:lol:
Printable View
I ja imam nizak tlak (normalno mi je 90/60), ali se ok osjećam, ujutro ne moram ni kavu popiti, a danju ne mogu zaspati ma koliko neprospavanih noći imala. Pijem puno vode oduvijek (i nikakve druge napitke, pogotovo ne gazirane, Cole sam mozda popila litru u cijelom životu), volim slano (ali pokušavam biti umjerena), a slatko jedem otkad ne pušim (3 i pol godine).
Što je najčudnije, u trudnoći prošle godine tlak mi je bio 80/50, ali ja sam se osjećala savršeno, s tim da sam bila izbacila kavu jer mi nije odgovarala pa je i danas pijem jedino ujutro s MM za društvo. Krvna slika bila super, jedino mi je kalij bio malo nizak, što sam nadoknađivala tikvicama. Ljeti su me svi žalili, ono, paklene vrućine, nije ti lako s trbuhom, a meni SUPER, landrala bih gradom usred podne, uopće mi nije bilo vruće, štoviše, uopće se nisam ni oznojila cijelo ljeto....tj. do poroda u 11. mjesecu. Zato se sad znojim troduplo, valjda hormoni od dojenja...
Uglavnom, ja volim svoj nizak tlak :-))
ja sam najčešće na earl gray-u, ljeti napravim hladni tako da prelijem žličicu čaja sa sasvim malo vruće vode, kad odstoji dodam ledene vode i odmah pijem.
Ostale arome mi baš ne leže, ili earl gray s bergamotom ili bez arome.
Zeleni je fino pomiješati s listićima mente. A ni s jasiminom mi nije loš. Ali crni me bolje razbudi, zeleni ne osjetim toliko, premda si često mislim da bi bilo bolje piti više zelenog nego crnog.
E da, vježbanje bi mi sigurno pomoglo, kad bih to malo češće prakticirala :škartoc:
I ja se pridružujem kulubu niskotlakaša oduvijek mi je tlak oko 90/60 a znao je i varirati nadolje, najgore je kad se približi gornji i donji e onda mi je stvarno bilo slabo, u tom trenu bih se legla i podignula noge visoko i pila slana tekućinu npr. juhu to mi je najbolje pomoglo. Kava djeluje trenutačno nakon što kratkoročno pomogne poslije se tlak opet spusti. I ovo sa hranom je jako bitno eto u zadnje vrijeme ne osjećam neke tegobe kao što sam inače imala, znači ne preskakti obroke i u obroku ne kombiniram za ručak krumpir i meso, nego jedem jednostavne ugljikohidrate sa mesom ili ribom, jedino za doručak jedem npr. tost i dobro se osjećam s takvom prehranom.
i ja sam uglavnom 90/60 (možemo navesti i one druge mjere: 90-60-90 :lol: ), ponekad i niže
meni najviše od svega nabrojanog pomaže hladnoća i uvijek se puno bolje osjećam zimi nego ljeti, pogotovo kad je temperatura iznad 30, tad baš osjećam malaksalost
a od konketnog mi pomaže kava 2x dnevno i neko hladno osvježenje tipa hladna lubenica, sladoled ili radler :angel:
I moj je nizak, a čini mi se kao da ga ove dane ekstra loše podnosim. Umorna sam kao da sam u komi.
Još sam ovaj tjedan na go, a ne uspijevam napraviti ništa. Do 12.30 je ok, a dalje jednostavno moram leči.
Poslije podne nisam legla cca 3 godine, a zadnje dane samo poležavam.
Na sreću dijete je jako razumno, kažem mu da sad idem leči i da me ne budi naglo.
On se igra legićima, a ja vegetiram kao kaktus.
evo još jedne u klubu!
zapravo, nizak tlak mi i nije toliki problem otkako sam se stvarno navikla da puuuno tekućine (vode) pijem!
ali često mi se u zadnje vrijeme desi da se baš jako slabo osjećam, izmjerim tlak i skužim da su mi previše blizu tlakovi (tipa da je 20 razlike među njima) + srce tada tuče prilično (cca 110/min)
ima koji lijek za to? zanima me i instant rješenje - šta pomaže kada se to već desi, da se stanje popravi, ali i generalno - kako izbjeći takve situacije?
da vam malo pokvarim prosjek, ja sam visokotlakašica.
na tabletama već 10 godina, a prvi puta mi je izmjeren sa 16 godina povišen tlak.
