uzmi grah danas i stavi ga u plasticnu vrecicu zajedno sa lopticama vate. evo vidi ovo. ali bitno je da ti bude toplo.
http://www.teachpreschool.org/2011/0...school-window/
Printable View
uzmi grah danas i stavi ga u plasticnu vrecicu zajedno sa lopticama vate. evo vidi ovo. ali bitno je da ti bude toplo.
http://www.teachpreschool.org/2011/0...school-window/
e ovo ti nije pametno jer se neke biljke ne vole, pa nece ni rasti tako jednostavo. ne znam u kakvim su odnosima persin i grah, ali. i uzmi razlicite mahunarke. pa koja prije krene. sve su slicne u toj fazi, pa nece valjda proucavati bas da li je grah, grasak ili nesto drugo
ajme meni ja sam prekjučer bacila 5 posudica!
jedan smo imali kao primjer zadovoljenih svih životnih uvjeta, a ostale bez zraka, topline, svjetlosti, vode...
imam ih fotografirane, tako ih je zaljepila i u bilježnicu uz objašnjenje svake fotke.
i čim sam fotografirala sam sve bacila!
a jutros nam je išlo smeće...
tako mi je žao što nisam vidjela da tražiš!
Sjeme u toplu vodu i na toplo (na radijator ili tako nešto) dok ne nabubri i pusti klicu.
Onda ga posadi u zemlju tek toliko da ga zakopaš, tako da nema sugi put izrastanja iz zemlje.
Teglicu opet obavezno na toplo i svijetlo mjesto i do srijede svakako mora izrasti. Naravno, urod ne očekujem.:mrgreen:
eh, adiomare, mogu se samo tuć' po glavi da nisam prije postavila topic.
znači tako spajalice, nema teorije da bude mahune? Nemam pojma o botanici, ja sam je samo bijelo gledala
i mislila se di ću nabaviti taj grah.
Ovaj tvoj link ću poslije pogledati, sporo mi jako otvara.
Ali, najbolje bi me spasio već izrasli grah (ionako sam joj na kraju info-a rekla da se možda dogodi čudo pa nam grah izraste).
E da i kupi najmanje pakiranje zemlje za cvijeće, pa ti ostane za posijati pšenicu za Božić.:mrgreen:
ma ovako kako je anemona rekla, nema sanse da omane. a o urodu mozes sanjati tek na ljeto
ako treba potkovat cemo te i znanjem zasto i kako, nisam botanicar, ali nadjemo mi i takve na forumu.
e da ovo toplo, nemoj sad grah skuhati :lol: ovo je malo sale da se oraspolozimo glupostima.
Di da nabavim zemlju (ako se već peršin i grah "ne ljube")? Jel valja iz cvjećare? Ili da kopam po vrtovima?
A evo vidim da je anemona odgovorila, znači valja ova zemlja za cvijeće, a ja baš mislila da ta ne valja..
Hm, a jel grah mogu "tretirati" jakim svjetlom? Nemam UV lampu, al imam jednu lampicu od 1600 lumena..
Pa probaj, najgore što se može dogoditi je da ne uspije. Iako nisam sigurna da je svako umjetno svjetlo dobro za biljke, lampa će davati i toplinu što je svakako plus. I nemoj posaditi preduboko, nek zemlja (friška, sterilna, ne od druge biljke) samo lagano prekrije sjemenku da je svjetlost "povuče" van.
ne moj se igrati sa svjetlosti, jer i ona moze izazvati stres pa da krene naglo rast i onda se samo biljka osusi za cas.
Dobro, plan je stvoren - posadit ću više posudica, jedna će biti pod svjetlo-terapijom, druge ne, pa će valjda
nešto bit od svega toga. Hvala cure, zlatne ste.
(al svejedno, ako netko ima gotovi grah, nek se javi, please!)
Evo još malo - ovdje je brzina klijavosti leće: http://www.insonnetskitchen.com/sprouted-lentils/
Ovdje je mungo grah (isto vrijedi i za soju): http://www.youtube.com/watch?v=pB4ASdELBbQ
Ovdje ne piše je li obični ili isto mungo, ali nema velikih razlika: http://www.youtube.com/watch?v=TJQyL-7KRmw
A ovdje je slika gdje se vidi kako to ide, po fazama (isto su klinci radili): http://www.znanje.org/knjige/animaci...iv0807anim.htm
Ako grah ne uspije kako si mislila, a želiš da dijete dobije dobru ocjenu iz zalaganja, nek napravi power point prezentaciju o klijanju i donese printano i na usb-u, pa da vidiš! Najlakše je zagurati sjemenku u zemlju, a ako ti dijete ne dobije peticu za ovako nešto nek učiteljica ide v... cenzura.
nek učiteljica ide v rit!
