anjice, a kako ste obveznici s rođendanom u travnju ?
Printable View
anjice, a kako ste obveznici s rođendanom u travnju ?
nismo, napisala je leonisa da je 31.3. granica, Anja je rodjena 11.4. i poslali smo zamolbu za prijevremeni upis
1. jadro, Petra 10/2005
2. genius
3. leonisa, Lea, 03/06 - nada se odgodi
4. maruška, Lovre 02/2005
5. laumi, Mihael, 02/2006
6. maxi, Hana 02/2006
7. Stijena, Patrik 5/2005
8. anjica, Anja 4/2006
9. marta, 2/2006
10. lisica, Mia 5/2005
11. Vrijeska, Do, 4/2006
12. magriz, mališa, 02/2006
13.Romina,Maureno 06/2005
14. juroslav, D. 01/2006
15. Sek@, T. 10/2005
Mi imamo sastanak u vrtiću iduću srijedu. Moja curica je spremna za školu ja nisam hahaha :)
kod nas nije problem prijevremenog upisa, razredi su ionako na knap, tj. jedva uspio skupiti djece za dva razreda
http://forum.roda.hr/images/icons/icon1.png1. jadro, Petra 10/2005
2. genius
6. maxi, Hana 02/2006
8. anjica, Anja 4/2006
9. marta, 2/2006
10. lisica, Mia 5/2005
11. Vrijeska, Do, 4/2006
14. juroslav, D. 01/2006
15. Ivček, Max 01/2006
Zimske bebe 2006 opet na okupu:)
Max piše sva slova, zna pročitati sva slova ali ne povezuje u riječ dok rastavlja na slova bez problema. Bolje mu ide matematika. Ima intere, voli da mu dajem zadatke. Koncentracija mu traje maksimalno 15 minuta, jedino legiće može slagati dulje.
Nismo još ništa obavili vezano uz školu. Propustili smo neko cijepljenje u 10/2009, nadam se da neće biti problema zbog toga.
[QUOTE=Sek@;2079118]1. jadro, Petra 10/2005
2. genius
6. maxi, Hana 02/2006
8. anjica, Anja 4/2006
9. marta, 2/2006
10. lisica, Mia 5/2005
11. Vrijeska, Do, 4/2006
14. juroslav, D. 01/2006
15. Sek@, T. 10/2005
16. anima, N. 08/2005
Evo nas u društvu. Prebrzo, prebrzo. Ne mogu vjerovat da je to već tu. N je spremna da nemre bit spremnija, mogla je već i prošle godine. Čita, pisana, štampana, piše, zbraja, oduzima. Ja se baš ne veselim, ali pokušavam se skulirat. Radim na tome da ju upišem u školu koju želim, nadam se da će sve bit ok. Moram otić školskoj doktorici i onda će nas ona uputiti gdje i što trebamo.
mi smo izglade jedni od mladjih ove godine :)
meni iskreno nije prebrzo, a niti njoj (sto mi je naravno vaznije)
koncentracija joj je zadovoljavajuca, cita ( jos to nije tecno), matematiku obozava (bez problema zbraja i oduzima do 20)
pisanje joj je tako-tako, zna napisati sva slova (tiskana)
ma meni uopce nije to sto i kako pise i cita. pise sama pisma i price, cita sama knjige, ali to je ono sto se nauci. meni su bitnije neki sociolosko-emotivni aspekti koje mislim da u ovom trenu nema zadovoljavajuce za polazak u skolu. i9 to trebam na komisiji obrazlozit :mrgreen:
sretno :mrgreen:
a kakva su inace iskustva s odgadjanjem?
2. genius
6. maxi, Hana 02/2006
8. anjica, Anja 4/2006
9. marta, 2/2006
10. lisica, Mia 5/2005
11. Vrijeska, Do, 4/2006
14. juroslav, D. 01/2006
15. Sek@, T. 10/2005
16. anima, N. 08/2005
17. mamaineven, Neven 6/2005
Evo i nas, za sad smo samo vadili krv. Ne znam kada ćemo na testiranje. Imamo već školsku torbu, i za svaki slučaj dvije pernice! Ja sam ludo uzbuđena, njega baš briga.
