza te famozne Uredbe ili čega već.
Zanima me da li ovo vrijedi samo za Gradske vrtiće ili i za privatne?
Kod nas u vrtiću i dalje sve unutar vremena vrtića: sport, engleski, ritmika.
Čak će se vjerojatno organizirati i škola plivanja.
Odgovorno - Ministarstvo, pišite svi njima i Gradskom uredu za predškolski odgoj. Kod nas se u vrtiću još ništa ne zna, svi su sluđeni! Da, pitam se i ja - ima li pilota u avionu?
Kod nas u vrtiću je škola stranih jezika odustala od tečajeva.
U dopisu stoji da, prema odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, programe u vrtiću mogu provoditi samo udruge i ustanove, a ne škole stranih jezika koje su, u pravilu, d.o.o. - gospodarski subjekt, koji, kao takvi, nisu u mogućnosti ishodovati Suglasnost roditelja na provedbu programa, jer provode tečajeve, a ne programe...
Inače, kod nas se ritmika i sportski programi održavaju u normalno vrijeme rada vrtića (znaći do 16:30h), ali smo morali potpisati suglasnost.
Očito su nekome jezici problematični.
Osim ako se sad ne pojavi kakva udruga od rođe koja će držati tečajeve engleskog po vrtićima.
Ja ću sigurno pisati Ministarstvu, samo takvim mozgovima nema spasa, bojim se..
marty, mi smo izgleda isti vrtić, kod nas ista situacija, ali mene nitko nije tražio da potpišem suglasnost, samo ugovor, kao i prošle godine.
a za engleski pitala tetu, i rekla da ravnateljica traži sad novog suradnika, nadam se da će naći, jer se L. baš veselila engleskom.
sve mi se čini da tu ipak neki rođo ima prste
prošle godine je išla u englesku igraonicu, ali ovako bi mi bilo puno bolje, nema razvažanja i ranijeg buđenja u vrtiću
Ja sam morala potpisati suglasnost za ritmiku.
A jasno mi je da je škola stranih jezika odustala od engleskog, pa 'ko bi im išao u 18h na engleski. Mi ne bi, i ovak smo malo zajedno.
Ovo za nove suradnike nisam znala...sve mi to smrdi na ono kaj sam rekla - novi suradnik će biti udruga koja drži programe engleskog, a ne tečajeve...
Ja sam svoje curke upisala na ritmiku i kako mi je teta koja će voditi ritmiku rekla sve se odvija za vrijeme dok su djeca u vrtiću. Da je drugačije nebi nikako to mogla iskombinirati.