Poanta je da u trenutku kad su anu.m obavijestili da joj sin neće dobiti svjedodžbu, nije prošlo 15 dana od izdavanja računa. Zato i cijeli ovaj topik.
Printable View
samo bih htjela primijetiti da je uplatnica za prehranu uvijek imala dospijeće za tekući mjesec, jedino boravak se plaćao za prethodni mjesec
znači, početkom svibnja, dobila sam uplatnicu za
-produženi boravak - travanj - dospijeće cca 10. svibnja
-prehrana-svibanj - dospijeće cca 10. svibnja
početkom lipnja dobila sam uplatnice:
-produženi boravak - svibanj - dospijeće cca 10. lipnja
-prehrana - lipanj - dospijeće cca 10. lipnja
-produženi boravak - lipanj - ali poprilično sam uvjerena da je dospijeće bilo do srpnja ? - s tim da sam ja platila odmah sve 3 uplatnice
znači, kod nas u školi jedina dupla uplatnica je boravak (za 5. i 6. mjesec), kuhinja se nikada nije plaćala za prethodni mjesec
kod nas je prošlo 15 dana od izdavanja uplatnica? mi smo prve dvije dobili odmah prvi tjedan lipnja, samo ovaj boravak za lipanj smo dobili negdje 11. ili 12. (odnosno onda mi ih je kćer predala uz "e, da, zaboravila sam ti dati još jednu uplatnicu")
nama su u prvom razredu rekli da je to nažalost jedini način da neke roditelje natjeraju da plate svoje obveze- neizdavanje svjedodžbe dok se ne plate svi računi
Znam, zato i ne kuzim zasto su se prosvjetni radnici nasli prozvanima.
Placu dobivaju iz riznice RH, a utjerivanje dugova im u normalnoj drzavi ne bi smjelo biti u opisu posla.
Stavljati ucitelje i roditelje u takav polozaj moze samo nesposobno vodstvo koje ne zna tajnistvo i racunovodstvo natjerati da zarade svoju placu.
osim toga da i jest riječ o roditeljima koji duuuuguju, dakle opetovano ponavljaju neplaćanje nije u redu zbog toga kažnjavati djecu
elaborirat ću kasnije
Dugovi se naplacuju ovrhom, ne ponizavanjem ucitelja.
Jos jedan u nizu bisera gradske nam uprave.
Da je mene ucitelj nazvao radi tako neceg, odmarsirala bih do ravnatelja i racunovodstva provjeriti za sta su oni placeni.
Mislim da se ovdje roditelji i ucitelji trebaju ujediniti i zahtjevati da ih se postuje kao prosvjetare, radnike i ljude.
Ovo je stvarno preslo svaku mjeru i granicu!
ana, daj se skuliraj!
ako si otvorila topik, nisi mu vlasnica i na njemu se mogu javljati i oni koji misle dijametralno suprotno od tebe.
poebno nisu potrebna vrijeđnja i ružne riječi; čovjek bi ipak očekivao da smo dovoljno zrele da se barem u pisanoj komunikaciji možemo suzdržati.
I mene je razrednica zvala radi duga za 6.mjesec. Rekli su svim klincima da se dugovi moraju podmiriti prije dodjele svjedodžbi, i tak je svake godine, a i razrednica nam je to na zadnjem roditeljskom rekla. Da li je to u redu? Mislim da je. Moje je dijete klopalo u školi i to treba platiti. Moj je problem što nisam na to obraćala pažnju i nisam to napravila na vrijeme.
Tak je i jučer bilo u glazbenoj, nebrojeno puno roditelja (a i djece) se moralo vratiti jer nisu platili participaciju do kraja, neki su jurili u poštu, puhali su, uzdisali, radili grimase. Dečko ispred mene se skamenio kad je samouvjereno predao pristupnicu i kad mu je računovotkinja (ili tko već) rekla da ima još jednu ratu za platiti. Čekali su ga frendovi u hodniku i vidjela sam ga kako mu je neugodno pred njima reći da mu starci nisu uplatili jednu ratu. Ja sam imala dvije i čekala sam plaću do zadnjega, kad sam vidjela da neće sjesti na vrijeme, ugazila sam još dublje u minus i podmirila dug. Plaću sam dobila danas, podmirit ću i tu kuhinju, klinjo će u ponedjeljak dignuti svjedodžbu. Znam da nije ista situacija, ali sumnjam da te nitko do jučer nije upozorio da dug moraš platiti prije dodjele svjedodžbi. Radi samog djeteta uplati ako možeš ili reci da niste doma i digni je najesen.
razumijem da je ovo pomalo ucjenjivački, ali ne razumijem zašto je bitno svjedodžbu dignuti baš taj dan
u našoj školi se može podignuti cijelo jeto, u tajništvu, od 8 do 15
ionako na to "službeno" podizanje dođe troje djece
barem je u našem razredu bilo tako
Nama je dospijeće plaćanja 05.07. Očito svaka škola vodi svoju politiku.