Moji duplići kreću na jesen u školu,dobili smo termin u školskoj medicini već sledeći tjedan,izvadili krv ( sve ok )
stomatolog takođe.I sad čekamo petak pa da obavimo i to i odmaramo se do upisa u svibnju.
1. jadro, Petra 10/2005
2. genius
6. maxi, Hana 02/2006
8. anjica, Anja 4/2006
9. marta, 2/2006
10. lisica, Mia 5/2005
11. Vrijeska, Do, 4/2006
14. juroslav, D. 01/2006
15. Sek@, T. 10/2005
16. anima, N. 08/2005
17. mamaineven, Neven 6/2005
18. Nitica, M. 07/2005
već sam bila pisala na ovoj temi al mi nema posta
i ja bi vam se pridružila
imam sina Hrvoja koji ide na jesen u školu
rođen je 07.02.2006
evo baš smo danas dobili poziv da se javimo 8.3. na upis u školu
baš sam uzbuđena
Ja sam nestrpljiva pa sam zvala školu čim su izvjesili u vrtiću pismo od škole došlo doma dan prije termina!:-)
Nazovi pa da vidiš. U nekim školama je to razgovor od pol sata-testiranje, u nekim dril ko da su engleske privatne škole..ono, individualni pa razgovor sa roditeljima pa testiranje u grupi...
lol, baš htjedoh reći da se zimske okupljaju + nešto proljetnih ;)
mi još ništa nismo odradili - kao imam vremena :D
kako me danas gledala žena na općini kada sam predavala zahtjeva za prijevremeni upis, mislim da bi lakše dobila odgodu od dvije godine nego prijevremeni upis ...
uvijek se tim stavovima čudim ...
da sam ga rodila s 37 tjedana trudnoće nitko me ne bi ništa pitao, ovako moram pisati gradskom uredu obrazloženje zašto želim upisati dijete u školu sa 6,5, a ne čekati do njegove 7,5 godine!!!!!! i svi od reda naglašavaju kako će to komisija odrediti itd-itd.
ko da sam maloumna pa šaljem dijete na naftnu platformu, a ne u 1. razred...
ali baš mi je drago, s druge strane, da su dobili špotanciju jer je prošle godine bilo najviše odgoda u zg do sada
prave od djece invalide i podilaze neradu i nekulturi od samih početaka školovanja
kod nas u naselju koga kod pitam - sve emocionalno-nezrela djeca za školu
a sami landraju po parku, mlate se, odlično se organiziraju u igri, idu u vrtić ...
odgoda: razlog - jako su vezani uz roditelje bla bla bla, prigrlili su mamu na pregledu pa je liječnica rekla da ne moraju u školu
zaigrani su - pa DA! djeca su, to i moraju biti, nitko im neće oduzeti tu zaigranost, igru
pa škola i služi da djeca emocionalno sazriju ....
bijesna sam i tužna, opet (prošla sam to s prvim djetetom, sada s drugim, a kako stvari stoje mislim da ću i s trećim - tko mi je kriv kada sam ih tempirala na travanj, a ne na ožujak... eto i o upisu u školu bi trebalo razmišljati kada slažeš djecu po planu...)
Leonisa, vec sam ti bila pisala: za odgodu je dovoljno to sto ti zelis odgoditi.
U nasem slucaju su i psihologica i dr. skolske medicine mislile da Lovre treba u skolu. Samo mi nismo.
Da se prijavimo i mi.
Kristijan 10.2005
Za sad smo samo predali papire u školu i čekamo poziv.
Školu jedva čeka jer mu već idu brat i sestra .
vrijeska slazem se, cini mi se da su odgode sada in
pogotovo u Zg-u, u Vukovaru su one stvarno rijetke
kad sam se ja upisivala u skolu, granica za upis je bila 31.8.
OT
Isuse Jadro pa Petra je već prvašić, pa ne mogu vjerovati.... Kao da je jučer bila ona beta.. Pusa od nas
Maruska, da, citala sam, hvala :)
Vrijeska, a jel ja trebam sizit jer mi je termin bio 1.4. a porodili su me tjedan dana ranije i sad moram pisat odgode?
meni je takva generalizacija presmijesna. ja ne znam kakvi su ante, miso, ana i maja, al znam kakva je moja kcer i znam sta bi joj preran odlazak u skolu napravio i odgoda nema apsolutno nikakve veze s neradom, nekulturom i invalidnosti, bas naprotiv. i ne, nije posao skole da djecu ucine emocionalno zrelim...
