evo ovako.... :)Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
Printable View
evo ovako.... :)Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
žao mi jeCitiraj:
brane prvotno napisa
:oops:
no svejedno - netko je to pričao i meni dan-danas nije jasno kako uspijevaju ...
nema problema...evo trenutno smo bez wc papira jer nismo pazili i čitav dan je Tino trčao na wc i nos brisao wc pairom :lol: ne znajući da je to zadnja rola doma :)
Ja do sad nisam vodila evidenciju, zato jer me strah kaj bi mogla vidjeti :mrgreen: . Na hranu i kućne potrepštine nam ode po mojoj procjeni oko 2000 kuna mjesečno, s tim da moja mama ima voćarnu pa smo što se tiče voća i povrća mirni, starci od MM daju povremeno mesine i jaja,... Uglavnom, hrana mi je manja stavka od detergenata, trenutno imam jedno 7 omekšivača za veš. Na raznorazne šampone, praškove i slično sam bolesna :roll:
nije pričala brane nego jedna druga forumašicaCitiraj:
Vrijeska prvotno napisa
al je ne želim sad prozivati ;)
Mi smo nekih godinu dana zapisivali svu potrošnju u jednu tabelu (dućan, režije, lijekovi, osiguranja, izlasci) sve - baš sve. I ispalo je da mjesečno trošimo od 6000-8000 kuna, od toga oko 3000 na hranu :shock: :shock: :shock:
Ja uopće ne znam od kud nam ti novci :/
I to je bilo kad smo imali 1 i 2 djece, a sad se bojim uopće računati.
cca 2000 kn
oko 2500 mjesečno
mi smo počeli zapisivati (tj. MM) krajem prošle godine i ustanovili smo da trošimo par tisuća više nego što zaradimo :shock:
A sad se pokušavamo protegnuti koliko nam je pokrivač dug, s naglaskom na pokušavamo. Uspjeva nam samo kad ja zapišem što treba a MM obavi shoping :lol:
Do prije par mjeseci sam si i ja zapisivala, i to bi ispalo oko 4500 kn mjesečno (sve- režije, hrana, potrepštine, benzin, gluposti, itd).
Što se tiče hrane, jednom mjesečno bi obavili veliki diskontni šoping za cijeli mjesec i potrošili 600-700 kn.
Ma ovo ja ne kužim i gotovo - osim ako doma nemate kokice, veliki vrt... :?Citiraj:
tinkie winkie prvotno napisa
Ajde lijepo napiši mi, pliz:
x litara ulja,
y kg kruga
z litara mlijeka
...
pa što vi jedete? Ispada da dnevno pojedete za 20 kn? Meni samo meso košta 30-tak kn dnevno! To je meni SF!
Ja mislim da mi svi trošimo onoliko koliko imamo i koliko si možemo priuštiti .
- Nije isto uzimati obični šećer , smeđi ili sladiti medom ;)
- kupiti šarana ili morske plodove ?
- biljno ulje , mast ili maslinovo , bučino ?
- mesne prerađevine imamo cijene od 30 kn / kg do 100 i nešto
- kava obična ili neskafe ili kapučino
- voće da ne spominjem , netko pojede 1 kg. tjedno , a netko dnevno
- higijenske potrepštine ????? itd........
Svi mi što trošimo više možemo to podnijeti , inače morali bi se svesti u manje troškove .
Mi puno trošimo na zdraviju prehranu , a to se i plaća :P
Nema šanse. Jedino da ste bretarijanci. Bar dva-tri dana u tjednu. :lol:Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
Ja obavim jednom mjesečno veliku kupovinu i to kupim:
8-10 l ulja
4-5 maslaca
3-4 margarina za kolače
2 kg šečera
deterđente razne (po potrebi)
paket mlijeka
2 paketa vode
3-4 l soka
2-3 komada raznog sira
smrznute brioše :mrgreen: (to prvo stavim u kolica da nebi slučajno zaboravila)
4-6 kg brašna
nekoliko jogurta
U biti kupim sve što mi može trajati cijeli mjesec. Kod mene je caka ta da ja kupujem u Sloveniji pa em što mi je jeftinije, em dobim natrag porez, a carinu i PDV ne plaćam ;)
Ali svejedno svaki dan kupimo kruh, meso po potrebi, povrče i voće, pa na kraju opet potrošim puno.