A čuj, nama nitko nije rekao da je možemo dobiti neki drugi dan, niti kada možemo doći po nju. I možda mi sljedeće godine to i neće uopće biti bitno.
Sam način nije u redu. Nije fer.
Nazvala sam ih danas (hm, da kakva sam aždaja ovako, ne bi vjerovali, bila sam fina i kulturna) i pitala ih za naš slučaj i da znam da nisu oni krivi za to, ali da nije u redu da se lome koplja preko djece, pogotovo u ovoj mojoj situaciji.
Žena je bila puna razumijevanja, rekla je da imaju strašno puno dužnika, ljudi koji nisu niti jedan mjesec platili!
Pitala sam je da li misli da je u redu da nas svrsta u isti koš s njima, jer se ja i ne smatram dužnikom, s čime se i ona sama složila.
Uglavnom, rekla je da vidi da uredno plaćamo, da je s te strane sve ok i da će nam ipak sutra dati tu svjdodžbu!
I sad je nešto što bi trebalo biti veselo popraćeno grčem u želucu!!
Uglavnom, žao mi je i našeg učitelja koji je stvarno divan! On jadan okolo mora zivkati ljude i kako on sam kaže sramotiti se. Ne zbog onih pravih dužnika nego zbog ljudi poput nas.
Danas me zvao, ispričavao mi se kaj je to sve tak ispalo, rekla sam mu da uopće nema problema, da znam da nema on veze s tim i da me veseli što se sutra ipak vidimo!
Mislim, jadni ti učitelji čime se i oni moraju baviti.
I ne, ne mislim da nitko ne smije imati drugačije mišljenje od mog i znam da sam pretjerala (baš sam bila nabrijana i previše), ali ako mi se u usta stavlja nešto što nisam niti rekla niti napisala niti mislila to mi baš ide na živce.
i vidiš
ti si se ispuhala
rekla noi da ne kenja
pisala po fejsu da te neka iživcirala...
a na kraju sve lijepo riješeno, točno kako i treba
i vidiš da te ne trpaju u isti koš sa kroničnm neplatišama
znači, da si prvo nazvala tajništvo, a onda otvorila temu, sve bi drugačije izgledalo.
znam, svi smo mi eksplozivni kad je nepravda u pitanju, ali zato nam trebaju noe, matilde i neke druge noe i mailde da nam pokažu i kako to izgleda sa druge strane.
:-D
Vidimo se sutra! Sa svjedodžbama u rukama!
(Ja sam delegat. Mladi gospodin je na moru.)
Inače je naplata dugova u školi jako slizak teren i teško mi je vidjeti kolege kako se s time bore. Zato mi je čak i drago vidjeti nezadovoljne roditelje jer se nadam da će barem jedan dići bunu i da će se nešto promijeniti.
zato što je bitno. zato što dijete želi dignuti svjedožbu taj dan kad i svi ostali.
zato što dug roditelja nema veze s djetetom i njegovom svjedožbom.
zato što postoje načini da se dug naplati, kako rade ostali. opomena, ovrha. bar se danas ovrhe provode za čas.
nikakve ucjene.
to je stvarno bezobrazluk bez granica.
i zašto uopće petljaju učitelje u plaćanje računa kad za to imaju stručnu službu. računovodstvo, tajništvo.
učitelji preko djece poručuju roditeljima da neće dobiti plaću, učitelji zovu roditelje doma.
katastrofa.
ja sam se iživcirala, kako neće ana. koja povrh svega, uopće nije bila dužna.
evo ja nisam platila prehranu za 5. i 6. mjesec, ne zato sto ne zelim nego sto ne mogu.
U ove dvije godine boravka nijednom nismo kasnili ili neplatili neku uplatnicu - do sada.
Muz mi 3 mjeseca nije dobio placu i nezna se kada ce, nisam primjetila da uciteljica brine o tome da li ce on dobiti placu ili ne :unsure:
hm, pa obzirom da su me nazvali i rekli mi da nam neće dati ocjene dok ne podmirimo "dug" ispada da ipak trpaju!
