A ti se ne osjecas napadnuto ?:P Kakva analiza kasica? Jel ti citas deklaracije proizvodjaca? Nitko nije izmislio da se ovo ili ono negdje stavlja.
Printable View
A ti se ne osjecas napadnuto ?:P Kakva analiza kasica? Jel ti citas deklaracije proizvodjaca? Nitko nije izmislio da se ovo ili ono negdje stavlja.
Joj u šta se rasprava o banani pretvorila ;)
Ma super mi je to kad netko krene s tim da se ovo ili ono radi jer negdje pise. Mi smo oni sta odgajaju djecu po knjigama. I te stvari. :mrgreen:
Evo ja sam baš u knjizi pročitala da malim bebama valja davati organski uzgojenu hranu, sa što manje štetnih tvari. Tihana, nisam baš shvatila ovo o strujama, samo ti hoću reći da nije baš isto ako mala beba koja tek počinje dohranu jede tretiranu hranu i ako to jedemo mi ili nešto veće dijete. Ja sam, recimo, lani kad mi je dijete počinjalo dohranu baš inzistirala da sve što dobiva bude iz bio uzgoja, a već ove godine se rukovodim istim principom kojim i sebe hranim - prvo biram najbolje što mogu, a ako toga nema onda biram slijedeće najbolje.
Ej, polako...nema razloga da se prepucavamo. Pa naravno da ćeš birati najbolje ako ti misliš da je to najbolje!!! Ja sam se uključila u raspravu (nadam se da će se složiti i Mamaitata, a i mnogi drugi) jer se nekad prijeđu granice...čitajući topice možeš naići na pr. ..."nema bio mesa, pa ćemo u vegetarijance", "neću bananu jer nije bio" i sl. Ja sam mnogo naučila na forumu i ugradila sva znanja i iskustva ostalih roditelja u nešto što se zove..."stvaranje, odgajanje, zdravlje jednog života". No želim ti još nešto reći...kada prođeš sa svojom bebicom GER, afebrilne konvulzije, respiracije, strepljenja, bolnice itd., shvatiš da je mnogo važniji osmjeh koji dobiješ od svoje bebice kada slasno papa bananu, nego da se uzrujavaš oko toga jel ona bio ili nije. To je poanta, barem moje priče!!! Pozdrav svima!!! :*
PETRA, 27.06.2005 Moj anđeo :angel:
Pa sad, ne znam čemu ovo - mnogi od nas su svašta prošli sa svojom djecom, moje je rođeno u 32. tjednu, pa vjerojatno svatko može zamisliti što smo sve prošli. No i dalje mislim da tretirano i zagađeno povrće može naštetiti posve maloj bebi.
Ali sa jednim se slažem - moja curica loše jede, pa bih joj ja dala jesti što god hoće, i dajem joj. Tako su mnoge moje ideje o zdravoj prehrani pale u vodu - jer ona jede i čokoladu, i kekse, i šunku i puding, i **** kašice - sve što želi jesti ja joj dam sa velikim zadovoljstvom :mrgreen: Pa tako i tu famoznu bananu, za koju uopće ne znam zašto mislite da je toliko važna za dijete. Ja ju, recimo, uopće nisam imala namjeru davati, ali kad je jednom Lea loše dobila na vagi MM je akd smo se vratili kući rekao 'ODMAH miješaj bananu i kekse' ;)
da sam bila na tvom mjestu, mima, gotovo sam sigurna da bi i ja iz istih stopa po banani... ;) to mi se cini sasvim normalno...
na srecu, mogu (zasad) birati - pa biram da ju jos necemo... ima toliko fine i zdrave hrane na raspolaganju tako da banana jos moze dobrano pricekati a da on ne bude ni malo zakinut... dapace...
i luka,na srecu, fino papa sve sto mu pripremim... i smjeska se, zdrav je, napreduje...
Bananas are a very healthy and nutritious food. One medium-sized banana contains about 1 gram of protein, 27 grams of carbohydrates (including 14 grams of sugar and 3 grams of fiber), 15 percent of the recommended daily allowance of vitamin C, 20 percent of the RDA for vitamin B6, and 20 percent of the RDA for potassium.
Shoppers should select firm bananas without dents or bruises, and should avoid gray bananas, as those were stored too cold and won't ripen properly. Bananas will ripen after you purchase them; put them in a paper bag. Bananas can be refrigerated to stop the ripening process for a week or so; the skin will turn black, but the fruit will be fine.
