Tangerina, primjerom.
Printable View
Tangerina, primjerom.
Ja samo mame i tate vidim da ostavljaju čikove po parkovima.
kao i obicno pusaci kao svaki pravi ovisnik odmahuju rukicama i ne kuze koliko maltretiraju svijet oko sebe
ja bih povisila zdravstveno osiguranje, povisila cijene cigareta. za sve bolesti koje su cesce kod pusaca jednostanvo bih im odbila platiti lijecenje iz osiguranja
a sto i ocekivati od ekipe koja dimi doma vlastitoj djeci, pa se cude astmama i bronhitisima kod svoje djece. rizik djece pusaca za dobijanje rakcina i leukemije
http://www.healthy.net/scr/article.aspx?Id=2738
http://jnci.oxfordjournals.org/content/89/3/238.full
http://www.nytimes.com/1990/09/06/us...f-smokers.html
http://cebp.aacrjournals.org/content/13/9/1528.abstract
Da, ja to zaista ne mogu shvatiti.
Gledam mamu kako puši i onda čik ugasi ispod klupice na kojoj sjedi, a koš za smeće joj je na 3 koraka udaljen i onda dođe dijete i igra se sa kanticom i lopaticom i uz šljunak skuplja i čikove :-(
U našem parkiću ima strašno puno čikova, jako je zamazano, čak ima grupica mama koja sjedi na klupi, donesu si kavice, sokove, grickalice i naravno puše, još ni jednom ih nisam vidjela da su čikove ugasile i otišle baciti u koš za smeće.
Iskreno, nemam pojma, a nije da o tome nisam razmišljala (kao i o svakoj odgojnoj dilemi). Kad pogledam malo, često djeca izabiru i kontra-primjer, tako da mi primjerom nije nikakva garancija. Konkretno, naši su roditelji pušili, nas je to nerviralo, sisterica je mami rezala cigarete na pola. Možda baš moja mala propuši jer joj to bude kul i to bude bunt kontra staraca, ali neću sad ići pušiti da bi joj omogućila da napravi kontraprimjer. Sigurno onaj droga sport marketing "droga ne, sport da"... nije baš nešto popularan. Nemam pojma kako, osim što se ponašam kako se ponašam i govorim joj što joj govorim, opet, važno mi je da tu ne bude ono... neke prečvrstoće... jer mislim da s time neću nešto postići. Opet, vjerojatno će je izmijesit društvo u kojem se budekretala. O tome ću kasnije, imam puno vremena dotad, sad sam još na izgovoru s-c-z i singulair flixotide za astmu, a nadam se da ćemo sve to prerasti :). A ostalo gledam svoju sestru, njeni su stariji, pa gledam druge primjere i probat ću vidit što pali, ako tako nešto uopće postoji.
Obiteljska kampanja protiv pušenja i odgoj djece temelje se na rečenici "Zašto plaćati za bespovratno uništavanje vlastitog zdravlja?" Ne znam za druge, ali nadam se da će kod moje djece upaliti.
Imamo jednog susjeda koji je notorni pušač i iz njegovog stana jako smrdi, pa je to dodatak priči.
Kod mladih ce prije upaliti financijska argumentacija, zdravstvena je za starije generacije, rekla bih
No, svaka je argumentacija u obiteljskoj kampanji protiv pusenja bez pokrica ako nije popracena primjerom nepusenja.
Meni je isto doslovno svanulo kad je zabranjeno pušenje u uredima, mada nisam ni prije prešutila, jasno sam rekla da mi smeta, ali sad me barem ne gledaju poprijeko.
U mojem stanu nema pušenja, može se pušiti vani ili na balkonu.
Pušenje (cigareta) u parku mi nije toliki problem, jer kod nas nema šanse da se skupi puno ljudi u parku, pa to nije neka koncentracija dima.
Zapravo - NIKAKO! I mene su nekad davno uvjeravali o štetnosti pušenja, pa sam ja (glupsa) svejedno pušila i dimila sebe i svijet oko nas. I to ne kratko vrijeme nego godinama... :( Dok nisam došla k pameti. A onda mi je došlo žao zbog mog zdravlja i zbog popušenog (doslovce) novca. 8-) Ali, bolje ikad nego nikad.