Tu treba dodati i marenda za mene i MM-a po 10-15 kn dnevno svaki.
U svakom slučaju puno je bolje napraviti veliku kupovinu jednom mjesečno nego svaki dan dokupovati što fali.
E, ja se s ovim ne bih složila.Citiraj:
Pliska prvotno napisa
Prvo što nisam hrčak-tip pa da buksam hranu, a znam da uvijek mogu kupiti.
Drugo, ako kupim više, jako puno bacam. (Nekad nas uhvati pa kupimo više vrsta sira i... onda ih dan za danom bacamo jer se upljesnive).
Treće... 8-10 litara ulja mjesečno?!?!?!?!
Meni će 15.6. biti tri godine da sam uselila u kuću i trošim treću litru običnog i negdje 7.-8. maslinovog ulja.
Doduše, ja sam poznata nedomaćica: u mojem frižideru uvijek ima samo AB kulture i mlijeka. Sve ostalo po potrebi.
:shock: Ma daaaaaj! Jednom mjesecno?!?! Ne vjerujem...Citiraj:
Pliska prvotno napisa
Pa sto kuhas da potrosis toliko ulja? I toliko putra? Kad stignes potrositi cetiri do sest KILA secera?!?!?!?!
Mi puno kuhamo, ali nismo ni blizu ovim kolicinama. Mjesecno potrosimo cca 500 eurica.
trecu litru?Citiraj:
apricot prvotno napisa
sve sto jedem kod tebe jedem na prastarom ulju?
brrrr
biljnog trosimo mozda litru mjesecno, maslinovog dvije.
imamo dva velika mjesecna sopinga (suhe stvari) i jedan malo manji tjedni (jaja, meso, vrhnja i sl) i svakodnevni mali (kruh, svjeze mlijeko) plus na trznicu kad je usput (voca, povrca).
brasna trosimo kilo mjesecno, secera mozda pola kila mjesecno bijelog za mm i smedjeg pola kila u dva mjeseca za mene, soli kilo godisnje. maslac jedan u dva tri mjeseca a pliska 4-5 mjesecno :shock:
a svaki dan kuhamo, nisam ko apricot majkemi
ne, uopće ne koristim ulje! za što će mi?!Citiraj:
ivarica prvotno napisa
maslinovo trošim za salate, a obično... nemam pojma, za podmazivanje vrata, valjda! (ma, ušta su mi otišle i te dvije litre)?
i JA svaki dan kuham
Pliska kao moji mama i tata :mrgreen: njima je glavno da imaju desetine litara ulja u kući. Ja nemam pojma na što to troše.
Mi potrošimo oko litru ulja mjesečno, čini mi se, ali trošimo i maslinovo i sezamovo.
Možda zbog potreba tijela za masnim kiselinama... naravno iz nerafiniranih ulja.
Pričao mi jednom prijatelj koji ima rodbinu u Makedoniji kako su se oni pripremali za rat: napunili škrinje maslacem.
Ništa drugo nije bilo važno, ali dvadesetak kila maslaca... eeeee, toga mora biti!
Mi nismo baš šparni k'o Apricot što se ulja tiče, ali isto trošimo "malo ulja" u usporedbi s većinom ljudi koje poznajem... Ja ne obraćam pažnju koliko, mislim oko 1l mjesečno i isto kuham svaki dan. Slažem se s Apricot što se kupovine na veliko tiče; na veliko kupujem WC papir, eventualno prašak za veš i pahuljice/brašno... (s tim da je moje veliko 3-4 paketa pahuljica i 3-4 kg brašna odjednom) Trudimo se jesti što zdravije i dobro izorganizirati/predvidjeti količine jer ne volim bacati hranu. Ne znam točno koliko potrošimo na hranu i kućne potrepštine mjesečno, ali mislim da 1500-2000kn, jer mi apsolutno sve kupujemo :)
Mi btw. uopće ne kupujemo brašno niti šećer jer nikad ne pečem kolače, pa ne znam čemu bi mi služilo ?? Samo za Božić i Uskrs i rođendane pečem kolače i onda planirano kupim brašna i šećera. Sad sam doduše radi Lee par puta pekla muffinse jer su njoj fini, pa ću možda i ja početi kupovati brašno :mrgreen:
i ja trošim litru običnog ulja mjesečno (i manje), ali Ivka 2 litre maslinovog?
