PS: poslovne tajne ili te cuvanje istih se podrazumjeva kao dio posla kada se radi na odredjenim poslovima i funkcijama ...
Printable View
PS: poslovne tajne ili te cuvanje istih se podrazumjeva kao dio posla kada se radi na odredjenim poslovima i funkcijama ...
Cure, hvala puno svima, dale ste mi razmišljati!
Da li ste i vi nekada tražile povišice, da li ovo sve govorite iz osobnih iskustava?
Jesam i dobila sam ju. Kada nije bilo budzeta za povisicu sam se dogovorila da za istu placu 10% manje radim.
mamasch - ja sam ti baš svoje iskustvo napisala, a pritom ne treba zanemariti detalj da sam tada imala 25 godina, a da mi je šef bio poznati lokalni političar i biznismen (čitaj tvrd orha sa zmijom u novčaniku) i ipak sam uspjela
A ubolo me u oko ono što je moia napisala - da se značajne povišice najčešće ostvaruju promjenom posla. Na žalost je i moj slučaj bio takav. pišem na žalost jer mi je ekipa na prošlom poslu bila sjajna. Ali dobra ekipa ne plaća rate kredita i režije...
Eh to je to čega se bojim.
Moja plaća trenutno nije mala, pogotovo kada pomislim koliko je ljudi bez posla, no meni je već neko vrijeme nedovoljna obzirom da je MM bez konkretnih prihoda, i teško spajamo kraj sa krajem. Osjećam da svojim angažmanom, znanjem i odgovornostima zaslužujem više. A tek kada sam saznala da bi realno mogla i trebala biti barem nešto veća...
Ne mogu reći da je nebitna stavka dobra ekipa, zadovoljstvo kolektivom, plaća mi je u sekundu na vrijeme, imam regres i dodatak na oba djeteta, atmosfera je uglavnom opuštena, ali na kraju ostaje činjenica da zadovoljstvo radnom atmosferom ne plaća račune niti kredite...
Dakle, ili ću i dalje bez grča u želucu ići na posao i u sekundu dobivati sadašnju plaću, ili ću riskirati da za veću plaću izgubim psihičku stabilnost sa kojom idem doma mužu i djeci...
damn
Ovo je, čini mi se, i ono što ja gledam. Dakle, značajnu povišicu, za isto r. mjesto, teško, osim u slučaju koji je navela deadi - mečiranje vanjske ponude, ali je moguće ako je osoba potplaćena (ako industrija to mjesto plaća više, a poslodavac osobu drži na nižoj plaći isto stila app, tj. dokle ide - dobro je). Sretno, u svakom slučaju, tvoje je tražiti i od toga ne može biti loših posljedica, čini mi se, samo dobra.
Upravo si rekla nešto do čega sam i sama došla mozganjem. Moje je tražiti, a i ako mi ne odobre, to mi samo može biti znak da me se ne vrednuje onoliko koliko ja mislim, i da je možda i bolje potražiti drugo radno mjesto. Čini mi se da bih odavno igrala na sreću i pitala za više para, da nisam u groznim financijskim problemima, pa ovako čuvam i to što dobivam u sekundu. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani...
No...
I dalje smatram da sam zaslužila veću plaću, i sa kime god sam razogovarala o tome, a uglavnom su to ljudi iz branše, svi su rekli da sam realno potplaćena i da bih obzirom na poslovanje poduzeća mogla dobiti veću plaću.
Pitaj tu gdje jesi, duboko udahni, vjeruj u sebe i pitaj. Dobit ćeš. Ništa se loše ne može desiti.
Jedino nemoj očekivati odmah potvrdni odgovor, daj šefovima dan-dva da probave tvoj zahtjev. Obzirom da si tako puno doprinijela u kolektivu, sumnjam da im je u interesu izgubiti te, a ako ti odbiju povišicu mogu biti svijesni da ćeš potražiti druge opcije gdje ćeš bolje zarađivati.
Bojim se jedino jednog scenarija - da ti kažu OK; može povišica. I onda ti ponude 5-10% povišice. Što bi u tom slučaju napravila?
To se i desilo, jednom u ovih 4,5 godina. Bila su neka previranja u firmi, pa su možda predosjetili da bih ja mogla nešto tražiti i navrat nanos mi ponudili sitnu povišicu, doslovno jedva dvoznamenkasti postotak, znajući da sam podstanar i da mi je svaka kuna dobrodošla, te da si ne mogu priuštiti ostanak bez posla ni na mjesec dana.