Banana. Containing three natural sugars - sucrose, fructose and glucose - combined with fiber, a banana gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proven that just two bananas provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.
Depression: According to a recent survey undertaken by MIND amongst people suffering from depression, many felt much better after eating a banana. This is because bananas contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.
PMS: Forget the pills - eat a banana. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.
Anemia: High in iron, bananas can stimulate the production of hemoglobin in the blood and so helps in cases of anemia.
Blood Pressure: This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it the perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the banana industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.
Brain Power: 200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.
Constipation: High in fiber, including bananas in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.
Hangovers: One of the quickest ways of curing a hangover is to make a banana milkshake, sweetened with honey. The banana calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.
Heartburn: Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating a banana for soothing relief.
Morning Sickness: Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.
Mosquito bites: Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of a banana skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.
Nerves: Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous system.
Overweight and at work? Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.
Ulcers: The banana is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.
Temperature control: Many other cultures see bananas as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Thailand, for example, pregnant women eat bananas to ensure their baby is born with a cool temperature.
Seasonal Affective Disorder (SAD): Bananas can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.
Smoking: Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.
Stress: Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be re-balanced with the help of a high-potassium banana snack.
Strokes: According to research in "The New England Journal of Medicine," eating bananas as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%!
Warts: Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of banana skin and place it on the wart, with the yellow side out. Carefully hold the skin in place with a plaster or surgical tape!
So, you see, a banana really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrate, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around
mislim da nitko ovdje nije pricao opcenito protiv banana...
ipak, bas ti hvala za ovo,moram priznati da nisam imala pojma o nekim 'dobrobitima' banane koje si navela npr. za depresiju ili ubode komaraca...
no,evo konkretno meni,banana ne samo da ne pomaze konstipaciji (a gore ju se navodi kao laksativ) nego me jos i dodatno zatvori... a susjedu, kojem su kao malom morali zbog neke bolesti odsjeci poveliku centimentrazu, mislim da cak i metrazu, crijeva - banana je glavno voce jer pomaze da u njemu hrana ostane malo dulje, zatvori ga...
dakle mislim da se svi slazemo da je banana vrijedno voce,ne...
no da doprinesem iz svoje 'baze podataka' iz kompa...
zasto davati organski uzgojeno voce/povrce (koliko god je to moguce, naravno).. a zasto ne tzv. normalno.:
Several good reasons to feed organic food to your children. A 1993 published report by The National Academy of Science entitled, "Pesticides in the Diets of Infants and Children" has concluded that current government pesticide standards do not protect the health of children.
1.Babies' bodies are much more vulnerable to pesticides because their brains immune and detoxification systems are immature and in a state of development
2.Pound for pound babies eat two to four times more vegetables and fruits than adults and so are exposed to a higher proportion of possible contaminants.
3.The health effects of chronic low level exposure to pesticide residues are still unknown.
In another released report, "Pesticides in Children's Food" by the Environmental Working Group, concluded that
- the largest contribution to a person's lifetime risk of cancer from pesticide residues occurs during childhood.
-Apart from your baby’s health, a more indirect reason to feed your children organic food is the fact that it supports the growth of organic farming. This in turn helps protect the health of the environment - keep pesticides out of the earth and water supply - and will help preserve the planet for them and their children.
- Organic meat is meat derived from animals that have been raised on organic feed and have not been treated with hormones or antibiotics, the residues of which may end up in the meat.
- The cost of organic food, unfortunately, is not yet competitive with conventionally grown foods. However, the long term savings found in good health and a clean environment can more than offset this cost in the long run.
:love:Citiraj:
Mamaitata prvotno napisa
Baš tako. U kupovnim kašicama je samo vakuum. Zato morate paziti da staklenku ne približite nosu kad je otvarate jer bi vas u suprotnom mogla usisati.Citiraj:
Ma kvaka je da upravo u kupovnim kašicama nema NIČEGA.
Šalu nastranu, jel se netko sjeća kad smo bili mali kako nije bilo banana za kupit nego smo ih jeli tek kad bi ih netko donio s puta, i kako smo im se veselili... Tko je tada gledao ima li banana točkicu ili pjegu, jel chiquita ili što drugo, bio ili ne-bio... Pa nemojte ljudi po banani. Ajde uzmite fino topik papaja, ili marakuja, a može i kivi pa tamo raspravljajte o prednostima organskog uzgoja, a banane pustite for old times' sake. Meni banana bez DDT-a nije banana.
