Jednom prilikom smo se smijali kad smo ga s 2,5 mjeseca vodili kod psihologa i logopeda. Sve u sklopu tih pretraga i procedura.
Printable View
Jednom prilikom smo se smijali kad smo ga s 2,5 mjeseca vodili kod psihologa i logopeda. Sve u sklopu tih pretraga i procedura.
S ovim se slazem u potpunosti :)
Mom sinu je poremecaj iz aut. spektra dijagnosticiran s 19mj i odmah smo krenuli s rehabilitacijom, nazalost u smanjenom opsegu jer smo cekali mjesto u centru za autizam ali opet uz pomoc strucnog tima sa ERF-a i samoedukacije sami smo napravili jako puno.
Tko zna kako bi bilo danas da smo jos duze morali cekati, rana dijagnostika je vrlo bitna kada se radi o autisticnim poremecajima ;)
Ima na youtube-u dosta videa koji su stavili roditelji cija djeca su dobila dijagnozu autizma u dobi od recimo godinu dana.
Nakon dijagnoze su se vracali gledati video materijale koje su snimali dok su djeca bila bebe i dosta njih su shvatili da su klinci vec tada pokazivali rane znakove autizma.
Npr. ovaj
http://www.youtube.com/watch?v=d6yfsWGmkZA
Deckic ovdje ima 10mj, dijagnosticiran s 13mj, slatkis mali :heart:
Malo pogledaj pa usporedi ponasanja tih beba, ti ces najbolje znati :*
pregledala sam snimke i ne vidim H. u ovom djecaku . Moj djecak se ponasa ovako ako ga ja ne izazovem skakanjem i galamom . http://www.youtube.com/watch?v=nQxDG...eature=related
Ovaj djecak je dosta stariji, ima 14 mjeseci, ali to je to ponasanje o kome govorim, ne znam da li je normalno za jednu bebu od 9 mjeseci??? Sjedim pored njega, pricam, uzimam igracke , ustanem , izadjem iz sobe , vratim se - nista, nikakve reakcije .Ovako nam je najcecsce. Ne kazem da nesto nije u redu , ali osjecaj je cudan . Jednostavno ne osjecam kontakt sa njim i onda pocinjem pljeskati rukama , glasati se sve jace i jace izmisljati svakakve zvukove da mu privucem paznju. Najcesce upali igra skrivaca , tada cikce od zadovoljstva , gleda me odusevljeno, puze za mnom , bjezi , smije se. Cuje dobro , provjerila sam vise puta ..
A kako reagira ako mu u tom trenu uzmes igracku ili predmet na koji je fiksiran?
U svakom slucaju tesko je reci ovako napamet, nadam se da ce ti strucnjaci reci da je sve ok sa tvojim bebacem :heart:
Draga ronin , opet se srecemo :heart:
Da , zato vise ne drzim tv upaljen dok ne dodje MM jer sam primjetila da se malo-malo zagleda u njega i ostane kao prikovan .
Vise paznje posvjecuje detaljima tipa naocare, brkovi , mindjuse .. Ako nepoznatog gleda u lice obicno slijedi prestravljeni plac.Citiraj:
kad ga zainteresira neka nova osoba,zaokupi li ga lice ili neki detalj na toj osobi,npr naočale(objekt ili subjekt,to te hoću pitati)?
Draga ronin , opet se srecemo :heart:
Ja MISLIM,( kao potpuni laik sto se tice beba) , da mu komunikacija steka. Ili ja stvarno previse trazim od tako male bebe ??
Betty:love2:
da,postavila sam ti ova pitanja jer me po svemu što si napisala tvoj maleni podsjeća na moju curu u to doba,samo što sam ja nakon dva dečka bila opuštena i nisam uočavala problem,a mogla sam...baš tada,kad se razvija ta prva interakcija...da sam tada više radila na marijinom otključavanju,vjerojatno ne bih sada odrađivala toliko "krvav" posao
i ja sam morala držati Tv ugašen,jer bi ona naprosto uplovila u taj svijet i ničeg ne bi bila svjesna oko sebe...nit da je zovem,nit da se ludiram da joj privučem pažnju
mi radimo s izvrsnom defektologicom,pa sam joj malo onako u kratkim crtama izložila danas i tvoj slučaj,i savjetovala je da u tom svom angažmanu oko malenoga,s obzirom da ima tek 9 mjeseci i pažnja mu nije fokusirana,da mu se uvijek unosiš ravno pred lice u njegovo "osobno" polje,i da sve polazi od tijela.dakle,uvijek ga stimuliraj,nosi,preokreći,masiraj,škakljaj,to su podražaji koji ga čine "prisutnim"...točno ćeš,kao što već vjerujem da i sama to već znaš,osjetiti kad ga dobiješ,kad te gleda i prisutan je,a kad malo otplovi kao onaj dječak iz linka kojeg si stavila,malo u svoj film.
iako je motorički odličan(i moja curka je ,oduvijek),nije naodmet raditi na finoj motorici,ona je nešto sasvim drugo od grube,ima krasnih igračaka koje je razvijaju...e da,i moja defektologinja kaže da su Švedi jaako dobri na tom polju rane dijagnostike i intervencije.
samo hrabro naprijed,bit će sve u redu:heart:
Samo da javim kako je protekao pregled. Dva oftamologa i dva praktikanta su bila prisutna.. H. je bio predobar, moram reci da nije plakao iako je cekaonica bila puna ljudi i djece.
Prvi dio pregleda su posmatrali kako prati predmete , ja sam pokazala par fotografija na kojima se vidi kako lijevo oko ide ka unutra . Oni su detaljno proucavali i slike i uoceno je da iako jedno oko na slikama ide ka unutra , odsjaj svjetlosti u zjenicama stoji paralelno . Korjen nosa mu je takodje siri , pa samim tim i razmak izmedju ociju pa po njima i to ima malo uticaja ...(?)
Drugi dio pregleda nije prosao tako bajno. H. je dobio kapi, cekali 45 minuta i onda su mu trebali mjeriti dioptriju i on nikako nije htio sjediti mirno. Nije bio uplasen , ali nije dao doktoru da se priblizi sa onim " lenjirom " punim stakala , stalno je pokusavao da mu to otme iz ruke. Izmjereno je desno oko dioptrija +1.5 a lijevo oko + 2.5 , ali oni ne prihvataju taj rezultat dobijen tako reci "u letu " nego smo naruceni opet u 1 mjesecu 2012 kada ce, nadam se biti mirniji.
Sto se tice slabog kontakta ocima i kontakta uopste, PRETJERALA SAM. Ovih dana smo puno sa bakama , dekama , tetkama i njihovom djecom i H. je drugo djete. I dalje ne reaguje na mene , ali sad sam sigurna da sam mu dosadna i da mu je sve drugo zanimljivije. U medjuvremenu je i napravio par samostalnih koraka od fotelje do tate , tako da puno toga se desava trenutno :)
Ostaje jos taj pregled , moze biti da je stvarno dalekovidan pa izbjegava gledati ljude koji su mu blizu, ali zar nisu sve bebe manje vise dalekovidne u pocetku ???:unsure:
Hvala vam svima na podrsci , sad kad citam svoje postove na ovoj temi , stvarno sam pretjerala :oops:. Ponasanje mu jeste odskakalo od uobicajenog , ali ocigledno je to samo bila faza u kojoj se potpuno posvetio motorici, a manje mami :oops: .
Baš mi je drago da si se javila, jednom sam te se sjetila :)
Eto vidš da si bila u pravu, dijete ti ima neku dijoptriju, iako mi volimo pretjerivati, ali na kraju ipak ima nešto u tome.
Nadam se da će se sa naočalicama stvari popraviti, :heart:
eh Betty, drago mi je da je sad sve u redu, i da si malo opustenija! jeste da mi malo pretjerujemo i u sve virkamo,i mjerkamo, ali bolje i tako pa neka nismo u pravu nego da se nesto propusti i zapusti (ja sam mome uredno sa tri mjeseca postavila dijagnozu refluksa, trebam li spomenuti da sam je postavila sama 8-)?!? i nisam bila u pravu , srecom :mrgreen: )
ljubim ja tebe i vaseg malog H. :zaljubljen:
zdravo Betty..znam da je tema davno napisana, ali me zanima kako je vas djecak sada. Kod nas je slicna situacija. Hvala
I mene zanima, moja beba ima skoro osam meseci i isto se ponasa. Hvalaa
sanjamaai i mene zanima kakva je situacija kod vas, vec je prosla godina ..