uuu, nemoj Paveki :mrgreen:
osim ako ne želiš, osim u pogledu mora, uživati i u smradu rafinerije.
jadna tanci, na kraju ćemo ju skroz zbuniti. :mrgreen:
e da, nedostak rijeke u odnosu na zg su npr i skupi vrtići.
al to ne igra, jel, kćer je velika.
Printable View
uuu, nemoj Paveki :mrgreen:
osim ako ne želiš, osim u pogledu mora, uživati i u smradu rafinerije.
jadna tanci, na kraju ćemo ju skroz zbuniti. :mrgreen:
e da, nedostak rijeke u odnosu na zg su npr i skupi vrtići.
al to ne igra, jel, kćer je velika.
Je Beti imas pravo, mislila sam u smislu Rijeka i Susak pa se onda i Susak nazvao Rijeka.
Iz ovih zgrada sto imaju po 20-tak katova pogled je da ti pamet stane!
Ajme kako zavidim svima vama koji ste dovoljno hrabri za dignuti sidro i otići, negdje ispočetka.
ajme moram i ja glasati za Rijeku
zapravo za Kastav :heart:
nisam iz Rijeke ali sam studirala tamo
uvijek sam se dobro osjećala u njoj, paše mi ta vibra
načelno su ljudi nekako meki i ugodni, lijepo pjevno pričaju, ma ja obožavam Rijeku
Kastav mi je na idealnom položaju a starinski gradić za ljude koji ne vole gužvu
onako, kao iz prošlih vremena
a za čas si i u Opatiji i Rijeci, ma milina
iako i ova solucija u kojoj s posla ideš na kupanjac zvuči presavršeno, moji snovi...
ovo moje naravno nema veze sa organizacijom življenja
to moje uspomene govore - ali svejedno bih uvijek prije odabrala Rijeku nego Zagreb za život
Rijeka je naš Seattle - po rock'n'rollu i kiši :mrgreen:
Bitan mi je pogled na jug, na more. Lift isto. Tko zna kako ćemo hodati za još koju godinu kad već sad jedva hodam?!?
Sa parkingom se uopće ne zamaram. Ni najmanje. Bilo bi dobro da uz stan ide i garaža i to je sve vezano uz auto. Ja najviše volim pješačiti.
Ovako gledajući i mene nekako najviše privlači zapadni dio grada, a može i sami centar. Jedino kaj su u centru zgrade starije pa samim tim i lošije.
Najbolje bi bilo da mi je sve na nekih dvadesetak minuta pješice.
Vjetrovi mi ne smetaju, dapače. Meni nema ništa ljepše nego jutro nakon bure.
Idem sad istraživati linkove koje ste mi stavile.
Nisam od pomoči, samo zavidim svima u ovo doba godine koji ustanu i vide more kroz prozor. Uh.
Jurana, totalno se slažem! Bila sam u Seattlu i prvo što sam pomislila kad sam došla tamo, bilo je kako je Rijeka naš Seattle! Što se tiče kiše, ni Rijeka ni Seattle se neće složiti da su pretjerano kišni :)
Oko Seattla ima svakakve prirode, brda, vulkan, rijeka, more, pa luka, pa ribari koji na tržnicu donose svježu ribu, pa trgovi na kojima se svira, kulira i pije kava (što nije baš američki), pa klubovi, fakulteti i ta neka alternativna brija... Amerika mi nije sjela, ali Seattle itekako je, baš zbog toga što sam se cijelo vrijeme osjećala nekako riječki, drugačije...onako kako sam se u Rijeci znala osjećati 90-tih...(što su neki dan pričali i Lucić i Dežulović na jednoj od riječkih tv).
Rijeka i okolica, super mjesto za život. Urbano i kulturno, blizu je svemu (Zagrebu, Ljubljani, Trstu, Kopru, Veneciji itd.) što znači mnogo prilike za izlete, rekreaciju, kulturna događanja, šoping... Po mom mišljenju, broj 1 mjesto za život u RH.
samo nemoj u onu zgradu gdje se lift popravlja od 1945, ta je negdje u centru, bio je članak u jutarnjem .
Krk:heart:
Tako bih se rado tamo odselila kad jednom doguram do mirovine...
Rijeka je također dio paketa kao najbliži veći centar.
Da, zahvaljujući buri nema smoga kao u Zagrebu, magle i sličnog.