Da nisam reagirala i svašta rekla preko telefona (bila sam pristojna, ali sam rekla što mi je na duši i što mislim o njihovom činu) i dalje bi bila u istom košu s ostalima koji su stvarno dužni.
Po meni do svega ovoga uopće nije trebalo doći.
gle, to je muljaža škole
jer se u gradskom uredu kunu da na vrijeme daju novac za plaće učiteljica/učitelja iz boravka
a učiteljice, na kraju, žicaju roditelje da plate kako bi dobile plaće.
ovo je jedan od načina da iskamče svoj novac/plaće.
nit je dobar, nit je pošten, ai valjda nisu drugačije znali.
Sve ja to znam ali premalo je vremena bilo da to rješavam s ikim nego sa školom.
Nisam vikala na nikoga ako si mislila doslovno, iako možda ostavljam takav dojam! Znam biti jako fina.
Nisam vikala iz razloga što su oni samo pijuni kao i ja. Ali bi onima koji griju fotelje vrlo rado zaljepila pokoji šamar!
ali matilda, ne mogu se složiti. škola izdaje račun, a ne grad niti ministarstvo.
škola mora slati opomenu. škola mora pokrenuti ovrhu prema neplatišama. a ne prijetiti djeci sa svjedodžbama, slati poruke preko djece, uopće u to uvlačiti učitelje. ne kužim. imaju službu računovodstva koja ne radi ništa drugo nego se bavi računima, prihodima i rashodima. nije li tako?
ja sam na cvijetinom tragu
ostaviti djecu i učitelje s računima
tu su službe i roditelji
Ja bih samo napisala iz prve ruke da mi je vrlo neugodno kad moram zvati roditelje da nisu platili skolarinu i da se uvijek pitam gdje pise da je to u opisu mog radnog mjesta? Koliko znam kod nas se nije dovodio u pitanje taj zadnji mjesec nego ako je bio dug za vise mjeseci i dijete je dobilo svjedodzbu cim je roditelj uplatio. Ne znam koliko je pedagoski ili nepedagoski, ili po zakonu ili ne ali je cinjenica da imamo 45000kn duga i da uprava stalno govori da se nema smisla povlaciti po sudu jer bi predugo trajalo. Opet kazem, ne znam, ne kuzim se u pravo niti me iskreno zanima ali mi je bed da netko mjesecima ne plati skolu a dijete redovno pohadja nastavu a bed mi je i kad tom djetetu ne smijem izdati svjedodzbu...jer to dijete je posteno zaradilo svoje ocjene...
gle u cijeloj priči nisam skužila dal si platila, nisi?
Si pitala za klopu, su ti tu kaj smanjili, trebal je i račun za 5 biti manji, ako si predala papire u 5.
nisam platila za 6. Platit ćemo u 7.mj kad mm sjedne plaća.
Nisam pitala za DD, iskreno, nisam imala ni živaca ni snage za to. Sad nije bitno, počinjemo od jeseni.
pa ja mislim da svaka škola ima računovođu, tajnika i ravnatelja - najmanje. neke imaju još kojeg referenta.
mene ne zanima koliko ih ima, onoliko kolika je potreba.
ja nemam jos djecu u skoli, jos, ali mi nije jasno zasto bi ucitelj koji je na budzetu grada morao zvati roditelje da bi mu se isplatila placa.
zbilja to je kao da kuharica zove i skuplja novce za hranu.
ucitelj uci, kuharica kuha, racunovodstvo vodi financije.
To je istina, ali situacija je u školstvu daleko od idealne i gleda se da radi što manje broj ljudi i ondje gdje bi po prostoru mogao biti veći broj razreda s manjim brojem djece, svejedno bude manje većih razreda jer bi to značilo zapošljavanje još jedne učiteljice (a znamo da bi to tek bilo u interesu djece).
Tako da ja vjerujem da su ljudi koji rade u tim službama već dosta opterećeni.
Inače broj računovođa ovisi o broju učenika u školi pa neke škole imaju računovođu samo na pola satnice.
