Naravno, kada se nema argumenata za odgovor, ide se na osobno vrijeđanje. Već viđeno. Nije me do sada pokolebalo, neće ni sada.
Printable View
Da, ali to nema veze sa slobodom izbora mjesta poroda. To ima veze sa slobodom prakticiranja vjere i tumačenja vjere koju se prakticira. Ustvari, ima veze sa mjestom poroda utoliko što se i takvim ženam treba omogućiti skrb na porodu da bude sigurniji (sviđali se nama motivi ili ne).
bojim se da do sada nemamo iskustva gdje je netko otvorio topik da ne želi dojiti :-/
Kad sam prvi put bacila pogled na topic, bila sam šokirana. Nisam reagirala jer nisam znala što napisati, zatvorila sam ga i pomislila, ima i takvih ljudi, to nije moj problem. Ali svaki put zirnem da vidim što je napisano, ne mogu si pomoći.
Nemam ništa protiv osmišljenih, informiranih i planiranih kućnih poroda, ali ovo smatram neodgovornim. Staviti sudbinu djeteta u "božje ruke" i riskirati hrpu komplikacija pa i život majke i djeteta, to mi je nepojmljivo. Ovo nema veze sa slobodom vjere. Tu ću stati da ne ispadnem nekorektna pa i bezobrazna.
Djetetu želim puno sreće i zdravlja.
ma cinjenica je da je sad atmosfera na forumu takva da bilo koja koja rodi kuci ce dobiti cestitke i ovacije, koliko god glupe odluke bile koje su je na to navele
pa i ona koja se zaista informirala, svjesna izbora, rizika, mana i dobrobiti, koja je organizirala podrsku, strucnu osobu, razmislila o opciji b
kao i ona koja je u to uletila eto tako, s vjerom u boga i njegovo ocuvanje zdravlja (mos mislit, ti uopce ne umiru ili umiru zdravi i u naponu snage, koliko ih taj bog cuva) - kategorija po meni vise srece nego pameti, i srecom da je tako, najvise radi te bebice
sad smo dusebriznice jer nas je briga vodi li se dijete pedijatru
a sto je citava roda i dusebriznistvo oko tudjeg dojenja ili pojasa/as? ma smijesno
forumasica je krajem sijecnja dosla pitati na forum da li je trudna jer joj je test pokazao negativno, muz nije svriso u nju jer nisu planirali dijete i da je malo odspavala, i sad se pojavila i druga crtica, menga joj kasni, da li je trudna...
nakon takvog posta slijedi post u kojem pise da nije imala ni jedan pregled, spominje kako ce NJM biti primalja...
ne, komentari nemaju veze s mjestom poroda, njenom vjerom, imaju s INFORMACIJAMA.
zene koje ce citati ovu pricu nece znati da ju je pisala osoba koja je prije 9mj. pitala internet da li je trudna.
a relevantno je za cjelokupan dojam i pravu sliku.
Meni je ova tema odlična.
Jer me je ponovno podsjetila zašto sam se odmaknula od ovog foruma .
U ovoj priči je žena dala svoje razloge i nije na meni da o tom ja promišljam .
Mene su ponovno osvijestili komentari.
Bebi i mami želim svako dobro .
Misliš da bi to na ovom forumu bilo moguće? Da se ne bi vrlo brzo zaključao, jer bi se našla neka izlika, tipa: ova tema je već obrađena u drugim topicima, koristite pretražik...ili Udruga podržava dojenje, pa smatra da ne bi bilo u redu poticati ovakav način razmišljanja...ili sl.
A i šta bi dobio na tom topicu - na svaki savjet da se uzme Bromergon, javilo bi se 10 forumašica kako je to strašan lijek...savjete o prehrani adaptiranim ne bi dobio...rasprava bi se pretvorila u zgražanje kakova je to ne majka, koja ne želi dojiti dijete. Ili, ono što meni osobno ide na živce, netko jasno kaže da nešto ne želi ili neće, pa se onda jave dušebrižnici sa svojim srcedrapateljnim pričama kako su oni u još težim okolnostima ipak uspjeli...kako to pomaže onome koji nešto ne želi, nikad mi nije bilo jasno...no, to je off topic, pa neću dalje.
Nastavno na aktualnu temu...nadam se da ju je pročitala i ona osoba koja je autorici dala kontakte primalje i doule.
Summer, ne razumijem te. Jedno je promovirati zdravlje i sigurnost (dojenje, AS, dohrana i sl.) i, priznali ili ne, da nema Rode, stvari bi bile drukčije, dobro to rade. Neodlazak pedijatru, nekontroliranje trudnoće i odvijanje poroda kod kuće na način da se stavljaš bogu u ruke nema veze sa zdravljem, sigurnosti ni sa odgovornim roditeljstvom (koje Rode jednako tako zastupaju).
Njezina trudnoća, porod, beba, samim time i njezin izbor..
Iako mi cijela priča počevši od stila pisanja, pravopisa, gramatike i td. ne liči na autoricu teksta.
