~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za brzi oporavak!
Jesu ti rekli gdje ćeš imati rehabilitaciju? Toplice ili?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za brzi oporavak!
Jesu ti rekli gdje ćeš imati rehabilitaciju? Toplice ili?
Evo nešto što meni olakšava pomisao na sljedeću muževljevu OP, a i transport stvari, jer sam i ja vezano za kosti challenged, jedino što ne smije bit pragova onda po kući, a i inače dobro dođe (i u zdravlju):
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/20241409/
Sretno u oporavku!
Ako računaš na boravak na poslu bez štaka, uz nošenje, moglo bi se to produljiti, bojim se, tako kako si i rekla. MM je na jednoj štaci mogao puno prije, zafrkano je ako je posao takav da ima seljakanja.
Držim palčeve... sve to prođe, jako je teško dok traje. U strahu, upravo smo kupili gradske dereze, iako, on je pao na dan kad nisi niti kužio da ima leda (on i brojni ZG-čanci).
naravno da se u mom slučaju sve mora razvući ko trakavica.
operacija zakazana za 28.12.
vele po slici da dobro zarastas
Maria, jako mi je žao što ti se to dogodilo :(
Kako se snalaziš, imaš li sada kakvu pomoć?
preživjela sam :-)
pomažu sin i muž i nekoliko dobrih prijatelja.
mali je savladao skoro sve kućanske poslove tako da nekako guramo, ali datum povratka na posao je sve neizvjesniji .
Super za dobro zarastanje, sretno i complication-free na operaciji i da je ne odgađaju!
ajme maria, drzim fuge za sto brzi oporavak!
I meni, ja pala pred tjedan danam, slomila fibulu tik iznad zgloba, jos uvijek u longeti (do istog tog 28.), onda ce opet vidjet da li gips ili operacija. strogo mirovanje koje sve teze podnostim. KO je spomenuo, povremeno kada ustanem na wc ko da ce mi misici otpasti, inace u pravilu, ne boli...bila sam uvjerena da ce mi jucer na kontroli staviti gips a oni produzili longetu, zbog oteknuca (3,5 sati cekala u draskovicevoj, naravno da je bila otecena noga, uf!).
Ima li ko kakav savjet!
kucanske poslove preuzeli muz i sin, malac se stvarno trudi iako me zivaca i zivaca kosta sve na tanane objasniti...
bubice, baš mi je žao .
ja sam evo 50 . dan u kućnom pritvoru na 35 kvadrata.
ja sam nakon izlaska iz bolnice imala veliku krizu, plakala sam i kukala. ,no kad sam sticajem okolnosti ostala sama doma ,jer mali mora u školu a muž na posao, nekako sam se dobila.
najprije sam bila jako nespretna po kući sa štakama, ali kako vrijeme ide , nekako se snalazim.
znam da ti je dosta svega , ja sam se najteže mirila sa tim da se ne mogu oprat ko čovjek, ali sam se i tu dosjetila jadu pa se brišem vrućim krpama ( nemam tuš kabinu , a noga je beskorisna da bih stala u kadu )
savjeti od sirius su mi baš pomogli , imaš gore njen post i od elly isto .
sad je najbitnije da spremna dočekaš taj petak .
meni su puno pomogle frendice i kolege s posla , jer nisam sve mogla svaliti na njih 2 . ( situacija je takva da nam bake ne mogu pomoći zbog svojih životnih situacija )
moj od 8 i pol godina i pere i podgrijava i sve živo , nije idealno , lome se čaše i pljuska svašta , ali nisam krepala od gladi . za sada :-)
ja bi mogla puno toga na stakamam problem je sto ne znam kako odrediti mjeru, koliko ja uopce smijem po stanu klatiti s nogom? prvih sedam dana sam se stvarno cuvala, maksimalno lezala da bi me dok skroz sumnjicavo gledao, kao: jeste li vi sigurni da ste mirovali !?!
kupaonske muke necu uopce spominjati, kako vi kosu perete?
