bilo je ok krečite, nema problema.
Printable View
bilo je ok krečite, nema problema.
Uf pa kud crnom bojom, ona se baš teško prekriva.
Naši su pokrečili jedan zid u neku zelenu, al su zato sljedeći samo nazvali i pitali jel ga oni mogu prekrečit u bijelu. :-)
Nama stan stoji godinu dana prazan jer mi se više ne da.
Imam osjećaj da što si više fer, to te više podstanari zeznu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mi plaćamo veće popravke a oni rade sitnije. Tako nam stoji u ugovoru. Prošlima je 2x krepao frižider, na kraju smo ga mijenjali srećom bio u garanciji. I procurila im pipa, pa smo je promijenili. Ovi si imali još veću "sreću" da su imali hitne intervencije u stanu, začepljen odvod glavne vertikale i kanalizacija koja izbija iz sudopera (srećom samo "kuhinjska"), to je popravljeno na račun pričuve (hitan dio su morali sami riješiti a dalje sam ja preuzela).
Prethodni su mi ostavili neke fleke na parketu ( s tim sam se mogla slikat oko refundacije) ali su bar pofarbali za sobom zidove prilikom izlaska.
Režije plaćaju tako da im pošaljem sken računa a oni meni bankovnu potvrdu, tako da nema kašnjenja. Općenito moj dojam je da što je stan bolje uređen i viša cijena to su podstanari normalniji. Najgore je iznajmljivati "budget" opcije, to je prava lutrija naći normalne podstanare.
Mi plaćamo sve popravke i održavamo stan.
Krečimo redovito, kupujemo povremeno neke nove stvari.
Želim da je sve lijepo i sređeno jer imamo visoku cijenu najma i to nam se čini ok i pošteno.
Sa podstanarima smo prezadovoljni, u stanu smo bili samo jednom...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mi smo u malome slavonskom gradiću teko da ne mogu dići nešto puno cijene, tako da idem na minimalnu ali korektnu uređenost.
Zagreb, veći gradovi, ipak je tržište drugačije.
Ja imam baš suprotno iskustvo, u “starom” stanu sa starim namještajem i infrastrukturom iz 70-ih iznajmljenim za nevelike novce, normalni ljudi bez ikakvih problema, nikada u stan nisam dolazila osim na pokazivanje i primopredaju.
U dobro uređenom stanu, kako bi i sebi uredila, uvijek nešto oštećeno, razvaljeno, zamrljano da ne možeš niti oprati i slično.
Po meni se uopće ne isplati previše ulagati u stanove za dugoročni najam, treba ih održavati i da uvijek sve bude normalno i funkcionalno ali nikako uređivati kao da sebi radiš, jer te održavanje takvog stana košta vise nego što možeš i naplatiti u slučaju eventualnih oštećenja.
Kako se sada krecu cijene najma...recimo 3-soban stan, 50 m2, male rezije, lijepo uredjen...
A kao i inace ovisi o lokaciji ne samo o uređenju i režijama. Najbolje ti je gledati index oglase 2 tjedna za slične stanove po sličnoj cijeni, kad vidiš po kojoj cijeni brzo nestaju iz oglasnika tako se kreću cijene.
Kolega je neki dan iznajmio za dva dana, mogao je birati kog će uzeti.
stanovi ne da nestaju, nego ih se ne moze naci...imam osjecaj da je potraznja puno veca od ponude
Ima li koga tu da se bavi dnevnim najmom, tj. daje u dnevni najam neku od svojih nekretnina?
Kako ide promet, ima li potražnje ili je slaba?
Preko kojih kanala iznajmljujete - booking, airbnb?
Kako ste organizirali dolaza/odlazak, čišćenje?
Svaki savjet/komentar je dobrodošao!
Hvala cure i dečki :-):heart:
Ma nema pravila! Imam budget stan. Ništa fensi, ali nije niti rupa. U dugoročnom je najmu. Imala sam i groznih podstanara, onih iz pakla koji odu i ostave govna po stanu. Doslovno! I dugove! A imala sam i divnih! Imam divne i sada. Dečko i cure. Jednostavni, vrijedni, iz Slavonije. Rade i studiraju. Ali kod mene je prednost što dopuštam ljubimce, koliko god. I uvijek mogu birati jer je potražnja jako velika. I nije mi problem spustiti cijenu za stanare koji mi "sjednu". Ali to sam naučila tek nakon ovih prvih nekoliko iz pakla. Ti iz pakla u principu pristanu na bilo koju cijenu (to me i pomamilo), ne cjenkaju se. Može sve, sve ok. A na kraju kaos. Ovi dragi koji zaista i planiraju plaćati sve redovito, vrlo često realno odvagnu svoje mogućnosti i zamole korekciju cijene ako vide da im je iznad mogućnosti. Spustila sam ovim zadnjim stanarima 500kn i nije mi žao niti kune! A mogla sam iznajmiti drugima po punoj cijeni. Ajmee, kakva sve ekipa dolazi gledati stanove. Za snimiti film...
