Ma samo sam se šalila, kad sam pročitala placentofagija odmah sam se setila svoje mačke koja je upravo to uradila oba puta kada se macila, tako da je meni praktično nova bila samo ideja da bi mogla da stavi placentu u zamrzivač.
Printable View
Autorica teme se potrudila napisati svoje iskustvo, cemu zajedljivi komentari?
Ocekivala sam vise liberalnosti na ovom forumu
nisam znala da se tako zove, mislila sam da je neka bolest posteljice u pitanju kad sam vidla naslov
ja sam moje dvije nedavno zasadila, i to prinudno na brzinu jer je mami riknuo zamrzivac pa sam morala rijesiti ovu od k., a kad vec sadim tu zasadila sam i n.-inu. i jos jednu biljku za f., da svatko ima nesto. prvih par noci sam se bojala da ce ih neki pas iskopati i pojesti, ali to se na srecu nije dogodilo.
inace nisam sigurna da bi ih mogla pojesti, pogotovo ne sirove u sejku, eventualno onak u prahu u kapsulama kak rade vani, onda bi mi bilo svejedno, ko da pijem bilo koji lijek
Vidim da su šejkovi naglo dosli na loš glas.
mislis šeici :mrgreen:
Ja sam htjela zasaditi stabalce, ali na zalost nemam nikakav vrt da to ucinim...
meni je bilo bezveze da moj organ zavrsi u spalionici medicinskog otpada pa sam ih lijepo zamolila da mi spreme za doma. I evo je sad doma :).Pojest je necu, to mi je bljak. Htjela bi je staviti u teglu sa zemljom i zasadit u tegli ruzu, sve to na balkonu. Ali me frka da ce smrdit kad zatopli. Sto vi mislite?:-D ( da sad ne otvaram drugu temu)
ne bi trebalo smrditi. bit ce standardni proces truljenja valjda, crvi i to. mislim da treba staviti zemlju, pa posteljicu, pa opet zemlju (deblji sloj) i onda biljku.
nemam ni ja vrt, mi smo nase zakopali ispred zgrade, na pojasu koji je od zgrade a ne javni.
Mislim da cu je prvo ostaviti zatrpanu u tegli neko vrijeme i onda u tu zemlju posadit ruzu. Samo se nadam da mi ruza nece propast, kao vecina cvijeca sto meni dodje u ruke. :)
I za one kojima ovo mozda posluzi za inspiraciju; Posteljica je meni bila grozna za vidjeti. Cak sam zamolila babicu da je odnese, iako se ona potrudila da mi objasni koji je dio bio do bebe, a koji do mene i jos svasta nesto. Ja to poslije poroda uopce nisam htjela slusat(vise me zanimala beba), a ni gledat .Inace ni krv ne volim vadit. nisam rodila u hrv.
smatram sebe liberalnom osobom, ali moram reći da mi je ovo degutantno, čak i kanibalistički u neku ruku.
nasuprot tome, čin "sađenja" posteljice pod neko novo drvo mi je lep i smislen.
ipak, moram postaviti dva tehnička pitanja. kako to da je autorka posta dobila posteljicu? i kada već tako i toliko ističe benefite jedenja iste, kako to da nije informisana da je posteljica najveći organ koji produkuje progesteron tokom trudnoće? ne znam, neka mi odgovori neko ko je bolje informisan. nije li loše za organizam uneti u sebe progesteronsku "bombu"?
i još nešto - životinje u prirodi, osim da skriju tragove, jedu ovaj organ i da, nemoćne posle okota, dođu do malo proteina. da li je to nama ženama nužno u ovo civilizacijsko doba? pozdravljam povratak prirodnom porodu, ali ovo je, po mom mišljenju, ipak preterano. da i ne govorim što autorke nema "ni od korova". da je stvarno zainteresovana za promociju svog stava, ostala bi u diskusiji...
Meni je ovo čista obijest. Nema se pametnijeg posla.
Znas Ifigenija, ovaj tvoj post mi je bas antipatican. Koliko si ti samo tema otvorila za koje se moglo reci da su, khm, svakakve, pa uglavnom dobijes pristojne odgovore i komentare.
Svimbalo, pa, da, zasto ne bi doveli temu do apsurda? Zasto su komentari s visoka bolji od sprdanja sa samim sobom? Zasto ovo ne bi zavrsilo receptom za bolonjez umjesto zajedljivim komentarima?