Mislim da zabrane i uvjeravanja nisu poticaj ako je netko nešto naumio!
ja mrzim pusenje. doslovno.
zna mi bit zlo od dima.
kako mlade uvjerit da ne puse? strogim i represivnim mjerama. nema pusenja na javnim mjestima, otvorenim ili zatvorenim, skolama, faksevima itd... ali to kod nas nece tako skoro biti.
Paa, može i biti. Moji su isto pušili (tata prestao dok sam ja imala desetak godina, a mama tek kad je dobila unuke jer ja nisam dala pušiti u kući, a imala je i zdravstvenih smetnji). Moj brat nikada nije pušio, ja sam znala tu i tamo u društvu zapaliti ali bez nekog gušta, nikad me se nije "primilo" a i bilo je 2x godišnje - na moru i na dočeku Nove godine.
S druge strane, djeca mojih susjeda (nepušača) navukla su se na cigarete i to sad u studentskim danima preko svake mjere. Ja nisam sigurna da bih to odobrila (ali tko zna što će mi život donijeti i na kakvu će ideju doći moji sinovi). Kako god bilo, kod mojih za sada pali financijski efekt. Novac koji "spališ" može se korisnije upotrijebiti. Držim fige sama sebi da moja djeca ostanu pri tom stavu i za pet ili deset godina i dalje.
Meni se isto čini da je ovo najistinitiji odgovor trenutno. Jedino ako se stvori neko društvo i ozračje koje pušenje ne podržava, recimo ako netko već trenira neki sport gdje se na to ne gleda s naklonosti. Ali klinci nisu samo sportaši, oni su u školi, izlaze vani, i tamo je druga ekipa i drugi utjecaji. A pušenje je još uvijek među njima totalno cool, valjda si izgledaju starije, kao odrasli.
Dakle, možda kad bi svi odrasli prestali pušiti :)
Financijski efekt mi ima smisla za prave pušače koji puše kutiju-dvije dnevno. Ali ako 4 cure skupe novce, kupe jednu kutiju da puše kad izađu navečer vani, to i nije neki novac s obzirom na to što dobiju u svojim očima.
Ne znam, koji god "odrasli" argument mi padne na pamet, nađe se 15-godišnjakinja u meni koja ga pobije. A nisam čak nikad ni pušila :lol:
Kod mene doma se pusilo kad sam bila dijete i odrasla sam mrzeci dim. Fuj, fuj, nema te sile koja bi me natjerala da probam pusiti.
Kod nas doma se ne pusi, a ako dodjem u posjetuu kod nekoga gdje se pusi, ne ostajem dugo.
I mrzim kad pusaci na ulici bacaju opuske, kao da je to njinovo pravo, kao da za gospodom pusacima netko mora kupiti smece. Kuca nam je uz glavnu cestu i redovito ispred vrata od garaze kupim opuske koje bace vozaci auta - kad stanu da bi zapalili jednu u miru.
Moji starci su pušili godinama, i mi smo bili naviknuti da viđamo cigarete svugdje po stanu. Mama je rekla da je to što puši veliko sranje i da bi sada najradije da ne puši, ali se eto navukla, te da mi sami sebe ne zeznemo i da naučimo na njenom i tatinom primjeru da je bljak, od izgleda zubi, prstiju, i smrada duhana svugdje oko nas. Mlađi brat i sestra su počeli pušiti u srednjoj školi, brat je oko 26. prestao i sada je radikalni zagovarač RECI NE cigari, sestra isto ne puši, ona pazi na izgled puno, a ja, iskreno, sa 30. tak sam počela zapaliti koju tu i tamo, obično uz čašu vina, i vjerovali ili ne, nikada nisam osjetila neki poseban ćejf prilikom pušenja čitave cigarete(jedan dim nekada i "sjedne"), tako da su sve prognoze da ću se propušiti pale u vodu, ja tako zapalim 2 cigare sedmično godinama.
Znači, od 2 pušača do smrti, nastalo je troje odgovorne djece koja ne puše.
Moji su isto pušili ko smukovi, u boravku, u malom stanu dim se mogao nožem rezati kad bi stari zapalio!!