Stanovi u centru imaju jako visoke stropove i najčešće nemaju rješeno grijanje. Imaj to na umu. Nije mi centar baš za življenje, buka je, prljavkaste su te zgrade poprilično. Navijam za zapadni dio grada, možda baš okolica Kastva. Sve dostupno, izolirano od buke i vreve, lijep pogled, blizina plaža. Pao mi je na pamet - Zamet je npr. kvart koji je na zapadnom dijelu, još se smatra najzelenijim kvartom u neposrednoj blizini centra, iznad Kantride je gdje je plaža, bazen. Kvart ima sportski centar, knjižnicu, malu tržnicu i sa ribom, manji trgovački centar, dućan, spustiš se pješice do bazena i mora, a po ravnom je 20-ak min. nogicom do grada.
Da, meni više od ičega znači naša terasica s pogledom na kvarnerski zaljev. :coffee:
(Koliko se svi znaju svjedoči činjenica da ja svaki mjesec prepoznam po nicku da znam u RL neku od forumašica - pa i na ovoj temi, hihi)
moja prijateljica se zbog posla preselila u Rijeku i više je nego zadovoljna.
I ja baš volim taj grad
Rijeku obožavam!
Rođena sam Riječanka, dapače, Sušačanka, dakle istok grada. Do 24te sam živjela na Sušaku (Piramida), i onda se udajom preselila na Zamet. Zamet je diiiiiivan, ne Gornji, već onaj dio oko dvorane, crkve, ima i nebodera i zgrada i kuća, puuuno zelenila. I škola osnovna je tamo fenomanenalna, znam ravnateljicu osobno, i pola kadara nastavnoga. U blizini (na 2-3 min) su knjižnica, škola, vrtić, dm, tržnica s ribarnicom, kafići, crkva, a mirnoooo.....blizu je Kantrida (par minuta vožnje autom), a TAMO su bazeni, atletska dvorana, stadion....
Blizu je i novoizgrađeni ZTC, H&Mom. Obožavam istok grada jer je tako fin, raskošan, ali Zamet , to je životno, praktično i lijepo, i ljudi su divni. Ponavljam, to vrijedi za taj dio Zameta, jel ranije sam živjela u Braće Bačića...puno parkova ali that's it.
Sada, kupili smo kuću na Kozali - Kapitanovo. Pred 2 mjeseca. Još se privikavam, isto su nam za 10 ak minuta svi sadržaji...
Moj glas za Zamet, ipak.
Ako te zanima istok grada, moji su starci prodali stan pred par mjeseci, 60 kvadrata, 6.kat u zgradi s liftom, odličan raspored, dva balkona, adaaptiran, ali okrenut na sjever (pogled prema sušačkom brdu i rekotoratu) za 69 000 E. Cijene su jaaaaaako pale. Inače, u istoj zgradi ima još stanova na pradaju, ali svi su veliki, oko 120-130 kvadrata, neadaptirano, cijana kvadrata oko 800-900 m. Isto tako, na Sušaku, a pod time ne mislilm na Krimeju, G. i D. Vežicu, stanovništvo odumire, sve je starije...tamošnja OŠ je užasna, ja ju pohađala. Grozna bila.
Srednja riječka (PRHG) (nisam htjela u Sušaku iako mi je bila pod nosom jer sam htjela svaki dan prošetati po Korzu 8-))
Faks filozofski, odličan. E sad, meni je osobno Sveučilište u Rijeci KOMA, prvenstvano zbog fakulteta koji se otvaraju, sve neke Kulturologije, Akademije glumačke, slikarske, Bibilotekarstva, Povijest Umjetnosti......UŽAS, i sama sam završila nešto slično, što ne stavlja kruha na stol, takvi se stručnjaci NE traže. Nema, naprimjer, kemije, logopedije, defektologije, faramaceutike, prehrambene biotehnike, talijanskog....nečega što se traži, što je životno i aktualno.
Uopće, potraga za poslom u Rijeci, ne znam, mislim da se jako malo poslova nudi.
E da. I ako nisi rođena u Rijeci, a nonići ili pranonići ti nisu iz Kastva, il Bakra il Baške i sličnih mjesta, uvijek ćeš biti došljak. Od toga mi se lagano s***, a, da rođena sam Riječanka. :roll:
Ma život u Rijeci je divan, odmah si na Krku il u Kotaru ili u Istri....Samo si prvo nađi posao. :-)
E da, netko je napisao da je Rijeka prljava - ma di? I da ne postoje gradski parkovi - imaju dva veeelika na Mlaci i na Trsatu, ono, igrala sam se u njima kao mala, tako da sam prilično sigurna da postoje....