Kudri ne mora biti.
Ja nisam nikad imala problema s podstanarima (imam trajni najam, ne dnevni).
Svaki put stan iznajmim u roku dan-dva maksimalno.
Zadnji put sam tražila određenu cijenu, no doslovce su mi zainteresirani nudili veću cijenu, ali samo da odaberem njih.
Na kraju sam vođena intuicijom pitala tog jednog dečka od svih njih (bilo ih je u taj dan zvanja cca 25 :drama:) jel njemu ok ta ponuđena veća cijena. Odmah je prihvatio i kod nas je već 3 god.
Divan mlad perspektivan dečko.
A ta djevojka koja mi se isto jako svidjela i jako joj je odgovarala naša lokacija je radila u turističkom sektoru, vjerujem da je tom sektoru u vrijeme pandemije bilo čupavo.
Neki glas me vodio k tom dečku.
I tako ja slijedim te svoje unutarnje glasove hahaha
Mi smo oba puta stan iznajmili a da nismo stigli ni oglasiti. Poznati su me unaprijed pitali da li ćemo iznajmljivati i poslali mi ljude kad sam im javila da smo spremni za najam.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Mi selimo u veći stan i ovaj ćemo iznajmljivati. Budući da nikad nismo bili u najmu niti iznajmljivali nekome stan, ne znam što ostaviti u stanu. Npr mi nemamo TV, trebamo li ga kupiti za buduće stanare? Što se očekuje od manjeg namještaja, tko kupuje posteljinu, kuhinjske krpe, ručnike itd? Što trebam ostaviti od posuđa?
ako je za dugoročni najam, ne trebaš ništa, ali i možeš
u oglasu napišeš što ima (i napomenu što nema, npr. nema tv-a)
ako je za jednodnevni, isto tako napišeš što ima u stanu. samo za jednodnevni najam ipak treba imati posteljinu, pribor za jelo, tanjure, lonce, ručnike i sl.
što bolje opremljenost, izgled itd., viša cijena najamnine
Zgodno je ostaviti šeflju
Stan može biti nenamješten, napol ili potpuno namješten
Ako imaš viška suđa možeš nešto ostaviti ili dogovoriti sa potencijalnim podstanarom eventualno što treba
Koja vrsta najma Summers?
Za dnevni najam je pravilnikom propisano što apartman mora imati, ovisno o kategoriji.
Za duži najam najbolje sve što fali kupiti po dogovoru s najmoprimcem.
Za dugorocni najam. Sto se tice profila stanara radi se o malom stanu s 1 spavacom sobom tako da pretpostavljam da bi zainteresirani bili samci ili par, ne obitelj s djecom. Studentima uglavnom ne odgovara lokacijski, daleko smo od centra i vecine fakulteta.
Zašto misliš da ne bi moglo dijete uz mlađi par? Ili ne želiš li?
Životinje jesi to razmišljala, ja bi iskreno radije malo dijete koje je pod nadzorom nego životinju koja ostaje sama u stanu.
Ja sam imala različite kombinacije kod unajmljivanja stanova, a promijenila sam 5 podstanarskih. Od toga da je u jednom bio samo sudoper i štednjak, do kompletno uređenog. Ali mislim da nikad nisam imala ni posuđe ni posteljinu u stanu. Ni šeflju :mrgreen:
Sjećam se mojih studentskih dana i kolege iz susjedne države,bio prvi u domu, pa onda s nekim unajmio stan bez veš mašine, kupi on nju, drugi put bez špageta, kupi on njega .... I tako do kraja faksa imao sve svoje, onda su mu kupili stan od njegove rodice i utroba on sve svoje u stan
Šalu na stranu, kod nas se može iznajmiti sve kaj se želi s različitim opremljenosti, oni kaj donese , nosi kad se seli drugdje.
Posteljina se nikad ne ostavlja!
Ja sam za vrijeme studiranja a i malo nakon promijenila dosta podstanarskih stanova i svi su imali sve osim posteljine - sav kuhinjski pribor i sve kućanske aparate. Ali naravno, sve je stvar dogovora između najmodavca i najmoprimca.
Cure, a što vam je bitno od kuhinjskih pomahala i dr. kad dođete negdje kratkoročno u unajmljeni stan - tipa na par dana. Fen, glačalo, toster, miskser, štapni??