7 i pol je sasvim uredna dob za polazak u skolu.
nisu sva djeca ista, cemu takva drama...
drama je u tome što te ako ti je dijete rođeno 1.4 i želiš da ide sa 6,5 u školu gledaju kao luđaka, koji forsira ne znam ni ja što.
očito isto tako ako želiš odgodu.
moja odluka je donesena na osnovu zapažanja tete koja je s njim bila 5,5 godina i vrtićke psihologice koja ga je testirala i onda meni 45 minuta objašnjavala zašto smatra da je on spreman za školu (ti razlozi nisu pisanje, čitanje, niti visina djeteta).
doktorica ga je vrlo pozitivno ocijenila. da bi na kraju došli kod školske psihologice koja je bila u nevjerici što djetetu oduzimam priliku za uspjeh. preplašila sam se i pitala je li nešto krenulo loše na ispitivanju. na što je ona uskliknula da ne, da je bio odličan ali da..bla.bla.bla.
bila je toliko neugodna da sam išla opet kod doktorice da ga još jednom ispita. doktorica, teta i psihologica su ostale pri tome da je savršeno spreman.
tako da je drama očito u tome da ako na bilo koji način iskačeš netko na nekoj stepenici će zadramiti.
što je nabolje, ja kao roditelj uopće nisam davala svoje mišljenje, jer ni sama nisam bila sigurna.
u sebi sam osjećala da je spreman, ali bio mi je jak i onaj stav koji slušam oduvijek da je za dečke bolje da idu kasnije. nezreliji su od djevojčica itd.
tako da sam odlučila slušati stručnjake. one koji ga znaju dugo i one koji su ga vidjeli jednom u životu. rezultat je bio 3:1, pa je tako i odlučeno.
s druge strane ta ista koja je meni rekla da oduzimam djetetu mogućnost za odličnost, nije ni trepnula kad su joj došla djeca koja su "u datumu", od analize i sinteze nemaju ni prvo slovo, ne izgovaraju nekoliko glasova, pažnja im je ograničena na jednu minutu i tako dalje, i tako dalje.
ja se slazem s tobom tweety i mislim da bi na prvom mjestu trebala biti procjena roditelja, pa onda teta u vrticu i vrtickih strucnjaka jer oni ipak prate dijete godinama. osobno ne mogu zamisliti kako se moze procijeniti dijete u 15-45 minuta. jednokratno.
mi, recimo, uz moje misljenje imamo i savjet tete i psihologa da ju odgodimo i ono nema veze s citanjem, pisanjem, zbrajanjem, visinom i tezinom. pa cak ni datumom koji je, ajmo reci, granicni.
i ljuti me sto se drze granice ko pijan plota jer je dijete rodjeno 31.3. spremno, a ono rodjeno 24h kasnije, nije.
i za razliku od Vrijeske kojoj je drago sto su dobili spotanciju prosle godine, meni je krivo jer mi je ove godine receno da su postrozili i da nije vise lako dobiti odgodu.
no oftopik smo..
ma sve su to prvašićke teme ;)
što se roditeljske procjene tiče. ja sam recimo u ovom slučaju važnijom smatrala procjenu tete i psihologice koja je s tom grupom radila u više navrata, ne samo vezano za procjenu o polasku u školu.
zašto? pa zato jer uz sva čitanja ja zapravo ne znam što se očekuje od prvašića.
no, ono što sam još htjela naglasiti kod tih dilema je da se raspitate o učiteljicama/učiteljima i kakva ekipa bi vas dočekala ove godine u odnosu na sljedeću.
ja ne bih rekla kako je poanta u tome može li neko dijete ići sa 6,5
naravno da može; nije da netko od djece radi nesposobnjakoviće
ali je problem u kombinaciji sa djecom koja imaju možda i godinu više, pa tu nastaje nesrazmjer
i, nisu tete i psihologica u vrtiću uvijek "u pravu"
i one imaju pritisak da oslobode što veći broj mjesta za upis nove djece u vrtić
to je, nažalost, zagrebačka stvarnost
Ja nisam čula da je za neko dijete tražena odgoda a da nije odobrena, a isto tako i prijevremeni upis (jeste li vi?)
