to znam, nego mislim baš na obično kukuruzno brašno za palentu
napisala sam, onu koju miješaš, miješaš, miješaš... dok ti ne otpadnu ruke
koja je razlika između nje i kukuruznog brašna za kruh?
samo u mljevenju ili su to različite sorte kukuruza?
Printable View
to znam, nego mislim baš na obično kukuruzno brašno za palentu
napisala sam, onu koju miješaš, miješaš, miješaš... dok ti ne otpadnu ruke
koja je razlika između nje i kukuruznog brašna za kruh?
samo u mljevenju ili su to različite sorte kukuruza?
e i ja čekam da se javi neka grobničanka
za recept za palentu kumpiricu:kuhar:
Ako kuham rijedju onda ju jedemo s jogurtom, vrhnjem, mlijekom ( kako tko voli)
U guscu volim staviti zdenka sir ili maslac.
Ponekad ju kada se ohladi narezem na ploske pa jos zapecem na obje strane na gril tavi. To lijepo izgleda, a i dobije finu koricu.
Ili u nju dodam sitne kockice sunke i sira, malo nekog zelenog zacina ( persin, origano, bosiljak....) - to zovemo sarena palenta i klinci ju vooooleeee!
Nisam Grobnicanka, ali sam blizu :-)
Ja u slanu vodu stavim narezane kockice krumpira i kuham dok malo ne omeksa.
Onda stavim zute grizi (onu palentu koja se dugo kuha, s instant jos nisam provala raditi krumpiricu), smanjim plamen i svako malo promjesam drvenom kuhacom. ( ova palenta lako zagori). Ne znam vam tocno omjere, nego, kako je netko napisao, ako vidim da je pregusto dodam jos vode. Gotova je za cca 50 min, ali ni toga se ne drzim striktno neko kad provam i ne osjetim tvrda zrnca palente pod zubima znam da je gotova.
ja kad ubacim sir (u pravilu topljeni, al znam i druge sireve staviti) ako ne jedem kao prilog uz gulas, jedem s jogurtom.
neki dan me starija trazila da joj napravim palentu s mlijekom, ko u vrticu pa joj je bila odvratna jer sam ju ja napravila kak inace radim- malo soli i malo putra. pa smo to bacile i napravila sam novu sa secerom (iako mi to vjera nije dozvoljavala :D) i opet to nije bilo to.
stoga- kako se radi vrticka palenta?
Možda ona misli na griz na mlijeku? :D
ima nepunih 7. mislim da zna razliku izmedju zganca i griza :mrgreen:
Palenta sa parmezanom
10 minuta močiti 2 šalice palente u 3 šalice hladne vode. U loncu zakuhati 3 šalice vode i umiješati palentu. Neka zakuha, pa odmah smanjiti vatru i miješati još 15 min na vatri jakoj tek toliko da se dižu veliki mjehuri.
Dodajte sol i papar, 8 velikih žlica maslaca i šalicu naribanog parmezana (može i bosiljka/vlasca/peršina...)
Ako je palenta pre gusta, dodati još vode. Dobro promiješati i uliti u veliki namaščeni lim. Peći 15-ak minuta u pećnici na 150˙C.
Evo recepta:
Root vegetable pie with polenta crust
-400 grama miješanog korjenastog povrća poput mrkve, čičoke, mladog pastrnaka, mlade repe,
-6 žlica maslinovg ulja,
-1 nasjeckani luk,
-1 režač zdfrobljenog češnjka,
-100 grama lučica (friških),
-150 grama šampinjona rezanih na ploškice,
-425 grama graha poput tetovca, kuhanog i ocijeđenog,
-150 ml jakog crvenog vina,
-600 ml tamnog povrtnog temeljca,
-600 ml passate od rajčice,
-sol i friško mljeveni papar.
A sad ono s palentom: :)
-2 jaja,
-175 ml običnog jogurta,
-150 grama ribanog Cheddar sira,
-100 grama instant palente,
-100 grama brašna,
-čajna žličica praška za pecivo.
Oguliti i nasjeckati povrće, zagrijati ulje u velikoj tavi i dodati luk i češnjak, nakon 5 min dodati povrće, miješati još 8 minuta pa dodati grah, vino, temeljac i pasatu. Dovesti do ključanja i prebaciti u duboki keramički pekač. Peći 20-25 min.
U međuvremenu stući 2 jaja i jogurt, dodati pola sira, palentu, brašno i prašak i dobro izmješati.
Izvaditi jelo iz pećnice, preliti mješavinu palente i jogurta preko, posuti ostatak sira i peći još 25 min dok se ne napravi lijepa zlatna korica.
Autor http://www.lanesborough.com/en/paul-gayler-lanesborough
Knjiga http://www.amazon.co.uk/Vegetarian-C.../dp/0751306630
Vjerujem da bi se dio s palentom mogao napraviti posebno, kao prilog uz nešto. Baš ću probati. Uz recimo dinstane gljive s kiselim vrhnjem.
Zaboravila sam napisati...
Ja to s povrćem uopće ne radim po gornjem receptu. Taj dio mi uvijek bude drugačiji Samo ovaj dio s palentom radim po receptu. :)