nama je basmati riža ZAKON!!! Kupujem u Kauflandu , 1kg nekih smješnih 20kn (inače je puno,puno skuplja)
Odlična je samo se malo drugačije kuha nego druge riže.NIKAD se ne ljepi i nije gnjecava
Printable View
Tahini je kod nas besramno skupi i ne baš dobar.
Znala sam ga kupiti u Italiji, Libanonski 1 kg za nekih 10-12 eur, ako dobro pamtim. Plakala bi svaki put kad bi ostala prazna tegla.
citam ja ovaj topic i mislim se o cemu one. ja kupim rizu onu koja mi se cini da je OK za jelo koje sam zamislila u tom trenutku kuhati a da mi je OK cijenom. svi volimo rizu, narocito rizota, pa nekako naginjem toj ljepljivoj kuju je puno vas psomenulo da ne voli.
i hvala apri sto mi je rjesila nedumicu koja me dugo kopka. da je riza jako poskupila. kako ja bas ne gledam cijene, vec kupujem ono sto mi treba, moram priznati da sam nedavno stala ispred riza i mislila se ma da kad je basmati bas tako bio skup.
kao i marta znam uzeti neku rizu koje je izgeldom neugledna, ali zato okusom njam. pa ne patim bas na galo, scoti, stric ben i sl.
ne znam koliko nedavno, ali ja sam tek sad otkirla, otvoren je dućan Harissa u Masarykovoj. Imaju začina da ti pamet stane, možda imaju i tahini. Cijenu ne znam. Raspametio me neki čili po 2000 kn/kg pa sam lelujajući izašla iz dućana
pa lijepo ljudi kažu kako je čili živa vatra
u svakome smislu!
bolje da si izasla lelujava od cijene nego od okusa, tad ti ne basmati iz plodina ne bi pomogao da se oporavis od troska :lol:
Pa di si blesava probati čili na sirovo, olitiga na žllicu, pa ni rijeka vode nebi te spasila :lol:
ja već neko vrijeme u plodinama kupujem neku talijansku, eurico...
imaju samo 3 vrste - okruglo zrno, dugozrnatu i parboiled, pakirana je u plastičnim vrećicama od 1kg, cijena joj je prava sitnica - 1kg nekih 10-tak kn...
ona okruglog zrna mi je odlična za rižota i rižu na mlijeku, te koh od riže (tu vrstu i najviše koristim i kupujem); dugozrnata je isto odlična - ne ljepi se, dosta je sipka; još samo da probam onu parboiled, nikako da ta vrećica dođe na red...
Uglavnom Spar Roma ili Arborio. Ponekad Zlato polje. Gledam proći jeftinije jer ne osjećam na nepcima neku razliku u odnosu na one skuplje marke.
Valjda nemam istančan ukus ilitiga okus :kuhar:
Mi smo dugo kupovali basmati u Sloveniji (u Tušu mislim). Bila je 0,5 kg po 1 EUR pa poskupila na oko 1,5 EUR, što je opet ok. Muž i svekar mi vuku talijanske korijene pa se rijetko nađu i u Italiji. Onda donesu Barilla tjestenine pakirane po 5 kg i basmati riže po 2 kg, za neke male novce. Uglavnom, ne znam više gdje ugurati rižu i tijesto po kuhinji, vire iz svakog ćoška :lol:. Na drugome smo ''tanki'', ali tijesta i riže ima.
Evo, i Scotti ima integralnu i basmati rižu, ali ne znam da li se kod nas prodaju:
http://www.risoscotti.it/prodotti/riso_integrale.html
http://www.risoscotti.it/prodotti/riso_basmati.html
basmati da, integralnu nisam vidjela
btw. baš vidim da trenutačno doma imam Gallo rižu za rižoto a ne Scotti, nemam pojma koja mi je bolja
kad radim rižoto, volim da mi je riža fina, a to znači gallo ili scotti :-)
za sarme, punjene paprike ili tak' nekaj gledam da je neka bzvz, ali te obično ni nemam doma, pa se pojedem živa kad stavim unutra ovu skupu rižu :mrgreen:
basmati samo kad spremam čajniz 8-)
Skužila sam da je talijanska riža, kakva god bila, najbolji izbor. Mi obično u Italiji kupimo neku za 1 eur/kg, a isto tako u Hoferu u Slo košta. Kod nas se teško može naći talijanska riža jeftinija od 15kn/kg. Tip riže koji obično uzimam je obična dugozrnata ili pak parboiled. A najbolja koji sam probala je Scotti tip Roma (velika, duga zrna), ali Scotti je među najskupljima ionako.