U razredu mog djeteta evo svako dijete koje sada slavi rođendan slavi osmi a ne sedmi.
kod nas nije bilo tako.
bilo je troje djece kojima su savjetovale odgodu i jedno dijete kojem su savjetovale prijevremeni upis ako o tome možemo uopće govoriti kad se radi o jednom danu.
a nakon iskustva kojeg imam mogu komotno reći da u našoj zajednici od dvadeset četvero djece godine apsolutno nisu bile u nikakvoj korelaciji s uspjehom u usvajanju gradiva.
potpuno sam nestručna u ovoj temi, dakle pišem samo kao roditelj s malim i kratkim iskustvom, ali palo mi je na pamet da bi zapravo konkretniju evaluaciju o zrelosti i spremnosti trebalo raditi na prelasku u peti razred.
mislim da stvarno svaki 6,5 godišnjak može (a i vrijeme mu je) provesti 4 školska sata sjedeći u klupi, a ostatak se ionako valjaju po podu kao da su u vrtiću.
znam da čudno zvuči, ali stvarno mi se čini da bi četvrti trebao biti neki bazen odakle će se neki, spremi za razrednu nastavu i izazove petog razreda puštati dalje, a nekima kojima treba da dozriju preporučiti kupanje još godinu dana.
kod nas je većina slavila sedmi. samo su ga neki slavili u prosincu, a neki u travnju. mislim da nam je dvoje ili troje djece slavilo 8. za dvoje sam sigurna.
što se odgode tiče. jedna mama u našoj grupi je tražila odgodu smatrajući da je dijete nespremno i nije ju dobila od komisije. dijete ima problema u školi. sad je u suvagu dvaput tjedno na tretmanima. no ovdje se ne radi o nezrelom djetetu, nego djetetu koje ima određene poteškoće. zašto ih nitko prije nije primjetio? možda baš zato jer se u vrtiću ne rade početno čitanje i pisanje. jer da je to dijete krenulo i godinu kasnije opet bi imao iste probleme, koje netko godinu duže ne bi primjetio, jer mu to nije područje rada.
ovo je baš kompleksna tema. i šteta da se netko nije konkretnije uhvatio u koštac s njom, nego sve ostaje na roditeljskim leđima i primjerima iz okoline prema kojima onda donosimo odluke.
iz franove grupe je otišla još jedna djevojčica (rođena krajem svibnja) ranije u školu (tete su rekle da može a i ne mora. odnosno da neće biti problema ako ode, ali i da joj neće biti dosadno ako ostane još godinu u vrtiću), roditelji su odlučili da ide. imaju primjer starijeg sina koji je isto išao u školu ranije, tad je bio osmaš, odličan učenik od prvog dana. u školi (ne u našoj) su isto bili protiv. no roditelji su bili odlučni u svojoj odluci. curica je odlična bez apsolutno ikakvih problema.
pa i ja sam se prvo obratila tetama u vrticu. imala sam odredjene sumnje pa sam porazgovarala.
tete jesu na roditeljskom rekle da vrtic ima pritisak da se oslobodi sto vise mjesta, kako su prosle godine umjesto (samo u nasem objektu) dvije imali cetiri jaslicke grupe i da se to jos nikad nije dogodilo. no na individualnom razgovoru sam dobila misljenje zasto bi za leu bilo bolje da priceka jos jednu godinu. razlozi su se skoro poklapali s mojim.
takodjer je plus sto ove godine ne poznaje nikog i krece iznova, dok sljedece godine ima prijateljicu iz grupe s kojim se i kucno druzimo.
prije par mjeseci, kada sam pocela razmisljati o svemu ovome, dala sam si/joj vremena jer je ispred nje bilo jos puno mjeseci. no mjeseci su prosli, a kod nje nisam vidjela pomak.
cak sam u nekim stvarima uocila i korak nazad.
kod nas su tete i psiholozi prosle godine savjetovali odgodu za dvoje djece iz grupe. oni su tada bili i jedini obveznici.
leonisa, ja sam prilično sigurna da ćeš dobiti odgodu ako ju tražiš.
