u isti čas .:)
masnoce se mogu unijeti i orasastim plodovima, predlozila bi i da zitarice zacinis sa mljevenim orascicima
predlozila bi i sir...ali ako nevolis ... postoje i druge varijante.... samo treba tocno progooglati i birati namirnice, da u sto manjim obrocima dobije sto vise zdravih i potrebnih kalorija
a zdrava navika je jedan od najvaznih stvari, sto je vise moguce dzite se toga da jedete zajedno, ne pred tvom i bez pretjeranih zanimacija(jer kazu da kad se jede pred tvom, pojedeno mozak ne procesuira pravilno i iz hrane se ne dobiva potrebno) , nek se dijete bavi hranom dok jede, daj joj zlicu i nek mulja, nek pipa hranu i lize prste
nevolim pametovat i znam da ovisi od djeteta do djeteta, al moj ima sa 4god i 3 mj-24 kg(rodio se sa 4), od pocetka se ne opterecujem sa hranom, jede skoro pa kako hoce, jedino smo u pocetku strogo pazili na "pravila" pa su sad to vec ustaljene navike, dogodi se da dnevno pojede 3zlice juhe i navecer 3 zlice zitarica, pa iduci dan opet i tek treci dan pojede normalne obroke, meni je vazno da se ne opterecujem oko toga....ni sebe ni njega zapravo...i ima efekta...
Ajme znala sam da će to tako ispasti. :)
Je Zuska, onaj link je na razini Mišaka, ali napisala sam da nemam vremena pisati i da uglavnom odražava moje mišljenje o mlijeku. Bio je prvi koji sam našla, jer je već 10 sati prošlo, a ja sam na poslu i još nisam počela raditi :roll:
Dakle, mi doma, jedemo mliječne proizvode, dajem ih i djetetu... možda ne u mjeri u kojoj je to u ovim krajevima uobičajeno, ali nije zakinuta za njih. Ajda se vratimo na post koji opisuje što jede:
Nisam napisala, štrudl je od sira, nemam vremena ribati jabuke. :)
Često napravim nabujak od riže na mlijeku, jer ga svi volimo, pa i Smjehuljica malo probrljavi, pun je i jaja i mlijeka.
To što je griz na vodi, a ne na mlijeku neće učiniti baš neku drastičnu razliku.
Od masnoća koristimo pretežno maslinovo ulje i to obilato po svom lešo povrću. Ponekad jede i kruh s putrom, ali to se njoj gadi... čim je nešto mljackavo, gadi joj se...
Pa zar bi se uvodila dohrana od šest mjeseci, kad bi sa 14 mjeseci mm bilo dovoljno? Jer koliko ja kužim Mojcu, dijete baš nije prihvatilo dohranu, odnosno
meni se čini da se radi o nekim premalim količinama. Ne mislim da mm u toj dobi nešto specijalno doprinosi rastu i razvoju.
Upravo tako. Jede se samo za stolom, gotovo od prvog dana jede sama, na stolu nema nikakvih podražaja, ne voze se avioni, ne jedu se žlice za baku isl. Hrane ima posvuda, stol je uništen na mjestu gdje ona sjedi od silnog ribanja nakon njenog istraživanja hrane.
TV se ne pali dok je ona budna.
Ne znam kako stojite sa jajima, špekom, kiselim vrhnjem, maslacem..i da, griz na mlijeku hoće učiniti veliku razliku od griza na vodi. Možda mrvicu
i naribane tamne čokse povrh ili malo cimeta, da poboljša okus..
Hmmm, a za što je predviđeno životinjsko meso? Pa ga ipak velika većina čovječanstva konzumira.
Sa špekom?! S 15 mjeseci?
O ostalim namirnicama sam već pisala u prethodnim postovima.
Čokolada nije hrana. Čokolada je prerađevina puna svega i svačega... i iako sam ja ovisnik o njoj, smatram da nema što raditi u prehrani 15 mjesečne bebe.
u toj dobi mm više nije dovoljno kao isključivi izvor nutrijenata i kalorija
ali je itekako dovoljno kao mliječni obrok/obroci
i nije točno da u toj dobi ne doprinosi rastu i razvoju
In the second year (12-23 months), 448 mL of breastmilk provides:
- 29% of energy requirements
- 43% of protein requirements
- 36% of calcium requirements
- 75% of vitamin A requirements
- 76% of folate requirements
- 94% of vitamin B12 requirements
- 60% of vitamin C requirements
– Dewey 2001
http://kellymom.com/ages/older-infant/ebf-benefits/
Pa vidiš, mlijeko teliće nije predviđeno za ljude, a meso telića kao jest. Vjerujem da bi krava radije dala
svoje mlijeko, nego svog telića. Hoću reći, subjektivne su to procjene. Mrvica naribane tamne čokolade ne
smatram da smeta djetetu. Na sitno nasjeckano malo domaćeg špeka je po meni bolje od npr. kvinoje
uzgojene ko zna gdje.
No rekla sam svoje mišljenje, malo je kao počelo prepuc. a to ne bih, ne bih da te ometam u poslu. Treba zaraditi za kruh.
Pa laumi Dijana je i napisala da nije dovoljno kao isključivi izvor.
