službeno da, ali već drugi dan mogu reći raste li što, ili ne
što sam ti rekla za onu obitelj
mama je imala baš jaku grlobolju i temp
joj sam dala antib i prije nalaza brisa
tatu je peckalo grlo i nije imao temp.
kod njega sam čekala nalaz brisa
Printable View
službeno da, ali već drugi dan mogu reći raste li što, ili ne
što sam ti rekla za onu obitelj
mama je imala baš jaku grlobolju i temp
joj sam dala antib i prije nalaza brisa
tatu je peckalo grlo i nije imao temp.
kod njega sam čekala nalaz brisa
Pa da, to mi je i normalno. Ja nisam mogla vjerovati da mi ta doktorica nije htjela dati antibiotik. Baš sam ju direktno tražila, pa čak i žicala :roll:.
preživjela si 8-)
Otišla sam isto popodne drugom doktoru - nekom u kvartu - i namolila ga da me pregleda i napiše mi privatni recept. Temperatura mi se bila popela na 40. Nadam se da bih i bez toga preživjela :mrgreen: ali ostajala sam sama sa djetetom preko vikenda pa nisam htjela isprobavati.
dao ti je privatni ili "pravi"?
privatni
priča zvizdarije, nema graniice prema limfnom tkivu
nikakva operacija u akutnoj fazi, baš bi dušu dala infekcija tkiva koje se ne šiva nego cijeli per secundam, pa još malo da prokrvari ludnica za reviziju
minimalno mora proći 2 do 4 tjedna od posljednje infekcije, ovisno o popratnim simptomima
radi se o vrlo ozbiljnoj op. s relativno visokim mortalitetom što potvrđuje i prošlotjedni događaj u Sisku, nažalost
e baš si mi to lijepo rekla
Joj koju povijest ja imam sa tim streptokokom i tonzilama. Uvijek sam imala česte upale grla, ali prije 5 godina postalo je nepodnošljivo. Streptokok i upaljeno grlo doslovno su mi narušili kvalitetu života. Nisam mogla izaći vani na hladnije vrijeme, a da mi se grlo ne bi aktiviralo. Nisam mogla spojiti 2 tjedna bez antibiotika. Na kraju mi niti inekcije pencilina više nisu pomagale. Bila sam sva izmučena i iscrpljena.
Otišla sam jednom starom liječniku koji je bio u mirovini i užasnuo se kada mi je vidio krajnike. Rekao je - odmah van, operacija, dok streptokok nije sišao na srce i zglobove. Zadnje što mi je rekao bilo je "taj dan kada ti izvade krajnike, bit će tvoj drugi rođendan".
Tako je i bilo. Kirurg i sestre su mi rekli da godinama nisu izvadili tako velike i grozne krajnike kao što su moji bili. Kvaliteta života mi se neizmjerno poboljšala - već pet godina nisam bila bolesna što se tiče prehlada i upala grla. Nikakva mi hladnoća više ne smeta, stvarno je to bio moj drugi rođendan. Žao mi je samo što sam toliko čekala, što me moj liječnik opće prakse nije uputio na operaciju. Zbog njega istog sam nepotrebno popila jedini antibiotik u ovih pet godina jer je pretpostavio da imam upalu pluća, a u pitanju je bila novostečena alergija :evil:
a jeste me našle...evo moje iskustvo, zadnja dva mjeseca,,,
u životu nisam imala nikakvih problema sa zdravljem osim valjda dječijih bolesti kad sam bila mala.
A evo pijem 4.atb u zadnjih 2 mjeseca. Počelo je gnojnom anginom, (naime u mojoj provinciji bris čekaš od 4-10 dana).Popila cefixim 10 dana. Bris pokazao Haemofilus u nosu koji je nakon dva tjedan izazvao upalu oba uha, popila klavocin po antibiogramu. Nakon mjesec dana, opet gnojna angina, vadila bris prije th. i nalazekrvi. Naravno bris mi stigao prije dva dana, da ga čekam valjda bi umrla već, no nalazi krvi su pokazali crp 76, leukociti 14, uglavnom dr je i vidila da i mam gnojnu, pa sam popila dvije kutije sumameda. sad bris kaže(ovaj prije sumameda) Streptokok pyogenes u grlu a proteus mirabilis u nosu. ovaj u nosu na sve otporan osim na cefuroxin. tako da sam dobila i taj atb jer mi se slijeva sekret iz nosa u grlo i dr kaže da moram i to potamaniti da ne podivlja. Gnojna izliječena...
ne znam šta se sa mnom događa i je li tko imao iskustva s ovakvim životinjskim carstvom???inače ovom proteusu nije ni mjesto u nosu...
Moj sin je imao gnojnu anginu, dobio silapen. nakon dva dana pauze opet se sve vratilo, dobio sumamed, nalaz brisa-piogeni streptokok. sad simptoma nema ali nalaz je isti opet. Što sad ? U ponedjeljak idem dr..opet antibiotici?
Ima 12 godina
suosjećam sa sinom Trina...
trina, mislim da bi cijela obitelj trebala dati bris
negdje je očito prijenosnik i žarište
eh da napomenem uz moju situaciju-radim u školi, a djeca su mi u jaslicama i vrtiću....
uvijek ista greška koju ponavljaju doktori opće medicine, a bome i otorinci
antibitik izbora za piogeni streptokok je penicilin u trajanju od 10 dana !
Čekam ponedjeljak i da dobijem nalaz skupa s antibiogramom (nalaz još nemam, ovo smo samo zvali da vidimo raste li što) pa ćemo viditi što će dobiti od antibiotika. Prošli bris je bio gotov par dana nakon prvih simptoma pa nismo ni znali da je piogeni.