nego, danas mi je palo na pamet da mogu sjediti u kuhinji i nogu podignuti na drugu stolicu, postala sam kreativna kada je muz spomenuo da ce kupiti gotovu francusku za bozic :lol:
mi sve skroz sami, nikakve rodbine nemamo u ZG, stan je toliko mali da mi se uopce ne dovlaci mama gore, nemam potrebu opterecivati prijatelje u ovo blagdansko vrijeme, svi iamju posla preko glave...B ipak ima 12,5 god pa ipak puno toga moze sam...Samo da se ja gipsa docepam, mislim da ce mo onda biti puno lakse...
kosu mi pere muž, donese stolicu na koju kleknem sa bolesnom nogom, držim se rukama za kadu , a on opere.
trebala bi , po meni dok ležiš, malo dizati tu nogu gore dolje ispruženu, zbog gornjih mišića
e da longeta se lako "raskupusa " pa se ne forsiraj do operacije ili gipsa , isto tako , ono što mene čudi ovdje da ništa ne daju za cirkulaciju.
meni su u bolnici davali marivarin , a za doma niš .. stoga sam ja radila te vježbe iz bolnice , kad ležim dizanje noge iz kuka i sl
još jedna muka mi je bila probava , jedi lakšu i vlaknastu hranu
jedite jabuke, super su za probavu, ja sam ih jela kad sam bila totalno nepokretna, i nikakvih problema sa probavom
i meni je čudno da ti ništa ne daju za cirkulaciju, možda da pitaš da li bi bilo dobro da uzimaš jedan andol dnevno
ja sam uzimala marivarin mjesecima, kad sam išla doma iz bolnice, bila sam jako slabo pokretna, pila sam jedan andol ili cardiopirin dnevno, rekla je doktorica nek uzimam dok ne budem malo pokretnija
za početak je dobro piti omega 3 masne kiseline
Pranje kose: kad nisam mogla uopće stati na noge i bila u kolicima, onda sam sjela pred umivaonik, mama je povukla tuš i prala mi kosu nad umivaonikom.
Malo ekstremnija opcija tuširanja je da sjedneš na wc, netko makne sve iz kupaone, doda ti tuš da se opereš i sva voda se pusti u sifon.
Ja sam skuhala kompletni ručak sjedeći na stolici u kuhinji, s tim da su meni oštećeni živci i u obje ruke, tresle su mi se ruke, i imam slab stisak šake, još uvijek ne mogu spojiti prste kad otvorim šake itd. Ja nema stolicu na kotače, ali ako si to nabaviš, ne vidim što ne bi mogla sama napraviti doma.
Najgore kod kuhanja mi je bilo kad sam stajala i držala se za hodalicu pa mi je nešto ispalo. Nisam se mogla sagnuti i podići pa sam odgurala nogom do kauča u dnevnoj, sjela, podigla, stavila u majicu, majicu u zube, i natrag u kuhinju.
Žene, pravi ste heroji!!!
Divim vam se :klap:
I naravno: želim da čim prije ovo što sad proživljavate postane prošlost!
I ako je svako zlo za neko dobro, onda je ovo zlo koje vam se dogodilo donijelo
barem jednu dobru stvar: da otkrijete koliko ste beskrajno sposobne i snalažljive :yes: !
A druga dobra stvar, kako se to mojoj malenkosti čini, je da ste definitivno otkrile
kako imate odanu obitelj i prave prijatelje i da vas i jedni i drugi bezuvjetno vole :heart:
Javljajte nam se, mislimo na vas :-)
uf, S B, mi se, naravno, ne mozemo mjeriti s tvojom situacijom, zato nam svaki tvoj savjet super dodje. Vidis - andol mi uopce nije pao na pamet! Jabuka kod mene super funkcionira, za sada probavnih problema nemam:mrgreen:
zapravo me uzasno plasi cinjenica da mi ni jedan doktor nis od ovoga nije preporucio, nitko nista za cirkulaciju, da trebam drzati nogu na povisenom i stavljati ledeni gel rekli su mi nakon 7 dana. I tako, tko zna sto jos...
