Jelena hvala za objasnjenje za oyster dobro zvuci
Cathy i tebi hvala prolistat cu temu koliko budem stigla
Printable View
Jelena hvala za objasnjenje za oyster dobro zvuci
Cathy i tebi hvala prolistat cu temu koliko budem stigla
Nadam se da nije neumjesno pitanje, cak je vise retoricko, no... kako si uspijevate priustiti London? Imam dojam da je otic u London postalo kao prije otic u Trst... Ono, piece of cake, odosmo malo koji dan u London...
Nebi si priustila, idem s poslom i placeno mi je
Zadnji put sam bila prije 5 godina.
Prije toga, svako malo.
Jednostavno; low cost prijevoznik, spavam kod frendice koja je u Londonu ili kod brata koji je malo izvan. Vremena su bila znatno bolja, što se financija tiče, nisam imala dijete, imala sam veću plaću, md-ov posao je išao bolje.
Kad sam prvi put išla Ryanairom platila sam povratnu kartu iz Graza 30 eura.
Smještaj nisam plaćala, transport po Londonu je bio znatno jeftiniji pred nekih 15 godina kad je počelo moje često odlazenje u London.
Kad si tamo, puno toga je besplatno, istina neke stvari su mi uvijek bile nerazumno preskupe pa si ih nismo nikad priustiti. S druge, priustiti smo si neke nerazumno skupe jer su md-u važne, poput ulaznice na avio sajam i platili ju 45gbp, ali to je jednom u dvije godine. I to je njemu baš wow.
Danas si to ne možemo priuštiti.
Druga su bila vremena.
Eto, moja priča... Ali morati ćemo opet tamo, zbog Smjehuljice. Stalno govori da želi u London. :-)
Ako dobro planiras mozes ici ne samo u London vec i u druge dijelove europe. Sve ovisi o prioritetima. Ja u Londonu nisam bila nikad i sad imam priliku i idem.
No sva putovanja su se kod nas samnijila od kad imamo djecu. Jer se promijio i stil putovanja. Ali kako su klinci veci i to postaje jednostavnije. Za pocetak ne treba toliko robe. Sto je bitna stvar ako lides s low cost aviokompanijama. Ako zelis na neko putovanje onda gledas povoljnije karte. Potom preko neta kupujes ulaznice za znamenitosti koje zelis vidjeti, jer su cesto jeftinije. Ne ides u hotel vec u jeftiniji smjestaj jer ionako samo tamo prespavas.
Spajalica, nemoj se zaribati s Italijom. Za tamo su sve ulazbice skuplje prek neta, ali se izbjegnu guzve. Lukavi talijani sve naplate :)
E da, i moji klinci zicaju posjet Londonu, ali sam ih otkantala zbog skupoce. Mi nemamo tamo ni frendove ni familiju i nakon obiteljskog izleta u Pariz, biramo ipak nesto jeftinije destinacije.
Iako mi putujemo sa skromnim zahtjevima vezano uz prijevoz i smjestaj, ali u skupim gradovima stvarno puno novca ode na ulaznice.
Ma da, kad sam joj pokazala London Eye, raspametila se.
A još tamo ima i dvije prijateljice...
Masa ljudi koje znam ima tamo nekog pa spavaju kod njih, a karte kupe jeftinije sa niskotarifnim kompanijama iz Pule, Zadra...
Niti imam koga u Londonu, niti me zanima uz ovakve cijene.
Priča moj direktor, koji je prošli tjedan bio u Londonu poslovno da je sendvić 100 kn.
O ostalom što je pričao bolje ne pisati.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ako si knap sa vremenom, imas hop on-hop off buseve, mozes turu koja te zanima kupiti i online.
Ili si uzmi kartu za "regularni" bus i hopni na bus broj 9 ili 15, oni ti voze kraj vaznijih znamenitosti (npr. 15 ti ide od ulice Regent Street do Tower Hill (Tower of London), pa nakon razgleda mozes npr. pjeske prijeci Tower Bridge i vratiti se drugom obalom Temze do mosta Westminster Bridge, to je prekrasna setnja.
Ako je vrijeme lijepo a voznje su ti relativno kratke, izbjegavala bih Tube radi toga da sto vise vidis.
Ako je vrijeme bas jako ruzno, imas puno besplatnih muzeja.
British Museum, National Gallery, National History Museum, Science Museum, Victoria & Albert Museum nemaju ulaznice ali primaju donacije (ubacis funtu-dvije i uzivas)...
Ja se kao spremam s klincima, ali nam je uletilo neko drugo putovanje pa za sada London odgadjamo. Ali u zadnje vrijeme mi se putovanja ne cine tako skupim. Low tariff aviokompanija, trebamo uz rucnu jos max jedan ekstra kofer (ako i to - obicno jako malo pakiramo), neki aparthotel ili rnb stancic, hrana iz supermarketa, javni prijevoz i razgledavanje. Ok javni prijevoz im je skup, ali za par dana cu pretrpit...
Veci dio atrakcija smo vidjeli vec prije a klincima su nezanimljive, pa bi vjerojatno isli gledat dinosaure i smjena straze pred palacom, tower bridge, koji stvarno dobar parkic sa zanimljivim spravama... U stvari nama je najbolja atrakcija kad sjednemo u auto i krenemo na put, kakavgod bio, a ako je jos avion odmah je uspjeh zagarantiran :mrgreen:
Re: opcenito placanje za velike kofere za putovanje avionom - npr. kad smo par puta isli na duze ljetovanje na Siciliju, isli smo Ryanair low cost letom + uzeli tada Hertz rental car (popust uz Ryanairovu kartu), samo rucna prtljaga - let je kostao jako malo.
Umjesto velikih kofera - a kad ides na ljetovanje na takvu lokaciju treba ti i puno velikih rucnika za plazu, peraje, maske, E. je prvi puta bila manja pa je imala i one igracke za plazu, itd. - i tako smo slozili veliki paket i poslali da nas ceka u dolaznom postanskom uredu. :mrgreen:
Predzadnji dan sve natrag u kofer, pakiraj, odvezi na postu (koja je bila blizu), za 5 minuta cekanja u redu poslano natrag...
Slanje tamo/natrag smo platili cca 120 Kn.
Kofer bi nas kostao vise a pitanje je da li bi sve u njega stalo.
Pa smo to ponovili kad bi isli na Sardiniju avionom... Funkcionira odlicno ako se ide na neko duze ljetovanje u vlastitoj organizaciji.
Ne predlazem ovo za London, nego s obzirom da pisete i o drugim putovanjima i kako ustedjeti, evo npr. to je jedna moguca mjera.
A i za London funkcionira ako npr. napravite tamo veliki shopping. Pa si posaljes paket doma. :mrgreen:
pokušavam se sjetiti nečeg iz londona od prije dvadesetak godina - možda se netko od vas sjeća bolje nego ja.
sjedila sam u vlakiću i prolazila kroz london iz prošlosti, bilo je jezivo, mračno i čudno mirisalo. mislim da je to bio muzej voštanih figura, ali čini mi se da to tamo ne postoji (bar nisam pronašla na internetu). jel još nekom poznata slična turistička atrakcija?
Ima muzej voštanih figura u Londonu, bar je bio, odmah pored je planetarij, ako se ja dobro sjećam. Ima tome i malo više od 20 godina kad sam se onuda smucala. Sad idem tražiti po internetu.
Je.
Ima i slična pješačka tura u Docklands museum. Puno manja, ali impresivnija.
Imas London Dungeon (u Southwarku), ali se ne sjecam vlakica...
Ja planiram E, voditi u Clink Prison Museum :mrgreen:
Curke,imam puno pitanja a malo vremena pa pls molim za pomoć.
