plaćajte razumom :roll:
:D , apricot!
Printable View
plaćajte razumom :roll:
:D , apricot!
A vijesti - televizijske, radijske, novinske? Kao da je svugdje oko nas nasilje :(. Čisto me strah ponekad uključiti tv ili radio ili prelistati novine.[/quote]Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
pa i je svuda oko nas nasilje....samo je pitanje da li to treba gurati u prvi plan i prodavati vijesti i novine senzacionalističkim napisima i slikama, ne prodaju lijepe stvari novine i ne povećavaju one gledanost već nažalost to da je neko nekome zavrnul glavu, otpilil nogu , maznul ga sekirom i sl.....ali sve je to isto dio svakodnevice, pa je možda skroz isključiti klince iz toga isto dvosjekli mač--pa ne može baš vječno živjeti u balonu odvojen od vanjskog svijeta
da se pojasnim... volim kratke postove, pa me se ne kuži.
pozdravljam apricot, genijalno mi je to da klinci ne gledaju tv.
a kad jednom počnu, kako će to izgledati?
mi smo kao limači bili zaštićeni od MNOGIH LOŠIH stvari i zahvalna sam na tome roditeljima. ali smo zato za te iste stvari (kojih je svijet pun) bili skroz nespremni. naivni.
probali su me u školi "probuditi" i pripremiti na okrutan svijet oko mene, ali nisam se dala. nitko me nije pripremio za okrutan svijet. nemam oklopa. ne želim vjerovati da su oni koji su filani nasiljem spremniji za izlazak u svijet i da su prilagođeniji!
provodiš li i ti dane plačući nad svakim tužnim napisom u novinama, prebacuješ li program na TV-u kada pokažu bolesno dijete...Citiraj:
truba prvotno napisa
ne znam je li me TV tome trebao naučiti, ali teško je biti pripremljen na takav svijet...
joooj, zbog čega ja sve plačem :*Citiraj:
apricot prvotno napisa
Pa ne znam baš da je svugdje oko nas nasilje. Parafrazirat ću Desmonda Morrisa - većina nas se ujutro budi, ide na posao, vraća se s posla, jede, ide spavati itd. bez da uzrokuje nasilje ili da je žrtva nasilja. Doduše, možda se kad je to pisao nije sjetio nasilja nad ženama i nad djecom, to mi se čini prilično rašireno.Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
ja ti na to gledam ko na recimo privatne škole.......sve je lijepo , svi smo jednaki, isto obučeni i tak lijepo 4 godine -onda upišeš dijete u državnu školu----i šupi ga realnost u glavu-kad vidi čega sve ima i kak se drugi ponašaju, i kak sad da ono shvati da su to isto samo djeca ko i ona druga----jednostavno nije nakon onoga spreman na ovo--- treba ga malo na jedan čudan način i ulica odgojitiCitiraj:
truba prvotno napisa
Umjetnost zivota je i u tome da si svaki od nas isfiltrira iz svega onoga sto se desava oko nas ono sto mu treba - od ljudi pa do informacija, okoline, onoga sto kupuje u ducanu ....
Klince ne mozemo drzati u staklenom kavezu bas zato da se vec odmalena nauce tom "filtriranju" odnosno prepoznavanju toga sto je dobro, a sto ne. To ne znaci da im mi u tome ne mozemo/smijemo pomoci (recimo, namjerno ne prebacujemo na RTL i Novu kad su svi oni japanski grozomorni crtici, namjerno ne dozvoljavamo kupovinu ili poklanjanje ratobornih igracaka, oruzja itd ...), ali ne zelimo potpunu izolaciju.
Ne valja dijete prepustiti na milost i ne milost ulice i medija, ali smatram da je podjednako lose potpuno ga/ju izolirati od ostatka svijeta ili nekih njegovih strana ... jednog dana ce se morati suociti s tim svijetom i bolje mu je da ga barem donekle upozna (zu nase vodstvo i savjete).
sležem se sa tatekom. nisam za staklena zvona.
iako mislim da živim u nekoj vrsti zvona. preselektivna sam i prekritična. družim se samo sa biranim ljudima, sve shvaćam osobno...
nemam osjećaj da sam s obje na zemlji. nisam realna.
