Vesele me jako ovi prirodni koji podupiru nas umjetne :heart:
Ljudi hvala!
Printable View
Vesele me jako ovi prirodni koji podupiru nas umjetne :heart:
Ljudi hvala!
Vjernica sam i nemam nikakvih problema s donošenjem malih bića na ovaj svijet. Duboko podupirem sve ljude koji se bore s neplodnošću i k tome još i s ovakvim zakonodavnih rješenjima. Uistinu se nadam da će novi zakon biti izglasan što prije. Smatram da nijedna crkva ni grupacija ne smije ograničavati ostale da ostvare jedno tako temeljno i sveljudsko pravo. Neugodno mi je pri pomisli da se takvi pošiljatelji mailova kite perjem vjere...
slažem se, ja o ovome nisam ni čula nego na forumu
no, s druge strane, drago mi je što sam na taj način saznala i neke druge važne stvari (BHany, nisam ti zahvalila na onom, sad već zatvorenom topicu, na trudu u objašnjavanju...)
ma ne znam, ja kontam da ova vlast neće dopustiti takve nebuloze
a mislim da ni sama crkva baš neće ići tako daleko da zahtjeva to od njih
nadam se da su ovo zaista ekstremističke skupine koje će to i ostati, ekstrem
moram priznati da to tada nisam pratila
nadam se da shvaćaš da ne provociram, ali zar je zaista Crkva tražila takav zakon?
užas!
Ma sve ok, znam kako to izgleda nekome izvana kog se ovo direktno ne tiče i ja sam bila razočarana tom spoznajom da Crkva nema razumjevanja ali nažalost oni nisu bili zadovoljni niti ovakvim zakonom u globalu vjerojatno bi najradije da se MPO skroz ukine
Evo pročitaj na Građinama...link od Jelene 09.01. kako razmišlja jedan biskup vezano za MPO, ispadamo stvarno ubojice
Ukoliko je netko voljan raspraviti o ovoj temi u eteru, može mi se javiti, emisija Studio 45 traži dobrovljku za ovu srijedu ili četvrtak.
Danas na HRT1 u 14.10 Riječ i život. Tema KADA NASTAJE LJUDSKI ŽIVOT?
"U hrvatskom društvu dolaskom svake političke opcije zadire se u najosjetljiviji dio ljudskog života, a to je pitanje začeća. Što suvremena znanost kaže o početku ljudskog života? Priprema li se u Ministarstvu zdravlja nehuman i ideološki motiviran zakon? Ususret 17. danu života gostuje dekan prvog bioetičkog fakulteta u svijetu "Regina Apostolorum" u Rimu, vodeći svjetski bioetički stručnjak prof. dr. Gonzalo Miranda."
:-o
iako nisam u mpo vodama (jos), zelim vam svima pruziti podrsku i izjadati se koliko se svakodnevno uzrujavam zbog facebooka prepunog postova videa - i ja sam bio embrij, poziva u grupu i sl. ufff, jos mi je i sa strukom vezano. ljuta, ljuta!
bubekica hvala na podršci, meni osobno puno znači čuti da tako misle i oni koji nisu u MPO vodama, nadam se iskreno da ima još takvih kao što si ti :)
Nadam se također i da vlada neće popustiti pod ovolikim pritiskom pa opet raditi neke kompromiswe na našu štetu!!!!
Ima nas dosta, osobito na ovom forumu, samo ne zalazimo na ovaj pdf tu jer obično imate "interne" spike, terminologiju u koju ne možemo ulaziti, nismo direktno u tome, ali tko od vas svrati na neke teme na "filozofskom kutku", jasno mu je da imate podršku i ljudi koji nisu direktno u MPO-u:-)
pozz
Hvala vam na tome! :kiss:
Za one koji nisu sinoć gledali Studio 45 http://www.studio45.rtl2.hr/2012/02/...-vs-milinovic/,pripremite dobro živce
Ministar Ostojić,Dunja Špoljar:naklon: vs čovjek iz prošlog stoljeća Miletić:roll:
imam puno istomisljenika, jucer mi je cijela kava s frendicom otisla na raspravu o definiciji embrija i fertilitycare sustavu. ona doktorica, ja biolog, ona vjernica, ja ateist, al dijelimo misljenje - vjerojatno zato jer razmisljamo znanstveno.