Nama je isto u djetinjstvu banana bila luksus. I kad se donese, u roku od pet minuta vise nema ni jedne :)
Malo da skrenem...jucer gledam dokumentaciju o sirocicima u Keniji. Malena malo starija od moje Mejre zivi na smetljistu. Nema roditelja jer su umrli od SIDE. Nasla je pola kore od limuna (na smetljistu!) i onako gloda. Navecer je nasla suskavu vrecu i legla negdje na plocnik i pokrila se tom vrecom.
Nemogu da zamislim moju Mejru tako. Pa dijete jos nezna ni dobro pricati a da nema sta jesti! Da ona onako malena spava na betonu. Plakala sam citav dan. (zato me danas glava boli)
Od jucer ne ludim i ne osjecam se krivo kada Mejra ne dobije svaki dan domacu supicu! Ili kada Ahmed dobije dudu a nisam je dobro isprala. Pa ljudi ta djeca (u Keniji) jedu trulo meso i BANANE! :cry: (I SRETNI SU AKO NADJU BANANU)
PA RADIJE TO MALO PARA STO DATE VISE NA ORGANSKU HRANU POSALJITE NEKOJ ORGANIZACIJI STO BRINE ZA NEZBRINUTU DJECU. NAPRIMJER ZA NEKIH $5 U AFRICI DIJETE JEDE CITAV MJESEC.
AKO SAM KOME STALA NA PRSTE NEKA OPROSTI, SAMO SAM REKLA STO MISLIM...
:(Citiraj:
Malo da skrenem...jucer gledam dokumentaciju o sirocicima u Keniji...
Mejra's mommy, to što pišeš je dirljivo, ali nažalost krivo usmjereno. Izravna pomoć je odlično sredstvo za ublažavanje vlastite duševne boli, ali u stvarnosti ne pogađa cilj.
Ima ponekih drugih postupaka koji itekako pogađaju, ali skoro nikome ne padnu na pamet - što zbog komocije, što zbog krivo usmjerenih emocija.
Na primjer, ako djetetu ne kupiš Milku (česti izvor gorljivih emocija), nego neku drugu čokoladu koja nije nastala dječjim robovskim radom, spasiti ćeš barem jedno dijete. S druge strane, ako uložiš 1000 CAD/USD/EUR u izravnu pomoć, novac će doći skoro 100% sigurno lokalnom moćniku kojemu je u interesu da ljudi oko njega pate i da pomoć i dalje pristiže.
Rješenje između (srednji put) je novac usmjeriti na humanitarnu organizaciju koja novcem raspolaže transparentno. To znači da se za svaki uloženi novčić piše "donor report" kojim se potvrđuje kako je utrošen. Ovakve organizacije generiraju ogromne vlastite troškove i odlično je ako 50% sredstava ikada dođe potrebitima, ali je važno to što ipak nešto dođe.
Popij tabletu i ljubi dijete :love:
ako ćeš tako gledati, onda:
ako djetetu ne kupiš Milku... taj maleni će i dalje robovati u tvornici, ali za to svoje robovanje možda neće dobiti ni onih 12 centi na dan.
možemo mi ovdje tjerati mak na konac...
Onda niti (kršitelj koda) ne treba bojkotirati ;)
pa zato i kažem da možemo tjerati mak na konac...
ja se isto sjećam kako bi se ljudi skupili oko banana i onda bi se prvi koji bi se mašio za takujin pravdaoCitiraj:
Zorana prvotno napisa
"ma za bolest mi je..." :lol:
Kojih 12 centi na dan? Kod ropstva stvari funkcioniraju nešto drukčije: roditelji kod robovlasnika dižu "kredit" kojeg dijete otplaćuje svojim radom dok ga ne otplati, a pravila igre su takva da se to jednostavno nikada ne dogodi.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Nedostatak potražnje je jedino što može popraviti situaciju. Uzgoj hrane u robovskim uvjetima je nelojalna konkurencija svim ostalim načinima uzgoja i baš ničime ne doprinosi zajednici u kojoj se dgađa.
U obratnom slučaju, gdje robovlasnik dobro posluje, osim borbe sa žuljevima dijete ratuje i s pesticidima, a "zarada" mu se ne mijenja - nije zamišljeno da ikada prestane služiti.
Radio sam mini istraživanje o dječjem ropstvu i... konačno mi se zgadilo kada sam došao do iznimaka u definiciji (robovskog) dječjeg rada: sudjelovanje u "sportu", izborima ljepote i slično. Ta kap je prelila čašu.
