evo link sa stranica Ministarstva
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13034&sec=1933
Printable View
evo link sa stranica Ministarstva
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13034&sec=1933
Ne znam što bih rekla... Jadno sve skupa - bilo i ostalo. Jasno mi je da ni jedno moje dijete neće dobiti bodove za informatiku, sad su uzeli i pola bodova za drugi strani jezik i glazbenu školu. Zemlja znanja - da, baš! Sva sreća da naša djeca ne uče jezik i glazbu zato da dobiju dodatne bodove. Učili bi to i da ne dobiju nikakve bodove.
Ono što mene brine je kvaliteta tog našeg srednjeg školstva. Ako je na istoj razini kao i osnovno školstvo s kojim sam se nažalost upoznala, onda je sve to skupa još jadnije. Ono malo stručnih ljudi koji su još ostali po školama nema baš nikakvu vanjsku motivaciju + ostali ih smatraju luđacima. A nažalost ništa bolje nije na vidiku.
Ma neki prijedlozi vrve besmislicama! Nagrađuju dodatnim bodovima izvrsne npr. instrumentaliste (dobitnike državnih nagrada iz npr.klavira) direktnim upisom u - 1.S GŠ i muzičkog razreda (ŠPUD) gdje se ionako mogu upisati bez ikakvih problema! Dok istovremeno člana školske sportske ekipe koja je državna pobjednica u , ne znam, odbojci, nagrađuju s čak 3 boda za upis u bilo koju srednju školu!
Uopće mi nije jasno zašto opet nacrt odluke, i opet javna rasprava, i opet neke promjene. Zar će tako sad biti svake godine, dok nekom ne dosadi?
Ovo s natjecanjima je upravo smiješno, a reakcija na onu formulu za bodovanje sportaša mi je najprije bila :-o pa :lol:
To je i meni palo na pamet.
ja bih izbacila ta dodatna bodovanja. možda eventualno ostavila za neke specijalizirane škole. Možda se neki matematičar neće uspjeti upisati u MIOC jer će tamo htjeti ići puno balerina.
Nemam što nego se pridružiti jednim :roll:
Sve je to zapravo jako tužno.
:facepalm:
sama se sebi cudim odakle mi jos volja i citati ovako nesto. iako je zalosno da to utjece na nase zivote.
Da, stvarno...
Inače, tek mi je sad dok ovo čitam palo na pamet da bi i moja djeca možda mogla dobiti papire o boleštinama (alergije, astma - nemam pojma... do sad nisam razmišljala o tome) i to mi je :-/, ali čekaj malo, ako je istina da roditelji predaju zahtjeve za rastavu braka da bi djeca dobila bodove za upis u srednju školu, jesam li ja glupa da ne iskoristim postojeću višegodišnju liječničku dokumentaciju alergičara / astmatičara???
Nisam na to računala, ne smatram svoju djecu nikakvim bolesnicima, vjerojatno im neće ni trebati jer za sada imaju pristojan uspjeh. S druge strane, ne bi mi bilo drago da ih netko prešiša na račun tih upitnih dodatnih bodova. Mislim da ću to imati na umu i porazgovarati sa školskom liječnicom da vidim što će mi žena savjetovati.
Ja ću samo na redovnim kontrolama usput pitati, pa kako ispadne... Jedan ima hrpu papira iz Suvaga, a drugi i iz Suvaga i sa Srebrnjaka. Mislim, ne bih nikad išla ishoditi papire namjenski, pred upis u srednju školu, ali bratemili, kad ti nalazi već postoje više godina, barem ću pitati pa što bude.
Školski liječnik mi je pao na pamet zato jer sam vidjela da roditelji osmaša tamo dolaze po mišljenje (kad sam bila nekim drugim poslom) ali ne znam detalje.
Eto, kad je već sustav takav klimav, možda i ove ideje nekome dobro dođu. Ali tko zna za godinu/dvije kako će se to opet promijeniti i posložiti....
daj to dobro prouči, nisu li lani ukidali te alergijske/astmatičarske papire jer su ih ljudi nabavljali kako je kome palo na pamet?
Objektivno, bilo bi dobro da je tako. Nek prednost pri upisu dobiju djeca koja su imala ili imaju zaista ozbiljnih zdravstvenih smetnji. Astma koju ima moj mlađi je pod kontrolom i to je nešto s čim se živi, nije za usporedbu s nekim stvarno ozbiljnim bolestima, da ne nabrajam...
ja bi dala neke dodatne bodove za prosjek, glazbenu , jezike, sport...
ali osnovu za upis treba biti mala matura -ZNANJE. Ne moraju svi polagati iste predmete.svaka srednja škola propisuje koje predmete trebaš polagati za upis.
mislim da je mala matura bolja od prijemnih jer bi bilo manje malverzacija( valjda)
na kraju 5,6,7 razreda u sve bi škole poslala testove iz ministarstva za sve predmete koji mogu biti na maturi. ti testovi bi bili priprema za djecu i nastavnike za ono što ih čeka u osmom . kroz te testove bi nastavnici mogli vidjeti kakav im je kriterij u odnosu na znanje učenika.
meni se čini da ne trebaš biti puno pametan da shvatiš da upisivanje putem ocjena ne vodi znanju već prisilnom spuštanju kriterija ocjenjivanja. prisila se vrši na razne načine. poruka koju djeca upijaju je grozna..
