Ma nije to baš tak... Uče oni svakodnevno (ne puno, ali taman dovoljno da prate) ali radnim danima u vremenu od 14-16h, dok mene nema doma. Ne znam zapravo koliko im vremena treba niti je bitno. Nadrljaju zadaće, pročitaju lekcije i to je to. Ne pamtim kad se dogodilo da to nisu napravili... Zna se dogoditi da ima rupa u radnim bilježnicama - to se odrađuje subotom, kao i kojekakvi projekti i prezentacije za koje se sami jave. Daklem, subote su samo ponavljanje, više da JA vidim što rade i kako im ide (mlađi, starijega ne nadzirem jer stvarno nema potrebe) i to je to. Ne radi se o tome da uče samo subotom, nego ja subotom još uvijek zabadam nos (mlađemu, a i njemu sve rjeđe, samo kad mi se učini da s nečim zapinje).
Motivacija se povremeno nađe i s neočekivanih strana na neočekivani način - moj mlađi se zapalio za prirodoslovnu gimnaziju kad je od bratove učiteljice čuo priče o tome (njezina kćer je tamo bila upisana i bilo joj je sjajno, a on voli biologiju i kemiju pa mu se dopalo). Sviđa mi se taj izbor, ako ostane na tome. A stariji je godinama govorio da će u strukovnu elektro školu kad završi osnovnu. Za njega je "klik" odradila ekipa iz glazbene škole - stariji dečki koji su u MIOC-u su mu ispričali kako je tamo. Pa je ovaj samo odjednom krajem prošle škg izjavio da bi išao u MIOC. Ima sve uvjete - on je odlikaš bez mrlje od prvog razreda. Da nije bilo tako, vjerojatno bi ga mm i ja probali nagovarati, ali eto - ispalo je bolje nego smo se nadali. Sam je bez roditeljske intervencije odabrao ono što smo mi smatrali najboljim izborom za njega.