Meni je tema zanimljiva. Nejedenje posteljice nije posljedica nase evolucije, nego civilizacije i meni bi bilo zanimljivo saznati kad i zasto su ljudi prestali jesti posteljicu.
i meni je tema zanimljiva.
setila sam se još jedne pojedinosti - svojevremeno, na kursu za rukovanje biloškim hazardom koji smo pohađali svi na poslu, bilo je reči o pažljivom tretiranju i uništavanju otpada biološke prirode - krvi, ćelijskih linija, tumora, amputiranih delova tela, pa i posteljica. ako i nisu kontaminirani prirodom bolesti ili stanja, oni za vrlo kratko vreme na sobnoj temperaturi postaju predmet truljenja i na sebi razvijaju ne baš korisne bakterije. zato se i čudim da je postavljačica teme tako nonšalantno iznela posteljicu iz porodilišta.
sa drge strane, sećam se da su se, u vreme dok sam išla na praksu u medicinskoj školi, posteljice u porodilištu čuvale u zamrzivaču i, pričalo se, distribuirale zemunskoj "daliji" za proizvodnju krema. da li se zna kakva je sada procedura?
Jucer sam bas sa svojim ukucanima komentirala ovu temu i baka od 80 godina mi spomene da su nekad koristili na poslu kremu od posteljice za jako ostecenu kozu ruku. Prvo sam mislila da je nesto pobrkala, al kad se i ti Vishnja sjecas, onda je sigurno tako bilo.
Nikome nije palo da posteljica prolazi kroz porodni kanal, u kojem tijekom porod dolazi do kontakta s mokraćom, sa stolicom, koliko žena je imalo mekonijsku vodu, a sve to na temperaturi idealnoj za razvoj bakterija?
kako znaš da nije posljedica evolucije nego civilizacije? :?:
ne bih ja rekla da je tako. evo ti npr visina ljudi, koliko su danas ljudi viši nego prije 100-200 godina? dakle, i u tom kratkom periodu, ljudska vrsta se itekako mijenja. a ljudi su prestali jesti posteljicu sigurno i prije.
vjerojatno još u prapovijesti, kad im više više bilo nužno za preživljavanje. fakat ne vjerujem da je posteljica neka zdrava hrana. evo, ovo što i visnja kaže - to malo proteina je nekad bilo možda nužno za ženu koja je rodila. al toliko progesterona odjednom pojesti - kako može biti zdravo?
ala sam se mogla najesti, 2 posteljice to go, odjednom, bez straha od prolaska kroz porodjajne kanale jer sam bila na cr.
Salu na stranu, i dalje to smatram kanibalistickim cinom, i cisto sumnjam da je zacetnica teme ucinila ista od toga.. Trolletina na entu.
Valjda je citala o tomu cruisu i onoj njegovoj posteljicopapalici.
Zato sto mislim (nešto sam nekad čitala o tome, ali mi je uglavnom izvjetrilo) da se u nekim dijelovima svijeta i danas konzumira. Pa sam tako zakljucila da to nije evolucija nego civilizacija.
Visnja, mislim da se posteljica svugdje masovno koristila u kozmeticke svrhe dokle god nisu uspjeli proizvesti umjetne hormone, tada se ta potreba izgubila i vjerojatno se danas posteljica tretira kao medicinski otpad.
Ifigenija, otkud ti ideja da u porodjajnom kanalu ima mokrace i izmeta?
Ne zelim zapravo silazit s teme, pitanje je vise retoricko, ali me zanima koliko vas zna kako se kolju npr. pilići i koliko tu dodje do "prljanja" pa svejedno poslije te oprane pilice spremite za rucak i ne mislite dvaput o tome.
Pinky, 2 sterilne posteljice!! Svaka čast, ti si itekako privilegirana-i onda to ne iskoristiti, bila to evolucijska ili civilizacijska tekovina:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Naravno da je tema otvorena da bi se sve mi skupa dobro zabavile. Pa, ne može to biti ozbiljno.
Previše je prepreka da bi se sirova posteljica mogla samo tako šejkati. Previše mogućih negativnih posljedica.