(Ovime ne želim reći da je u redu da učitelji moraju zvati ili da djeca ne dobiju svjedodžbe, samo da rješenje nije jednostavno.)
svi se slazemo da nije uredu da ucitelj zove roditelje za novce koje roditelji duguju skoli/gradu.
ovo sto si napisala, da sve ovisi o broju ucenika, sasvim slucajno sam upoznata sa situcaijama u slicnim ustanovama.
uglavnom bezobzira na to sto radi 1 ili 1/2 ili vec koliko god ljudi na probelmu financija skole, oni rade to kroz cijelu godinu. i kao u svako poslu postoji tzv. pik sezone i kad svi umiremo od posla, a ponekad nam je manji tempo. bezo bzira na pik sezonu ti ljudi koji rade tamo trebaju odraditi svoj posao. a ne dati listu i reci zovite vi.
koliko znam, sad sam upisivala djete moj broj mobitela i kucnog terlefona sam dala vec u skoli, dakle to nije podatak koji samo ucitelj ima. vec jepohranjen u skoli.
opet nema puno vremena da napišem sve štomislim o ovome
samo ću reći da nam je krasna država u kojoj živimo
kad roditelji moraju birati hoće osramotiti vlastito dijete il skuhat ručak
hebemti!
Ma sve je to divno i krasno, ali brate mili, djeca su jela, usluga je iskorištena i izvršena i meni je normalno da se i plati.
I dalje ne kužim zašto pokretačica topica to nije mogla obaviti na vrijeme (pa ako ne ide telebanking, odeš u poštu) ali ne mislim se time opterećivati.
Ako netko nema za topli obrok, onda je socijala i ima drugačije regule, o čemu treba postojati rješenje. Nije to pitanje kuhanja ručka vs. mizerne cijene za topli obrok (ako se dobro sjećam, bilo je 12 kn dnevno). Pa vrag odnio.... Uđite u bilo koju trgovinu i izađite bez plaćanja, reći će vam da ste ukrali i pozvati policiju. A ne znam zašto svi misle da bi djeca trebala boraviti u vrtiću, boravku i jesti u školi besplatno.
S druge strane, greške se događaju. Zvala me tajnica iz glazbene škole da nismo platili iako uredno jesmo (uplate su uvjet za upis u slijedeću godinu). Ja rekla da smo platili, ona rekla da će provjeriti i to je bilo sve. Vjerojatno se veliki broj ljudi odnosi "nehajno" prema financijskim obvezama vrsta raznih. Sorry, ja to ne razumijem.
Peterlen slazem se ja s tobom za placanje, mene muci to sto je ucitelj zvao :unsure: to mi je fakat dno dna.
i slazem se s ovimali za to je tebe zvala tajnica, a ne profesor i tu mi sve stima.Citiraj:
Vjerojatno se veliki broj ljudi odnosi "nehajno" prema financijskim obvezama vrsta raznih. Sorry, ja to ne razumijem.
Mislim da je problem u tome što su uplatnice dobivene prekasno, a ljudi koji žive od plaće do plaće možda imaju problema onda platiti u jednom mjesecu duplo.
Ja također dečkima plaćam školu no nama nisu, ni prošlih godina baš tako inzistirali. Kako režije uvijek plaćamo 20 u mjesecu, tako smo prošle godine platili 20 7. i bilo je sve OK
A ovo za zvanje, mislim da bi taj posao trebale raditi tajnica i računovodstvo, a ne učitelji
ma nije to baš tako jednostavno
evio, Marsupilami nije platila jer muž mjesecima ne prima plaću
svima nama se može dogoditi sličan scenarij
naravno, netko mora namiriti troškove koji su realni i koji su nastali, sve stoji
učitelji/ce su u vrlo nezahvalnoj poziciji i sramota je da se moraju baviti utjerivanjem dugova
vjerojatno postoji i jedan dio roditelja koji je nemaran i nesavjesan pa iz tog razloga ne špodmiruje obveze
no takvih je vjerujem ipak jako malo
a i od njih treba zaštiti dnjihovu djecu, dovoljno što imaju takve roditelje
ako je naravno interes djece na prvom mjestu, što bi moralo biti
nadalje i oni koji ne plate jer ne mogu, nemaju nisu sigurno krivi što jedino valjdaovdje u lijepoj nam našoj
možeš ići na posao, možeš raditi ali primati plaću ne moraš!
dok istovremeno zbog kojih ne možeš primiti tu istu plaću nemaju naravno sličnih problema
ni oni ni njihova djeca, a neće ih zasigurno imati ni djeca njihove djece
jer svi mi, uključujuć i one što su sad mizerni radi kuhinje, boravka, škole i svega ostalog
mi, mi smo im to platili.
pa dokad više?
slažem se ronin, to nije posao učitelja . učitelj sleš utjerivač dugova sleš povremeno boksačka vreća za roditeljske frustracije a uskoro ćemo dobiti i džoger ako optuste spremačice što se prijete već godinama