Ne znam je li za to prekasno sada obzirom na datum upisa, ali isto tako je moguće otići na ERF gdje psiholog i logoped naprave testiranje djeteta za školu i daju mišljenje, i čisto sumnjam da na upisu njihovo mišljenje ne bi bilo poštovano.
leonisa, nitko vas ne napada, ako je dijete za odgodu dobit će ju, to je u redu i slažem se
ja sam generalizirala, jer imam takve slučajeve oko sebe gdje bi najradije djecu slali u školu sa 10, kad već mora - jer čemu im oduzimati djetinjstvo:-o:roll:
i baš se zbog takvih slučajeva veselim špotanciji i strožijim uvjetima
pa neku budu i strogi prema mom djetetu, i neka nam ne odobre upis ako baš tako bude (ali kao što si ti dobila mišljenje stručnog osoblja da tvoje dijete ne ide, tako sam i ja dobila da moje ide spreman)
ovo se pojavljuje u našim grupama
o tome mi govore mame koje nemaju nikakvog profesionalnog iskustva u radu s djecom, nego su samo mame i vide tu pojavu kod svoje 5-6 godišnje djece koja su još u vrtiću
razlog - miješane grupe, tete se bave malima, veliki su prepušteni sami sebi (kod nas npr. pišu u hodniku dok mali spavaju, ne mogu raditi s nikakvim zahtjevnijim likovnim tehnikama jer su tu mali kojima to ne ide i sl.)
i baš zbog toga mislim da je većinu djece bolje pogurati naprijed jer ta još jedna godina u vrtiću ih može samo još više usporiti
pa meni je ok da se postuje misljenje i zelja roditelja, a narocito vrtickog osoblja (pod uvjetom da je objektivno, bez prisile oslobadnjanja mjesta) bilo da se radi o odgodi ili prijevremenom upisu.
kod nas je, na svu srecu, grupa divna. i radi se sa pretskolarcima jer je 75% grupe takvo. tocnije njih 22.
korak nazad koji sam ja primjerila je u vokabularu, izgovoru, recenicnom sklopu. da losije prica sada nego prije godinu dana. ili dvije. da ju svako malo moram ispravljati jer pogresno izgovara ili cak koristi rijeci koje gramaticki ne postoje, mjesa padeze (a njih pravilno koristi od svoje trece) sto prije nisam morala. tako da on nema veze sa radom i napretkom.
i u fazi je da glumi malu bebu :rolleyes:
Mima :)
s ovim se u potpunosti slažem
kako je kod nas ponavljanje razreda vrlo negativno društveno obilježeno, a velika je rijetkost ponavljanja razreda u osnovnoj školi, daleko smo od tog modela
ja bih možda za prvašiće uvela rođeni do 1.3. je obavezan polazak, a od 1.3. do 1.7 su pozvani na testiranje i pruži im se mogućnost polaska ako zadovolje kriterije
zar nije bilo govora da ce sada skola trajat, de facto, 9 godina jer ce ove predskolarce uzet skola i pripremit ih za nju. nesto su spominjali u vrticu, no nisam bas razumjela...
moj prvi sin je bio punih 7g kad je krenuo u školu i nije bilo problema
al sad mlađi bude 6,5g i pomalo se bojim
imam pitanje????
da li bi zbog problema sa izgovorom slova R on mogao dobiti odgodu?
hodamo logopedici već 1g na govorne vježbe,jer nije mogao izgovoriti L,R,Č,Ž,Š,.....sad govori sva slova osim R
ja bi to nekako da se ne zove ponavljanje. već kao u vrtiću kad ostaješ još jednu godinu. da ne bude ponavljanje pa drviš po onome što si usvojio, već jednostavno priprema za peti razred gdje se radi na neusvojenim znanjima koji su pretpostavka za uspješno svladavanje viših razreda.
i ukinula bih ocjene u ta prva četiri razreda. uvela bih detaljne opise usvojenih znanja/kompetencija/neki treći izraz.
zapravo sad ovako kad to stavljam na papir, čini mi se kao neloša ideja ona deveta godina o kojoj se svako malo priča da bude između četvrtog i petog razreda. pa netko osnovnjak prošiša za odsam godina, a netko za devet, a i jedno i drugo je ok i ne smatra se neuspjehom ako je 9.