-
citala sam da bebe od mjesec dana trebaju spavati barem 16 sati dnevno, naravno isprekidano. moja k. nema šanse da toliko spava. ona je po danu ko sovica, samo gleda okolo sebe, a tu i tamo odspava po sat, možda manje. a ostalo vrijeme dojimo.
non stop je na cici, a ja stalno imam osjecaj da je ona gladna. fulali smo zadnji skok u razvoju, svi smo mislili da su grcevi i non stop ju nosili, nakon cega je ona sigurno gladna i zaspala. zato sada ja imam manje mlijeka i zbog toga mi non stop dojimo.
ja bih bila zahvalna da mi netko kaže kako i kada može doci više mlijeka za moju bebu?
jer nakon skoro tjedan dana maratonskih dojenja mlijeka još uvijek nema u dovoljnoj kolicini.
a to se barem meni cini, ona ima uredan broj pokakanih i popiškenih pelena. samo što ona nikada po danu ne zaspi zadovoljna nakon podoja. nego je budna, a ponekad i nervozna, i naravno da ju se mora nositi.
naša patronažna nam je rekla ako zadovoljno ne zaspi nakon dojenja da joj napravim ad, jer je sigurno još gladna.
dojimo ležečki,u kolijevci a ponekad i kao nogometna lopta., koliko vidim puna su joj usta dojke, donja usna je izvrnuta i vidi se malo jezikic. cujem da guta ali ne cijelo vrijeme, jel moguce da se cuje kako guta na pocetku dojenja a onda na kraju da joj mlijeko samo curi u grlo?
-
ma oko 2, 2 i pol sata
nije to neko predugo spavanje ali kad se probudi i počne sisati začas opet zaspe na sisi
uglavnom kad je na siki ona je u zenu
inače ima stanja budnosti kroz dan
i ne čini mi se da je klonula ili tako nešto
izgleda normalno, normalne boje
piški jako često
kaki oko 2- 3 puta
-
Dok ima uredno popisane i pokakane pelene i dobrog je izgleda i ponasanja (sluznice mokre, koza elasticna, kad je budna da je stvarno budna, pokretljiva) + ti je vidis da buja i popunjava se, vjerujem da nema razloga za brigu.
Sto se tice razbudjivanja, nama je pomagalo jedino da ga razgolitim cijelog i onda vlazim mokrom gazom, inace nije trzao.
-
ivana&karolina ne spavaju svi puno. Također ne zaspivanje nakon podoja ne znači da je dijete gladno.
Ako su pelene uredne i dijete napreduje gladna sigurno nije. :)
Neke bebe jednostavno vole sisati ne zato jer su gladni, treba im nekad samo zbog osjećaja sigurnosti, maženja ili utjehe.
Ima djece koja ne žele zaspati na dojci. Nisu svi jednaki i ne prate svi ono što negdje piše.
Moj stariji je bio kao tvoja cura, mogao je cijeli dan biti na dojci. Spavao je samo i isključivo na nekome a i to nije dugo trajalo (na krevetu bi odspavao čitavih 10ak minuta).
Mučila su me ista pitanja kao tebe sada.
Ono što sam naučila sa njim je da ne gledam na sat, ne brojim koliko je spavao ili jeo, jednostavno se prepusti...što ti budeš opuštenija po tom pitanju i beba će biti opuštenija.
Sa vremenom će smanjiti i broj podoja i trajanje podoja. Za spavanje nemam utjehu, moj i dan danas spava jako malo i od 2 godine ne spava po danu uopće.
Ne mora se gutanje čuti cijelo vrijeme, najviše gutaju ubrzo nakon početka podoja kada potaknu let down i tada dobiju dosta mlijeka..poslje imaju pauze pa opet počnu sisati i dok sisa radi kompresiju dojke da dođe do što više mlijeka.
Meni je pomogla marama. Stavila bi ga na sebe, on bi zaspao a ja bi imala slobodne ruke barem na kratko. U nosiljci bi spavao sat-sat i pol.
Kakve su joj stolice (boja i konzistencija)?
-
ivana&karolina, savjet patronažne ti je potpuno, potpuno pogrešan. Nisu sva djeca "po knjizi", neka spavaju - a neka ne. Kažeš da su ti pelene lijepo popišane i pokakane, to ti je najbolji znak da dijete dovoljno jede. Ako dijete često traži, onda daješ istu dojku unutar 2-3 sata (ne svaki put drugu dojku). Tek ako si sigurna da je dojka "prazna" (jer nikad nije potpuno prazna, mlijeko se stalno stvara), ponudiš drugu dojku. Prije toga probaš i s kompresijama:
http://www.roda.hr/article/readlink/669
Za povećanje količina mlijeka: jedini način je da dijete što više doji. Princip je jednostavan: što dijete više jede, više će se mlijeka stvarati, jer dojenje daje mozgu signal za stvaranje mlijeka.
Što se tiče ponašanja, spavanja i sli: svako dijete je priča za sebe Jedino pravilo je - da pravila nema. Neće sva djeca mirno zaspati kad se najedu (za razliku od filmova - tamo beba fino papa i onda spava, real life je malo drukčiji).