tihi ubojica je definitivno, ja sam se jako loše osjećala kad sam počela piti tablete,
jer je moj organizam navikao na visoki tlak, tlak od 120/80 prepoznao valjda kao opasnost
pa sam imala sve moguće simptome niskotlakaša dok se nisam privikla.
kava definitivno diže tlak i ubrzava rad srca, provjereno.
zato ja pijem samo ove mućkalice, turska me presječe odmah.
smiješno mi je čitati kako se neke stvari preporučuju visokotlakašima,
a kako vidim i niskotlakašima.
recimo to s kruhom, vt se preporuča što manji unos tih stvari.
pa sad vidim da je i rajčica nabrojana za nt,
a ona je bogomdana za vt jer snižava tlak.
Tasunica i MM je na tabletama, pa znam kako je i vama.
sto se tice rajcice i sl. nabrojanih stvari je zapravo trik u kaliju kojem obiluju, pa zapravo 55mislim da je tu da popravi omjer K/Na
ja se jutros usporeno gibam. a trebam imati mlazni pogon u guzi, ali jok, ja ko star baba.
sjetih se topica i zamolih MM da mi izmjeri tlak, nakon vjezbanja, a potom i presvlacenja posteljine. dakle rezultat je 106/58. ne zelim razmisljati kakav bibio da se nisam skakutala 45 min i onda aktivno mahala posteljinom :nope:
Evo ja sam imala i samo 10 razlike između 2 tlaka meni je pomoglo to da sam legla i dignula noge u zrak pod kutom od 90 tako su mi rekli sa hitne i piti tekućine i slano dok se to ne izbalansira, meni je godinama bilo dosta takvih situacija jednom sam se i srušila na koncertu i nitko mi nije došao u pomoć jer su mislili da sam pijana. Kako to spriječiti pa ne znam ja sam napisala nekoliko postova gore pa pogledaj, nisam sigurna jel to baš zbog toga ili sam tada bila mlađa pa sam više osjećala tegobe uglavnom već mi dugo nije bilo tako loše. No da i po vrućini baš ne izlazim van ako ne moram i pogotovo izbjegavam dugo stajanje vani na vrućini
Zene, znam da svi govore za kavu da je dobra, ali ja sam se spasila od kada je ne pijem. Prestala sam u trudnoci kad mi je tlak bio najnizi 80/50, sestra me svaki put na pregledu pitala kako sam uopce dosla...
Kava kratkorocno pomaze i meni cini velike oscilacije, kad prestane djelovati cini mi se kao da jos dublje potonem. Tesko je na pocetku nekih 10-15 dana dok se ne naviknes pocinjati jutro bez kave i dok se organizam ne iscisti. Naravno da mi je jos uvijek nizak tlak, ali ga ne osjetim toliko. Osim sto sam malo usporena (i k tome Dalmatinka), ali naviknes se zivot tako, eventualno mi se tu i tamo zacrni ujutro kad naglo ustanem.
Prije sam bila kao na baterije nakon kave, a onda bi potonula tako da se ne bi mogla ustat sa stolice, cak mi se i sjedecki znalo vrtiti u glavi. I onda kavu za kavom dok se ne bi pocela tresti.
Moj je obicno 92/65. Jedino mi smeta sto mi se cesto zna desiti potreba da zatvorim oci. Kao da mi je neki pijesak u ocima.
Kod mene obrnut slucaj - 6 godina nisam pila kavu (ama bas nikakvu, cak ni onu bez kofeina), i onda sam dosla u fazu da mi je tlak bio toliko nizak da bih utonula u san i nikako doci k sebi.... Doktor mi je preporucio da ju ipak pijem, bas radi tlaka.
Rekla bih da je ipak sve to individualno, i da nema generalno rjesenje koje bi bilo primjenjivo na svaki slucaj.
i ja imam dosta niski tlak. Jednom mi se na poslu zavrtilo i onako počela sam se preznojavat, po tom ja nekako znam da mi je tlak niski ,rekao mi je moj bivši poslodavac da je jako dobra jaka goveđa juha malo više slanija i fakat ja sam brzo došla k sebi.
Ustvari ta "malo jača", slanija juha je odlično rješenje. Nema smisla u tom slučaju piti litre i litre vode, jer tako "ispireš" i korisne minerale iz organizma, koji su isto važni za regulaciju tlaka.
Juhom dobiješ i tekučinu i dodatne korisne tvari.