Ovo će vjerojatno biti scenarij, a sve drugo će biti potrebno izboksati, sigurno će se pozivati na stanje na tržištu i slično. Ne znam na koliku si povišicu mislila, jer povišice od tipa preko 30%, koliko se meni čini, nisu uobičajene. Znači, moraš bit spremna ne samo tražiti, nego i pregovarati - koliko očekuješ, koliko ti je prihvatljivo i slično.
Opet, i dalje možeš zadržati i vrapca, jedino će znati da ciljaš u goluba, i to će im isto biti jedna indikacija da pretendiraš na nešto više, pa ti to možda ponude ako/kad se steknu uvjeti.
Drmni litru votke i odi pregovarat sa šefom... ili napiši rukom molbu za povišicu... to će garant upaliti...
...samo ako šef ima više promila od tebe i ako nikad nije čuo za računala i pisače... ;-)
Ciljam na 25% povišice.
Inina rečenica:
Opet, i dalje možeš zadržati i vrapca, jedino će znati da ciljaš u goluba, i to će im isto biti jedna indikacija da pretendiraš na nešto više, pa ti to možda ponude ako/kad se steknu uvjeti.
mi je zapravo nabolji trigger da skupim muda i žicam pare.
Ako niš drugo vidjte će da ciljam ne visoko nego realno, i da se nešto mora promijeniti.
Možda onda kaži 30%, ali budi spremna na cjenjkanje, u stvari, nemam pojma, ali sam u ove mooverove stvari poprilično sigurna, samo što nije moj stil da tako ulijećem (iako me mooverov više zabavlja )) - votka i ruka su "no-no", nema šanse da se votka ne čuje, a ruka je... meni je to čudno.
Nevermind moovera i sve nas, mislim da je to kako si razložila sve OK i ono... go for it. Sretno!
tocno ina33. povisica se nikad ne ostvari koliko se trazi, uvijek manje, dakle ako zelis 25% trebas traziti barem 30 ili 35%. povisica je stvar pregovaranja i trgovine.
inace smatram da su ti ocekivanja nerealna, povisicu od 25% u istoj firmi najednom ne dobiju niti inzinjeri koji par godina rade na projektu i koji doista nisu lako zamjenjivi. pitala sam te vec sto si po struci tocno medjutim nisi odgovorila, razumijem, ali ukoliko tvoj posao relativno brzo svatko moze nauciti i povezati konce onda jesi zamjenjiva i ocekivanja su ti bojim se vrlo nerealna, pa bi se mogla lako razocarati. osim toga sefovi ne vole kada se zaposlenik precjenjuje pa bi bilo dobro da povedes racuna i o tome.
Dipl.ing.ekonomije.
Ne kažem da sam nezamjenjiva, upravo zato se i bojim pitati da me ne otkantaju za svagda, ali opet razmišljam o svom doprinosu firmi, kojeg šefica često spominje, ali nikako da nagradi onako kako bih ja željela. Od usmene pohvale ne bum otplatila kredit, a i dalje ostaje činjenica da negdje drugdje netko (dosta njih) za manje mog posla i odgovornosti ima veću plaću. I to me muči kao kamenčić u cipeli...
Ma sve ovisi, 25% u jednoj firmi je masu, ali sve ovisi kolika je. Ako je relativno mala, mali startup ili tako nešto - to još i prolazi, ako je korporacija, onda to ne ide za isto radno mjesto, onda je fakat bolje dat otkaz, skupit iskustva u drugoj, pa opet eventualno uletit, na veću poziciju, s bogatijim CV-om.
Sve ovisi i o tome kako je startna plaća dogovoarana - je li onaj đir, to je plaća, ako budete dobri itd.
Opet, ljudima se mijenjaju okolnosti, pa u malim firmama, barem prije ove krize (ono, ne izmišljam, znam ljude koji su to napravili), je i moguće dobit veću povišicu (na spiku meni su se promijenile okolnosti, mislim da mogu bolje i više, ali pritom treba bit uvjeren u sebe i svoje sposobnosti plus bit relativno lako zapošljiv na sličnoj ili većoj plaći (uglavnom je to slučaj kad je osoba pristala na relativno malu početnu plaću, a cijela industrija plaća više). Odnosno, može se ako je osoba stvarno pažljivo odradila "benchmarking ispitivanje" usporedivih plaća, plus joj jako narastao obim posla (onda to nije isto radno mjesto) itd.