Ali, filozofirati se itekako može. I zabavljati, bez zajedljivosti.
evo, sad je i meni žao što je ova hojruk vjerojatno trol. :-(
kad je već sve to pomno proučila, mogli smo razriješiti te dileme.
jer je evidentno da, počevši od najpoznatijeg primjera toma cruisa, postoje ljudi koji jedu posteljicu.
a postoje i dijelovi svijeta gdje ljudi jedu ljude, ne? ali s najčešćim razlogom - vjerske prirode, preuzimanje svojstava, snage... ili - gladi, npr oni na andama, nakon avionske nesreće. ili - poremećenog uma - npr. serijski ubojice.
Beti, sirova posteljica se bez problema šejka. Moras imat oštar noz da ju mozes rastrančirati, i to je to.
Opet su skrenut s teme, medjutim, kad jedete sirovo meso, nasoljeno, nadimljeno i osušeno, onda vam sigurno ne padaju napamet nikakvi gnjusni detalji oko istog. Zasto mislite da se isti principi odrzavanja i konzerviranja ne odnose i na posteljicu. NIste nikad culi za dobro odstajalo meso u francuskim receptima? Onaj kuhar Stefan nesto, onaj Francuz iz jednog od kuharskih emisija se cijelu emisiju zalio kako se mi hvalimo dobrim mesom, a zapravo nit imamo govedine, nit je doooobro odstajala...
I šta niste nikad culi za "lotus birth"?
Cvijeto, zasto mislis da je Hojruk trol?
a šta ja znam, valjda zato što se ne javlja. jer je napisala da je sve to oko posteljice jako dobro proučila, a nema pojma, pa ne može dublje ulaziti u diskusiju.
Ja skroz kužim da je jedenje posteljice odbojno (meni se isto diže želudac), bio čisto fizički bilo kulturološki ili filozofski, ali stvarno ne treba higijenu i sanitarne uvjete u to miješat. To je za posteljicu isto kao i za bilo kakvu hranu životinjskog porijekla.
Inače, otvorena sam za nova saznanja, samo si ne smijem previše slikovito predočavati samu radnju :mrgreen:
Posteljica je više izgleda sluznice, a ne mesa. Ona nema mišiće, a ono što mi zovemo mesom su mišići.
Posteljca je poput velike školjke, mislim onog iznutra školjke. Ljigavo, hladetinasto.
Teško za konzervirati i sačuvati bez zamrzavanja dulje od, otprilike, 2-3 sata.
Ne može se uspoređivati priprema mesa i školjaka, pa tako ni mesa i placente...
I ne znam što je lotus birth, lotus je položaj u jogi, ili cvijet, birth znam:-), pa sad idem guglat što su zajedno.
Skroz potpisujem.
I meni je ideja odbojna, ali sam svejedno imala šumsko voće i sok od cikle u frižideru kad sam radjala. Šejk od sirove posteljice je prva i vrlo efikasna pomoć u slučaju pojačanog krvarenja nakon poroda. I popila bih da je trebalo. Sva sreća pa sam se i bez toga osjecala kao da sam osvojila Mt. Everest.
ma to je ista fora ko ono kad su se svi snebivali oko sladoleda od majcina mlijeka a kravlje/kozje/magarece.. se pije bez da trepnes. cak se i mamu koja bi evenutalno dojila tudu bebu (a i onu koja bi dozvolila da njeno dijete sisa tudju sisu) gleda ispod oka. to je nama nasa borba dala :mrgreen:, sve nase nam se gadi a od drugih zivotinja skoro nekriticki prozdiremo sve dijelove tijela, i konzumiramo izlucevine bez da dvaput razmislimo
Proguglala i ostala prilično paf!
Sušenje posteljice na toplom zraku ili buri. Jadna beba...
edit-meni se sve iznutrice gade, i školjke i još toga, tako da ..
Sušenje pršuta na dimu i buri. Jadna ti, ja, prase???
I onda se taj pršut još i pojede, za razliku od posteljice iz lotusa.
Slažem se, pogotovo s boldanim, i ne razumijem kako možete uspoređivati životinjsko meso/konzumiranje istog s ljudskim? Kao što ne bih jela ljudsku jetru, bubrege ili bilo koji drugi organ, tako mi je nezamislivo jedenje posteljice, ne vidim nikakvu razliku. A i usporedbe sa životinjskim postupcima su mi isto potpuno promašene, neke životinje pojedu i svoje mlade nakon okota, stvarno ne vidim smisla u svemu ovome. Bolesno.