Kuhalo za vodu i mikrovalna
Kuhalo za vodu i fen.
Veseli me i kad ima par vrećica čaja i instant kave, eventualno ona mala mlijeka za kavu.
Čista kuhinjska krpa ili rola papira ili one maramice što se izvlače iz kutije.
Za nas s djecom - čaše za vino i otvarač za boce. :)
E da, otvarač za boce i škare. Često fali oboje ili barem jedno od toga.
Ostar noz.
Slažem se za nož. Ono što meni fali kad odem na more je već spomenuto: otvarač za boce, škare, osim toga šuplji nožić za guljenje povrća, daska za rezanje... Mikser štapni bi falio mom mlađem sinu koji je obožavatelj frapea i shakeova, ali ne bih to davala stanarima - velik je rizik od ozljede i posljedično naknade štete. Isto vrijedi i za fen, toster, peglu i slično. Iz cipela najmodavca - bolje ne.
Pomogućnosti što bi i ti očekivala
Ali u zadnje doba min je bila mikrovalna, kuhalo za vodu, dežva, toster, fen, zgodno je veš mašina, ali nije obavezno , ko i suđenica. Prošle godine smo uspjeli zadnju dan oprati zadnje suđe u suđeruci, ali u tom stanu je na balkonu bio i plinski roštilj zgodno ali ne pod nus
U Bosni pred koju godinu je bila i djevojačka soba peglom, ali smo to odmah prekrižili (to ni doma skoro ne koristimo)
Šparhet , sudoper, neka količina posuđa, recimo u zadnje pred koji dan su mi falile zdjelice, ali smo se snašli.
Prošle godine sam tražila tu famoznu šetlju
Cjedilo za rižu obavezno već više od desetljeća uzmem svoje od doma:mrgreen:
Za kratkoročam najam mi je bitno da stan ima dobru ventilaciju - da nije vlažan, plus je kuhalo i fen. Nažalost sam preko Airbnb-ja nabasala na jedan vlažan u podrumu zgrade i jedan poluvlažan stan sa čudnim mirisom - to mi je zaista koma.
Jednom smo iznajmili stan u kojem je krevet bio dignut možda 50 cm i bila je ogromna stepenica - jako nepraktično kada se ide noću na wc, dosta opasno može biti.
Kada sam bila u mjesečnom najmu mi je u jednom stanu falila veš mašina, pa sam ju kupila i naravno poslije kada sam se selila ju nikad više nisam koristila - bačen novac praktički jer sam u tom stanu bila 1 godinu radi promjene posla i selidbe u drugi grad. Nijedan stan koji sam rentala na mjesečnoj bazi nije imao kuhinjski pribor, donela sam si svoj i ne bi koristila tudji.
I nama je to dvoje presudno.
I ubrusi,kuhinjska krpa,deterđent za suđe, malo soli i šećera,ulja i octa.
I dovoljno cistih ručnika.
Prije dva tjedna smo bili u najgorem airbnb-u ikad.
Na slikama nesto sasvim drugo...u real life..telka ima,al ne radi, klima ima,al ne radi, bojler za prati suđe isto tako..:lol: al je radilo kuhalo za vodu pa sam tu zakuhala vrucu vodu i tak prala suđe..mikrovalna je super za naše jutarnje kaše i čaj...
Fen, glačalo, kuhalo. Mikrovalna, mikser i toster mi nisu bitni ako postoji štednjak.
Ako se iznajmljuje za obitelji, USISAVAČ. Bilo kakav, onaj mali ručni isto može. Danas smo se vratili iz jednog smještaja gdje ga nije bilo pa su nam donijeli kad smo tražili jer ova moja djeca mrve ko da planiraju cijelu koloniju mravinjaka organizirati. Vlasnici su nam govorili da ne moramo to čistiti, ali meni je neugodno izaći iz bilo kakvog smještaja da ga ne ostavim kako sam ga našla, tako da sam tražila da mi donesu bilo šta.
Hvala! Kuhalo mi nije palo na pamet jer doma zakuhamo vodu u džezvi na indukciji. Puno je brže nego u kuhalu. Usisavač isto nisam predvidjela, ali mali ručni je zapravo ok.
Peglu sam mislila uzeti onu okomitu jer me strah da mi ne zapale stan :/ Ostavljena pegla mi je noćna mora.
Stan je maleni, zapravo je studio od 22m2 za dnevni najam i ne stane mi puno toga. Klasični usisavač i sl.
Suđericu imam. Klimu imam...
Hvala, jako korisni savjeti!