Vezano uz cijene za javni prijevoz (bus i sl. ono što je povoljnije) s Gatwicka odnosno Heathrowa do centra, zanima me koliko je skuplja karta (ima nas 4) za doći s Gatwicka do grada, radi li se o par eura razilke ili je razlika znatna.
Naime, gledamo karte pa je razlika u ukupnoj cijeni nekih 50 eura u slučaju da idemo tim povoljnijim letom ali on je preko Gatwicka (jedan smjer). Hvala.
za oba leta nam je ok schedule, pa sam mislila da mi to bude kriterij za odlučit se. :-) trebamo karte uzeti što prije.
S oyster cardom off the pik s H. Placas 3.10 funti. Klinci ne znam, ali mislim da su besplatni uz odrasle. S G. ne znam.
Joj hvala cure zlatne ste :kiss:
Ovo za Gatwick se odnosilo na vlak, super povezan i za pola sata u centru.
Evo pogledah. tvoji klinci jesu u ovoj kategoriji, pa ne placaju prijevoz.
https://www.londontoolkit.com/briefi...card.htm#child
Under-11s can travel free at any time on buses and trams without the need for a Oyster ID Card*. You do not need a ticket for free travel.
They can also travel free at any time on the Tube, DLR , Overground and any TFL train service when they are travelling with an adult who has a valid ticket. Up to 4 children under 11 years old accompanied by a paying adult travel free.
Travel on the national railways which operate suburban commuter trains in London only have free travel for those under 5. In the last year or so many train routes in London have switched from the railways to TFL Rail. Confusingly a few national railways routes where both rail and TFL rail operate on the same tracks children under 11 can travel free on the railways trains - this includes the popular route for visitors between Euston and Watford Junction (for Harry Potter Studio Tour).
Unaccompanied children between 5 and 10 must have a valid Oyster ID Card*.
joj spajalice hvala ti puno, puno. :kiss:
Lili, imaš i Gatwick i Heathrow express. Kod njih imaš rezervirano mjesto. Ne znam cijene na pamet. Ali skuplje su nego normalni vlak. No manji je problem iz zračne luke za London. Veći je problem let natrag, dakle iz Londona do zračne luke.
Ako ideš recimo u kasno popodne kad svi idu podzemnom (tube - mislim da je piccadily line) može ti se dogoditi, da ne uspiješ ući (prije puno godina skoro nam se to dogodilo), jer je užasna gužva. I recimo propustiš let. :mrgreen:
Ili da stojiš na nogama cijelo vrijeme s koferima i ljudima koji te guraju, sto s dvoje male djece i nije neka sreća.
Drugo što se meni čini važnim za odluku je gdje ste smješteni. Iz nekih djelova je lakše ici do gatwicka, od drugih recimo - paddington je Heathrow bliži i jednostavnije za doći.
Mi smo na povratku imali vrlo rani let (mislim da je bio u 8 ujutro ili čak ranije) pa samo večer prije naručili taxi za fiksnu cijenu - 45 funti iz grada do Heathrowa.
Na dolasku smo išli metroom. Odmah na izlasku iz zone za prtljagu je metro i šalter koji prodaje Oyster card. Djeca su se sva vozila besplatno metroom i autobusima po gradu (najstarije tada 11; mislim da do 14 godina idu na roditeljsku kartu... na nekom od gornjih linkova piše...), osim kad smo išli vlakom u Windsor - nas pet cca 21 funta.
Birali smo letove preko Heathrowa baš zbog metroa i povezanosti s dijelom grada gdje smo mi išli.
Hvala cure puno. Mi prvo uzimamo kartu pa cemo onda trazit smjestaj.
iz jednostavnog razloga da nam cijene karata ne odu previsoko.
Vrijeska, kako ste našli tako jeftin taxi? Može tip?
mi smo prošli put pred mjesec dana prvi put išli preko gatwicka. Bili smo smješteni blizu Sloan square i išli smo Gatwick Expressom. Isto je bio rani let, negdje oko 8. Taxi bi bio za nas dvoje, ako se dobro sjecam 4puta skuplji.
Ne sjećam se kako se zove firma, ali sigurno se nađe na netu... Morali smo reći koliko ljudi, djece, koje dobi. Poslali su veći, povišeni auto, sa 6 sjedala, s autosjedalicom za najmlađu od 4 godine.
(Kad sam prvi put išla službeno u London, nepripremljena, onda sam platila 80+ funti - aerodrom grad (crni cab, koji uloviš na stajalištu na izlasku s aerodroma). Tijekom tog boravka smo saznali da hotel nudi taxi prijevoz 40-45 funti od hotela do aerodroma, ali to su "obični" auti (s oznakom taxi, ali nisu crni cabovi).
Drugi put sam pak išla od aerodroma do hotela s uslugom dot-to-dot (shuttle vlak+kombi - 20 funti po osobi), sad je to neka druga firma... vraćala se isto tim taxijem za 45 funti. (Hotel isti, 2 minute od Trafalgar Squarea)
puno hvala, vrijeska! odlicne informacije!
eh, da .. i prvi put sam bila nakon napada u metrou, bilo me strah silaziti pod zemlju pa sam hotel pronašla u samom centru - Strand Palace. Uglavnom od tamo sam sve pješice - cijeli South Bank do Tower Bridgea (cca 1 h) i nazad, pa onda drugi dan preko Sohoa do Mme Tussauds (cca 2h, s razgledavanjem malo i više), i nazad peko Hyde Parka, Buckingamske palače i Big Bena.
Covent Garden je na 5 minuta.
U taj hotel sam se opet vraćala zbog lokacije. O smradu Londona, hotela, soba... ne bih... ali to je do mog nosa i tih janjećih saftova koje ne podnosim.. mojim kolegama nije smrdilo, i oni su se kasnije opet vraćali u taj hotel jer im je bilo pravo otkriće. Prije su boravili u drugim hotelima, skupljim rupama (!), na lošijim lokacijama. Ja se nisam više vraćala u toj poslovnoj kombinaciji jer sam bila trudna i sve što ide poslije toga ... kasnije, s djecom, imali smo osiguran smještaj.
sad bih i ja opet u London ...
St. Katharine Docks, Victoria&Albert Museum
S djecom sve one must see muzeje bih opet razgledavala ... (osim Mme Tussauds - preskupo, i nisu baš bili oduševljeni, a gužva prevelika)
Inače, nas 5 je platilo avio karte 6000kn (djeca bez popusta; British airways; jedna karta s prtljagom, ostale sve samo s cabin luggage; 3 mjeseca unaprijed, bez povrata), a isto to preko Croatia Airlinesa je bilo 12000kn (sve karte s prtljagom; ali s 4 cabin lagguage torbe i jednim velikim koferom, nije nam stvarno trebalo dodatno plaćati)... Naravno, rizik je otkazivanje i gubitak novca s tim nepovratnim kartama, no bila sam spremnija izgubiti 6000kn nego 12000kn...
Sa Victoria Station imas i shuttle bus za Gatwick, ako hoces izbjeci guzvu.
Ja ovo sto seni prica nisam nikad dozivjela u Tube-u, takvu nesnosnu guzvu (a zivjela sam u Londonu i redovito ga koristila), no naravno kad putujes uvijek je dobro krenuti dosta ranije natrag, za slucaj da negdje zapne.
Heathrow je jednostavniji utoliko sto je zaista odlicno organiziran prelazak iz metroa na terminale, karta je jeftinija, ne presjedas, itd.
Da i s Gatwicka je sve jednostavno, mi smo imali kombinaciju jeftinih avionskih karata s easyjetom do Gatwicka pa smo sve uskladili s tim
Metrom van špice guzve je 3.10 funti iz centra do Heathrow s Oyster c.