Rijeka, kao i svaki grad, ima prednosti i nedostatke.
Ali U Ri jeci nije ugodno, ili ok, ili praktično. Ili ju voliš ili ju ne podnosiš.:-)
Ja sam shvatila da je u Rijeci prljuckavo tek kad sam pocela nedavno zivjet u inozemstvu. Dakle rekoh prljuckavo, ne prljavo. Sto sam sigurna da nije neka rijecka posebnost vec malo sira hrvatska pojava. Nekoliko rodjenih rijecana mi je reklo da Varazdin nije takav. Ne znam, nisam nikad bila.
Inace, u Rijeci pogled na more nije pogled na jug bas uvijek, ko sto ako gledas more iz centra Trsta gledas u sjeverozapad
Napisala sam skoro cijeli roman o Rijeci, ali mi je pojelo post :roll:
Sada ću u biti rezimirati, jer vidim da je MalaRiba napisala gotovo identične stvari...
Ako se mislite preseliti u Rijeku ja bi birala između Zameta ili Drenove.
Kada govorim o Zametu mislim na donji dio Donjeg Zameta :mrgreen:, dakle mislim na dio ispod ceste koja vodi za Srdoče.
Taj dio grada je doslovce procvetao u zadnjih nekoliko godina, naročito od kada je izgrađena sportska dvorana. Tu je sada mali trg sa nekoliko kafića, ima DM, knjižnica, fitness i teretana. U blizini je upravo otvorena BIPA, uskoro i LIDL, a od ranije postoji i placa. Vrtić i osnovna škola su jedni od najvećih u gradu, a ima i veliki dom zdravlja.
Na 5 minuta vožnje su bazeni, stadion, atletska dvorana i jedina riječka (pristojna) gradska plaža.
Uz svaku zgradu je nešto zelenila i obavezno dječji parkić.
Inače, od zgrada dominiraju neboderi, a moj glas je za one u ulici Braće Cetina - imaju 12 katova, još uvijek humana gradnja, oni južni imaju lijepi raspored i pogled na more. Parking za sada još uvijek nije problem kao u nekim drugim kvartovima.
Ako niste baš od nebodera, onda iznad glavne ceste su nizovi zgrada s 5 katova, ali one nemaju liftove. (standard je u Ri da liftove imaju samo zgrade sa 6 i više katova)
Od novogradnji je dosta zanimljiva ova http://www.dogma-nekretnine.com/projekt-zudika.html
Prometna povezanost je super - može se doći s dvije strane - južne preko Kantride ili centralne preko Krnjeva.
Drenova je s druge strane mirnija i zelenija, najsjeverniji gradski kvart. Prijatelji koji tamo žive kažu da je baš po mjeri čovjeka. Imaju vrtić, školu, mislim čak i dom zdravlja, na 5 minuta vožnje ili nekoliko stanica busom su svi shopping centri (Mercator, Lidl, Konzum, Kika, ali i Getro i Bila)
Taj dio grada ima dosta novogradnji izgrađenih u zadnjih nekoliko godina. Ova mi je upala u oko, gradila se prošlo ljeto https://www.dogma-nekretnine.com/lis...2Bdb-5665.html
Starogradnja datira iz 80-ih, većinom su zgrade u nizu (mislim da je to bila tipska gradnja jer nekoliko riječkih kvartova ima istu vizuru). Mamac su stanovi koji imaju otvoreni fe-no-me-na-lan pogled na cijeli Kvarner.
Jedino zna biti gužva u prometu ujutro prema gradu, ali ako nećete raditi onda vas to ne bi trebalo smetati.
Ja sam doselila u Ri pa mi je ovo strano...Nikakvih probema oko toga, ni ja ni klinci... a kad si vec spomenula Bakar, da sada kupujem stan ili kucu bi to bio moj prvi izbor...
Ja vise volim istok te istocni prigrad (tu gdje i jesmo).. dobra prometna povezanost, nenapucenost, ima zelenila, u centru sam za 10 min, na bazenu, Krku ili Platku za 20min, ma milina...
Da kupujem stan bas u gradu Rijeci bi birala izmedju Trsata, Gornje VEzice, bulevard, pecine..
muz mi je sa skurinja - koma mi je tamo, svi njegovi fredovi su pobjegli kada su dobili klince, a zivjela sam i na Donjem zametu - buka, buka i jos jednom buka. NAjvise mi svidjelo na Vezici, imas skolu, blizu je kampus, mozes cak i do grada pjesice - natrag malo teze, he,he...