Ovo je ključno:
Ja sam npr odbila na poklon slonovsku kljovu i smatram da tim činom smanjujem tržište jer je moja kljova išla nekom drugom pa za tog drugog nije kupljenaCitiraj:
Nedostatak potražnje je jedino što može popraviti situaciju. Uzgoj hrane u robovskim uvjetima je nelojalna konkurencija svim ostalim načinima uzgoja i baš ničime ne doprinosi zajednici u kojoj se dgađa.
Kap u moru ali valjda svako prvo mora poći od sebe
Da se vratimo bananama...
Mene zanima, sto od voca u ovo doba mogu dati djetetu...
Dajem joj severove jabuke koje su (toliko vjerujem) bio, ali su i brane prije nekoliko mjeseci, pa ne vjerujem da vise pretjerano vrve vitaminima (da ne spominjem pranu :)
Dajem joj banane, kakve god da jesu, i klausove kasice.
Jel ima nesto cega se nisam sjetila? Zdravo, netretirano, hranjivo, sto uspijeva zimi?
Ima: tartufi :lol:
Na moru bi se još ponešto divlje našlo, recimo manjige, ali ni one ne dočekaju ožujak. Uostalom, vidi link.
Svodi se na kupovinu voća iz nešto blažih podneblja ili pustošenje ostave. U tom smislu jabukama baš ništa ne fali, jer da je priroda s njima imala neke druge planove, bile bi već trule.
Zapravo je normalno da poneke jabuke na krošnji dočekaju Uskrs. I što sad kažeš o prani?
kazem: mani sarkazam dok se posteno ne informiras - i posipam se pepelom po glavi :)Citiraj:
I što sad kažeš o prani?
:shock:Citiraj:
Davor prvotno napisa
Ja i MM smo sponzori dva djeteta iz Kenije. Preko FEED THE CHILDREN organizacije. Svaki mjesec nam stize izvjestaj gdje pare idu, i uvijek dobijemo slikicu i pisamce od "nase djece"
A nemora to biti u Africi ili Indiji. Ako nevjerujes takvim organizacijama, mozes izrvno pomoci djeci u Hrvatskoj. Ja vjerujem da i tamo ima djece sto su zeljna banane ili je cak nikad nisu vidjeli.
QEDCitiraj:
Mejra's mommy prvotno napisa
To je uvjetno rečeno srednji put. Viđao sam njihove reklame.
davore, ponestat će ti konca!
Moj Marko ne želi jesti banane. Diže mu se želudac. Probala sam i **** i (kršitelj koda) kašice, sama sam radila kašicu, pa s jabukom i ništa. Guti se, ne valja mu. Čak mu se i na sok u kojem ima banane gadi!
Ajde budi sretna, moj neće jest ništa što nema bananu u sebi.
PS-vidi moj potpis, i vjeruj mi s razlogom je! :mrgreen:
Banana se ne bi smjela davati djetetu prije navršenih 7 mjeseci. Izgleda da tvoj Marko to zna.Citiraj:
Lela prvotno napisa
Dora neki dan iskamčila 3 banane :mrgreen: jednu sam joj dala ja,pa drugu dobila u gostima kod prabake a treću sa tetom u šetnji.Mudrijašica. Banane obožava ali i sama znam da je 3 previše.Sad kad nekud idemo govorim " Ne dajte joj bananu već je pojela jednu" :lol:
Ja se baš dobro osjećam odkad bojkotiram (kršitelj koda)..........kao da nešto pridonosim,malo ali meni jako značajno ;)Citiraj:
Mima prvotno napisa
sta joj ne ucvrsta stolicu?Citiraj:
irenas prvotno napisa
Ne,nikad nije imala takvih problema.
Blago vama :roll:Citiraj:
irenas prvotno napisa
Banane obiluju oligosaharidima i time pomažu razvoj korisnih laktobakterija u crijevnoj flori. Dakle, ako se netko ausdrajsa uslijed makarsvakakvih štetnih bakterija, banane pomažu tako što vrate ravnotežu i - proljev prestane. To sa strašnim stiskanjem je jedna od onih priča...
Za temeljito "stiskanje" treba preskočiti nekoloko sastanaka s porculanskom školjkom. Banane tu stvarno nisu ništa krive.
bembo svako jutro od 7.mjeseca jede jednu bananu za doručak smiksanu s bio keksom i mlijekom. lud je za tim.
i još nešto: redovito se polaka nakon doručka. i mi nismo i nećemo koristiti čokolino i ostala lina, a kupovne kašice ni u ludilu jer osim što smrde i potpuno su bljak okusa i ja mislim da ništa vrijedno ne sadrže.