Mi smo vadili samo iz vene. A uopće ne moramo okulisti što smatram da je potrebno.
Printable View
Mi smo vadili samo iz vene. A uopće ne moramo okulisti što smatram da je potrebno.
za VUR, mi smo imali 2/3 stupanj i kontrolirali se u vinogradskoj - da ne ispadne da su kod nas same babaroge, nama su krv vadili samo dok je bio (s razlogom) hospitaliziran. Kasnije smo išli svaki mjesec na kontrolu do godine dana, svaki put urin biokemijski i urinokultura, niti jednom nismo na kontroli vadili krv. Mislim da niti u ostalim bolnicama ne vade krv na tim kontrolama.
U Berlinu imam kolegicu čije dijete ima zdravstveno i tamo i ovamo (sad ne ulazim jel ti ispravno obzirom da oni tamo žive, rade itd) i dijete ima neku srčanu manu. Svake godine putuju u zagreb na kontrole i pretrage, to ne rade u Berlinu. Ne znam zašto, jel više vjerjuju našim liječnicima ili tamo moraju nešto platiti...
Mi iz Hrvatske (hrvatski doktori) šaljemo najteže slučajeve srčanih grešaka na operacije u centar u Berlinu, tako da vjerujem da radi samo turističtu kontrolu, odnosno tu je u Hrvatskoj pa napravi i kontrolu (kao što ja idem turistički u Berlin ove godine pa ću napraviti i kardiološku kontrolu kod liječnika u Berlinu, iako je dijete na redovitim kontrolama kod liječnika u Zagrebu).
da, to je tocno.
ok, ja sam znala sta su radili kao i da su joj vadili krv cim se rodila, dok sam ja jos bila u sok sobi. no, ona je imala razlog za to.
moram priznati da nisam znala da se to radi SVIM bebama, bez obzira imale ili ne obiteljsku anamnezu kao razlog.
sto se tice kontrole KKS prije upisa, meni je to ok, jer ja prva ne bi znala prepoznati anemiju, a krv, inace, vadi samo kad i ako je bolesna, a znam da tada krvna slika nije relevantna.
i moram priznati da sam jesenas sama trazila da joj je napravi kontrola urina i KKS kao i GUKa dok je bila zdrava.
takodjer sam "razocarana" sto nisu uopce spomenuli okulista iako joj oko ponekad bjezi, pa cemo to sami obaviti.
Mi kao da živimo na različitim kontinentima!
Vadili smo krv iz prstića jer ga nismo vadili više od dvije godine uz napomenu da ipak ''malo zavirimo'' u stanje..., pregled vida u istoj ambulanti normalno i sve one male logične pitalice-pokazalice iz kojih dr saznaje neurološki status djeteta.
Pa zar o ovome ne postoji neki zajednički stav u HR?
Paq ne postoji, ko ni o mnogim drugim stvarima koje bi trebale imati nekakav zajednicki postupnik.
Svim bebama se radi test na fenilketonuriju i konatalnu hipotireozu.
Fenilketonurija je nemogućnost organizma da preradi fenilalanin (Phe), aminokiselinu normalno prisutnu u proteinima koje konzumiramo, pa tako i u majčinom mlijeku. Zbog nakupljanja Phe u mozgu, dolazi do oštećenja i vrlo ružnih posljedica. S druge strane, ako se u startu zna za poremećaj, iz prehrane se doživotno izbace proteini koji sadržavaju Phe i dijete se razvija normalno.
Neliječena konatalna hipotireoza uspori razvoj mozga pa je zato važno na vrijeme otkriti i dati nadomjesnu terapiju sintetskim tiroksinom.
Jesmo li mi jedini koji za upis u školu trebaju napraviti samo kontrolu urina??
Gledam popis,nigdje ne piše ništa za krv...dobili smo samo papirić -uputnicu za urin:zbunj:
imamo sve termine već zakazane,dakle točan datum na "uputnici "za taj urin,dr.školske medicine i team za upis u školi..stomatologa smo obavili
ovo za krv me sad baš zbunilo
niste jedini, ne traže svi doktori. makar je moje osobno mišpljenje da bi trebali.
berlinka, meni je žao ako sam te uvrijedila kada sam rekla da dramiš. znam ja jako dobro koliki je stres upis djeteta u školu. ali mislim, iskreno to mislim, da barem stvarima koje su banalne, a ovo je, treba ptistupiti malo opuštenije.
na kraju krajeva, kad je dijete bolesno, vodimo ga na vađenje krvi bez previše mozganja o traumi koju mu to izaziva. jer mu želimo pomoći na najbolji način. anemija je isto tako bolest, a najbolji način za otkriti ju je , - boc u prstić.
cure a kaj treba za školu, nama je reko striček doktor ništ!
Pa valjda štedi.
Ja sam za vađenje krvi, odnosno po procjeni liječnika. Evo moj sin dugo nije vadio krv i voljela bih da njegov sistematski obuhvati i tu pretragu. Pitaš zašto se neke pretrage rade, a druge ne? Valjda je netko stručan odredio koje pretrage će se raditi. Ne volim štednje na zdravlju. Danas nam je puno toga dostupno i još uvijek "besplatno". Kad se bude sve plaćalo onda će svi kukati, a sad kad se ne plaća posebno onda opet ne valja. Cjepidlačenje.
Evo moj potpuno zdravi dječak je izvadio krv popuno nepotrebno jer je njegov nalaz naravno potpuno uredan...
budi sretna zbog toga
svaka pretraga koja završi urednim nalazom trebala bi nas veseliti
da, ali ti nisi znala da je nalaz potpuno uredan. isto tako je moglo biti da nije.
mi smo u zg dobili od dr. skolske medicine u DZ bijelu uputnicu za hemoglobin. zvala sam nekoliko privatnih lab i svi su mi rekli da rade KKS, a ne samo Hg. cijena je bila od 70-120 kuna, nalaz svugdje u roku dva sata.
mogli smo birati odakle cemo vaditi krv i dijete je izabralo venu. nije bilo traumaticno. 20 minuta nakon vađenja bila je u vrticu na dorucku.
(vise sam se ja uplasila svega nego ona :oops: )
Od njihovog osnovnog državnog osiguranja dobiva se daleko više i bolje. Prilično sam sigurna (nakon što sam živjela tu i tamo) da su bolje odvagali što treba, a što ne.
Lijepo je da ti imaš 100%-no povjerenje u hrvatske institucije. Ja nemam i pitam se.
Kad se samo sjetim pitanja na koja sam trebala dati odgovor pri upisu u školu u Njemačkoj: "koliko dijete gleda televiziju dnevno?" i usporedim ih s pitanjima na koja sam ovdje odgovarala: "koliko mlijeka dnevno popije i koliko mesnih obroka ima tjedno?" - bude mi jasno koliko je koji postupak u skladu s vremenom i aktualnim problemima.
Ni ja ne volim štednje na zdravlju, a potpuno nepotreban pregled krvi sam platila jer nisam u mogućnosti s malom bebom hodati po uputnice, u našem su slučaju to prilično zakomplicirali. Da je barem to bockanje bilo u okviru samog pregleda...
Srećom upisi u školu su samo jednom. :klap: