prilipke jela kao mala, sad mi more nije nešto čisto (čitaj: ostarila sam)
Hobotnicu ne volim (da, znam čudakinja :) )
Printable View
definiraj dobre :P
odite u telašćicu, pa na mir, pa ispod mira na stijene (skroz na jug di su niske), lijepa je luka za klince (pijesak), veli rat svakako, saharun je ok...
definicija "dobre" by rossa: da ima malo plićine čije je dno pijesak/obluci/nešto neoštro pa da cure mogu same ući (ove manje još ne plivaju bez mišica). Hlad bi bio divan, ali nije prijeko potreban, donijet ćemo.
Da se može doći autom ili biciklom
meni najomiljenije plaže kao primjer: velika raduča - primošten, srebrna - vis, porat - biševo
saplunara na mljetu i hramina na murteru su blatne kaljuže
Domaći uglavnom kažu Saharun iako mi se čini da je službeni naziv ipak Sakarun. Nebitno uglavnom. Dosta razvikana plaža, vjerojatno općenito zbog nedostatka pješčanih plaža u Hrvatskoj. Prije 30 godina je puno bolje izgledala, sa puno više pijeska (koji se sad skroz povukao u more) i sa puno manje ljudi na plaži. Onda je stvarno bila nešto posebno, dok danas po meni više nije. Ima puno boljih plaža na Dugom otoku po meni (pogotovo oko svjetionika kod Velog Rata), ali kad baš želite pijesak ili ako imate malu djecu (vrlo plitka plaža) onda je Saharun dobar izbor.
Ima netko nekih novih saznanja? ;)
Mi smo bili na Saharunu prije tjedan dana, guzve nije bilo, hlad se moze pronaci desno u sumarku, rade 2 kafica- restorana.
Ima li netko volje uputiti me kao doći do Saharuna iz Zadra? Katamaranom ili trajektom do kuda? Koji dan je veza najbolja, u smislu dodemo rano ujutro i vraćamo se predvečer, jer znam da se ponekad bas ne poklapaju veze kopno-otok za nas koji bi na izlet. Od kuda se lovi onaj vlakić koji vozi do tamo i svjetionika?
Trajekt ide iz Gazenice, mi smo lovili onaj oko 10 ujutro. Dolazi u Brbinj, oko 1.30 se putuje. U pristanistu ceka bus koji razvozi po otoku, za vlakic neznam ( mi smo isli autom jer smo ostali 2 noci).
In Love šta nisam ja vidjela na redu vožnje da trajekti voze samo u 8:00, 12:00,16:00 i 20:00h.
spominješ neki u 10:00h?
Vlakić ti ide iz mjesta Božava do Sakaruna. Do svjetionika ne ide. Karta za vlakić ti je 15 kn po osobi u jednom smjeru. Kako smo mi bili autom , nismo ga koristili. Što se tiče dolaska imaš trajekt i katamaran. Trajekt pristaje u Brbinju, a raspored je najbolje pogledati na stranicama Jadrolinije jer je petkom, subotom i nedjeljom drugačiji raspored nego ove druge dane. Iz Brbinja dalje moraš lokalnim busom.
Katamaran pristaje u Božavi.
ok thanx , skužila sam maloprije na netu.
što kažete na ovaj naš popis, povelik je i nećemo vjerojatno baš sve obići (imamo 14-15 dana), jel bi nešto onako baš izbacili ili dodali. Sjećam se da se meni ko djetetu ta Telaščica uopće nije svidjela i ona baruština od vode, dal uopće ići tamo. Inače smješteni smo u Solinama.
PLAŽE:
SAKARUN, prošetati duž Sakaruna prema Punti i na Lopati ima lijepa šljunčana uvalica
VELI RAT,UVALE KOD SVJETIONIKA , popeti se na svjetionik, odličan zalazak sunca, potražiti ogromnu ljuljačku za ljuljanje na velikom drvetu za odrasle i djecu, dobra pizza u Galebu u Velom ratu
VELI ŽAL (kod otočića Mežanj-tirkizne izolirane plaže-super za ronjenje i ribolov), sklonište za ratne brodove,Dragove, uvala Zagračina(znamenitost), ima lijepa uvala desno od Dragova ako se gleda prema moru, ide se brodom
BOŽAVA, šljunčana plaža, iza stijena, ima hlada
UVALA LUČICA, potopljeni brodovi u blizini obale (dobro za ronjenje), u blizini Verunića, Solina i kampa Mandarino (znamenitost)
UVALICA KOD POLJA
OTOK ZVERINAC, brza brodska linija iz Božave
HRIDI LAGNIĆI, olupina broda Michelle-super za ronjenje i ribolov-kod svjetionika
ZNAMENITOSTI, PRIRODNE LJEPOTE:
SJEVERNI DIO OTOKA
BOŽAVA, Posjetiti šarmantnu Božavu, postoje vojni napušteni tuneli koje je JNA sagradila za ratnu flotu (mogu se pogledati)(znamenitost)
SAVAR, mjesto sa otočićem Sv. Klement koji je umjetno spojen sa kopnom, na kojem se nalazi predromanička crkvica Sv. Pelegrin, s lijepim stjenovitim plažama (plaža)(znamenitost), STRAŠNA PEĆ špilja koja se može pogledati pored mjesta SAVAR (znamenitost)
JUŽNI DIO OTOKA
ŽMAN, farma koza…mogu se kupiti sirevi i mlijeko, Žmanska jezera su preko ljeta poljoprivredne površine (znamenitost), odlična konoba u Žmanu(restoran)
SALI, SALJSKE UŽANCE (otočka fešta)-6.,7. i. 8. 2015.(fešta), najzanimljiviji dani 7. i 8.8., fora čitaonica, ima veći dućan za nabavku hrane (Tomy)
NACIONALNI PARK KORNATI (prirodna znamenitost)
PARK PRIRODE TELAŠČICA (STIJENE –„STENE“ I SLANO JEZERO-MIR, ljekoviti mulj, vidikovac Grapšćak(161 m), rezervat magaraca, Botanički rezervat 100-godišnjih maslina)…ima dosta za hodati, najbolje ga je pogledati brodom iz Salija (prirodna znamenitost), uvala Čuh, ima lijepo mjesto na Proversi (plaža)
Sistematična sam, šta'š? :D
Eh da mi smo 3 obitelji s ukupno 5 djece (3 djece od 6 god, 1 dijete 4 god i 1 dijete skoro 2 god). Ima nas 11 komada ihaaaj...
Ako ima još nekih zanimljivosti, please samo pišite.
O vidim da si se ti Lili jako dobro pripremila :-)
Zverinac mozes krizati, jedino ako ces se dici u cik zore :mrgreen: . I ja sam imala tu ideju no vremena kada linija pristaje nisu bila za jednodnevni izlet.
osim pogrešnih naziva, nelos plan. iako malo prenabrijan. uživajte na godišnjem
ok thanx.
magriz, pa nećemo mi sve obići, popisali smo većinu toga po čemu je poznat otok, a obići ćemo što nam se da, a tamo smo 15 dana. Mi uglavnom popodne gibamo na druga mjesta a ujutro smo kod sebe u blizini. Inače volimo i cjelodnevne izlete al ove godine to neće ići jer mi je muž operirao žuč i jede vrlo limitirani broj namirnica pa ne može jesti nigdje van.
Svi nazivi su sa službene stranice TZ Dugi otok, baš me zanima što je pogrešno. :D
Nego dal da idemo na Telaščicu ili ne? molim savjet.
kad ste na dugom?
odi :-)
prve 3 plaže obavezno, od ostalog Telaščica
Strašnu peć s malom djecom zaboravi, imaš puno za hodati a spilja isto nije baš za djecu
za odrasle - prekrasna :)
hvala hvala cure.
willow koliko je to puno za hodati do Spilje? nama nisu djeca problem, naviknuti su nego su nam 2 muška ove godine malo ograničeni, moj muž zbog operacije mora svako malo jest neke svoje obroke a drugi muški ima isto neke zdravst. poteškoće.
a pa meni se činilo jako dugo po vrućini :lol:
možda 20-ak minuta?
ne znam je li se nešto u međuvremenu promijenilo, bio je makadam po kojem su neki (hrabri) i vozili
u svakom slučaju, ako se odlučite, ne zaboravite puno vode :mrgreen:
po vrućini je baš užareno, ne bih vodila djecu, osim u 6.i 9.mj ili po kiši
.
Ali čuj nizozemci stave dijete u onu crnu ceradu zakače za bicikl i pedaliraju po zvizdanu. Da l' prežive ne znam. Ali izgleda strašno.
Svakak zemi mesa kolko vam treba napose ak muž jede samo puretinu
Mesa ima jako malo u dućanu i nestane čim dođe.Zapravo slično je sa svime u špici sezone. Pazi da ne ostanete bez vode. Ponekad jednostavno dođe par jahtaša koji idu dalje na duže i poberu skoro svu vodu u dućanu. Nije često, ali dogodi se.
Nama su domaci za vodu tekli da oni piju iz spine ( kisnica) a mi po zelji. Mi smo pili, nije nam bilo nista.
na otoku ima vode. iz jezera. malonje cudan okus ali se pije
Cure
puno hvala za sve savjete u vezi spilje mesa vode...
meso mi je jako bitno zbog muzeve dijete njega obavezno nosim iz zg smrznuto u onom malom portabl hladnjaku ne smijem s tim riskirat.
Jel ima neki ducan u Bozavi bolje opremljen? Jer u Solinama je neki bas za nuzdu cak se i krih tesko uhvati ...
tjesim se da ne moze nabavka hrane bit teza nego prosle godine na Mljetu ajmeee. :-)
Ovisi kaj tražiš riže i tjesta ima svaki
Gledaj treba mi puno vise od toga svjeze voce povrce riba...i tako.
Mi bi išli drugi tjedan iz Zadra, autom na cijelu dan, da malo pozvrndamo otokom.
Bili smo prije 2 godine u Salima, ali pješke bez auta, tak da nismo vidjeli Sakarun, a želimo.
Znaci, trajekt Gazenica-Bozava? Ili Brbinj? Sto mi je bliže do Sakaruna? I svakako bi vidjeli svjetionik na Velom Ratu.
ako trebaš ribu i povrće kupi puno na prilazu Zadru što domaće što Metro, tako rade i domaći naši. Inače ustajanje prije 7 da uloviš nešto.
ja samo prijavljujem da sjedim na trajektu i cekamo da krene pa onda put Bozave
:-)
U Božavi ima dućan, kako je opremljen ne znam jer sam u njemu bila samo jednom i kupila banane. Gledala sam još breskve no bile su talijanske i nekih 25 kn. Uglavnom dućan nije sobičak, mislim da ima dva reda.
Inače u dvorištu svjetionika Mali Rat ima štand s par vrsta povrća, u jednom trenutku sam vidjela da neki nose i lubenice no dok smo mi stigli više ih nije bilo.
U svakom slučaju opskrbi se prije odlaska na otok za početak.