Ja znam imati 80/60, kavu odavno ne pijem nikakvu, tu i tamo nescafe, vino također jako rijetko, sada u trudnoći nikako.
Pijem više tekućine (trudim se), legnem, odmorim kada osjetim da mi nije dobro i da mi se crni pred očima.
Čak mi je i ginić rekao da bih se mogla srušiti i završiti u bolnici, da se čuvam vrućina, pa se zatvorim u stan i ne izlazim kad je najgore vani.
i ja imam niski tlak, k tome sam još i trudna...
kavu pijem jako malo, samo ujutro i to ne svako jutro
colu obožavam, al sam je smanjila na minimum sad u trudnoći
pijem jako puno vode, al meni to uopće ne pomaže.... tlak mi je uglavnom oko 100/55, 90/55
osjećam se užasno, stalno mi se vrti, zacrni mi se pred očima svako malo i nikud se ne usudim ići sama...
nedaj bože da moram stajati u redu (na blagajni i sl) odmah me nesvjestica hvata... grozno...
ja imam niski tlak,ali u trudnoci je bio savršen.
inace prije trudnoce mi je najnormalniji tlak bio 90/60,80/50.
a 80/40 sam se srušila(toliko izmjereno u bolnici,a do tada mi je vec bilo bolje) i udarila glavom i imala potres mozga.
pijem puno vode,i slano.
Cure niskotlakasice, kako se osjecate ovih dana?
Ja se ne sjecam kada sam zadnji puta bila u ovakvom stanju, mozda prije godinu dana.
Od jucer - tlak 90/60, i NISTA mi ne pomaze. Umor, koma, ne pratim sto mi se govori, osjecaj kao da su mi oci pune pijeska, a opet - ne mogu spavati (to je cudno, ranije sam kod kriza bas tonula u san).
Dala mi danas doktorica Gutron kapi, popila sam kavu, sad cu dorucak (quark i banana), i pokusavam sastaviti self-help shopping listu.
Ne znam da li se radi o kombinaciji ruznog vremena (inace me na promjenu vremena boli glava, trenutno ne, ali tlak nizak) i ipak nekakvog nadolaska proljeca....
Kako je vama?
Elly vec jedno dva mjeseca se osjecam koma, ne mogu nista, a opet svasta napravim, krevet mi je najbolji i najdrazi prijatelj. jos kombinacija nekih viroza koje me ove godine stalno napadjau, sam sva jadna.
ali valjda cu i ja nekako zivnuti, mozda sa dolaskom sunca.
Joj, cure, znam da je grozno, možda je već neko i rekao za to, ali je meni dr.rekao da u čašu od 2dl stavim 2 kašičice šećera i 1 soli. Fakat je grozno popit, ali ja odmah "progledam". To radim za hitne slučajeve, kad već počnem bauljati
I meni je ovih dana bilo koma i povrh svega sam užasno loše spavala.
Za prvu pomoč u zadnje vrijeme pojedem komad jako slanog sira i recimo bananu i napijem se vode, ali slabo pomaže.
Meni se svako malo zamanta, vidim šljokice pred očima. Pa skuham kavu. Pojedem čokoladicu. Pa sendvič. Ugl - ako je trbuh pun, nemam problema, na gladno sam sva nikakva.
Baš tako Sumskovoce i onda redovno u sezoni niskog tlaka dobijem koju kilu.:roll:
Pozdrav za sve.
Nova sam i borim se sa istim problemom... Nekako mi je lakse kada vidim da nisam sama i u potpunosti vas razumijem i prepoznajem se u mnogim pricama.
Ja imam 26 godina i jedva izdrazavam, pitam se kao ce biti kasnije. DOsta savjeta sam ovdje procitala i pocinjem da ih primjenjujem... al evo dok ovo sada pisem , umirem od zijevanja :) (da nizak je porilocno, al mi se ne da vise mjeriti)
Danas mi je bolje, Gutron kapi pomazu. :)
Pozdrav,evo slucajno sam naletio na ovu temu.Ja imam 15god i tlak mi je 107/45 da li je to dobro?To sam izmjerio pred 2 dana,jer sam imao slabu vrtoglavicu par dana, inače mi je normalan tlak 110/60-65.
Da li se vama kad događe kad naglo ustanete pa vam se zavrti u glavi?zadnjih 2-3 dana sam ima stalno nekakvu slabu vrtoglavicu da li je normalno kod takvog tlaka,trebam se sljedeci put obratit doktoru???Ima uopce kakvih posljedica od niskog tlaka?