Koristim Uncle Bens rižu u vrećici. Ali meni je ionako svejedno jer moji baš i ne vole rižu pa ju rijetko radim.
Volim integralnu Gallo, ali najčešće koristimo neke jeftinije tipa Konzumova dugo zrno, onda neka na čijoj je kutiji rižoto s vongolama. U sarmu i punjene paprike volim staviti ječam jer mi je ukusnije, a također volim kad mi ječam glumi rižu u rižotu ili kao prilog, a otkrila sam i da je heljda jako fina (a bome skupa kao bolja riža) pa se trudim više uvesti u prehranu takve neke žitarice. Svejedno, riže ne jedemo baš puno, mi smo više krumpir-tjestenina tipovi.
plavo zlatno polje,
isto koristimo dosta drugih žitarica pa nije velika stavka
u lidlu neka u kutiji (unutra vakumirana vrecica)- mnogo fino
Ja najčešće kupujem despar, svako toliko imaju ih na akciji pa kupim par kg, obično raznih vrsta.
Povremeno uzmem i scotti i gallo, kad uhvatim na nekoj akciji, malo mi je previše dati skoro 30 kn za kg riže.
Mi najviše jedemo basmati, najbolji nam je Sparov Bio Natur (a i jedan od najjeftinijih - zadnji put je bio 16 kn za pola kg, ne znam je li u međuvremenu poskupio). Probali smo i Scotti i Gallo basmati, ja ne vidim neku razliku, ali MM tvrdi da mu je Bio Natur bolji. Jučer sam ulovila par komada onog Scotti basmatija na sniženju u Konzumu po 12 kn, za tu cijenu će biti super. :mrgreen:
Probali smo i onu Spar Premium (onu koju reklamira Pierce Brosnan :mrgreen:), isto kao i za ove gore - ja nisam primijetila neku razliku, MM tvrdi da mu je Bio Natur bolja. Koštala je nekih 15-16 kn za pola kg.
Za rižoto obično Scotti ili Gallo, i jedne i druge sam nakupovala isto u Konzumu na sniženju po nekih 12-13 kn za kg, inače su stvarno bezobrazno skupe. Mislim, to je najobičnija riža! :drama:
Zlatno polje-zato što je mljac.
Uopće nisam izbirljiva za rižu- koja god da mi dopadne, ja zadovoljna. Naravno da postoje i loše, ali valjda na te najlošije ne nalijećem. A moram priznati da mi ne pada na pamet nikada dati mnogo novaca za rižu...
Ima u Sparu basmatija, kilo za 17,99.
a nitko franckovu
je skupa je došla, al je rijetko kuham
Nisam ni znala da imaju rižu...
Kuham obično bijelu basmati. Pri tome nastojim pronaći što povoljniju indijsku. Kvaka je da indija zakonom štiti svoje kultivare od genetske modifikacije, što nije slučaj u Pakistanu. Basmati je jedna od češće patvorenih namirnica i jedina potpuno pouzdana marka je Tilda. Obzirom na cijenu dopuštam da me malo zmuljaju s jeftinom rižom, ali obavezno indijskom.
Povremeno radim GABA rižu. Radi se o kuhanju smeđe riže koja je namakana taman toliko da se probudi klica i enzimi obave svoje čarolije. Do sada nisam nikada kuhao basmati smeđu jer je pakleno skupa i zato koristim već koju nađem. Paraboild se ne može spremiti na GABA način.
mi koristimo basmati za sve. kupim zalihe svaka 3 mj u sloveniji u sparu. 1.6 eur/kg. indijska.