Ako pola litre mm zadovolji 30% potreba za kalorijama onda ostalih 70% treba odnekud doći - i to uz pretpostavku da dijete uopće popije pola litre mm na dan.
iz osobnog iskustva, moje dijete je odbijalo dohranu do godine dana, ali je ipak lijepo napredovala samo na majčinom mlijeku (s godinu dana 9200 g; rođena s 3200 g)
do 18 mjeseci jela je zanemarive količine ostale hrane, mlijeko joj je i dalje bilo glavna hrana. i dalje je napredovala i u visinu i težinu. krvna slika je isto bila u redu, ni traga anemiji. znači, ne možemo reći da je u toj dobi majčino mlijeko zanemarivo za rast i razvoj.
ne kažem da ne treba inzistirati na uvođenju dohrane (ja sam redovito nudila, više puta na dan, u vrijeme naših obroka), ali dokle god dijete napreduje i dok je krvna slika u redu, mislim da se ne treba zabrinjavati.
Pa čuj, topic je otvoren jer dijete ima malo kila, onda izgleda da ipak postoji problem.
Pa valjda je i mlijeko drugačije od majke do majke, ili od trudnoće do trudnoće, ili od djeteta do djeteta, ili sve to skupa. Netko će
eto kao laumino dijete dobro rasti samo na mm, a neko neće. Bit je da dijete raste i razvija se, ali ako to nije baš slučaj, valjda
treba vidjeti što se može učiniti.
Po meni, mojca ne treba nagovarati dijete da više jede, već nagovoriti sebe da pokuša dati kaloričniju prehranu.
ja sam shvatila da je Dijana rekla da majčino mlijeko u toj dobi više nije naročito korisno i da zato treba nuditi kravlje.
ako dijete pije majčino mlijeko, zašto inzistirati na uvođenju kravljeg? naš pedijatar kaže da je djetetu nakon godine dana potrebno oko pola litre mlijeka ili mliječnih proizvoda. znači, pola litre majčinog mlijeka (uz ostalu hranu) zadovoljava potrebe djeteta za mliječnom hranom nakon godine dana.
i zato su savjeti koje ste dali Mojci da djetetu nudi kaloričniju hranu skroz ok.
ja sam reagirala na tvrdnju da majčino mlijeko nakon godine dana ne doprinosti bitno rastu i razvoju. (i navela primjer svojeg djeteta.)
zašto bi majčino mlijeko nakon godine dana bilo lošije od kravljeg?
AKO dijete popije pola litre mlijeka dnevno to mu po ovome što si ti poslala zadovolji 30% kalorijskih potreba.
Znači da ostalih 70% treba odnekuda dobiti.
Ako dijete malo jede onda se obično savjetuje da mu se to što jede kalorijski pojača (iako je i to upitno jer onda neki pojedu još manje te kaloričnije hrane) - a kako ćeš djetetu te dobi kalorijski pojačati nego masnom hranom kao što je punomasno mlijeko, putar, vrhnje itd.
Znači ako griz skuhaš na mlijeku to je kaloričnije nego da si ga skuhao na vodi. Dijete (teoretski) pojede griz i dobije više kalorija.
više sam zaboravila kad šta ide, ali je li ti opcija da neku hranu pripremaš na svinjskoj masti (po mogućnosti domaćoj)?
Mima, ok mliječni proizvodi kao što su sir, jogurt, vrhnje
ali zašto kravlje mlijeko za piće? kako može biti bolje za dijete od majčinog mlijeka?
mlijeko majki koje doje stariju djecu je još koncentriranije hranjivim tvarima.
ponavljam, svinjska mast, nije slana. ima kalcija i ne znam čega već. ako je bude htjela, meni je to ko klinki uglavnom kvarilo sve obroke.
Priznajem da je meni svinjska mast malo brrr.
U bilo kojoj dobi.
Ali pršut mi je ok. :)
Pustiti ću koji dan da mi se kiseli misao o masti i špeku. :)
Svinjska mast i k tome domaća...super stvar.
Odi na sajt kod Anite Supe pa kiseli misli :)
A jajca? Pečena (na masti:-)), mekokuhana? Čini mi se da nisi spomenula?
Mojca, mislim da se stvarno ne trebaš bojati zdravih masnoća - svinjska mast, jaja, vrhnje (Veronikino npr.), maslac
e, da, i mesne juhe (pogotovo ako možeš nabaviti domaće meso)
A pečena jaja? Ili što bi rekao dr. Richter "Pojede li ona nekad pohani šnicl?"
U juhu ukuhati griz knedle? Tu ide jaje i većina djece to voli. Pa probaj ponuditi i mekokuhano jaje, da sama vadi žličicom.
Možda joj se svidi. Tvrdokuhana jaja ja izbjegavam. Kakica djeci bude tvrda od njih.
Jaje se može ukuhati u juhu ili pomiješati u neko drugo jelo (špinat, karfiol itd.).
Za početak bih stvarno počela podebljati što jede i sad. Znači u pire koji jede žlica vrhnja, žlica maslaca. Žitarice nikako ne na vodi, nego dodaj ili sir ili maslac,...
Na povrće maslinovo ulje ili maslac.
Špek je i meni puno zdravija solucija od kupljene salame koju ti dijete ionako jede.