Jedino sto meni smeta su prlavi gradski prakici za klince, brdo govana, smeca po podu..bljek..mozda se onima koji su tu rodjeni to ne cini ali tamo gdje sam ja odrasla nije tako pa mi je to koma...
a inace je ri bas ugodan grad za zivjeti, urbana, imas taman koliko ti treba kulture, sporta, koncerata,....
i buri se priviknes! ako sam se ja onda mogu svi...;-)
...e, sada, a ove greske to je od i pada, he he...;-)
i jos nesto, kada preselis u Ri si moras u Happy Hobby po majicu Šta da ;-)
I ja sam zaljubljenik u Rijeku na prvi pogled,doslovce. Isla sam poslom na par dana prije par godina,bila sam na Trsatu i oduševila sam se gradom. ( osim smještajem kraj zvonika od crkve ) ali ija to bi se navikla. I jos sam pomijesala pravce autobusa ,mislim da je bio A1 pa sam otisla skrooooz negdje daleko kod nekih draga,ali to je doživljaj bio koji cu pamtiti dok sam živa. I koliko sam vidjela u tih par dana,grad ne smrdi,osim na rivi,ali koja riva ne smrdi?
Ovdje u zagrebu imam prijatelje rijecane i sama hvala za te ljude,fenomenalni su,svi riecani redom koje sam upoznala.
Brigaju svoje brige,totalno cool,i uvijek smireni i od pomoci,divota.
Jedino sto sam skuzila da u rijeci po onoj obilaznici voze kao u formuli 1 ( vozili bi mi i u zagrebu tako,da nije guzva od ve do ve)
Nisam od pomoci,osim da sam isto razmisljala odselit sa obitelji tamo,sva sreca pa mi je i muž istomišljenik. Sretno u svakom slučaju :)
Da vjerujem da u Sloveniji nema ama baš ni jednog drekeca na podu, ali, znaš, parkovi su čisti na zapadu grada, bar iz mog vrlo skromnog iskustva. Baš mi je žao da vas na istočnom dijelu grada to muči.....
pokretačici teme: sad je u tijeku karneval, dođi za vikend i vidi malo kako ti se čini :yes:
Pa ne muči to samo In Love - to muči i mene i to ne u Rijeci nego u Zagrebu! Ufff... Nemojte banalizirati probleme koji su dio (ne)kulture. Možemo pričati što god želimo, ali pesji brabonjci na ulicama ne daju baš lijepu sliku o ovoj kakti turističkoj zemlji, bez obzira o kojem kutku je riječ...
bome, u mom kvartu, na zapadnom diejlu grada, dječja igrališta su užas. imamo dva, i ne znaš koji je gori. stakla, smeća, a o psima da ne govorimo.
neki dan sam baš bila bijesna, lungo mare od voloskog do opatije, užas. sramota. kao minsko polje. moraš dobro gledati da ne zagaziš. pisala sam i gradu da moraju to nekako riješiti. postavili su kao nekakve košare, ali stalno su bez vrećica.
XX
Mislim da bi komunalci (ili cijeli niz trenutno nezaposlenih) imali dodatnu zaradu da rade na postotak uhvaćeih koji ne čiste iza svojih ljubimaca!
Ja sam živjela u centru grada (kod Mc Donaldsa) 3 godine i mogu reći da je postalo grozno kada smo dobili dijete! Prije toga nam je bilo genijalno, sve blizu, nadohvat, u toku zbivanja... Nedostaci: žohari kao dio inventara (šuplji zidovi i nemoguće istrebljenje), buka zbog stalnonekog događanja (mislim da bi bolja prozorska stolarija i to riješila), parking (mm ima firmu u centru pa se tamo možemo parkirati, ali da nema- puno puta nam je pauk vukao auto...), vrućina preko ljeta, turisti (tko ne voli...), buka kafića...
Ali zato smo se odselili i uživamo u pogledu na Kvarner iz Krnjeva (novo naselje)...nismo mogli puno birati, ali smo jako zadovoljni!
I zaista, dođi ovaj vikend, steći ćeš uvid u (ne)funkcioniranje Rijeke u "izvanrednim" situacijama:)!
Nikad ovo nisam osjetila, primjetila, baš me iznenadilo, to mi je skroz ono što Rijeka nije.