Nije mi uopće smiješno, nimalo, znam da se u Rodi savjetuje i dojenje i autosjedalica i pregledi kod pedijatra, i oni redovni, a naročito oni kad se vidi da nešto nije u redu.
Za novorođenče mislim, ovo kasnije ne znam kakav je pristup.
Ovdje je očito da je dijete zdravo, ok, naravno, ali, dajte, molim vas, svi skupa, roda ili ne roda, rodilo se dijete doma ili u rodilištu, izgledalo zdravo i rumeno ili ne,
treba ga, njega radi, odvesti na pregled, prva tri dana po porodu.
Nije dušebrižništvo to napisati, to je ko dobar dan, odvesti, pa makar se vratio sa spoznajom da si išao bezveze.Tim bolje.
sad ja tebe ne razumijem
po meni nije dusebriznistvo biti zabrinut za bebino zdravlje, kao ni za dojenje ni autosjedalice
samo se jedno proglasava dusebriznistvom, kao, sto vas je briga za tudje dijete, i to na forumu udruge koja radi sve da bi podigla razinu brige i sigurnosti i promovirala opcije koje smatra bitnima (i) za tudju djecu
odnosilo se na martin komentar o dusebriznistvu i busanje u prsa o neodlascima doktoru, ala postignuca
s tim da potpisujem dio da po meni vjera ovdje uopce nije toliko bitna, koliko neinformiranost
neno, pa naravno!
Naravno da ne, izvukla si to iz konteksta ili sam se ja krivo izrazila. Poanta je bila da je to njezin izbor tako roditi, a ne da se ja slažem s tim. Kao što je činjenica da to nažalost ne možemo promijeniti, kao ni većinu stvari vezane uz odgoj/odrastanje/liječenje bilo čijeg djeteta ma koliko se mi ne slagali s tim,,,
istina, radi se o izboru.
i roditelji koji voze djecu bez AS voze ih jer je to njihov izbor.
koliko djece je zivo i zdravo, a nisu se vozili u AS.
sto ne znaci da se nece reagirati ako netko napise kako vozi dijete bez AS. pa i s dijelom ili bez kako to dijete cuva bog jer se prije sjedanja u auto pomole.
ista stvar je s trudnocom u kojoj nije bilo ni jednog pregleda, zavrsila je kod kuce i dijete nije odvedeno pedijatru na pregled.
i da se to komentira sa: njihov izbor.
niej li to malo licemjerno?
Ne smatram se licemjernom, naprotiv uvijek reagiram na ovakve stvari tipa vožnja bez AS (s vlastitom kumom sam se vječito svađala radi toga)..
A prava činjenica i je da je takav način poroda bio njihov izbor ma koliko se mi ne slagali s tim..
Ja se osobno ne bih usudila upustiti u tako nešto (barem ne sa prvom bebom), a pogotovo ne oslanjajući se samo na Božiju pomoć..
ja uopce ne govorim o nacinu poroda niti mi je on problematican.
problem mi je kad se sve stvari zbroje.
istina, to je njihov zbroj. al zbroj je i roditelja koji ne voze djecu u AS. pa necemo samo tako hladno odmahnuti i reci: ja nikad ne bi, al to je njihov izbor.
pa cak je problematicno ovdje napisati ja nikad ne bi.
Anavi, čestitam!
Ja sam uvijek mislila da se osobni izbor odnosi na stvari kojima ne dovodimo druge u opasnost. I roditelji koji voze djecu bez as misle (šta misle - znaju!) da ne dovode djecu u opasnu situaciju. I nisam jednom čula da se pozivaju na onaj neki mali postotak kad pojas više šteti nego koristi. Tako i ovo. Za mene neodgovorno, neinformirano (ili poluinformirano bolje rečeno), opasno i ilegalno.
Nikako nisam protiv PKK, ali jesam protiv ovakvih PKK.
Ne vidim zašto je problematično napisati da nikad ne bi..
Ja osobno ne bih čisto iz straha da nešto ne krene po zlu, jednostavno nisam dovoljno hrabra za takav poduhvat.. A i zbog nedostatka informacija ili neznanja, kako god...
Ovdje u uvodnom postu je rečeno da ih nitko i ništa ne može uvjeriti u suprotno, dakle tko sam ja da se mješam.. Ako vidim da netko nešto "krivo" radi, mogu samo sugerirati na to da se može i drugačije (kao npr. u slučaju vožnje bez AS), ali ne mogu natjerati tu osobu da radi po mom "ispravnom načinu"..
I činjenica je da je ovaj forum informativne prirode.. I sama sam puno toga ovdje naučila, ali autorica teme nije ovdje tražila tuđa mišljenja samo je napisala svoje iskustvo i doživljaj istog.