Meni se čini da vama sasvim dobro ide, samo ti fali malo više samopouzdanja. Ako imaš bilo kakvih sumnji, nazovi SOS:
SOS - telefon za dojenje 01 61 77 520 i 091 22 77 220, radnim danom od 15 do 21, vikendom od 9-21.
:love2:
-
hvala još jednom....
što se tice stolice, više je vodenasta,u biti skroz je vodenasta,sa malo bijelih znaca. a boja je zlatno,smeckasta,senfasta. tako nekako.
ja samo ne želim imati gladnu bebu, da joj ne bude loše.
dobro ce mi doci i broj sos tel, sve mi se cini da mi bašbtreba neki korisni razgovor
-
i&k, da moras, bi li mogla sastrugati stolicu s pelene?
-
nisam sigurna za ovo zadnje pitanje, što ste tocno mislili. ali ne bih trebala strugati kada je skroz vodenasta.
-
Da se ubacim sa pojašnjenjem pitanja od BusyBee - bi li USPJELA nešto sastrugati da moraš? Ili se sve upije u pelenu?
Imate li dudu? Ako da, pokušaj izbaciti i dati joj cicu umjesto dude!
-
aha, sada razumijem što ste misili.
da mogla bih sastrugati, zato kaj uvijek ima dosta kakice,i nije bas tako jako vodenasto, da bi se moglo upiti.
dudu ponekad prihvati, ali ne svidja joj se, pljune ju. zato joj i dajem cicu svaki put kad je nervozna ili placljiva.
ako možda znate: mogu li nocni podoji u krevetu, nakon cega ona lijepo zaspi,i nakon cega ne podrigne (ne uvijek), biti povezani sa nekim jutarnjim grcevim?
ne bih to baš nazvala grcevima, više se muci pustiti vjetrić ili obaviti kakicu. pa se sirota sva u snu stiska ponekad i jako zaplace, pa kada to prodje samo zaspi kao da nicega nije bilo. može li to biti od zraka nakupljenog tokom noci?
-
Na to sam mislila. :)
To je ok za dojeno dijete.
Ove jutarnje smetnje mogu biti od toga sto je preko noci ne podizes da podrigne, ali ne mora biti.
Moje je iskustvo bilo takvo da, ako mu je smetao progutani zrak, nije ni mogao nastaviti sa spavanjem nego bi se uznemirio toliko da bih ba morala podignuti, onda bi podrignuo i zaspao taj tren. Ali svaka je beba drugacija. :)
-
Moje iskustvo je da se ne isplati podizati bebu kada zaspe, jer je to budjenje zbog podrigivanja veci stres nego malo zraka u trbusicu.
Svakako se slazem da nema pravila jer su bebe razlicite.
-
Ja isto ne dižem na podrigivanje po noći, a često ni po danu. Skužila sam da joj ne smeta taj progutani zrak, samo se isprdi i nastavi spavat. Ali joj zato strašno smeta pojedina hrana kao kukuruz (u svim oblicima), suhomesnati proizvodi, plijesnivi sirevi i rajčice. U principu, ono što nadme mene nadme i nju.
Ali da se pohvalim, bili smo na vaganju, u 8 dana dobila je 260 gr :-D
Stvarno sam se brinula bez veze :oops:
-
Bravo za obje!
Nemoj se crveniti - meni je strah da li su gladni i da li će dobiti dovoljno (kilo)grama bio glavna prepreka opuštenosti. Bez obzira što su svi pokazatelji bili ok! Opustila sam se tek kad su naučili sami tražiti jesti i piti! :)
-
Ma brijem da ću se opustit tek kad počnu sami sebi kuhat :mrgreen:
-
bok, evo mi smo upravo bili kod pedijatrice.
i saznali smo od cega su bili grcevi. taman kada smo joj poceli davati d vitamin u obliku kapi, od onda su poceli grcevi. a doktorica nam je napomenula da bi mogla imati grceve od toga. tako da nam je savjetovala da joj tjedan dana ne dajemo kapi. pa cemo joj poceti opet davati jednu kap na dan.
i udebljali smo se 300 grama u jednom tjednu. tj od proslog petaka do danas. i jako smo sretni zbog toga. jer se u prvom mjesecu udebljala samo 550 grama.
tak da sam zakljucila da se moja ustrajnost u dojenju isplatila. i bas smo sretni.
još da nam prodju ovi grcevi, i biti cemo svi super
hvala vam na podršci......
-
-
Da, ustrajnost u dojenju se stvarno isplati - višestruko i dugotrajno! Bravo za vas obje!
-
Da napišem novo stanje kao utjehu svim budućim mamama sa sličnim dilemama.
Moja cura je u mjesec dana dobila 1300gr, željezo, eritrociti i hematokrit su svi u granicama normale (čak i s inače kriznih dva mjeseca).
Dakle, ako beba i dobije 'malo' u prvih mjesec dana samo dojite, dojite i dojite, isplatit će se trud :heart:
-