I ni brat, ni ja ne pušimo!
Kod bratića i sestrične identična situacija.
Nekako mi se čini da je puno situacija gdje su tako roditelji dimili a djeca ne! I jesma ja probala, u srednjoj, ali nikad mi nije bilo jasno kaj je ljudima tu fino i dobro?
O zdravlju, djeci i ostalome da ne govorim!
Pa i meni nije jasno kako se uopće ljudi, odnsono djeca navuku na cigarete i alkohol, mene to nikad nije zanimalo. Cigareta mi smrdila, alkohol mi nije finog okusa...
djelomično da, sve to spada u (ne)brigu o sebi, odnosno (ne)odgovornosti prema djeci
ako pušači imaju problema s respiratornim sustavom, alkoholičari imaju fibroznu jetru, pretili žive na junk foodu i tlak im je na nebu pod oblake. da, takvima se liječenje treba omogućiti, ali ne iz "socijalnog" osiguranja, već privatnog koje će u startu uračunati rizike
zašto im omogućiti "besplatno" liječenje kao i marici koja je pasivni pušač i obolila od karcinoma pluća. pušenje je njihov izbor, maričin ne. ona je tu dvostruka žrtva
Ne jedu organsku hranu? Ne koriste platnene uloske (pelene)? Ne doje? Na suncu su izmedju 10 i 17? Ne mazu se zastitnom kremom? Mazu se zastitnom kremom? ...
Meni je fascinantno kako ljudi umjesto da se zalazu da se svima povecaju prava se uvijek zalazu da se nekima drugima (koji nesto rade pogresno) smanje prava. Kao da ce tako ikome bit bolje.
pa tko im oduzima prava nego oni sami sebi?
zdravstvena skrb im je tu, samo neka ekstra plate. jer na takve, najčešće ide povećana potrošnja mediciskih sredstava. i najčešće, pate oni koji nemaju novca, nisu pušili, pili, jeli junk... i na žalst, tu često stradaju djeca
ako želim biznis klasu u avionu platit ću za nju, ako ne, vozim se u ekonomskoj, zar ne?
Ne znam, po meni je to vrlo sklizak teren, naplaćivanje zdravstvenog osiguranja "po zaslugama". Mislim da ne bi bilo ni učinkovito, jer pušenje već je skuplje od nepušenja, a to očito kod mnogih ljudi ne pomaže. Štoviše, često vidimo ljude koji su ostali bez posla, pa i dalje puše. Ma koliko to bilo iracionalno, u jednu ruku ih razumijem, kad im ta cigareta ostane praktički jedini gušt.
Ja sam definitivno za mjere koje će smanjit učestalost pušenja, ali mislim da to kažnjavanje i šikaniranje ljudi nije ni potrebno ni toliko efektno.
a gle, ne vozi nitko po sloveniji/austrij/pa čak i kod nas, sporo (čitaj po propisima) jer mu je to gušt (a najrađe bi nagazio na 80, a kad ono, ograničenje 50, pa pimpla). nego jer se boji kazne (pogotovo u sloveniji)
rezultat - manje nesreća (nadajmo se), manje kazni.
isto tako sa svim ostalim
Ma da, 90% ljudi bi imalo tu "višu ratu" zdravstvenog.
PO meni je zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima (ured, kino, autobus, pa i kafić) super mjera, i znam mnoge pušače kojima je ona sasvim u redu. Mnogi pušači isto ne puše u stanu, ne samo radi drugih, nego zato što ne vole da im sve poprimi taj miris.
Ali ovo "ne smiješ pušiti ispred zgrade" mi je malo previše. A nisam još nikad vidjela da se netko radi toga ostavio pušenja.
Nisam za to da se pusace ( ilimdruge ovisnike) kaznjava placanjem zdravstvenih usluga. Nece se tima nista postici.
Usput, dok je Marica bila mlada nisu postojale birtije u kojima se ne pusi. Skoro da nije postojao zatvoreni prostor u kome se nije pusilo. Sad je ipak bolje
Ako nas reklame mogu uvjeriti da je coca colla cool, a nutela zdrava, mogle bi nas uvjeriti i da je cigateta bez veze. Samo kad bi za to bilo novaca