Pa treba sagledati cijelu sliku, a ne samo 1 post.
leonisa, licemjerno sa čije strane?
ne uskačemo ljudima u auto kako bismo zavezali tuđu djecu.
tako ni ne plješćemo anavi na onome što je učinila.
vjerujem da smo sve podjednako sretne što je sve, na kraju, ispalo dobro.
kada su autosjedalice u pitanju, zagovarali smo (i uspjeli) da uđu u Zakon.
zagovaramo i da asistirani kućni porod uđe u Zakon.
ne vidim, dakle, ni licemjerja ni razlike.
i svakako se Roda ograđuje od neinformiranih rabota.
ali, da bismo znali je li informirana, treba proučavati autorice postova.
osobno za to nemam vremena, pa mi je žao ako je moja procjena otišla u pogrešnom oravcu.
kako god, Roda podržava pravo žene na izbor poroda u kući, uz prisustvo stručne osobe.
sve ostalo je doista vlastiti izbor koji podrazumijeva i nošenje sa eventualnim lošim posljedicama.
ovako napisano, apri, sve stoji.
no kada su na prvoj strani cure reagirale na pricu i neke cinjenice vezane uz autoricu topica (tocnije, cinjenice koje ja sama pisala na forumu) jer je se neki sjecaju od pocetka godine i kako je vec s nekoliko postova digla "buku", blago im se, ta reakcija, spocitala i ispalo je da niej ok ukazati na lose strane ovakve trudnoce, poroda i babinja te (ne)informiranosti rodilje te se svelo na to da se reagira na kucni porod. a nije. vec na cijelu pricu. ne samo u prvom postu ovog topica napisanu vec od "jesam li trudna" pricu.
na prvoj strani je ispalo da se ne smije reagirati jer se dijete ne vozi u AS. cinjenica da je rodila kod kuce zamaglila je cinjenicu da se vozi bez AS. ak me kuzis :D
i jasno mi je da osoblje ne moze pamtiti ko sta pise. to nije ni vas posao. mislim, i da ocete ne mozete. i drago mi je da sad pise od cega se roda ogradjuje i ponovo naglasava oko cega se zalaze.
za one koji ce jednog dana doci citati ovu pricu ne znajuci pozadinu iste.
Pozz
Mene zanima pošto se ovdje dosta spominje zdravlje i sigurnost što se podrazumijeva pod tim pojmovima? Ovdje se očito pod pojmom zdravlje i sigurnost podrazumijeva, da osoba ide kod doktora, obavlja uredno preglede i radi sve ono što joj nalaže konvencionalna medicina. Da li se itko ovdje zapitao da li je to ispravno i kakve sve to može imati posljedice za trudnoću ili je to po defaultu zdravo i sigurno pošto je to tako netko odlučio?
Cijela tema PKK ili poroda općenito izvan rodilišta ne može se prelomiti na priču jedne forumašice. Naše stajalište u Rodi znate, dakle mi podržamo žene da biraju gdje će rađati uz stručnu asistenciju, nadalje se podrazumijeva da će se stručna asistencija nastaviti nakon poroda (i da je bila prisutna u trudnoći).
No, ako pogledate statistiku HZJZ-a vidjet ćete da je uvijek postojao jako malen broj žene koje nisu odlazile na preglede u trudnoći, nije za pohvalu ali mislim da moramo biti sjvesne da se to dešava i eto sad vidimo jednu takvu ženu na našem forumu. Ovoj ženi treba potpora, smjernice, ne pljuvanje.
Anavi, čestitam ti, svakako nastoji naći pedijatra ili liječnika opće medicine u kojem ćeš imati dovoljno povjerenja da vodiš dijete na preglede. Mi smo dugo tražili našu, ali smo ju srećom našli, vjerujem da ako se potrudite da ćete takvu osobu nać.
Mene je jedna stara forumašica upozorila na ovu temu, kaže, pogledaj koji dobro pripremljeni trol. Ja sam totalni tudum za njušenje trolova, ali mislim da bi mogla bit u pravu, ono, svi su elementi dobrog potpirivanja vatrice tu. Neka se ekipa negdje dobro zabavlja :D
ne znam sta me vise strah, da netko mjesecima ovako trola ili da zaista netko ovako ide grlom u jagode...
i da, nisam ju ja upozorila, nisam :lol:
Ne razumijem iz kojeg bih razloga trebala podupirati nešto što držim neprihvatljivim i neodgovornim? Ne mislim na porod kod kuće, već nekontroliranu trudnoću i dijete koje nije dobilo odgovarajuću zdravstvenu skrb. Zapravo mislim da je ovoj ženi sasvim svejedno što mi ovdje pišemo. Svoje sam mišljenje izrazila zbog drugih koji čitaju ili će čitati ovaj topic, baš iz razloga da se ne stekne dojam da ovdje svi aplaudiramo ovakvoj priči...
loool, cvijeto
ma ja ne mogu vjerovati da je sve tako propisno obuhvaćeno, od nekontrolirane trudnoće, preko vjere u Boga do neasistiranog poroda.
predobro da bi bilo istinito :lool:
i da dodam, zaista vjerujem da je anavie jaaaako dosadno u životu.
pozdrav, mim! :))
A došla je primalja na kraju, bio je samo potencijalno neasistirani porod.
a "savrsena" prica ima nedostatak- nismo saznali planira li cijepiti dijete.
ja cu se offtopic proveseliti mim, nedostajala si mi :-D