Ovisi o masu faktora. Mislim da nema štete od pristojnog upita, a pristojan će bit ako se osoba raspitala po relevantnim plaćama na takvom r. mjestu.
slazem se ina33, masa faktora je tu bitna...nego ovo što kažeš ovdje to je i meni upalo u oči. nisam shvatila bas najbolje radili se o kolegama iz iste firme koji zarađuju više, ili u toj struci po drugim firmama. jer ako se radi o kolegama iste firme to je onda druga prica, tu se nema sta premisljati, nego naoruzat se i izboriti za bolje uvijete i vecu placu. medjutim ako se radi o drugim xy firmama, to je onda druga stvar.
nego bas kad smo kod toga, zna netko ima li konacno nesto poput ovoga i kod nas, nekakvi sluzbeni okviri u kojima se smiju i trebaju kretati place odredjenih struka (zanemarite ovdje spolnu diskriminaciju, nije bitno za ovu temu, makr isto vruca tema i u njemackoj, bezobrazno blago receno) ovo je primjer za bayern uz obrazlozenje na primjer zbog cega su recimo primanja u munchenu veca nego recimo u ulmu gdje kuca kosta 300.000 eu, dok u munchenu ista takva kosta duplo i vise itd...
http://www.gehaltsvergleich.com/gehalt/Bayern.html
mamasch, sve su ti već cure rekle - samo hrabro i nadam se da ćeš nam se uskoro pohvaliti uspjehom. ako ti znaš kako se drugdje kreću plaće za ono što radiš, sasvim sigurno to znaju i tvoji nadređeni. ako je tako kako kažeš, sasvim je sigurno da ne može loše završiti po tebe. čak i da te odbiju, moraju uzeti u obzir da si to tražila i znat će da te trebaju prvom prigodom uzeti u obzir za povišicu.
Raspitaj se najprije postoji li interni pravilnik o maksimalnoj mogućoj povišici. Pouzdano znam da brojne firme ne dozvoljavaju povišicu veću od 5% odjednom (ili čak u cijeloj godini). Takav podatak bi u svakoj firmi trebao biti dostupan zaposlenicima, pa ga provjeri prije nego što se izletiš s nekim potencijalno neispunjivim zahtjevom.
Od kud vam da ne znate što je dipl.ing.ekonomije?
Evo par linkova na baš taj naziv struke:
http://www.posao.hr/zivotopis/dipl-i...onomije/43609/
http://www.moj-posao.net/Zivotopis/5...leskog-jezika/
http://www.zumtobel.com/hr-hr/imprint.html
A kome se da čitati, evo i novog Zakona tome:
http://www.zakon.hr/z/323/Zakon-o-ak...emskom-stupnju
Linkovi mi nista ne otvaraju, osim da je to bio kriterij pretrage, a Zakon naziv ing. stavlja uz tehnicke znanosti, a ekonomija je drustvena. Mozda mi je promaklo, citam na mobu, ali ne vidim taj clanak.
Onaj zadnji cv je od nekog stranca, pa je zato i pitam gdje je studirala, kod nas te titule nema i ako je stekla vani, kad je nostrificira, biti ce dipl. Ekonomist.
Ups, zeznula sam se, nije dipl.ing.ekonomije, nego samo dipl.ekonomist.
Sorry ako sam unijela nemire u redove.
Studirala sam Poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prije dvanaestak godina. Ne znam kakav je sada ustroj Sveučilišta, niti kako se sada zovu zvanja vezana za ekonomiju. Mislim da to nije bitno.
Činjenica ostaje da sam školovana točno za posao kojeg radim. Valjda i to nosi neke bodove.
koliko mi je poznato inzenjer ekonomije nema ni u europi, jest da me je zbunilo, ali reko mozda se kod nas opet nesto promjenilo po pitanju tituliranja. sto se tice gore linkanog zakona, ne vidim da postoji diplomirani inženjer ekonomije
Radi se o kolegama iz drugih poduzeća iste branše, sa time da se radi i o različitim veličinama poduzeća, tj. mala i srednja poduzeća, pa čak i velika.