:lol:
ajme nasmija me ovaj topik dobro, sori dijana.
brzo ti taj grah raste, i mi smo svojevremeno kasnili, al je narastao. i isto je dobio 4 (ocjene su bile 5 - mahuna, 4- samo stabljika, 1- ništa) jer nije bilo mahune ni cvijeta. poslije je i to naraslo. al prekasno.
Eh, ja vam garantiram da učiteljicu poput naše niste još sreli..još ovu godinu ćemo izdržat (nekako). Kak mi je samo hladno
priopćila kako će dijete dobit lošiju ocjenu ak donese manji grah..nema popravka, jok, ..ma.
ti fino reci da ste posadili grah vulgaris, a ne caroban. :)
aaa cvijeto, znači i vama je trebala mahuna i cvijet, a nikakve pčele niste dovozili?
spajalice?
cvijeta, znam ja da se blamiram, al briga me- sve za dijete- a i ja sam kriva što nisam na vrijeme posadila.
u kom razredu to treba?
posto sam i ja ko dijana, da posadim odmah.
leonisa :lol:
do četvrtog razreda uzgojiš nekoliko tisuća generacija graha valjda:lol:
za cvijet ne treba pcela, ali za mahunu treba se oprasiti nekako, e sad nije pcela jedini insekt leteci.
nisam ti ja tako strucna u vrtlarenju, pa valjda si citala drugu temu kako to meni ide, ja ti to sve znanstveno gledam LOL
leonisa, jos ces i OPG otovoriti do tada :D
nama je bilo na balkonu, bilo mi žao baciti i lijepe mahunice su došle, ne znam ko je oprašivao.
al džaba, škola već bila gotova :lool:
leo :lool:
jel imaju u supermarketima kupit klice graha za jest, one su već nekoliko cm dugačke pa će brže narast :)
Jako korisna tema, puna dobrih savjeta :-)
Treba je preimenovati radi lakšeg pretraživanja, da se ne izgubi u internetskom bespuću dok se ne izredaju svi četvrtaši :mrgreen:
viš tangerina, dobra ideja, mogla bih se zaletit do bio-bio po klice mungo graha, to bi mi ušparalo par dana, što mislite?
Evo mog doprinosa - grah ne stignem uzgojiti, ali ppt sam napravila. Dijete ga može doraditi, mijenjati ili prilagoditi svojim željama (i udžbeniku):
http://www.sendspace.com/file/jbvb77
super, hvala peterlin, ne mogu sad pogledati, doma ću.
ako ima već proklijalih klica, to uštedi sigurno 3-4 dana.
Ja sam uzgajala klice leće, iako su najbrže, treba im toliko da proklijaju do malih zelenih listića, grah nisam uzgajala, ali slanutak jesam, i njemu je trebalo dosta duže.
samo ne znam koliko je osjetljivo u tom stanju ih presađivati, dosta su zapetljane, neke će se polomiti..ali valjda bi nešto uspjelo.
da dođeš do cvijeta, možda bi mogla kistom oprašiti :lol: ali to već do srijede ne stigne :lol:
Hm, moja je držala posijani grah na prozoru u sobi i izrasle su joj tri mahune u kojima je sveukupno bilo dva zrna graha koje i dan danas čuva.
Tko li je to oprašio!?
Grah je samooplodna biljka. Tucak i prasnici su u istom cvijetu. Kao paradajz i paprika.
Grah nam raste kao blesav, zapravo tri graha.:-D
Izniknuli su još u petak iz zemlje posuđene od peršina, pa sam ih onda
po vašim savjetima plitko presadila u zemlju za cvijeće, zalila i cijeli dan su bili pod foto-terapijom.:mrgreen:
Rasli su gotovo naočigled...
Do srijede će biti zbilja lijepe stabljikice i listovi, valjda neće dobit dvojku...:angel:
uh, sta volim te zadace za djecu koje u biti roditelji moraju raditi:-x
Ne znam šta bi ti rekla meda, ima toga podosta u nižim razredima oš..ne vrijedi se oko toga živcirati...
nisam čitala kad je bila postavljena zadaća o bažulju, ali imate na umu da treba dosta vremena dok se pojavi mahuna
i da ni ja ne vidim zakaj bi to morali raditi roditelji