stake sam posudila, obiteljski veli da su mi u draskovicevoj odmah trebali dati doznaku, zadnji puta je dok u bolnici samo iskomentirao: vidim, stake imate...
ma mislim, necu previse kukati, nacelno mi samo nas zdravstveni sustav budi cir na zelucu.
jesam, pocela sam vjezbat po tvojim naputcima :)
ode sindestetski vijak van.
u nedjelju na previjanje pa ćemo vidjeti dalje.
bubice kako si ti ?
ja dobila gips:-D
ko bi rekao da se covjek gipsu moze veseliti? no, i daljnja dva tjedna ne smijem stati na nogu pa nista od mojih opakih planova. Za dva tjedna opet kontrola pa ce mi valjda dozvoliti da se pocnem malo oslanjati na nogu, gips sve skupa najmanje 4 tjedna. Ko prezivi, pricat ce:-)
No, stavili mi plasticni gips pa makar, kao covjek, mogu pod tus:-D
marija, koliko se ti smijes oslanjati na nogu, kako to ide?
mogu malo ai ne dok hodam, znači opterećenje do 10 kg, masa noge
sad mi pak i ta rana treba zarasti , pa ću valjda, valjda krajem siječnja napokon na nekakve vježbe
e glede tog plastičnog gipsa, ja sam ani slomia istu ovo nogu ,ali neku koščicu u stopalu , pa sam imala kao šlapu od tog plastičnog gipsa.
ja bih ti preporučila da se kod tuširanja ipak poslužiš onom velikom vrećom za smeće i u nju staviš tu nogu i dobro zategneš, jer se i taj gips smoči
sutra mi vade konce od druge operacije.
imam osjećaj da mi je ta noga kraća.
jel to samo osjećaj ili ?
valjda nakon sutra dobivam konkretne upute za vježbanje .
Vjerojatno je samo osjećaj, jer ti gležanj još nema potpuni radijus kretanja.
A možda si stvarno u pravu ako su morali ukloniti slomljene djeliće kostiju.... ili samo sitna razlika koja se može korigirati. Vjerojatno postoji način da se usporedi duljina lijeve i desne noge. Kako god bilo, čuvaj kičmu.Ne škodi da pitaš doktora. Držim fige da je popravljivo. Sretno!
Postoji, oni to mjere (ono, krojačkim ili nekim metrom). Meni je desna dulja 1,5 cm, mužu su mjerili i sad mu je operirana mislim 0,5 cm kraća (ali nisu mu mjerili prije, možda je i prije bila). Navodno su, ako se dobro sjećam, varijacije +- 1 cm u duljini noga "normalne", i kod obične populacije (nebolesne i neoperirane). Muž se navikao, ja ni ne kužim da su mi noge drugačije (ali kuži zdjelica, pa se nagela u jednu stranu). Eventulano se mogu nosit ulošci, ali onda bi morao stalno tako, a nema smisla čas 1,5 cm viši, čas niži. Jedino što ja radim je da eventualno kratim d. nogavicu.
Tako da - moguće je. Zamoli da izmjere, opet, tad bi trebala znat kako ti je prije bilo.
kako imam običnu kadu pranje i tuširanje je bio veliki problem/ mislim prala sam se kao u partizanima po lavorima i kojekako /
danas ponosno prijavljujem da sam se popela u kadu preko stolice i vešmašine i istuširala ko čovjek.
bravo maria71 - kupanje/akrobacija. Nadam se da ti ide na bolje :heart:
Očekuj bol na početku vježbanja. Mama je imala operaciju koljena i bila 3 tjedna na rehabilitaciji i vježbama. Rekla je da joj je početak bio prilično bolan. Kasnije su se valjda mišići ojačali, pa je bol popustila. Želim ti brz oporavak!
i ja bila na jos jednoj kontroli, kaze mi sad da nogu mogu opteretiti tako, za tezinu noge. Ja mislim da sam ja to i do sada radila, ono, dok bi sjedila. U svakom slucaju sve dobro zarascuje.