Ima nas još :mrgreen:
al nas tu i tamo život lupi po nosu da se probudimo :)
Sta vi tocno podrazumijevate pod staklenim zvonom? Jel mislite na to da se udaljite od vaseg uobicajenog nacina zivota kako bi zastitili dijete ili sta?
Meni se cini da na kraju sve ovisi o tome kako i sami zivimo. A dijete se neminovno susrece s dobrim i losim stvarima. Samo sto je razlika u tome kad se susrece s cim, u kojoj kolicini, kako mu objasnimo neke stvari itd.
Npr. ako ja nikad ne gledam tv, ne vidim zasto bi tv palila samo zato da mi se dijete susretne s reklamama. Ono, ako slucajno tv bude upaljen, nalete reklame, pricamo o tome, to mi je ok.
Ali da npr. upisujem dijete u skupu skolu zato da bi izbjeglo (po mojoj procjeni) lose utjecaje, to vec i ne bi uradila. Jer mi je kako god okrenem predaleko od mog standarda i nacina zivota. Znaci, svejedno bi pricali o kojecemu, pokusali razvrstati lose i dobre utjecaje, ali za stakleno zvono se tu ne bi mogla odluciti.
Ja imam "pik" na reklame i na konzumentisticki duh danasnjice pa o reklamama i njihovom utjecaju trubim i bez da ih nesto posebno puno gledamo.
Mislim da je tesko prosudjivati druge i njihova staklena zvona. Jer sto je nekome normalan nacin zivota (npr. neimanje tevea, neizlaganje djece dimu cigareta itd.) drugome je stakleno zvono. Vazno da smo svi dosljedni u onome sto mislimo da je ispravno. I opet na kraju nemamo garanciju. Al barem znamo da smo pokusali.
Moje dijete ne gleda reklame... zato što je kod nas TV uključen jedino kad on gleda neki svoj crtić. Ne želim ga baš izolirati, ali ako uključim telku, on je u stanju cijeli dan sjediti i gledati, crtiće mu jedva doziram jer bio on samo gledao i gledao...s jedne strane je super tolika koncentracija jer bez problema možemo otići u kazalište, na koncert i sl. jer je njemu tak napeto da jedva trepne.
Truba, mislim da je to sasvim normalno. Zasto bi se druzila sa ljudima koji ti ne odgovaraju, radila ono sto ne zelis, gledala TV ako te ne zanima, javljala se na forume koji su ti bezveze :lol:Citiraj:
truba prvotno napisa
Ja bas takvu selekciju svoje zivotne okoline vidim kao vrhunac zivotnog postignuca - radim uglavnom to sto zelim (naravno, u nekim stvarima moramo raditi i kompromise), druzim se uglavnom sa ljudima koji su mi OK i to je to. Kratko i jednostavno, a opet mnogima tesko za izvesti ... jer moras puno puta reci "ne" nekim naucenim ritualima, navikama, drugim ljudima.
Ne bih se htio tu puno prese*avati sa nekakvim svojim zivotnim primjerima tog tipa, ali imam ih jako puno ... ispocetka nije bas lako plivati uz struju, no s vremenom se covjek nauci i cak to postane zanimljivo. Dorbronamjerni ljudi se nauce da si takav i vise te ne pilaju i ne cude se, a oni bezvezni komentiraju i cude se i nek rade to kad ih veseli, ne treba se obazirati.
