mujica prvotno napisa
Zmaj, za ovu raspravu nije ni potrebno da shvatiš zašto bi netko htio da mu dite ima sakramente i pripada Crkvi,, iako sam ne ide redovito u Crkvu (to ne znai da ne cijeni sakramente).
Činjenica je da takvih ljudi ima. To su svi oni koji su vjernici, ali ne spadaju u elitnu skupinu supervjernika poput Ifigenije, Ronin i tebe.
Dakle, ti ljudi postoje, što god ti o njima mislila.
A ta njihova djeca imaju devet ili deset godina i idu na vjeronauk u župi i u školi. I ti ništkoristi vjernici, koji misle da imaju pavo vjerovati čak i ako u crkvu idu samo 3x godišnje žele da njihova djeca žive u skladu s vjerom i odrastu u dobre ljude. Zato žele da njihova djeca prime sakrament prve pričesti, kako bi nastavili s vjeronaukom u župi, duhovno rasli, primili sakrament svete potvrde, nastavili duhovno rasti, pa onda kada budu odrasli ljudi, neka odaberu žele li ići dalje u Crkvu ili ne.
Jer, kako će sadašnje dijete kad odraste znati želi li biti dio Crkve ili ne, ako ga se ne upozna s crkvom?
I tko je taj koji ima pravo takvom djetetu uskratiti sakramente ispovijedi i prve pričesti? Ja bih takvoga batinom istjerao iz crkve.
Eto, tako su mene učili u socijalizmu. :)