Ja sve kuham na maslinovom i koristim ga za sve salate, ali maslinovo je puno gušće od suncokretovog i trošim ga puno manje...
mima, isto i kod nas...
ovo brašno što sam prekjučer i danas pekla mafine... ostalo od Božića.
Za što vam služi brašno?
Ja ne pečem kruh, a kolače pravim samo za rođendan i blagdane.
U što ga vi stavljate?
Ista situacija sa šećerom.
Zapravo ispada da meni dućan, što se hrane tiče, nije ni potreban: samo voćarna i mesnica.
imam super maslinovo ulje koje mi mama salje redovito :angel:
u povrce mi ode skoro decilitar, a dva tri puta tjednu pravimo blitvu, tikvice ili neki kupus.
u salatu ode pola deca a mm svaki dan pravi neku salatu
sav visak uvijek pomocimo kruhom :oops:
pa u svako varivo.
a bakalar, moj bakalar je stvarno najbolji kojeg sam probala, ali ode mi od pola litre pa povise.
E, ja potaknuta podforumom "domaći kruh", počela peći domaći kruh, zato brašno ;)
za kolace (pravim samo par vrsta u zivotu, mafini, kukiji, oni orasi mmmmmm s portala, ali u njih idu samo psenicne klice i pita od jabuka sto sam otkrila neki dan da je jednostavno) ali najvise za palacinke.
ponekad pohamo pa ga koristim i za to.
secer isto za kolace ponekad a za kavu svakodnevno.
ja pola zlicice, mm tri zlice. pa puta kava.
Ajme sad je ispalo da mi živimo samo od ulja i maslaca :lol:
Ma to ja kupim kad mi je kuća skroz prazna. Inaće samo nadopunjavamo, ali opet jednom mjesećno jer neda mise tegliti teške stvari na drugi kat svaki dan :/
Mi trošimo puno ulja i brašna i šećera jer pečemo dosta često palačinke, a i kolač tu i tamo uleti. Često nam netko dođe pa volim imati nešto slatko ali domaće.
Ja nažalost maslinovo koristim samo kad spremam nešto morskoga. Inaće ga ne volim.
a u nas se bakalar jede na Badnjak, na čistu srijedu i na veliki petak.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
kavu ne pijemo, čaj sladimo medom.
palačinke ne pečemo.
nikad ne poham.
a danas ću po blitvi posuti žlicu maslinovog ulja.
riba na lešo, samo u tanjuru pokapati malo.
ma znam ja da je kod vas uvijek ko na dijeti za proljev. :mrgreen:
:opad s lopte:
pa da, zato se i jede puno čokolade; da malo "stisne"
Ja nažalost maslinovo koristim samo kad spremam nešto morskoga. Inaće ga ne volim.[/quote]
ja i Pliska kao da smo iste loze ;)
To sam i ja pomislila ali mi bilo neugodno napisati :oops:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
joj, Pliska... pusti nju...
ona je poznato zavratodahtalo kad sam ja u pitanju.
a samo jednom je kod mene jela i to gibanicu.
doduše neslanu, ali je u njoj bilo 800ml vrhnja. prava dijetna!
A evo...spomenula si neslanu gibanicu! E pa kod mene je sve neslano :mrgreen: Da se mene pita, 1 kg soli bi trajao čitavu godinu, ali je zato MM tu koji stalno svugdje dodaje.
ma jesi li se i ti našla u nečemu umjerenom, a :D
Mi potrosimo oko 8l maslinovog godisnje. Domaceg hvarskog. Ide u sve, ali tek kad je gotovo. Nikad ne kuham (dinstam, pecem) na njemu.
Brasna dosta potrosimo, jer uvijek kemijam neke kolace, pogace, keksice, slance, palacinke barem svaka dva tjedna, a i pizzu cesto radim.
Kila kristal secera mi traje i traje jer ga koristi samo MM za kavu, a za kolace i ostalo uvijek imam smedji.
[quote="apricot"]mima, isto i kod nas...
ovo brašno što sam prekjučer i danas pekla mafine... ostalo od Božića.
Za što vam služi brašno?
Ja ne pečem kruh, a kolače pravim samo za rođendan i blagdane.
U što ga vi stavljate?
razljevusu, pohovanje, knedle za supu (kako sam ih naucila pravit, stalno pravim)
Za pitu nemam vremena, kao ni za kolace :/
Mjesecno odu 2 kg brasna. Nekad i manje.