Fakat mi nije jasno zašto se tako snažno protive nečemu na što nikad u životu neće ići ili na što neće pristati za sebe .
Nitko prisilno ne ide na MPO,
ako i ode, može prihvatiti samo dio tretmana, ne mora ići na IVF, ako ide na IVF, ne mora zamrzavati stanice,
može ih, kao po sadašnjem zakonu, samo tri oploditi, ili samo jednu..,
nevjerojatno mi je da nešto na što te nitko živ na kugli zemaljskoj ne prisiljava
odričeš drugima i
silom im želiš to uskratiti i zabraniti.
Jesi bio embrij, Miletiću, ali nikad čovjeka od tebe... To je moje mišljenje. I zanimljivo kako se nije poteglo pitanje kontracepcije i prava na pobačaj, što bi logički direktno proizlazilo iz "prava embrija". Morali bi mi MPO-vci biti malo glasniji i objasniti ljudima neke činjenice, da ne ispadne kako stvaramo neke Frankensteine ili one Sarumanove vojnike, pa onda na tavicu po potrebi.. Baš me naživcirao. Ispričavam se ako sam off topic.
Nena-Jabuka to i je bit cijele ove priče, da nam se da pravo izbora, nitko nikoga na ništa ne može prisiliti a oni se petljaju u tematiku o kojoj nemaju pojma i koja im nikad u životu neće trebati.
Lako čovjeku koji ima 4 djece pričati da nikad ne bi išao na MPO, pravo licemjerje
Ne znam kako vi, ali mene je malo strah.
Strah me Milanovića i njegovog koketiranja s crkvom.
Ostojić još nema zakon, nije u saborskoj proceduri... :/
" ja sam znanstvenik pa znam sto znaci citati rad" :lol:
Gospodin Miletić nije nahranio svoju ambiciju rezultatima svoje političke opcije, izborni rezultati su mu poražavajući. Na žalost, dosjetio se kako bi i dalje mogao ostati u medijima. Na račun djece i pacijenata MPO. Nikako da shvati da je MPO usmjeren stvaranju života i, na našu žalost, 1 embrij =/=1 trudnoća. Nitko više ne cijeni embrije od MPO pacijenata, niti tako željno očekuje novi život.
Nije Ostojić baš nešto previše spretan u javnom istupanju, malo je glasan, malo se ponavlja, treba nešto poraditi na javnoj komunikaciji, D. Špoljar je bila daleko konciznija i uvjerljvija, a bez patetike.
Dvije stvari su mi upale u uho na koje bi i inače trebalo staviti naglasak: prva, ova koju sam spomenula, da zakon nije prisilan ni za koga, da MPO postupak sadrži niz točaka i mogućnosti i nitko ne mora prihvatiti sve redom samo zato što se nude, može odustati na bilo kojoj stavki koja se kosi s njegovim mišljenjem, svjetonazorom ili čime god i druga, vrlo bitna, a stalno se zanemaruje,
naglasiti koliko je teško, iznimno teško, uopće doći do tih oplođenih stanica, do embrija,
da to nije mačji kašalj, ono, proizvodimo ih od šale, evo samo tako iskaču jer je to baš nekima fora,
skinuti taj mit o "tisuće i tisuće njih koji se smrzavaju po frižiderima i čekaju neizvjesnu sudbinu".
Samo čekam kad će se početi govoriti o "milijunima smrznutih embrija u Hrvatskoj", a bez da ih itko demantira.