Recimo, ja ne pijem kavu. Nemam nekakav poseban razlog za to - jednostavno mi ne pase. I ako svi piju kavu oko mene, ja necu. Ako me netko zove da mu dodjem i meni se ne ide, nema sanse da odem - kazem, sorry, imam druge stvari na programu.
itd itd itd
Za sve te stvari mi je trebalo dosta godina zivotnog "mucenja" i nadam se da ce uz moju i MZ-inu pomoc nasi klinci to nauciti brze. ;)
Meni se to isto cini presudno. Da djeca nauce postovati vlastite potrebe i stavove.
ja pod zvonom mislim to da nisi u kontaktu sa ljudima koji ti ne odgovaraju, nisi svjestan da nemaju svi tak divan život kao ti... zvono je i ako se ne susrećem sa bolesnima, starima, sa smrću.
ne može se baš sve birati. naravno, biram što ću jesti, piti (ako sam u mogućnosti), koju školu ću upisati, čime ću se baviti u životu, da li ću piti kavu ili pušiti cigarete, PUNO stvari se bira. biramo ljude koji će nam biti prijatelji, muževi/žene. ali ne biram susjeda, ne biram šefa na poslu.
na kraju krajeva, ne biramo si djecu. vrlo često stvari nisu kak si ih mi zamislimo. polako prihvaćam činjenicu da moj život u puno stvari ne ovisi o meni. ja mogu samo birati svoj stav. mogu davati smisao. ili odabrati opciju da ništa nema smisla.
po meni je najveći problem kod reklama to da ti nameću neku fikciju kao nešto "realno". i iako se trudimo ne padati na njihove fore, ipak nam se te slike upečate u glavu i netko tko nema baš čiste namjere (želi samo naše novce) nam određuje što je "normalno" i što se od nas "očekuje", kako bismo trebali izgledati, kako razmišljati, govoriti, oblačiti se...
koliko žena kupuje one časopise se hrpetinom polublesavih ili blesavih savjeta?! PUUUNO njih. kaj mislite o tome?
Ti biras jako puno stvari.Citiraj:
truba prvotno napisa
Bolest, starost, smrt ... ti biras hoces li se susretati s time samo onoliko koliko je to prisutno u tvojoj najblizoj okolini (roditelji, prijatelji, rodbina itd) i hoces li to prihvacati kao normalnu zivotnu cinjenicu ... ili ces se brinuti o tome, razmisljati, listati osmrtnice (to je obicavao moj stari) itd.
Recimo, biranjem svoje okoline utjeces i na djecu koju odgajas pa time posredno i njih usmjeravas.
Ja imam osjecaj da utjecem na jako puno stvari u mom zivotu. Utjecem i na odluke svoje sefice (u prijateljskim smo odnosima) sto mi je omoguceno time sto sam uvijek bio fer u nasim poslovnim odnosima. Utjecem cesto i na ponasanje prodavaca u ducanu ili sluzbenika na salteru, jer se oni nakon ljubaznog pozdrava i nekakvog "small-talka" od 3-4 recenice cesto od cudovista preokrenu u ljubazna bica koja ce nekad napraviti i ono sto ne moraju ...
Jos se sjecam jednog ispita na zadnjoj godini faksa - prof je inace bio relativno dobrocudan tip sa dosadnim predavanjima, ali davez na ispitu. Ja sam ipak isao na sva predavanja, tu i tamo pitao ponesto, ucio 2 dana za taj ispit i na ispitu sam imao dojam da sam ga mogao navesti da me pita bilo sto po mom izboru. Ispit je izgledao k'o ugodno cavrljanje, do sita se napricasmo i petica zasvijetlila u indexu ...
Mislim da nisam u krivu ako kazem da mi svojim ponasanjem utjecemo na puno stvari u zivotu iako to mozda cak i nismo svjesni. E, a kad to malo osvjestimo tad to izgleda malo drugacije ...