U mojoj firmi bi se dalo istrenirati jednu ili dvije osobe da radi dio mog posla, ali nije samo stvar u tehnici nego i u inovacijama koje sam unijela, u kreativnosti, diplomaciji i inovativnosti kojima se služim na mom radnom mjestu. Pouzdano znam da te dvije osobom nisu zainteresirane raditi na takav način, one su tipični zaposlenici "daj mi zadatak i upute kako ga napraviti, i ja ću ga napraviti". Bez strasti, želje za napretkom i unašanjem inovacija u posao. A upravo mi je ta inovativnost, kultura poslovnog ophođenja i kreativnost u radu donijela pozitivne rezultate rada, te pohvale unutar firme, ali i od vanjskih partnera. Možda sam romantična, ali ja bih takav rad nagradila. Novcem.
ne kuzim, pa trebao postojati valjda nekakav jedinstveni registar titula...ali lako za to, kratica simo ili tamo ne nosi posao niti placu, vec ono sto stoji iza te kratice doista.
mamasch, dala ti je sanja dobar tip, raspitaj se kako to ide u tvojoj firmi jer protiv politike firme bojim se neces moci puno, dakle opet se vracamo na prioritete ili prihvatiti sto su ti voljni dati i ostati tu gdje jesi ili mjenjat firmu za visu placu.
ono sto je u biti pravilo u mnogim fimrama kao sto sam ti vec i napisala dobiti najednom povisicu od 25% u istoj firmi bojim se da ne postoji nigdje. za dobro obavljeni posao ili projekt postoji cesto sistem premija, ili po projektu ili na kraju godine, ali veliki skok u placi u istoj firmi, hm, ne znam ali nisma cula, osim u rijetkim slucajevima bitnih inzinjera kojima puca lagano film a firma nispoto ne zeli ostati bez njih jer im steta moze biti veca od koristi ako ga puste i zaposle novog.
Iskreno, zbilja mislim da u mom slučaju nije bitno da li se piše ekonomist, dipl.oecc., dipl.ing.oecc. itd.
Ako ti je netko tvoj zaposlenik nekoliko godina, i ako je u tih nekoliko godina napredovao kao osoba i radnik, ako je unaprijedio poslovanje poduzeća u okvirima svojih zaduženja i ovlasti, ako je kulturan, pouzdan i vrijedan radnik, i ako si financijski to možeš priuštiti, zašto mu ne dati poticaj da i dalje tako kvalitetno radi, i to na način da mu povećaš plaću u okvirima njegove struke, radnog mjesta, staža i odgovornosti.
Fakat sam naivna.
:balon:
Bez puno filozofiranja odi k šefu i traži. Ili ćeš dobiti ili nećeš.
Ja sam imala situaciju kada sam tražila 15% i šef mi je rekao kako mi je mislio dati 10% ali neka ipak bude 15%. Nisam niš puno filozofirala. Došla sam k njemu kad je imao vremena s tim da sam mu par dana prije najavila da trebam s njim razgovarati. Nisam nabrajala svoje uspjehe, zasluge i sl jer on to jako dobro zna. Samo sam mu rekla da mi plaća nije rasla od tad i tad i da mislim da zaslužujem povišicu i to je to.
Kada uzmem u obzir psihologiju mojih nadređenih, konkretno direktorice/vlasnice firme, koju bih tražila povišicu, čini mi se da je ovo najbolja moguća opcija.
Provjeriti kalendare, pronaći dan koji je bez putovanja i sastanaka, za taj dan zamoliti za petnaestak minuta razgovora, i jednostavno doći i tražiti povišicu. Il ću je dobiti ili neću. Svijet neće propasti, bez obzira koliko izgaram od želje za tom vrstom nagrade, odnosno od potrebe da doma donesem koju kunu više i da lakše živim.
Više je nego očito da ona, a i svi ostali, znaju koliko kvalitetno i kvantitativno radim.
Dipl. ing. ekonomije je stara, prastara terminologija, ali mnogi je još uvijek upotrebljavaju, vjerojatno iz navike.
Uostalom, svejedno, bitno je da je Mamasch obrazovana točno za posao koji obavlja. :-)
* * *
Sretno s traženjem povišice, samo mirno i odlučno, sve će biti u redu. :-)
Ma jasno. Zna ona, bez brige sve i više nego što ti misliš.
Samo traži nemaš kaj izgubit i želim ti da dobiješ.
Edit- ogovarala sam Mamasch
Tanči, nemoj me majke ti ogovarati, dosta mi je muke sa žicanjem povišice...
Šalim se, hvala ti puno na sažetom komentaru, sve sam hrabrija i hrabrija. Valjda bu nekaj od tih para...