Neka kažu žene koliko to u pričuvi imaju embrija po labosima i koliko ih uopće preostane, u prosjeku, nakon pokušaja da od njih nastane trudnoća u maternici. To je vjerojatno individualno, ovisno o dijagnozi, uspješnosti ovulacije, kasnije oplodnje, transfera itd...
cudno kako se miletic nije uhvatio "embrija za kozmeticku industriju", valjda nije imao vremena.
cure, mozda cu ispast neiformirana i off topic, ali ima li inicijativa "i ja sam bio embrij" ikakve veze s fertilitycare sustavom?
ovo je odlično rečeno! i treba biti osviješteno među MPOvcima (ili kako već sami sebe zovete) i treba početi trubiti o tome na svakom koraku i ne dati drugima doći do riječi. i još nešto... u diskursu bi trebalo demistificirati pojam "pro-life"... tj. reclaim, preuzeti ga za sebe, a ne "prihvatiti" ili nazivati one koji krše osnovna građanska prava prolajferima. to je perfidna emocionalna ucjena.
kao što bi george carlin rekao... pro-life is anti-woman :mrgreen:
meni se ministar ostojić sinoć jako svidio. nije se upuštao u polemike. odlično. samo hrabro, ministre!
Bacila sam pogled na emisiju (hvala na linku :)).
Meni je bilo potpuno uredu da se Ostojić nije razbacivao 2PN stadijima, osmostaničnim embrijima, dijagnozama itd., ovaj nivo će puno lakše razumjeti prosječni građanin uključivo i Miletića. Izjava KM-a da ne bi nikada išao u MPO je baš nezrela. Zahvaljujem gospođi u studiju! Svaka čast na mirnom nastupu!
Čudi me ipak da se emisija išla baviti ozbiljnom temom. Voditeljica je bila prilično spremna.
Po meni su ovakve glupe inicijative ocajnicki potezi tonuce grupe koja sebe naziva crkvom. Naravno da ce parovi odustat od crkve radije nego od zeljene djece, sto nikako ne znaci da su odustali od vjere. Takve inicijtive su dobre jer ljudima pokazuju kako se u ime morala ulazi u nemoral i licemjerje. Ne znam kako ne kuze da embrij jos nije beba i da zato ne uspijeva svaki postupak mpo...a raspravljali bi o zakonu...svasta...
kuže oni da embrij nije beba, ali slatka mala beba (u 3D sličicama) izaziva više empatije nego samo spominjanja embrija. čista emocionalna ucjena, umjesto racionalnih argumenata. a istovremeno se krši pravo žene da odlučuje kad će zatrudniti a kad (bome) neće. ženu se drži pod kontrolom na način da se kontrolira njena seksualna i reproduktivna prava. degradira ju se na običan "objekt" o čijem tijelu i čijem uterusu odlučuju (muški) moćnici. nije ni čudo što su sve te teme (mpo, ab) usko povezane. a nije ni čudo što se ta opresija pokušava uljepšati vjerskim učenjem.
Želim vam i ovdje izraziti svoju podršku.Tek toliko da znate da ima i vjernika koji vas podržavaju,vas koje ste već ovim putem uspjele dobiti svoju voljenu dječicu,i vas koje još niste,ali budete.
Po onome što meni moje srce govori,čežnja za djetetom stara je kao i ljudski vijek,i nažalost cure moje,samo vi koje ste to prošle i prolazite,do kraja to možete razumjeti.Kako se i sama borim s jedne strane za prava najnezaštićenijih i zaboravljenih od svih,znam ponešto o nebrizi društva prema križu koji se nosi,i znam koliko boli ta nebriga i izostanak ematije i solidarnost.Zato vam je ja ovim putem dajem.
Meni je nevjerojatno da je u državi Hrvatskoj lakše ukinuti i zabraniti,nego urediti stvari kako je to npr učinjeno u Njemačkoj.Uvijek mi moramo glavom u zid...a stradaju ljudi,najveće žrtve kojekakvih "eksperimenata".Držite se.
Svaki puta kad mi se ukaže prilika. <3
Postoje ljudi koji misle da je moje dijete MPO jer se znam zanijeti i biti žustra.
Pa ih čekam da me pitaju - a često nasjednu i pitaju - da što me se to tiče i što mi je do toga toliko stalo kad/ako to meni nije bilo potrebno?
Na to sa smješkom isto to pitanje postavljam nazad. ;D