Ja ih ponekad prolistam kad mi padnu pod ruku (frizeraj, zenina stara itd), pogledam manekenke ;) , pogledam kak su obucene, zapamtim ako ima neka zgodna krpica (tamo su to obicno dizajnerske i slicne, teske u tisucama kuna) i onda ponekad kupim MZ nesto slicno na placu za 50 ili 100 kn.Citiraj:
truba prvotno napisa
(to ti je moj nacin "selektivne" upotrebe zenskih casopisa, vjerojatno ih ima jos puno i to jos kreativnijih)
llijepo je kad ti se događaju lijepe stvari. ali ako ne uspiješ u nečemu, onda su uglavnom drugi krivi :P
ja sam dugo sebe optuživala kao sama sam si kriva ak mi ne ide.
ali ne držim JA sve konce u rukama. i nisam za puno stvari odgovorna iako se događaju BAŠ MENI.
Pranje mozga. Stvaranje zamoraca za nove proizvode. To je bit. Ne'š ostarit ako se mažeš kremom..neš q..Citiraj:
truba prvotno napisa
Još malo ćemo nekomformiste i nepotrošače gledati ko Marsovce.
U Mjenjačnici u kojoj je gostovao Mavrović, rekao je nešto što me činilo razmišljati i shvatiti da je u pravu:
Što sam više drugima čudan, to mi je bolje....
To je i moja deviza vec neko vrijeme ... ;) :lol:Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
i zbog čega mislite da ste čudni?
truba, ne navlači...
:shock: :(Citiraj:
apricot prvotno napisa
šta se čudiš :lol:
ako ja sad napišem da misle kako sam čudna jer ne pijem kavu, ni hladnu vodu, i mrzim šećer u prahu i ne spuštam poklopac na WC-u... pa onda ti napišeš kako briješ glavu i uvijek nosiš samo zelene čarape (a ne zoveš se Irma), pa tatek napiše da se diže ujutro u 4 i radi 1000 sklekova... tko bi zaustavio lavinu koja bi nas skrooooz otkotrljala od naslova teme: klinci i reklame, zar ne?
je, skroz smo skrenuli. iako sam htjela pokazati koliko smo pod utjecajem reklama - htjeli, ne htjeli. a mislimo da nismo.
Otkad je MM snimio reklamu non stop ih gleda u nadi da će vidjeti svoju :shock:
ajde, ajde ....previše smo svi kritični prema tv......ko da smo mi svi odrastali bez toga.......pa ne živimo u kamenom dobu pa da ne čitamo novine ili ne gledamo tv......i jedan i drugi medij su prepuni reklama ovog ili onog sadržaja, u krajnjem slučaju i oglasne ploče ili neke druge površine po vrtićima i školama su obljepljene istima.....klinci gledaju, upijaju, a mi smo tu da ih usmjeravamo i objašnjavamo im....mene osobno više zabrine kad mi klinac dođe doma i pjevuši "štiklu" jer ju je čuo u školi neg kad mi priča neku reklamu na pamet(po mogućnosti o ulošcima-jer je takva svaka druga)
ono šte mene muči je koliko klinci mogu razumijeti našu potrebu da budemo "drugačiji od drugih", tj. da ne idemo za strujom?
Ja sam tu uvijek u dilemi, jer mislim da ne mogu puno. Kod klinaca, što su veći, to je izraženija potreba da se poistovijete sa grupom svojih vršnjaka, važno im je da budu prihvaćeni u grupi i sl. Činjenica da ne gledaju TV, nisu upoznati sa najnovijim filmovima ili muzikom koja se sluša, da imaju igračke koje su popularne njima "ruši" samopouzdanje i stvara osjećaj da su "drugačiji" koji u svim razvojnim fazama nije jednako poželjan.
Baš me zanima kako su reagirale cure iz ranijih postova, kada su odrasle, a kojima su roditelji okretali program na reklame. Da li ih je to sačuvalo od stvarnih utjecaja reklama u životu?