Mislim da nitko od nas nema. Nitko nema nikakvih simptoma a njegova priča sa streptokokom počela je dva dana prije proljetnih praznika. Vjerojatno je bakteriju skupio u školi.
Niti kod mene nitko nije imao ama baš nikakve simptome, a dijete je imalo streptokok u grlu.
I on jest pio Silapen i ako mu se nakon dva dana vratilo vrlo vjerojatno je u blizini netko od koga se ponovo zarazi.
Po tome ispada da žarište mora biti u obitelji, što nije istina. Ako budemo morali, napravit ćemo bris
ne mora biti u obitelji
ali to sa simptomima je jako zeznuta stvar
ja sam u obitelji grloboljko
muž nikada
kad smo prošli pout radili bris, ja negativna, on pozitivan
mene boli, njemu ništa
Pa ne mora biti u obitelji, ali je obitelj najsumnjivija.
Mala moja danas, nakon svih isto zagnojeno grlo i dobila amolscilin, ili tako nešto 10 dana... pon je vrtić streptokoka, rekla je sestra da ce vjerojatno biti kolektivni bris drugi tj.
Apricot kakva je situacija?
moj nalaz je bio negativan, iako me grlo grebalo i bolilo na gutanje...pa sam udrila po rakiji, sto je jedna cura preporučila gore. i zbilja pomoglo.
e onda me sad opet prije 3-4 dana uhvatila promuklost i uzela sam neke probiotike za grlo i uho (da ne pisem naziv) i evo, danas sam druga...
ali nikako na zelenu granu...ako se opet sto ponovi, morat cu se natjerat na novi bris
i dalje boli, ali nemam vremena otići napraviti bris
isto mi se dešava ta iznenada promuklost, kašalj...
si probala s propolisom ili kakvim pastilama
propolis mi je stalno u džepu, stalno špricam
pastile ne cuclam, to meni nikada nije pomagalo
najviše boli kad se iživciram :stalno:
Možda je na psihičkoj bazi, živciranje djeluje na želudac, a odande sa kiselinom djeluje na grlo...
Pišem to jer sam nekad davno stalno imala nesnosne bolove u mjehuru, nakon svih pretraga (briseva, cistossckopija) doktor mi je rekao
da može biti na psihičkoj bazi.
Od tog dana se kontroliram da se ne izživciram do te točke da me počne boljet, odnosno kad primjetim da bi moglo boljeti, stajem na loptu.
Da li vjerujete da nikad više nisam doživjela te bolove?
I od tog dana puuno vjerujem da je psiha strašna stvar, može nas pokopati, a može nas i izlječiti.
Ovo pišem jer su ti nalazi negativni, pretrage negativne, a ti i nažalost i dalje imaš probleme.
Može li mi netko, po mogućnosti medicinske struke reći može li se pouzdano streptokok isključiti bez brisa i/ili krvnih pretraga?
Ovih dana sam bila u kontaktu sa više osoba koje trenutno imaju streptokok.
Imam upalu grla, simptomi nisu kao kod virusnih inferkcija (nema hunjavice, promuklosti, kašljanja) samo me grlo grozno boli, peče i povremeno teže gutam.
Još kao maloj su mi napravili tonziloktomiju.
postoje simptomi i znakovi koji su specifičniji za streptokoka i koji su specifičniji za druge uzročnike
upale grla
po smjernicama se gledaju 4 simptoma:
eksudat na tonzilama
povećani i bolni limfni čvorovi
temperatura iznad 38
nedostatak ostalih simptoma respiratornog infekta (kihanje, sekrecije iz nosa, kašlja)....
tko ima 1 simpt. vjerojatno nema streptokoka
2-3 je umjerena vjerojatnost
sva 4 velika vjerojatnost
ali kako su nas učili, ljudi nisu cigle, svatko drugačije reagira
mononukleoza, adenovirus.. mogu jako uspješno napraviti kliničkku sliku streptokoka
na osnovu simptoma i ako imaš liječnika sa iskustvom moglo bi se
bez krvne slike i bez brisa
ali ništa nije sigurno
Bila sam u Zaraznoj jer u školi ima više djece (i učitelja) sa streptokokom trenutno.
Dr me oprao zapravo što sam uopće došla (obračajući se stažistima ili studentima koji su bili prisutni, ne meni):
Tonzile nemam, limfni čvorovi su povećani ja bih rekla ali nisu tako bolni na dodir (on je rekao da bih morala skočiti na dodir), temperatura nije bila iznad 38 (ali je danas u porastu); izostaju ostali simptomi respiratnog infekta.
Sve je počelo sa strašnim umorom, pa glavoboljom, onda jučer grlobolja.
Uglavnom nisu mi vadili krv u Zaraznoj, za bris sam shvatila, iz priče studentima da se rijeđe radi ili se nastoji ne raditi. Ne znam da li da sutra svoju dr tražim vađenje krvi...
ja sam mislila da u zaraznoj uvijek vade krv
vidi kako će ti biti
ako se pogoršava ili ne bude ništa bolje otiđi kod svoje dr
pa se s njom dogovori što ćete i kako dalje
identične simptome sam imala ja kad je bio u pitanju beta hemolitički streptokok, bez temperature i s diskretno bolnim i povećanim limfnim čvorovima
crveno ždrijelo i izrazita bolnost pri gutanju
bris uvijek pozitivan (može se napraviti i brzi test koji je gotov za 10 min)
i prije i nakon tonzilektomije
imala sam i ja nekoliko u amb, i s leukocitima u ref. vrijednostima
i bez temp
i čak bez neke bolnosti grla, više peckanje