Ja se tusiram tako da sjednem u tus kadu, noga ostane vani. Bena, tako sam mogla od pocetka, ali nisam skuzila tehniku.
bubice <3
danas bila kod fizijatrice, ne ide to po mom očekivanom planu , kako ja vidim bit će to mjeseci i mjeseci rehabilitacije i hodanja na štakama
trebat će mi strpljenja i trpljenja i živaca , a nisam baš najstrpljivija osoba na svijetu
voljela bih da se javi Sirius Black pa da me ovako virtualno "napraši " kako ona zna, jer sam pala u neku depru od jučer .
Dok te Sirius Black ne dođe naprašiti, probaj pomoći sama sebi... (ideje su iz mojeg višemjesečnog čuvanja trudnoće, volim jogu i masažu, ali tad sam bila vezana za krevet + infuziju prepara mjesecima, pa sam se zabavljala kako sam znala):
- razgibavanje vrata, može i samomasaža
- razgibavanje ruku + vježbe, razgibavanje zdrave noge, masaža noge koja se oporavlja (pitaj doktora da li smiješ)
- akupresura ruku (imaš kartu s točkama za svaki dio tijela)
- manikura do besvijesti
- masaža lica, čišćenje, peglanje bora i slično
Nikad kasnije nisam imala toliko vremena da ga posvetim svom tijelu (zapravo dijelovima tijela) ali eto - moralo se pa se i izdržalo...
Ako još imaš koga da ti izmasira leđa (ja bih, ali nisam baš blizu) + da te počasti trač partijom, super... Može i muž, ali nemoj se ograničiti samo na njega, možda bolje neka prijateljica ili kolegica koja te dobro pozna, a koju rijetko vidiš.
Inače, moj sin mlađi (onaj koji se morao čuvati u trudnoći) ima odličan osjećaj za masažu, laganu ruku i preciznost, možda baš zbog tretmana u trudnoći, he he he...
peterlin hvala
jučer mi se raspoloženej rapidno popravilo nakon prvih vježbi, ali ne znači da me se ne treba dovesti u red s vremena na vrijeme
Da dodam na ovo Peterlinovo - možeš i sama sebe masirati po tijelu mažući se bademovim uljem (par kapi bademovog ulja pomiješaš s nekim mlijekom za tijelo, ono kad ga istisneš na ruku, ne sa cijelom bocom :mrgreen:), pa dokle dobaviš - dobaviš. Dobro i za ljepotu i za zdravlje i za ubijanje vremena.
I još mi jedna stvar nije jasna - zašto bi se kupala lavorima i krpama ili se penjala do kade ne znam ni ja kako, zašto te muž jednostavno ne spusti u kadu? Gipsanu nogu zaštitiš nečim nepromočivim (sama si dala ideju - vreće za smeće), on te posjedne u kadu i onda se možeš i sama okupati. Kada završiš, jednostavno te izvadi iz kade. A može ti i pomoći oko kupanja, ako ima vremena.
ima mene ohohoho, teško da me on može dići xd
sad sam ja savladala penjanje preko stolice pa uživam , nemam gips, imam šarafe i pločice
sad kad sam dobila vježbe imam posla cijeli dan , pa sam odmah bolje volje
ha, ha, umrla sam za ideju da me muz podigne i polozi u kadu - oba bi zavrsili u draskovicevoj u isti cas!
od strahova, ovaj cas me brine samo kako cu na kontrolu po ovom cirkusu!
Vrijeme s kratim četverogodisnjakinjom koja uglavnom ne ide u vrtic,a kad mi da malo mira dovrsavam neke profesionalne izazove za koje nikada nemas vremena uz redovni posao i obitelj. Zapravo se cudim kako mi brzo vrijeme prolazi.
ljudi, presretna sam !
hodam sa štakama po stepenicama i gore i dolje, nemam lift, a tih 16 stepenica su mi bile do danas nepremostiva prepreka !!!!
baš lijep post <3
bravo
maria71, super!!!