Ja sam došla dati glas za istočni dio grada. Na Zametu sam živjela 20 godina, zadnjih 8 (i još kratko) sam na Krimeji i uvijek bih ovo sad izabrala. Mirnije je, manje je prometa, sve je blizu - Pećine, Tower, Trsat, centar. Imam 4 različite autobusne linije do grada, mesnicu, ribarnicu, tržnicu, ma sve je blizu. Čini mi se i da je ovaj dio grada čišći, a često sam na Zametu kod roditelja. Ne znam kako je istočnije, čini mi se da je Vežica preprometna.
Netko je gore napisao da se grad raspadne kad pada kiša, ne bih se složila s tim. Raspadne se kad padne ekstremna kiša, nije da se to dešava svakih mjesec dana, no u normalnim okolnostima stigneš s kraja na kraj grada relativno brzo, neusporedivo sa zagrebačkim prometom.
Meni u Rijeci najviše fali zelenih površina, za istrčati se s djecom. Ovi parkovi koji se spominju su više za pse nego za ljude, kao i veliki dio dječjih igrališta, ali kažeš da te to ionako ne zanima. I Rijeka je ipak mala. Nema 14 različitih vrsta aerobica u susjedstvu, nema 15 kazališta, nema puno izbora za zabavu, naročito za zabavu za malo novaca.
Ako negdje pada kiša pada u Rijeci, samo poprati vremensku prognozu :mrgreen:
Nismo rođeni riječani, u Rijeku smo se doselili, i ono čega sam se uvijek grozila ,silne gužve na cestama , sada mi je skroz normalno i vidim da to i nije tako strašno pogotovo zahvaljujući riječkoj obilaznici.
Što se tiče čistoće grada sigurno nismo u nekom vrhu,ali to nije do grada nego do naših balkanaca i vjerujem da je u cijeloj RH situacija slična ili ista
Nekakvu netrepeljivost prema "došljacima" nisam nikada osjetila pošto je Rijeka grad došljaka, najmanje je domicilnog stanovništva svi su se od nekud doselili, evo moja ulica je puna dalmatinaca :mrgreen:.
Malo mi je vremena trebalo da se naviknem na primorsku "zatvorenost" pošto sam rođena slavonka i bilo mi je čudno što se ljudi ne nalaze po kućama/stanovima nego po kafićima i kavama ali navikla sam se i sviđa mi se ovakav naćin života gdje ima svako svoj mir.
Da rezimiram, volim Rijeku i mislim da je to mali grad koji ima puuuuno toga za ponuditi!
Rijeka zemljopisno gledano nije Balkan.
a nego di je, zemljopisni gledano?
da nije možda mittle europa? :lool:
Rado bih došla na karneval jer mi obožavamo karneval, ali ne mogu. Ne mogu svekrvu ostaviti toliko dugo samu.
Što se tiče psećeg izmeta posvuda, a kakav je Zagreb od kad je snijeg okopnio? Strahota kako je sve prljavo i zasrano. Vlasnici pasa su puštali pse da ostavljaju hrpice po snijegu, nisu to čistili i sad kad je snijeg okopinio gomile psećeg izmeta su osvanule po trotoarima. Stvarno treba biti umjetnik i hodati po takvoj podlozi a da se ne ugazi u nešto.
Cure hvala vam na savjetima i komentarima, zlatne ste.
Čitam vas i dalje :heart:
Ajmo malo zemljopis, zadnji razredi osnovne skole, Balkan: podrucje jugoistocne Evrope koje zatvara s jedne strane splet planinskih lanaca bugarske planine Balkan, potom Dinaridi, Sar planina i Pindsko gorje a s druge strane mora: Crno more, Mramorno, Jadransko Jonsko i Egejsko.
Ps oprosti Tanci na skretanju s teme tvojeg divnog topica, eto trazilo me da preciziram neke cinjenice koje s duhom tvojeg pitanja bas i nemaju pretjerane veze
Isto :taps:
Živjela sam u Grazu 2 mjeseca kad je bio počeo rat '91
I još 2 puta bila, zadnji put 2006 sa sadašnjim mužem, doslovno sam ga odvukla tamo :lool:
lila sam suze kada smo odlazili, grad je s-a-v-r-š-e-n za toliko toga (jednako dobar i za studentsku i umirovljeničku populaciju!!!), prekrasan, čist, ljudi toliko kulturni da ne možeš vjerovati da samo jednom davno živjeli u istoj državi...u name it...