Moja je deviza da dozvoljavam djetetu sve što nije stvarno opasno, ali umjereno. Tako je sa gledanjem TV-a, reklama, crtića, ali i slatkiša i sl. stvari....
slažem se s tobom, ali od trenutka kada dijete počne razlikovati "stvarno" od "kao da je stvarno".
dakle, kada shvati da životinje neće progovoriti popiju li Šveps ili da tete ne lete ako stave Olvejz.
i da neće biti/ostati mršava ako pojede gomilu Milke :/
ali to su bajke, kao što je i trnoružica - to se sve da tako izracionalizirati...
ne sviđa mi se osobno sve ovo.....previše selektivne ste....kako ste vi svi odrastali????uz toma i jerryija-pa svejedno ne palite jedna drugoj petarde pod guzom....već sam negdje prije napisao da na određeni način i ulica treba oblikovat tj. odgojiti dijete, to isto vrijedi i za tv, novine, knjige, stripove........a mi ih trebamo samo usmjeravati i savjetovati
jojjjj Bubimirkooooo.... ohojjjj :mrgreen: Imal sta da ti se svidja :roll:
Citiraj:
snorki prvotno napisa
ima, sarma, grah i kobase, krimi serije tipa Midsummer, CSI.....dobra muzika iz 80-tih, moja draga, ja se sam sebi isto sviđam.....ma ima još puno....internet, špageti, ...........
moram li reći STOP, dok je još vrijeme?
tema je Klinci i reklame.
curik!
Ja se slažem s bubimirkom.
Do određene mjere treba djecu i nas same prepustiti toku. Ja sama sam se zatekla u situaciji da me toliko očigledno krivih stvari smeta, da sam počela provoditi dane pune frustracija, kao neki križar ili don Kihot. Protiv nekih trendova i nepravdi ne možemo ništa kao npr trenda razvoja nemilosrdnog, krvožednog, potrošačkog kapitalizma..osim možda skakati po tankerima ili gađati jajima Vlatku Pokos..ali čemu? Htjeli -ne htjeli ako ne u kući djeca će biti izloženi ogoljeloj agresiji tiskovina, medija i druge djece. Sve što se u današnje vrijeme čini kontra struje je a) guranje brda b)materijalni trošak veći od dobivenog c)način izolacije od ljudi koji su da ne kažem ovca, ali "većinisti"...
E kako sad biti pametan..to je pitanje.
Možda treba s djecom promatrati sve što je značajno..pa i reklame...ali uz permanentnu komunikaciju, a pričanje s djecom je upravo ono što roditelji najrjeđe čine jer su prezaposleni, nažalost. Djeca od najranije dobi znaju slušati. Dobra, dosljedna riječ i anticipacija problema mislim da može sagraditi najčvršći temelj, bolje od bilo koje zabrane ili skrivanja problema...Ja ću nastojati tako..nadam se da neću dobiti petardu ispod riti :)
Imam dobru prijateljicu koja je mama dvoje djece, 10 i 7 godina. Oni doma ne smiju gledati televiziju - TV se pali kad oni zaspu i gledaju ga mama i tata. Kad idu prijateljima smiju kod njih gledati TV. Trebam li dodati da više vole biti kod prijatelja nego doma?
da, to se nama događa sa play st. - od kada je upotžrno inzistirao da on ide kod psijatelja jer će se tamo igrati na toj spravi - od tada i mi malo češće dozvoljavamo da se igra, ali još uvijek sa više kontrole nego kod tog prijatelja...
Nama je slično s oružjem - "igračkama". Doduše, još uvijek voli biti doma, a nema ni frendove sa cijelom artiljerijom. Doma je u stanju "napraviti" pušku od tračnice željezničke pruge :shock:. Ali zbog svega toga razmišljam da kad bude ljeto kupim pištolje na vodu pa da se dijete iživi na moru. Ne znam.
Što se reklama tiče, one služe da bi povećale prodaju nekog proizvoda. Mi smo to tako nekako objasnili - oni su napravili to i to i onda su napravili ovu reklamu jer žele da što više ljudi to i to kupi. A mi ćemo kupiti ono što mi želimo i ono što se nama sviđa. I ponavljali kad god je bilo prigodno. I V. uglavnom traži da se promijeni program kad je reklama ili stalno pita kad će završiti reklama i kad će početi crtić/film.