Nemaju svi vrtići isti program. Negdje tete same mogu određivati koja tema što i kako a negdje je to politika kuće/ravnatelja i nametanje određene teme (pogotovo ako nekome treba materijala za knjigu i projekte za ministarstvo). Puno ovisi o tetama i tome da li vole svoj posao ili ne, da li su uopće zainteresirane ili nisu. Naravno ovisi i o kućnom odgoju djece i samim roditeljima.
Često poželim biti muha pa da mogu promatrati što rade.
Činjenica je da tete imaju radni dan sastavljen od dijela kada su sa djecom i dijela kada moraju pisati svoje dnevnike i sl. Meni bi bilo logično da teta eventualno iskoristi kada klinci spavaju (ako svi spavaju) pa piše svoje papire ali dok se djeca igraju ona bi ukoliko nije organizirala neku aktivnost, svakako morala pratiti što se zbiva.
Imam odgojiteljica u obitelji (nekoliko) pa čujem neke stvari i o odnosima i preprekama koje tete imaju u svom radu (postavljaju im se planovi a budžet je nula kn i sl), roditelji koji ne surađuju itd.... E sad ako je teta odrješita (ne mislim stroga već ona koja zna postaviti granice i uvesti reda) tu ima i napretka ali na žalost puno je tu teta koje ne znaju odrediti granice i u takvim grupama je kaotično.
Nemam neke zamjerke na tete, rječnik je na žalost obogatio psovkama kao što je bila faza udaranja nogama i to ispravljamo stalno. Primjetila sam da tete sankcioniraju djecu koja nešto naprave na način da sjede sa strane i ne igraju se (jednom sam i moje zlato zatekla u kazni).
Meni se čini da imaju jako malo vremena prijepodne za neki zajednički rad jer do 9 se dolazi a prijepodne idu i van, ručak je oko 12,15 iza spavanje od 15 h buđenje i užina i oko 16 se ide doma.