Ne, nema posljedica. Moj dr.mi je rekao, na tlak 100/55, da je sasvim OK, i da niskotlakaši žive dugo, ali nekvalitetno (vrtoglavice i sl.)
Pa čuj, zavisi što smatraš pod posljedicama. Niski tlak kao nije opasan, ali ako ti se manta kad se ustaneš, i još kad je vani jugo kao sada, ja sam se znala i rušiti u nesvjest, a to niti je ugodno niti je uvijek bezopasno. Ne bi bilo loše obratiti se liječniku i vidjet kako si dugoročno možeš barem malo pomoć, mislim da je savjet obično unositi više soli i vode. Ja sam isto niskotlakašica i jučer sam bila koma, a organizam mi je baš tražio jaku hranu, pogotovo slanu, i naravno vodu nakon nje.
Meni je 16 god i sad pred kraj ljeta poceo sam imati problema sa niskim tlakom najcesci simptomi su mi vrtoglavica i cudan pritisak u prsima te mi to nije nimalo ugodno nemogu vise normalno izaci van sa prijateljima i popiti nesto prije nekakve zabave da mi se gore navedeni simptomi ne pocnu desavati... Doktorica kaze da je to normalno u tim godinama i da se tu prakticki nista nemoze napraviti osim jesti hranu koja podize tlak i piti puno vode... Zanima me dali vi imate kakav savjet kako da tlak vratim u normalu dugorocno da mogu ponovo pocet normalno izlazit van i zabavit se >.<
Danas mi je zujalo u ušima i osjećala sam kucanje srca u nosu. Mislila sam da će mi šiknut krv na nos svaki čas.
Je li kome tako bilo?
Ima netko tko se bori s oscilacijama tlaka?
Ja vec godinama pijem.betablokatore za tlak,jer mi je uglavnom visok,no zadnjih tjedan i pol umirem od niskog.Doslovno.
Ne mice sa 90/60-100/60 ,iako sam izbacila u do1govoru s kardiologom lijekove.Tj.pijem.jos minimalnu dozu ujutro.
Znalo mi se i prije desiti kroz par dana niski tlak,ali ne ovako po cijele dane danima.
Imam osjecaj da drhtim od 0-24,spaaaava mi se uzas,manta tj.cudno mi je u glavi,ocima,herc mi nabija,stalno ga cujem.Horor.
eh da, to je začarani krug.
herc ti lupa jer ne piješ dovoljnu dozu betablokatora,
a ne možeš piti jer je tlak nizak.
događa mi se isto već drugo ljeto,
a kardiolog mi je rekao da je važno svaki dan piti istu količinu.
tako sam se pretvorila u hodajući tlakomjer,
svaki dan mjerkam dok mi tlak ne dođe na neke mjere da mogu popiti bar tu minimalnu dozu,
koja mi opet sruši tlak, a na otkucaje baš i ne djeluje.
savjet kardiologa je kad se to desi popiti malu dozu normabela.
neki dan sam kupila kolu i slani čips i na kraju dobila otkucaje u nebesima,
a tlak opet ništa.
ja mrzim ljeto!
Ja sam neki dan bila na sistematskom pa mi je internistica na kraju mjerila tlak i onda viknula "vi ne da trebate duplu kavu, vi trebate infuziju!". onda me prije svega drugoga poslala na terasu gdje je kafić, da popijem preporučeno :D
a tlak mi je bio 80/65, ništa neuobičajeno za mene. čak se nisam ni loše osjećala.
Angie i meni tako bude tlak a podnosim to skroz ok.
jedino ako mi ode jos ispod gornji tad me zanosi i manta mi se.
I ja sam niskotlakasica na najmanjoj djelujucoj dozi betablokatora (Concor cor 2,5).
Ja sam stalno umorna i vise se ni ne sjecam kako je biti poletan i pun energije.
Prvo mi je kardiolog izbjegavao dati betablokatore zbog niskog tlaka i planiranja trudnoce, ali su me tahikardije skoro ugusile (isle su do 160).
Tako da sam sad na toj dozi i bez nje ne mogu, jer su tahikardije toliko jake da se treskam i sve radim s ogromnim naporom i pocinjem cudno disati.
Trebala bi mi i veca doza, ali ne povisujemo bas zbog tlaka.
Ujutro nakon budjenja je najjace lupanje.
Tako da mislim da je ipak gora varijanta bez beta blokatora, jer tahikardije jos gore iscrpe.