Čitajući ovo sjetila sam se kako mi je sestra pričala (ona radi u jednoj ZG gimnaziji - ali ta nije "elitna") kako je njezin ravnatelj u šali rekao kolegi ravnatelju jedne takve "elitne" gimnazije: "Ma je se ne bih s tobom mijenjao, kod tebe zapravo ne ide nitko normalan, il' su bolesni, il' djeca rastavljenih roditelja... nemaš ni jednog "običnog" đaka s 5.00 :lol:
Kad bolje razmislim, nisam baš sigurna da ću išta po tome raditi... teško mi je reći. Čak sam razmišljala da odvedem djecu na profesionalnu orijentaciju (mlađega) ali iskreno - ne da mi se lomiti oko toga. Oni znaju što žele.
Logoped (i neurolog, što je značajnija stavka) su za moje starije dijete uredno odradili svoj posao. Meni to vrijedi više od bilo kakvih upisnih bodova. Odlikaš s prosjekom bez mrlje.
Kod mlađega bi papiri od logopeda mogli biti važni zbog elemenata disleksije, ali ne toliko pri upisu nego kasnije - kad krene nastava (matematika, hrvatski, a bome i drugi predmeti) ali i on je prerastao svoje rane probleme. Odlikaš s nešto četvorki.
A opet - ne da mi vrag mira jer znam da će poneki roditelj posegnuti za svim mogućnostima koje pravilnik pruža. Vidjet ćemo kakvi će točno biti kriteriji kad se djeca budu upisivala. Gledajući kako mijenjaju kriterije kako se kome svidi - ne očekujem baš da će se nešto promijeniti na bolje.
Danas popodne u Hrvatskoj uživo
http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/
negdje oko 24.min. kratak prilog na ovu temu.
Odličan dr. Gojmerac koji precizno secira bedastoće, prof. Petrović koji upozorava na važnost umjetničkog obrazovanja i s Marsa (kao i cijelo joj ministarstvo) opala gospođa načelnica koja nas upoznaje s činjenicom da se kriteriji za upis redovito već 15 godina mijenjaju svakog ožujka :-o .
To je, also, ustaljena praksa koju (o, zašto bi?) ne treba mijenjati, po njoj ničeg čudnog tu nema: čim se rastope snjegovi i laste vrate, sastaje se njihovo povjerenstvo i čačka lanjske članke sad već zastarjelog Prijedloga, honorar se mora zaraditi.
Jedino zadnjih 10 godina nešto razmišljaju da im možda termin u ožujku nije dobar jer je, eto, nesrećom baš pred kraj školske godine.
Sad kad ih je i Branko Nađvinski upozorio, možda počnu ozbiljno razmišljati pa ga valjda za 10 godina premjeste bliže početku nove školske godine.
Do sada im se u raspravu javilo nešto više od 300 osoba, što je, naglašava, dosta manje od lanjskih 800. A i tih 14 godišnjaka po umjetničkim školama ima tek 1300.
Dokrajčit će oni, valjda, i njih.
nisam vidjela ovu temu
koje su to kretenarije
oprostite
kakvo zdravstveno stanje?
ok stvarno bolesna djeca, cerebralna paraliza, djeca u kolicima, djeca oboljela od malignih bolesti, pa ne mogu pratiti redovno nastavu....
ali alergije, astme
pa ako je Jelušićka s astmom mogla skijati, kako dijete ne bi moglo ići u školu?
rastavljeni roditelji?
gluposti
kolikoj djeci rastavljenih roditelja je sto puta bolje nego onoj koja rastu s oba koja se nisu imala hrabrosti i snage rastati
ja sam još daleko od te problematike, kod moje dijete doraste do srednje pitanje je što će biti
ali ove kretenarije me izbacuju iz cipela
Da ne ponavljam, samo ću staviti X.
Kad se sjetim koliko smo briga, vremena, ljekova, dnevnih bolnica, posjeta hitnoj u Zg pa i na moru odradili radi alergijske astme - da bi klinca izlječili. (A da ne pričam kako su i bolje stojeći roditelji iskoristili priliku poslati dijete na Lošinj sa bolnicom, jer je besplatno..) Nisam niti probala prošle godine ušićariti potvrdu, jer sam sretna da je zdrav, a znam ženu koja nije niti probala svoje dijete liječiti, baš radi tih dodatnih bodova. Uostalom, svo gradivo koje je i propustio, mogao je nadoknaditi u vrlo kratkom roku, pa smatram samo roditeljskom neodgovornošću i iskorištavanjem pozivati se na takvo nešto. Usput, da li ima kakvih novosti o odluci?
Ovo je jedini članak na koji sam naišla nakon završene javne rasprave:
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska...5/Default.aspx